Студенти в Нидерландия - 12

• 73 880
  • 765
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Здравейте, от септември и моят син би трябвало да е студент в Хага THUAS. Но от няколко дни чета за проблема с квартирите навсякъде в Холандия и съм в потрес. Дали тук има родители на настоящи или бъдещи студенти там?
Чак не е за вярване, че това май ще се окаже най-сериозния ни проблем...

# 196
  • някъде там
И при нас след приема, вече идва тревожността с квартирите! Започнахме да търсим и вече се натъкнахме на фалшиви обяви. С агенция по сигурно ли е или и там има измами, комисионни......Става въпрос за Айнтховен

# 197
Здравейте! И аз да се включа в квартиротърсенето за първокурсничка 😄 Ако има освобождаващ квартира в Арнем през лятото ще се радвам да сподели 😉
Ще е чудесно и ако тук намеря други родители на деца, които учат или ще учат в Арнем 😀

# 198
Момичета, писали сме го доста пъти, но все пак.
За квартирите. Ако имате опция - не пропускайте срока и кандидатствайте за общежитие в първата минутка на отваряне на офертите. Така ще сте спокойни, че поне една година децата ще са настанени.
Ако предпочитате квартира, имате опции през сайтовете и фейсбук групите. Търсенето е наистина бавно и доста трудоемко. Тук рядко някой се е похвалил с успех при този вариант. Има наистина много фалшиви обяви и без опцията да отреагирате и веднага да направите оглед на място, наистина е много трудно. Обикновено предпочитат момичета, но пак не е гаранция.
Вариант са агенциите за недвижими имоти. Да, има увеличаване на цените в последната година, няма да се лъжем. Веднъж обаче нает имота, увеличението се регулира държавно с %, който се определя година за година и е въпрос на желание на наемодателя дали ще индексира или не. Може да кандидатствате по готови обяви. Тогава не дължите комисион на агенцията, незаконно е да ви поискат такъв. Ако обаче я помолите да ви търси квартира, тогава може да ви се начисли комисионна, за която предварително да ви уведомят - обикновено е един наем. Може, разбира се, да има и други такси на агенцията - питайте си. Кореспондецията е леко тромава (даже повече по нашите разбирания) и не е бърз процес. Бъдете настоятелни и ги засипвайте с имейли, за да сте сигурни. Наемодателите обикновено изискват да присъствате на огледите - това не е за да видите вие квартирата, а за да видят те вас. Ако имате опция - помолете познат да отиде, винаги е по-добре. Някои нямат огледи, може да се наеме и само по снимки. Всяка агенция ще ви поиска различни условия за кандидатстване и подписване на договор - кратки видео представяния, декларация за гарант от родител, банкова гаранция, декларация за доходи и др., няма общо правило. Подписването на договорите става онлайн - напълнбо нормална практика и обикновено няма оргинали. Както и е напълно нормално да получите само договор на холандски или само на английски. Ако някое условие ви притеснява - питайте и уточнявайте, за да няма после разочарования.
Частните квартири обикновено са необорудвани, често и без под дори. Имайте го в предвид. Общежитията са обзаведени, някои предлагат дори чаршафи, одеала, кърпи. Общежитие може да се наеме за първата година. Договорът за квартира е с различна продължителност и клаузи за прекратяване (на дъщеря ми е за 8 години с опция за увеомяване за прекратяване от 3 месеца).
За измамите с агенции - не съм чела, ако някой знае, моля да сподели.
Като краен вариант остават - Студентския хотел и различни частни общежития в градовете. Там наемите наистина са високи, обикновено се наемат за не повече от 1 година, има различни бонуси. Има доста информация на сайтовете, може да се потърси.
Съветът ми е - питайте университета за съвет (ако няма посочена полезна информация на сайта му). Ако детето няма проблем, стартирайте с общежитие. Ако се забавите, настоятелно търсете квартира през агенция. Всичко е въпрос на бюджет и какво си поставяте като изисквания.

# 199
И при нас след приема, вече идва тревожността с квартирите! Започнахме да търсим и вече се натъкнахме на фалшиви обяви. С агенция по сигурно ли е или и там има измами, комисионни......Става въпрос за Айнтховен
Често университета предлага поне за първата година квартири.Моят съвет е да се възползвате ,защото унито е гарант за вас поне за 6 месеца или  1 г, а и детето на място ще търси за после , което е малко по-малък стрес и за вас и за него. Иначе моят съвет и в предходни теми е  да се отиде в офисите на фирмите и ако ви предложат нещо което ви устройва, веднага подписвайте без много да се колебаете,защото търсенето е направо чудовищно..Да малко по-скъпо но по-сигурно е.За Айндховен варианти са Вестиде и Френдли хаузинг .,офисите са в центъра . Дано съм била полезна...!

# 200
Здравейте! Ако има първокурсници, кандидатстващи в ТУ Делфт и ТУ Айндховен, може ли мнение за сложността на изпитите тази година? Също ми е интересно груповият проект на Делфт дали носи еднакъв брой точки на всички от екипа?

# 201
  • София
Stella, по-горе писах за изпита на Делфт. За точките на груповия проект - предполагам, че да, за съжаление. Според мен после ще е така и при самото следване.

# 202
Да допълня горния изчерпателен пост относно квартирите:
Практика е да Ви вземат депозит до два наема, освен първия наем. Това е обикновено гаранция, ако има поражения като напускате, да не ви искат пари а направо да могат да си удържат. Ако няма проблеми ги връщат, поне нормалните наемодатели и агенции, аз лично на други не съм попадал, може и да има, обаче, както има фалшиви обяви...
Препоръчително е при наемането да огледате и заснемете всичко, което ви се вижда пукнато, чукнато, изцапано , повредено, не работи... И да се отбележи и подпише от двете страни...

# 203
Да допълня горния изчерпателен пост относно квартирите:
Практика е да Ви вземат депозит до два наема, освен първия наем. Това е обикновено гаранция, ако има поражения като напускате, да не ви искат пари а направо да могат да си удържат. Ако няма проблеми ги връщат, поне нормалните наемодатели и агенции, аз лично на други не съм попадал, може и да има, обаче, както има фалшиви обяви...
Препоръчително е при наемането да огледате и заснемете всичко, което ви се вижда пукнато, чукнато, изцапано , повредено, не работи... И да се отбележи и подпише от двете страни...
Това което е написал StefanB е много  важно!!!Кажете на децата да описват всичко в квартирите, до най-малка подробност, защото след напускане,  фирмите    си измислят всякакви щети за да ви занулят депозита който никак не е малък , някъде е 450-550 евро.Мога да напиша много по-темата ,но не искам да си развалям настроението./от рода ,че кошчето за боклук е било мръсно-30 евро  и много други смехотворни неща,драскотина на стената .-150 евро за пребоядисване  ..дето с лупа да я търсиш,но както казах няма да си разваляме настроението!!!Та пригответе се ,че няма да ви върнат депозита или поне ще ви върнат в най добрия случей част от него.

# 204
За заинтересованите бъдещи инженери в Нидерландия. За желаещите да организираме тур и да ги опознаем. За обмен на информация... имаме група във вайбър за сега. Ако някой инженер има желание да се включи, да ми пише на лични с телефон.

# 205
Може ли мнение за университета Vrije, техническа специалност. Предварително благодаря!

# 206
Може ли мнение за университета Vrije, техническа специалност. Предварително благодаря!
Моят син учи там. Първа година е Изкуствен интелект. В началото казваше, че е лесно. Но много учат. Много проекти правят. Доста е ангажиран. Хубавото е, че за първокурсници има общежитие и не е лошо и е близо до университета. Като цяло самия университет е доста напред в класациите.

# 207
  • No Line On The Horizon
Преди време коментирахме дали нашите деца имат право на намаление за БДЖ. Успях да изкарам карта ISIC, която е комбинирана с European Youth Card. Освен отстъпките за младежи за цяла Европа, има и отстъпка 50% за БДЖ до края на академичната година. Занесох превод от заклет преводач на Удостоверението за записване, документът който носим в НАП и издадоха картата, а стикерът за отстъпка се ползва вече през приложението на картата.

# 208
Преди време коментирахме дали нашите деца имат право на намаление за БДЖ. Успях да изкарам карта ISIC, която е комбинирана с European Youth Card. Освен отстъпките за младежи за цяла Европа, има и отстъпка 50% за БДЖ до края на академичната година. Занесох превод от заклет преводач на Удостоверението за записване, документът който носим в НАП и издадоха картата, а стикерът за отстъпка се ползва вече през приложението на картата.
Браво Fros, може ли да споделите малко подробности относно ваденето на тази карта .От тук написаното съдя ,че тя се вади от Бг ,тъка ли?Извинявам се ако въпроса е глупав,но е нещо много ново за мен!Благодаря предварително!

# 209

Моля, да поясните къде занесохте превод на удостоверението.
В БДЖ или при представител на ISIC?
Синът ми има карта  ISIC, но е без стикер и затова отделно си извади физическа карта за намаление от БДЖ като представи преведено уверение.
Януари опита да ползва намаление в Спиди с ISIC, но не се получи.
Моля, ако някой се е възползвал от отстъпки в България да сподели - OMV, Speedy, Petrol, SUBWAY...

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 08:50 от ina.bg

Общи условия

Активация на акаунт