Студенти в Нидерландия - 12

• 74 994
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
За банката отделно пълномощно (често по техен си образец), генералното рядко минава....
Зависи от банката. Аз звънях където имаше детето - приеха си стандарно пълномощно (Пощенска и Алианц). Просто трябва да са описани на отделен ред всяка институция, всяка банка с всяка сметка и точните операции.

# 391
Защо е нужно пълномощно за банковата сметка на детето? Нали ако внасяме пари не трябва пълномощно. А за НАП не може ли бъдещият студент сам да си оправи осигуровките преди да замине?

# 392
Студентът не може сам да подаде в НАП  удостоверението, че е студент. То се издава след започване на учебната година и студента вече не е в България.

# 393
Не е задължително пълномощното, разбира се. Просто е полезно в някои случаи, ако се наложи. За НАП - разбира се, че може да отиде самичък и да си извади пик, да си подаде декларация 7, да си плати здравните и да подаде превод, че е записан студент редовно (това се прави всяка година). Дъщеря ми си извади пик, но другото й е тъмна индия и предпочита аз да се боря с нашата администрация. За банките - ако има сметки и се наложи нещо, което изисква лично присъствие.
Но пак казвам - няма задължителни неща. За улеснение е.
Студентът не може сам да подаде в НАП  удостоверението, че е студент. То се издава след започване на учебната година и студента вече не е в България.
Може. Дъщеря ми си получи документа онлайн средата на юли месец, когато получиха в уни-то всички документи в оригинал - веднага й го издадоха. Така че зависи от университета и кога се заминава.

# 394
Пълномощното е много полезно- ако изтече договор с моб.оператор, за различни дейности в банка, за НАП вече пише, за подаване карта ЕЗОК.. абе въобще според мен без него не може.
Има опция да се изиска многоезичен акт по местоживеене- плащаш, те пращат някакво запитване към общината по местораждане, те пращат обратно и пак ходиш да го вземеш след някакъв срок. Но не съм го пробвала , само са ми го предложили но ми се стори голяма галимация и несигурен резултат..

# 395
  • София
Преди бях чела тук, че има проблем с картите на някои банки. Може ли да споделите с кои банки няма проблем и какви карти-дебитни или кредитни. Всъщност не знам на студентите дали изобщо някой ще им даде кредитни. А с Револют може ли да се плаща там или не навсякъде?

# 396
Ние сме пробвали на 3 банки, някъде приемат, някъде не. Просто нямат договори с виза и мастър.
Револют издадохме там, даде адрес на получаване NL и му дадоха опция да избере пластиката да е maestro. Така вече е гарантирано че няма шанс за проблем. Дори да има пластика виза или мастър, може да поиска втора от др.вид

# 397
  • София
А в БГ вече никоя банка няма Маестро, нали? Спомням си, че нещо ги подменяха преди време...

# 398
Няма Маестро, да. Някой писа преди време, че изрично е поискал преиздаване на такава, но не съм уверена дали все още може. На мен последно дебитната на Пощенска минаваше 50/50. Във всички магазини, които имат клонове в други страни, картите минават. Ако обаче е местна верига - въпрос на шанс е. Същото с дебитни на ДСК и  Алианц. Кредитните ми ги приемаха само в Икеа, Баумакс, Праксис, Юск. В масовите вериги ме гледаха изключително лошо, като ги пробвах.

# 399
  • София
Досега никъде в Европа или България не ми се е случвало да не ми приемат кредитната карта, където има ПОС изобщо, разбира се. Явно Нидерландия е по-особена.

А от техните банки коя да изберем? Коя е най-масовата? Или гледаме най-близката в района и нея?  Simple Smile

# 400
Ползва се ING, дъщеря ми не е имала проблем с нея.

# 401
Моя също ползва ING. Доволен е от моб.приложение

# 402
  • София
... да си подаде декларация 7, да си плати здравните и да подаде превод, че е записан студент редовно (това се прави всяка година).

Ако студентът има електронен подпис, тези неща не може ли сам да си ги придвижва по електронен път? (Не знам доколко кое е електронизирано).

# 403
Рабобанк също е ОК.
Проверете която и да изберете дали имат програма за студенти без такси, и Рабо и ИНГ имат.

Освен това, по време на опознавателната седмица някои университети организират  среща на представител от банката със студентите за оформяне на формалности, но ако може всичко сега да стане през сайта, очевидно, която си изберете, стига да няма такси.
Картата се изпраща по пощата.

# 404
... да си подаде декларация 7, да си плати здравните и да подаде превод, че е записан студент редовно (това се прави всяка година).

Ако студентът има електронен подпис, тези неща не може ли сам да си ги придвижва по електронен път? (Не знам доколко кое е електронизирано).

Може с пик, може с подпис. Подпис при младежите на тази възраст обаче е рядкост, затова така го и написах. Иначе тази услуга точно по ел.път я има и след това да се плати през банкиране.
Дъщеря ми е с ING, но всяка може. Принципът е еднакъв, попълваш заявление (за студенти е облекчено) и се получава карта и пин по пощата с разлика в дните. Има упътване как се активира. При нас имаше проблем - смс за потвърждение не идваше на бг номер (виваком, които твърдяха, че не са ограничили услугата, нопск не работеше). Наложи се да мине през клон и приятел да й помогне с холандски номер за потвърждението.

Общи условия

Активация на акаунт