Студенти в Нидерландия - 12

• 73 970
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
Застраховката може да се направи и по-рано. Но формуляра, който е попълвала дъщеря ми при заявлението изрично пише дата на стартиране на договора. Тук не става въпрос за базова студентска застраховка.

# 121
Не сме я ограничили ние. Самия застраховател го е направил на база договора й. По спомен от скорошна дискусия тук, ако не се бъркам, нямат право на такава застраховка докато не работят.
Извинете, ако е глупав въпросът ми, но "докато не работят" и "ако не работят" са различни неща, нали?
Синът ми сега не работи, но скоро планира да започне. Режимът на застраховката, която не е студентска, а базова, може да не се променя, нали?
А и всъщност сега си припомних, че той започна работа края на 08. 21, а застраховката му е от 07.21, когато пристигна там. Когато правихме застраховката не сме прилагали договор с работодател, но може да са получили служебно данните...нямам представа.

# 122
Честно казано не съм наясно с тънкостите. До момента детето беше с ЕЗОК и застраховка от България. Съветва се с нейна прителка и така постъпи. Не е имала базова студентска застраховка, това й е първата въобще. Предавам инфото, което директно й е изпратил застрахователя.

# 123
Моя си направи застраховка без да работи в началото, става дума за стандартна холандска застраховка, която не е за студенти. Около 118 е евро е.

# 124
  • дядовата ръкавичка
Не знам кое наричате "стандартна холандска застраховка". Аз бях направила запитване преди време. Копирам мнението си от предишна тема:

За здравната застраховка, родител беше писал по-рано, че синът му е получил уведомление от застраховател, че застраховката му трябва да бъде прекратена след като трудовият му договор изтече. Аз направих запитване тук https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/#7

Това е отговорът, който получих:
I received your question to Zorgverzekeringslijn. You son is an international student with a part time job. You want to know if he needs to cancel his basic healthcare insurance when he stops working.

When quitting a part-time job, cancel insurance

He will become “just an international student”, whom are not eligible for a basic healthcare insurance. An insurance from his home country or an international insurance are the other options for him to be insured.

# 125
Благодаря за всички теми!
Изчетох доста неща.
Синът ми е приет в Инхолънд Университет в Делфт, самолетно инженерство.
Да, зная,  че университетът е приложен, или т.нар. “Колеж”, но в ТУ Делфт има аналогична специалност, но искат определени часове физика и математика и не правят компромис. Синът ми е от новата програма, където 11 и 12 клас се учат само специални предмети и съответно няма как да има изискуемите часове!
Има ли мами с приети деца в Делфт?
Там с квартирите е ужасно. Ставащите за живеене започват от 700-800 евро, без включени консумативи.
Ще се радвам да споделите нещо, да ме окуражите.
На косъм съм да спра детето. Двоумя се, дали си заслужава.

За какво да ви окуражим? Финансово вие трябва да си направите сметката. Няма кой да ви гарантира цените за години напред. Моята дъщеря преди 2 години отиде при едни условия, сега са съвсем различни. Ама тогава си сметнахме бюджет, сложихме 15% увеличение на година без тя да работи. Като ни се получиха цифрите - казахме, че може да ходи. Ако не ни влизаше в бюджета - ей го икономическия е на две спирки от нас. А детето се оказа проактивно - хвана се да бачка и ни улеснява много.
За приемните условия - също. Ако целта е самолетното инженерство, гледате какво и как да доставите като документи и изисквания - курсове или уроци с документ за хорариум са възможно решение.
Ако целта е да учи нещо - значи тогава се нагаждате според хорариума ви.
С две думи - вие си гледайте финансите, отрочето да се уточни какво иска и съответно да гони изискванията.
И на моите така казах - аз диплома имам. Ти каква ще имаш и дали ще имаш  - решението си е баш твое.

Здравейте,

Аз имам ученик в 10 клас, като и на на двамата ни се иска да учи в Холандия, друг е въпросът, че още не е избрал какво Bowtie. Целта ми към този момент е да мога да сметна дали финансово ще справя преди да сме се навили да го играем това хоро след 2 години. Предполагам, че е коментирано в някои от темите колко грубо излиза на месец/година престоя на студент в Нидерландия и ще съм благодарна за линк/мнение от мамите с деца там. Гледах долния наръчник и там се споменава сумата 700-1000 евро на месец за квартира, храна и транспорт. Това реалистично ли е към този момент? Предполагам, че зависи и в кой град е и колко ще се изръсим за квартира. Прочетох, че след първата година децата може да започнат работа и тогава при 56 часа изработени на месец (по спомен) също може да се кандидаства за финансиране.  Четох за помощи за квартира и за годишната такса. Може ли за конкретна информация и по този въпрос? И последен въпрос: на мен ми се струва резонно, ако е в Нидерландия да научи и езика, още повече, че за дете учило немски и английски нидерландския няма да е никакъв проблем. Предлагат ли се някакви курсове на място за студенти и горе-долу колко излизат като пари?

https://studyabroad.bg/wp-content/uploads/2021/12/BAGuide_2022_w … p2FJnWjSOju6M_peo

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 11:54 от Petruna

# 126
  • Бургас
Имам позната, която твърди, че преди две години синът й карал със 700-800 евро на месец, квартирата му била 300 евро, сега вече работел и сам се издържал, но за мен лично такива малки суми под 1000 евро са нереалистични

# 127
Моят студент се издържа с около 600 евро. Не работи, готви си. Учи и холандски, има курсове.

# 128
  • Под Слънцето
Момичета, сори, че отново ви се натрисам. Трябва да спасявам положението. Та с 2 думи търся възможност за паричен превод от тук до там за човек , който не може да си ползва банковата сметка в момента. До него има Риа/ Ria в книжарница и кофишоп , но от България се оказва, че  чрез тази система аз мога САМО да получа превод, но не и да направя такъв. Не мога да разбера защо не се предлага двупосочна услуга. Та давайте, моля, опции, освен WU. Благодаря!

# 129
  • Бургас
Моят студент се издържа с около 600 евро. Не работи, готви си. Учи и холандски, има курсове.
това са само джобните ли, или включват квартира, таксите за университета и т.н.

# 130
  • София
Имам позната, която твърди, че преди две години синът й карал със 700-800 евро на месец, квартирата му била 300 евро, сега вече работел и сам се издържал, но за мен лично такива малки суми под 1000 евро са нереалистични

Дъщеря ми и в момента се справя със средства, в рамките на 700 евро месечно. Квартирата й е 320 евро.
Готви си сама, не се храни по заведения, но от нищо не се лишава.
В тази сума не са включени самолетните билети, както и таксата за университета.

Важно обстоятелство е, че живее с холандец, който много добре се справя с оптимизиране на общите им разходи Wink

# 131

Здравейте,

Аз имам ученик в 10 клас, като и на на двамата ни се иска да учи в Холандия, друг е въпросът, че още не е избрал какво Bowtie. Целта ми към този момент е да мога да сметна дали финансово ще справя преди да сме се навили да го играем това хоро след 2 години. Предполагам, че е коментирано в някои от темите колко грубо излиза на месец/година престоя на студент в Нидерландия и ще съм благодарна за линк/мнение от мамите с деца там. Гледах долния наръчник и там се споменава сумата 700-1000 евро на месец за квартира, храна и транспорт. Това реалистично ли е към този момент? Предполагам, че зависи и в кой град е и колко ще се изръсим за квартира. Прочетох, че след първата година децата може да започнат работа и тогава при 56 часа изработени на месец (по спомен) също може да се кандидаства за финансиране.  Четох за помощи за квартира и за годишната такса. Може ли за конкретна информация и по този въпрос? И последен въпрос: на мен ми се струва резонно, ако е в Нидерландия да научи и езика, още повече, че за дете учило немски и английски нидерландския няма да е никакъв проблем. Предлагат ли се някакви курсове на място за студенти и горе-долу колко излизат като пари?

Към момента: квартира 400 евро, за издръжка 300-400 евро месечно с включена храна, малко гевезелък, учебници, карта за спорт... за пътуване - зависи от месеца и колко рано са взети билети - там може да стугне и до 550 евро двупосочно.
Вярно е, че могат да работят, но ви съветвам да не притискате отрочето за това през първата година т.е. да е изцяло на ваша издръжка. Трудно им е да свикнат с различното преподаване и с това, че никой не им чете лекции, а трябва сами са си намират информацията, да не изпускат срокове за регисреация на изпити... Трябва и сами да си утъпкат пътеките на съвсем тривиални неща, на които никой не обръща внимание тук - банки, институции, да пазаруват за един ден напред т.е. да имат нещо за ядене, а не да се приберат и да се усетят, че няма кьорава филия...
Обикновено децата сами се усещат кога е дошъл момента да започнат работа. Не притискайте и да е мин 56 часа месечно, да си намери договор с нула часа минимално и да работи колкото може, защото задълженията им са различни месец за месец. Моите щерки си вадеха по 600-800 евро от работа, но е имало и месец с нищо.
За езика - и там не натискайте. Ще му дойде времето. В началото амбицията на всеки е да го почне още първия семестър, ама е много натоварващо. А и курсовете от университетите не са особено качествени в голямата си част. Като е учили немски - четенето ще му е лесно и ще разбира, за слушане - няма да е толкова лесно без да има някой да го учи. Но пък ще си намери приятели и те ще го учат. Поне при моите дъщери това имаше по-голям ефект, отколкото курсовете.

@TopsyG, използвай Мъниграм. На сайта виж къде има офиси около теб и къде около човека, парите се получават в рамките на 15 мин.

# 132
Момичета, сори, че отново ви се натрисам. Трябва да спасявам положението. Та с 2 думи търся възможност за паричен превод от тук до там за човек , който не може да си ползва банковата сметка в момента. До него има Риа/ Ria в книжарница и кофишоп , но от България се оказва, че  чрез тази система аз мога САМО да получа превод, но не и да направя такъв. Не мога да разбера защо не се предлага двупосочна услуга. Та давайте, моля, опции, освен WU. Благодаря!
Не вярвах че е останал човек без активен revolut!

# 133
  • Под Слънцето
second, човекът ми е бачкатор, а не айти. излизат от квартирата, пътуват до работа, връщат се, пазарят, яде и ляга.
щом не можеш да ми помогнеш, подмини и не се заяждай, моля. достатъчно ми пуши главата да мисля варианти вместо да лежа след гадна операция.

# 134
Не се заяждам, предлагам го, защото не изисква чудеса от айти знания за да го има който и да е.
Щом не е удобно, ти го подмини!

Общи условия

Активация на акаунт