Студенти в Нидерландия - 12

• 73 837
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
Моята дъщеря взе под наем мини-ван от bo-rent или нещо такова, но там тряб2а да имаш книжка от поне 2 години.
Проверете и нещо като green wheels там също има коли под наем и се плаща на час като се отключва с код (май).
Информацията ми е от преди 4 години.

# 586
И преди съм ги препоръчвала за преместване на багаж, лично изпробвано:
https://kav2go.nl/.
Проверете във вашия град откъде може да се наеме с търсачката, обикновено е в Икеа, Праксис, Баухаус и подобни. В самите магазини има терминал - прави се регистрация с шофьорска книжка, кредитна или дебитна карта (взема се депозит, преди беше 200 евро, от него се приспада използването и се връща остатъка до 2-3дни), снима се на място с камера за удостоверяване на самолочността и те проверяват в рамките на 10мин. Има телефон, звъни се, казват ти къде на паркинга да отидеш, отключват ти колата/ванчето, ползваш, връщаш в начална точка, звъниш им и те си заключват колата пак. После получаваш по мейл фактура с подробна разбивка за ползването. На час и изминати км е, тарифите могат да се проверят.

# 587
Влизам с молба за малко разяснение по един казус който възникна при нас. Синът ми търси усилено квартира в Бреда , завършва и иска да се установи там с приятелката си , очаква стажантския му договор  да премине в договор на пълен работен ден. Оглежда се за по голямо жилище, ходи по огледи.  Има интерес към едно, смята , че е напълно подходящо.
 От агенцията изискват при неговия вариант- студент ( какъвто ще се води още месец поне ), да представи данни на лице което ще се води гарант по сделката. От гарант се изисква копие на ЛК, копие на банкова карта, три фиша и три страници банково извлечение от движението по сметката му
.  Въпросът ми е- когато сте наемали , в много случаи и от тук, и са ви искали гаранции, давали ли сте номера на банковата си карта и мислите ли, че това крие някакви рискове ? Ще съм благодарна на всички отзовали се на въпроса ми. Аз съм далеч от изискуемия месечен доход от 3к и няма как да стана гарант, но имаме вариант с близък човек работещ в Германия. От там обаче има.опасения да не се злоупотреби с данните му. Изпаднала съм в ужасно положение да не мога да помогна на детето си и това ме побърква. Знам, че гаранта е само проформа и няма да се стигне до необходимостта да плаща нещо. Договорът така или иначе се сключва за една години и децата имат събрани пари да го предплатят, но агенцията не работи по този начин, ландлорда иска наема да се плаща веднъж месечно , а зад гърба им да има гарант. Как да уверя гаранта, че с данните му няма да се злоупотреби ?

# 588
  • La casa de Mickey Mouse
Винаги са ми искали да докажа доходи - заплата за три месеца на зад, но никога не са ми искали банково извлечение или номер на банкова карта (номер на сметката на гаранта да, но не и на картата). Не виждам логика да се търси банково извлечение - това е лична информация и не би ми било приятно да ми ровят за какво си харча парите.
Говорете с хазяина, да промени условията си - доходи за три месеца на зад и номер на банкова сметка на гаранта - всичко деуго е излишно

# 589
Mini  Ви е казала, обикновено се изисква гарант когато е чужденец наемателя и няма как да се събират парите през холандска карта с директен дебит по СЕПА, така наемодателят се опитва да си гарантира, че ако не се преведе наема, ще има от кого да го търси. Но, забележете, той ще го търси, няма да го събере автоматично, ако титуляра на сметката/картата не даде оторизация за това.
Просто чисто  технически, разлика между предоставянето на банкова сметка и банкова карта няма, доколкото сега почти навсякъде банките са въвели двустепенна верификация на плащанията, тоест ако някой някъде иска да плати с твоята карта и въведе номера й, банката издател иска допълнително потвърждение - дали през 3Д авторизация, дали през ап на спартфона, дали през СМС и без него няма да мине плащането.
При банковата сметка е очевидно, че дори да имаш номера й няма как да изтеглиш от нея пари без нареждане от титуляра. Освен ако не го подправиш разбира се, но по тази логика вече всичко е възможно на света....
В този смисъл, риска е разумно ограничен.
Извлечения винаги са искали - за да докаже гаранта, че има история и е платежоспособен, освен дадената дума искат и да видят....

Ако агенцията е сигурна, а не някакъв фантом и имате договор, в който тези детайли са описани - прууф оф солвенси, мисля, че няма проблем.... Въпросът е дали гаранта ще мисли така.
Просто обяснете на гаранта, че агенцията иска да е сигурна, че ако сина Ви по нянякаква причина не плати, той поема ангажимента да плати вместо него, което не значи изобщо, че ще плати автоматично, ще бъде известен, че има задължение, което той се е ангажирал да погаси от свое име и за своя сметка . Ако откаже,  на базата на подписаните документи могат да го изискат по съдебен ред.
Това е цялата идея, сметката и извлеченията са за да са сигурни, че той е платежоспособен, и е  готов да погаси задължението, не за да го ограбят.
Пак казвам, ако са добронамерени и сериозни, иначе вариантите на измами са десетки....

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 10:10 от StefanB

# 590
От гарант се изисква копие на ЛК, копие на банкова карта, три фиша и три страници банково извлечение от движението по сметката му
G..D.., браво на детето.
Има един много строг регламент за личните данни (GDRP: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679), та в него се казва, че се предоставя САМО информация, която е абсолютно необходима.
Аз бих заличила всичко, което смятам за ненужно или потенциално вредно (със забележка - по съвет на юрист заличавам част от личните данни). Ако не им хареса - те ще трябва да се обосноват защо им трябва тази информация.
- от банкова карта - всичко, което може да се ползва за плащане в интернет (CVS код). По принцип не разбирам защо изобщо я искат.
- от банково извлечение - за разходите ще оставя само суми, трия за какво, къде и как е плащано. Според регламента това е много чувствителна информация - например може да се разбере кога не си вкъщи и някой да те обере. Или здравословно състояние (ако редовно ходиш на лекар) и т.н.

УСПЕХ в търсенето на квартира и започване на работа.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 17:32 от biborana

# 591
Здравейте, синът ми се спря на университета в Утрехт и вече сме в процес на търсене на жилище. Ако някой има информация или освобождава квартира там , моля да се свърже с мен на лично, също така, ако някое момче си търси квартира в Утрехт и е съгласно да се запознаят със сина ми , и да иска да не е сам , и заедно да потърсят жилище ще се радвам да се свърже с нас.
Благодаря

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 22:16 от kat33

# 592
Хора, нямам думи да ви опиша колко съм ви благодарна за споделените мнения. Много се съмнявам да им се получи наемането преди да подпише той договор за цял работен ден, а и след това събитие да са минали поне три месеца, но не им пречи да опитат, така поне ще натрупат опит.  Мисля, че ще се получи  с гаранта, и аз съм убедена, че не е по опасно от пазаруването в интернет, агеницията е голяма и популярна на пазара, всичко минава през тях, вероятно имат право на   администриране  на лични данни и аз не съм обезпокоена от това че ще имат снимка на карта, описаното от Стефан е абсолютно така, всички пазаруваме в интернет и знаем какъв е реда да се изтегли сума от посочена карта.  Дано пък успеят.

# 593
E,  защо пък да не се получи, ако има платежоспособен гарант... Ами че и наемодателя също иска да върже няколко месеца повече с наем, ако отговарят на поставените условия, нищо чудно да стане наемането....
Цифрите за които говори Биборана на картата - става дума за CVC кода отзад, ще го изтриете естествено на снимката, той принципно идва при потребителя под пласт който се трие, знаете.

Щом е агенция, голяма при това със сигурност са администратор. Тези неща се спазват в Холандия.
Успех!

# 594
Сърдечно благодаря, Стефан ! Обнадеждена съм.

# 595
Здравейте, синът ми се спря на университета в Утрехт и вече сме в процес но търсене на жилище. Ако някой има информация или освобождава квартира там , моля да се свърже с мен на лично, също така, ако някое момче си търси квартира в Утрехт и е съгласно да се запознаят със сина ми , и да иска да не е сам , и заедно да потърсят жилище ще се радвам да се свърже с нас.
Благодаря

Писах Ви на лични.

# 596
И аз се присъединявам към търсещите квартира в Утрехт 😊

# 597
Май само търсещи има, но да се запиша и аз.
И щерката с гаджето вече търсят квартира в Грьонинген.

Има ли вариант да наемем агенция да търси? Някой процедирал ли е така?

# 598
Явно нещата започват сериозно да се затягат. Община Грьонинген е публикувала днес това на Фейсбук страницата си:

Има и даден кратък линк с разяснения по въпроса. С две думи за неговорещите английски - ако до 1.08 нямате квартира - не идвайте в града.
Пускала съм линкове с доста агенции в града, вижте назад мненията ми, отделно всекидневно във Фейсбук обяви пуска и тази агенция:
https://bultenvastgoed.nl/contact/

# 599
Здравейте! Имаме насрочен видео оглед на студио. Може ли съвет за какво да внимаваме по време на огледа и каква е процедурата ако го харесаме? Предварително благодаря на отговорилите.

Общи условия

Активация на акаунт