Студенти в Нидерландия - 12

• 74 020
  • 765
  •   1
Отговори
# 360
Първото нещо след приема, е договорът за наем. Без него няма регистрация в общината, без регистрация няма BSN номер, без него няма банкова сметка и нидерландски телефонен номер.
Сигурно ще попитам голяма глупост...Но защо им трябва нидерландска сметка и номер? Предполагам за заплатата, ако работят и за да им вдигат, ако звънят на обяви? Налучквам ли, има ли други причини 😊

# 361
Нидерландски телефонен номер не е задължителен. Много деца си карат с българските.
За банкова сметка обаче е задължително, защото много наемодатели  и дори университета използват т.нар. директен дебит - т.е. теглят си от сметката на студента. Това за съжаление не може да се прави с БГ сметка, В началото правят изключения да се плати с превод, но после започват да пращат не много любезни писма, защото смятат, че може да изчезнеш без да платиш.

# 362
Номер дъщеря ми няма и не е задължителен. Стига да ви устройва тарифата за  справедливо ползване на вашия оператор след 4тия месец.
За сметка с карта препоръчвам да се извади. Никога не е ясно къде точно няма да мине бг дебитна/кредитна карта, а има и много безкешови магазини. Дори на пазара продавачите имат пос-терминали. Въобще рядко ще видите да носят и плащат кеш местните. Сметките за студенти са и без такси. За наема - ние си превеждаме, защото така е по договор. Ако искате да плащате унито на вноски е възможно само през холандска сметка с директен дебит. На дъщеря ми картата за транспорт й е директно свързана с банковата й. Според мен си е голямо удобство наличието на холандска банкова сметка с карта.

# 363
G.D. благодаря за желанието да разкажеш. Синът ми прави игри още преди да пропише. Караше ни да му пишем правилата. Интересува се и от комикси, без  да може да рисува, юнити, такива работи. Разкажи малко повече за университета на синът ти. Университетът ли задава темата за портфолиото или кандидатът представя неща по свой избор? Има ли срок за изготвянето му? Сигурно има и още въпроси, но аз не знам и какво да попитам. Сетих се още един. Дали имат предмети, които те да си избират в зависимост от нещата, които ги вълнуват, и дали това може да се види в програмата на специалността. Благодаря на всички, които помагат на бъдещите студенти да направят информиран избор.

# 364
За кандидатстването - минава в няколко етапа. Всяка година има специфики, затова е добре да се чете сайта на университета много старателно- там са сроковете и заданията.  Има три направления в гейминдустрията, детето трябва да е наясно къде иска да се насочи- арт ( рисуват), програмер ( пишат кодовете) и дизайнер- прави всичко останало и е свързващо звено. Синът ми рисува две години с идеята да кандидатства арт, последния момент се насочи към дизайн. Към днешна дата той и рисува, и програмира ( не с уменията на програмист, разбира се). Идеята е че за да работиш над самостоятелни проекти трябва да умееш от всичко . А и за да управляваш процеса на една игра трябва да си наясно със спецификата на труда на всеки в отбора.  Първо бяха документите му- академична справка, мотивационно писмо. Мисля беше до 31.01. после казват задачата. Децата я изготвят, предават. При синът ми беше от три части. После идва интервюто. Мисля, беше края на март. Резултатите излязоха 15.04
Имаше и един дълъг тест, спускат го от университета, мисля че е за самооценка. На него окапаха доста деца. Моят съвет е- не правете нищо с децата си. Това си е тяхната арена за действия. Помощ по преводи , документи- ок. Но не и по спуснатите задания.
Според синът ми специалността в този университет е на много високо ниво. Работата на студентите се гледа от цялата гейм индустрия и студиата предварително  знаят каква работа  може да им върши  кандидата ( това при търсене на стаж и работа ).  Обучението е 4 години, с опция за магистър още година и половина. Всяка година има четири блока, във всеки от него се работи - индивидуално или в група и накрая излиза готов продукт. Всеки един проект в които е работил студента влиза в неговото портфолио, така работодателите са наясно в какъв тип игри е натрупал повече опит даден кандидат. В края на всеки блок има защита . Резултатите излизат след седмица. Работи се много , но ако питаш синът ми- това  е работа за която те сърбят ръцете. Последната година е стаж. Студента си го намира сам, университета трябва да го одобри. После има изпит, и приключват с бакалавър . Типичен приложен университет. Бреда е чудесно място- има възможности за студентски труд ( след първата година синът ми работи постоянно, приятелката му работи от първия си ден там.  Със сигурност не им е лесно, държи ги мотивацията и ясното съзнание, че са на правилното място в този момент. Синът ми живее на 9 квадрата , никога не се е оплакал. На самоиздръжка е след първата година, ДУО също много помага, но само той си знае колко дъжд и вятър е отнесъл с колелото разнасяйки поръчки.  Годишната му такса е със заем. Ами това е в общи линии. Всяко дете е различно и по различен начин изживява студентството си. При моето дете е така, това не означава че и при други ще е. Пиша само за да знаете, че и така може да се живее. И лицето му да грее като заговори за проектите върху които работи. Наемът му е 315 евро, споделени кухня и мокри помещения, в къщата са четири деца . Включен е интернет и комунални услуги. Скоро ще трябва да смени стаята си - ако подпише договор и успее да намери място за двама, ще продължат напред с девойката му. По принцип нямат намерение да живеят там постоянно, но са наясно, че едни 5- 10 години работа в индустрията им е много нужна за да натрупат опит и създадат име. После...кой знае какво ще стане после. На този етап- никой . Юли месец се стягаме за дипломиране и гледаме напред.

# 365
Много благодара G.D., много полезна информация. Ще го оставя сам да избира. Така направих преди време с дъщеря ми, сама да избере своето. Това, което правя за тях е да разпитам и да направя едно проучванен от първа ръка. Иначе рейтинги, колкото искаш, а също и високопарни предмети, зад които не винаги се казва, какъв материал се преподава, с какво са оборудвани лаборатории, действителни връзки на университета с индустрията. Това съм го играла, вече, но в Шотландия. С тези такси, за съжаление, няма как да събера децата си и второто ще бъде (надявам се) холандче. Гледам,че Фонтис имат след втората година избор за специализация:ICT & Game Design and Technology; във Бреда специалността е :Creative Media and Game Technologies; във Saxion специалността е :Creative Media and Game Technologies (CMGT). В Saxion е подробно написана програмата и се вижда, какви програмни продукти се използват. Сигурно са същите  софтуери и за другите университети, но просто не са споменати. Правя си файл с проучване, когато придобие лицеприятен вид, мога да го споделя. А и ще прибавя информацията от форума тук.

# 366
Много полезно е всичко, благодаря! За гейминг, математика, IT предполагам мощен компютър е задължителен. Как стои всъщност генерално въпросът с лекции и упражнения, с лаптопи ли ходят студентите или зависи от дете, университет, специалност?

# 367
  • София
Здравейте, следя ви отдавна и вече е време да се включа. Малката ми дъщеря е 10 клас в Националната търговско-банкова гимназия. Иска да продължи в специалност International Business Administration в Нидерландия. Категорична е, че иска да продължи в приложен университет, съдейки от опита си в професионално-приложна гимназия – сега участва активно в учебно-тренировъчни фирми и печели състезания с тях, участва в проекти и стажове и вижда нещата в истинското им развитие. Тепърва задълбава в икономикс, финанси, статистика, счетоводство и маркетинг и след време ще и се избистри с какво точно иска да се занимава. Добра математичка е, но не обича теорията и предпочита практиката и поради тази причина не се насочи към математически паралелки след 7 клас.

Запознали сме се с всички теми за висшето образование в Нидерландия от форума, както и сме проучили отделните университети и сме на ясно с естеството и разликата в начина на обучение в двата типа университети. Не искаме да и се бъркаме в избора, както я оставихме да си избере и гимназията след 7 клас, но все пак имаме известни притеснения относно избора на приложен университет вместо изследователски.

Молбата ми е ако има родители с деца, изучаващи специалност International Business Administration в приложни и изследователски университети, нека да споделят в кой университет учат децата им; дали са доволни от обучението; каква магистратура са избрали след бакалавъра; каква е била реализацията им след завършването и т.н. Предварително благодаря за отделеното време.

# 368
Много полезно е всичко, благодаря! За гейминг, математика, IT предполагам мощен компютър е задължителен. Как стои всъщност генерално въпросът с лекции и упражнения, с лаптопи ли ходят студентите или зависи от дете, университет, специалност?

Моето дете ходи с лаптопа постоянно - явно иска винаги да й е под ръка. И да, мощнички са, като тя и приятелите й (в приложнни IT специалности) предпочитат MSI като марка.

# 369
Здравейте, следя ви отдавна и вече е време да се включа. Малката ми дъщеря е 10 клас в Националната търговско-банкова гимназия. Иска да продължи в специалност International Business Administration в Нидерландия. Категорична е, че иска да продължи в приложен университет, съдейки от опита си в професионално-приложна гимназия – сега участва активно в учебно-тренировъчни фирми и печели състезания с тях, участва в проекти и стажове и вижда нещата в истинското им развитие. Тепърва задълбава в икономикс, финанси, статистика, счетоводство и маркетинг и след време ще и се избистри с какво точно иска да се занимава. Добра математичка е, но не обича теорията и предпочита практиката и поради тази причина не се насочи към математически паралелки след 7 клас.

Запознали сме се с всички теми за висшето образование в Нидерландия от форума, както и сме проучили отделните университети и сме на ясно с естеството и разликата в начина на обучение в двата типа университети. Не искаме да и се бъркаме в избора, както я оставихме да си избере и гимназията след 7 клас, но все пак имаме известни притеснения относно избора на приложен университет вместо изследователски.

Молбата ми е ако има родители с деца, изучаващи специалност International Business Administration в приложни и изследователски университети, нека да споделят в кой университет учат децата им; дали са доволни от обучението; каква магистратура са избрали след бакалавъра; каква е била реализацията им след завършването и т.н. Предварително благодаря за отделеното време.

ТРите топ в Холандия места за бизнес администрация са Еразмус, Тилбург и Грьонинген , сега дали са Интернейшънъл в заглавието си или не е  въпрос на дефиниране на спеиалността. По-важното е да се вземат примерно 5 университета и да се разровят сайтовете им да се свали курикулума на всеки един и да се сравнят много старателно специалности, хорариум, стажове и т.н.
Пак не дава много реална представа, но поне идея....
И същото упражнение с петте най-добри хогита.
И накрая помежду им.
Ще се впечатлите...
Всеки си знае, но, лично мнение, базирано на доста ровене на времето (щерката сега се дипломира магистър след бакалавър по бизнес администрация в Еразмус, Ротердам) , в приложен университет нещата са много по-лежерни и целево ориентирани, ако тя има цел и бизнес, който гони, ок, ако обаче иска да първо да научи а после да приложи, според мен по-правилния път е от общото към частното. Смея да твърдя, че "изследователски" не е терминът приложим за Еразмус Ротердам, оттам далеч не всички студенти стават лектори професори и научни работници, биха могли, но повечето са в реалния бизнес. Докато възпитаниците на приложните (хогитата) обикновено са целево ориентирани, промениш ли си целите изведнъж се оказва, че не ти стига квалификацията.
Не сравнявайте с НТБГ средното образование - те са единствените практически готови банкови и застрахователи служители на 18 години и са уникални с това, но само с НТБГ нама да оглавят управление, съгласете се....
Да не се окаже, че във втори курс в хогито ще учи нещо, което знае от гимназията....

https://www.usnews.com/education/best-global-universities/nether … conomics-business

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 16:20 от StefanB

# 370
Компа на сина ми е Асос, геймърска серия. Носеше го винаги в училище. Не е стандартния начин за провеждане на учебен процес. Всичко е работа върху проект. След първата година студента се насочва върху това което го интересува, университета помага да го научи, но самообучението е водещо. Имат уъркшопове на различна тематика, като студента посещава тези които са му в помощ . Особено е, различно е от това което познаваме като обучение. И друг път съм казвала- това е занаят по скоро. Оценките на всеки блок са от 0 до 10. При 5.5 минаваш . Синът ми започна в началото с оценки не повече от 6. До последния си блок се катереше бавно и упорито, последно беше 8.7.

# 371
  • София
StefanB, много благодаря за ценните съвети!

# 372
Компа на сина ми е Асос, геймърска серия. Носеше го винаги в училище. Не е стандартния начин за провеждане на учебен процес. Всичко е работа върху проект. След първата година студента се насочва върху това което го интересува, университета помага да го научи, но самообучението е водещо. Имат уъркшопове на различна тематика, като студента посещава тези които са му в помощ . Особено е, различно е от това което познаваме като обучение. И друг път съм казвала- това е занаят по скоро. Оценките на всеки блок са от 0 до 10. При 5.5 минаваш . Синът ми започна в началото с оценки не повече от 6. До последния си блок се катереше бавно и упорито, последно беше 8.7.
[/quote
Съгласна съм с всичко казано от G..D.Много изчерпателно и важи и за моя син който е ICT-sofruer в FONTIS -Айндховен.Първия семестър всички учат обща програма , от втория всеки си избира специалност която му харесва.Моят син избра чист  Софтуер и лаптопа ми у е много важен-направо се е сраснал с него.Носи си го навсякъде и по време на лекции задължително./геймърска серия-не му разбирам параметрите/Отделно има и монитор вкъщи прикачен към лаптопа ,казва ,че така му е по-лесно да сравнява кодовете.В Унито имат зала в която могат да си вкл.техните лаптопи или да използват тамошни.Важно предимство е да знаете ,че ако нещо се счупи-мишка , клавиатура или лаптоп,дори и телефон,могат да си вземат от Унито за кратко,срещу символичен наем , а някой неща дори и без.Програмата  ICT-sofruer е доста тежка и почти е невъзможно децата и да учат и да работят.Синът ми го направи и позакъса с някой срокове.Учи почти денонощно и  все има нещо което му е спешно за предаване./та учи се...много се учи в тия Унита/Преповтори един семестър защото -пак много важно да се знае в нашето Уни-FONTIS -Айндховен. ако не вземеш един испит -повтаряш целия семестър..!!!!.Пиша го за пореден път ,защото е важно да се знае от студентите и родителите.Годините от 4 могат да станат 5-6-10.не го пиша за да откажа някой , а просто да сте подготвени ,защото ние не бяхме.Живее на 9 кв , плаща 340 евро и работи почасово,издържа се сам и повярвайте има месеци в които не харчи повече от 200евро.Движи се с колело наето от там,за 15 евро на месец-защото е студент,застраховано и не се страхува дали ще го откраднат.Важно-!!!!/там се крадът много колелета/!!!!Подобно на синът на G..D-е щастлив от избора си и упорито се преборва сам с всяка пречка-здр. застраховка,даначна декларация,договор за работа и т.н.,на 18 г-се справи сам с всичко и продължава.Чувства се горд със себе си.Дори и да не завърши,казвам го пак ,за мен той вече е победител,както и синът  G..D-....Оставете децата  сами да се справят с малките трудности здр. застраховка, BSN и т.н,Истинското предизвикателство идва после.И последно но не и по важност- там  има около 60-70 % самоподготовка и само 30-40% лекции-ровиш, търсиш и се образоваш сам.Ситото е голямо,но и характера става твърд!!! Ако решът ,че не е тяхното място имат винаги път назад.Не е края на света ,ако някое детенце се откаже.Някой не издържат психически ,други на темпото...Нищо не трябва да бъде на всяка цена !!!!Дано съм била полезна на някого и успех на бъдещите студенти!!!

# 373
Писали сме доста, но да,на първо място е общината - запишете си час в зависимост от датата на полета директно онлайн в сайта на съответната община (иначе няма да ви приемат). Без да имате бсн номер няма как да си извадите никакви други документи. Носете многоезичен акт за раждане и копие от договора. Като си получи детето номера, сметката в банката с карта може да се направи онлайн, не е необходимо да се ходи. Ако ще се вади DigiD - електронен подпис (което препоръчвам) - също онлайн.

Здравейте! Дали е необходим апостил на многоезичен акт за раждане?

# 374
Апостил - само за някои унита и то за дипломата. Проверете при вас конкретно.
За мн.езичен акт за раждане-издава се в общината.
(Редактирах се)

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 16:40 от LollyPoppy

Общи условия

Активация на акаунт