Студенти в Нидерландия - 12

• 73 967
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
Наем, фитнес, излизане, пътуване и храна, около 750-800 EUR. Дрехи, рядко си купува, основно аз му купувам.Не му се занимава с това.
Работи, ние почти не с включваме с финанси, успя да си спести от тези пари+ коледната премия  почти цялата сума за нов компютър, ние допълнихме с 1/4 от стойността. Подбира си храната набляга основно на протеини и зелечуци, защото е "голям" българин и лесно качва килограми:smiles: за сега се спрявя.Готви си, научи се да яде зеленчуци в Нидерландия:smiles:
Не излиза често, за съжаление.
Квартирата мисля, че след приспадане на помощта е около 350 Е, университета му е в Амстердам, общежитието e в Hoofddorp. Мислеше да се мести по-близо до университета, но се отказа.
Пътува само БГ Еър, летището е съвсем близко е до общежитието.

# 151
Здравейте,
Някой от кандидатстващите в Амстердамския университет получил ли е вече отговор?
Имаме мейл от тях на 16.11.2021 г., че ще разгледат документите й (поради Ковид можело да отнеме време) и от тогава  "мълчина".
Пишете им имейли, питайте и настоявайте за отговор. Те не си дават много зор.
Дъщеря ми щеше да изпусне годината, защото не ѝ изпратиха някакъв имейл с поредната стъпка за записването. Изтичаха всички срокове, тя беше приета навсякъде, където кандидатства, а щеше да остане незаписана. Впоследствие се оказа, че много студенти не са получили потвърждения на последния етап от записването и е трябвало да пишат имейли с напомняне към университета.
Ако не Ви отговорят на първия имейл, пишете втори и трети или се обадете по телефона и не приемайте уклончиви отговори.
Университетът е много добър, като изключим възможността за пропуски от този тип.
Звучи направо невероятно, но се оказа че нашият случай изобщо не е бил единствен, а по-скоро масов Wink

Здравейте, и ние искаме да кандидатстваме в Холандия /Нидерландия/, но още не се е явила на изпит за сертификат.От агенция UNIFY ни казаха, че имаме още време /за подготовка на документите.....
Въпросът ми е вашите деца какъв сертификат имат на Кеймбридж или IELTS

# 152
  • No Line On The Horizon
Може да се кандидатства и без сертификат. Университетът изпраща оферта, т.н. Условен прием и когато вече има диплома и сертификат и се приложат, тогава вече е абсолютния прием.
Дъщеря ми е с САЕ.
Относно ръчкането на университетите съм абсолютно съгласна. Дъщеря ми се готвеше за ранен прием. Към 1.12 беше изпратила всичко. От университета бяха проспали препоръката от учител, всички документи ги качваме ние в системата, но препоръката трябва учител да изпрати на конкретен мейл. Започна Ковид, писаха че ще разгледат документите и тишина. В един момент получава мейл, че ако иска да си довърши апликацията за кандидатстване в редовния срок не остава време и тогава се усетихме. Айде хиляда писма, айде пак пращане на препоръка, но всичко завърши успешно. Говорим за престижен университет, но просто стават такива работи и нищо не пречи да се пита.

# 153
На сина ми от работата са му поставили условие първо да си направи застраховка и след това договора. Така че го разбирам, че може и без работа да имаш застраховка.
Редактирам се.
От застрахователя Menzis.nl са му поискали договора с работодателя.

# 154
Здравейте,
Някой от кандидатстващите в Амстердамския университет получил ли е вече отговор?
Имаме мейл от тях на 16.11.2021 г., че ще разгледат документите й (поради Ковид можело да отнеме време) и от тогава  "мълчина".
Пишете им имейли, питайте и настоявайте за отговор. Те не си дават много зор.
Дъщеря ми щеше да изпусне годината, защото не ѝ изпратиха някакъв имейл с поредната стъпка за записването. Изтичаха всички срокове, тя беше приета навсякъде, където кандидатства, а щеше да остане незаписана. Впоследствие се оказа, че много студенти не са получили потвърждения на последния етап от записването и е трябвало да пишат имейли с напомняне към университета.
Ако не Ви отговорят на първия имейл, пишете втори и трети или се обадете по телефона и не приемайте уклончиви отговори.
Университетът е много добър, като изключим възможността за пропуски от този тип.
Звучи направо невероятно, но се оказа че нашият случай изобщо не е бил единствен, а по-скоро масов Wink

Здравейте, и ние искаме да кандидатстваме в Холандия /Нидерландия/, но още не се е явила на изпит за сертификат.От агенция UNIFY ни казаха, че имаме още време /за подготовка на документите.....
Въпросът ми е вашите деца какъв сертификат имат на Кеймбридж или IELTS

Здравейте! Дъщеря ми е със сертификат Кеймбридж. Взе си изпита юли месец, за да кандидатства спокойно. Ние също ползваме услугите на Юнифай и до този момент сме доволни. Отзовават се бързо и с точна информация. Успех в кандидатстването 🍀

# 155
Здравейте! Моля за предложения за застраховател за сключване на застраховка /с възможност да си възстанови част от разходите/на студент, който току-що е сключил договор за работа, но няма сключена застраховка. На принципа съм "не питай старило, питай патило". Реално не е започнал работа, но се притеснявам да не го глобят. Ако може и накратко да ми споделите процедурата ще съм благодарна.

# 156
Прочете последните няколко страници, точно това обсъждаме. Иначе застрахователя е лично предпочитание, аз съм споделила един, другите майки да споделят и техните.
Процедурата - отваря сайта на застрахователя, попълва форма, изпраща документи. Оттам получава кога ще му се теглят вноските. После си изпраща всички подробности на държавната служба и чака отговор колко и кога ще му възстановяват.

# 157
Здравейте! Моля за предложения за застраховател за сключване на застраховка /с възможност да си възстанови част от разходите/на студент, който току-що е сключил договор за работа, но няма сключена застраховка. На принципа съм "не питай старило, питай патило". Реално не е започнал работа, но се притеснявам да не го глобят. Ако може и накратко да ми споделите процедурата ще съм благодарна.
Синът ми сключи към  Menzis.nl
Доволни са децата, които ни препоръчаха. Казаха, че нямало никакъв проблем и с връщането на част от застраховката.
Детето сега ще подписва договор за работа и ще му активират застраховката.

# 158
Благодаря за всички теми!
Изчетох доста неща.
Синът ми е приет в Инхолънд Университет в Делфт, самолетно инженерство.
Да, зная,  че университетът е приложен, или т.нар. “Колеж”, но в ТУ Делфт има аналогична специалност, но искат определени часове физика и математика и не правят компромис. Синът ми е от новата програма, където 11 и 12 клас се учат само специални предмети и съответно няма как да има изискуемите часове!
Има ли мами с приети деца в Делфт?
Там с квартирите е ужасно. Ставащите за живеене започват от 700-800 евро, без включени консумативи.
Ще се радвам да споделите нещо, да ме окуражите.
На косъм съм да спра детето. Двоумя се, дали си заслужава.

За какво да ви окуражим? Финансово вие трябва да си направите сметката. Няма кой да ви гарантира цените за години напред. Моята дъщеря преди 2 години отиде при едни условия, сега са съвсем различни. Ама тогава си сметнахме бюджет, сложихме 15% увеличение на година без тя да работи. Като ни се получиха цифрите - казахме, че може да ходи. Ако не ни влизаше в бюджета - ей го икономическия е на две спирки от нас. А детето се оказа проактивно - хвана се да бачка и ни улеснява много.
За приемните условия - също. Ако целта е самолетното инженерство, гледате какво и как да доставите като документи и изисквания - курсове или уроци с документ за хорариум са възможно решение.
Ако целта е да учи нещо - значи тогава се нагаждате според хорариума ви.
С две думи - вие си гледайте финансите, отрочето да се уточни какво иска и съответно да гони изискванията.
И на моите така казах - аз диплома имам. Ти каква ще имаш и дали ще имаш  - решението си е баш твое.

Здравейте,

Аз имам ученик в 10 клас, като и на на двамата ни се иска да учи в Холандия, друг е въпросът, че още не е избрал какво Bowtie. Целта ми към този момент е да мога да сметна дали финансово ще справя преди да сме се навили да го играем това хоро след 2 години. Предполагам, че е коментирано в някои от темите колко грубо излиза на месец/година престоя на студент в Нидерландия и ще съм благодарна за линк/мнение от мамите с деца там. Гледах долния наръчник и там се споменава сумата 700-1000 евро на месец за квартира, храна и транспорт. Това реалистично ли е към този момент? Предполагам, че зависи и в кой град е и колко ще се изръсим за квартира. Прочетох, че след първата година децата може да започнат работа и тогава при 56 часа изработени на месец (по спомен) също може да се кандидаства за финансиране.  Четох за помощи за квартира и за годишната такса. Може ли за конкретна информация и по този въпрос? И последен въпрос: на мен ми се струва резонно, ако е в Нидерландия да научи и езика, още повече, че за дете учило немски и английски нидерландския няма да е никакъв проблем. Предлагат ли се някакви курсове на място за студенти и горе-долу колко излизат като пари?

https://studyabroad.bg/wp-content/uploads/2021/12/BAGuide_2022_w … p2FJnWjSOju6M_peo

Тази информация според мен вече е стара. Гледаме квартири от 2 месеца и все още не мога да се прежаля. В Делфт е доста скъпо. Прилично помещение, защото аз също не съм склнонна да пратя детето си в някоя дупка, само за да е Холандия вече е 900-1000 евро. Отделно храна, учебници, транспорт.
Също си мислех, че с 1000 евра ще смогвам да го издържам, но май няма да е. А повече от 1000 трудно мога да си позволя.
А той ще е инженерна специалност, поне първата 1-2 години ще е доста тежко като учене. Не знам дали ще може да поработва, едва ли.
В голяма чуденка съм….

# 159
  • София
Извинявам се, че се намесвам по този начин.
Но много Ви моля, цитат в цитат в цитат в цитат в цитат.....Triumph
На никой не е в помощ, защото човек губи началото, не знае до къде е стигнал и спира да чете тоя "чаршаф". Така може да се пропусне важна информация. Лично аз редовно го правя и после се чудя защо се говори за нещо, което не съм чела....
Използвайте опцията за скрит текст, който има нужда ще си го отвори. И няма да се губи началото и най-вече идеята.... Така ще сме си много повече в помощ. В крайна сметка, темата е за това.

# 160
Bubolina03, каква специалност е прието детето. Аз се интересувам от ТУ Делфт. Там резултата излиза средата на април. Интересно е, някой да сподели за впечатлението от изпита, като сложност и съдържание. Има в сайта им за математическия модул, но има и още три части.

# 161
@Maitrix
Сложността е относително и лично усещане. Не разчитайте на това, което ще чуете.
Делфт имат безплатен курс за математиката (това, за което говорите), за логическото мислене също имат - тегли се книга и се гледа втората глава ако помня добре. За третата част пишат, че няма подготовка, а четвъртата е работа в екип - синът ми беше в петък присъствено в университета и каза, че било много яко. Simple Smile Половин час не знаел за какво става въпрос, но след това се представили много добре по негови думи. Имали задача, с помощта на компютърен модел, да ограничат въглеродните емисии с определен процент до 2030-та. Съответно, разсъждавали са, променяли са различни параметри... И накрая са презентирали работата си.
Сега предстоят другите части онлайн. Надявам се и там да се представи добре, но съм му казал, че университетът е само началото на пътя. Животът нито свършва ако не успее, нито пък ще е някакъв грандиозен успех самото влизане.
Надявам се да съм помогнал малко с информацията, която имам за момента.

# 162
  • София
Ако става дума за изпита на Делфт за компютърни науки, отзивите за отделните части са следните:  математика - конвенционални задачи по алгебра и анализ, но не са заложени в достатъчна степен в нашата програма - дори и тази по ПП (у нас се изучават модули по геометрия / стереометрия, което пък отсъства в изпита) и затова трябва допълнителна подготовка - вероятно по този  безплатен курс; логика - задачите са малко по-трудни от примерите в учебника, но решими; трета част - задачи тип европейско кенгуру. На финала човек вече е изморен, а и задачите са много за времето, което е дадено, и не се предполага да се решат всички. При изцяло онлайн изпитите груповата част започва днес.

# 163
Благодаря за отговорите ви. Това, което разбрахме, че за математиката трябва да се отиде на място, а останалите компоненти са онлайн. Да видях, че имат единичен интеграл. Но примерният тест е с нормална сложност. Даже първите задачи с дроби е за пети клас. От сайта изтеглих един учебник, но май само за математическата част беше. Утре ще го разгледам по-подробно. Успех на децата ви и скоро да ни зарадвате с добри новини. Моето иска роботика и гейм. Гледах програмата на университета, имат избираеми модули има и група такава на студенти, но бих се радвала, ако някой учи в Делфт и сподели по-детайлно. Той е учил Джава и си. Да дам ще имат и мрежи, администриране, база данни. Имат ли роботика,електротехника, компютърен дизайн. Лабораторни упражнения , как се провеждат, как са оборудвани, сега много става актуална добавка, изкуствена реалност, виар очила. Даже и лекарите след време ще оперират така. Това са ми питанията.. Честит празник мили мами.

# 164
Maitrix Може ли линк към учебника?

Общи условия

Активация на акаунт