Студенти в Нидерландия - 12

• 74 030
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря на всички!

По отношение на ТУ Айндховен и Гронинген:
- Нямам преки впечатления
- Единият е Технически Университет, другият е общ университет - има от всичко, но съвсем не е толкова технически.
- Не помня по какви класации за техническа специалност, Айндховен се нарежда непосредствено след ТУ Делфт
- С риск да ме линчуват всички с деца в Гронинген, ще се изкажа, че това не е моето място. Центърът ми изглежда невзрачен и малък. Ходих специално да разгледам града, доста отдалечен е от повечето други части на Холандия, селскостопански регион и ако не са студентите , не знам. Там не ми е ясно какъв стаж дори би могъл да си намериш
- В Айндховен е направен технологичен хъб , покрай Филипс , с фирми в областта
- Питах човек от образователната общност- каза в Гронинген имат отлична химия, но май за технологични специалности, не съм чувал отзиви
- Айндховен е в центъра на Нидерландия и има летище. До там от СОф ще стигнеш за това време, което ти е необходимо, за да стигнеш после и до Гронинген
- Повече от половината население на Нидерландия живее в Рандщад, Айндховен е почти в него, на останалите места е доста рехаво населено

# 346
Ще се съглася с всичко, с уточнението, че в въпрос на лично усещане. Относно стажа да уточня - за нашата специалност не се изисква такъв, за да завършиш бакалавър. Та не е винаги условие, както е в приложните.
Поздрав от днешния flower market в Грьонинген:

# 347
В ТУ Айндховен обикновено колко от резервите влизат? За компютърни науки имам предвид.

# 348
Като чета и все повече св влюбвам в Айндховен Wink още повече, че там има и студентски хокей на лед, 3 отбора в различни дивизии ...
Имам един въпрос и една молба:
Въпросът: какво е "двоен бакалавър "? Къде четете за това, какви са особеностите...?
Молбата: виждам, че и там вече инж. програмите са нумерус фокус. Моля да споделите за изпитите по математика и физика: какво включват, как се подготвяте ... в сайта пише, че изпращат мейл с подробности относно изпита, както и как да се подготвяте. Вие имате ли такъв мейл? Дали може да го споделите? Може на лично, може на мейл ...
Аз бих споделила всичко с кандидат за Маастрихт, биомедицина. Знам какво е и бих спестила множество неясноти и притеснения.
Simple Smile Wink

# 349
  • дядовата ръкавичка
Здравейте! Може ли да разкажете подробности за ТУ Айндховен, конкретно специалностите Applied Math и Computer Science? Има ли някой, който е записал двоен бакалавър за тях? Или поне някоя от тях-какво е натоварването, как е разпределено? За настаняването също ако може подробности. Разбрах за общежития в кампуса-те на каква цена са, самостоятелни стаи ли са?

Синът ми е 2ра година computer science в ТУ Айндховен. Сигурно знаете, че в Нидерландия учебната година е разпределена на quarters - имат средно по 3 предмета за около 2.5 месеца и след това изпити. Това според мен само по себе си прави натоварването немалко. За сина ми първата година, особено първите 2 quarters  бяха тежички, докато се свикне с натоварването, напасне с изискванията, отделно битовите несгоди Simple Smile. Имат непрекъснато домашни, контролни,  проекти. От втората година работи, а и е в honor програма, та не е по-леко. От него знам, че има деца, които учат успоредно две специалности. Вероятно някои от задължителните  предмети се припокриват, при все че доколкото знам има различни нива на сложност на математиката и физиката, например, в зависимост от специалността. От втората година нататък програмата в по-голямата част си правят сами - задължителните дисциплини намаляват за сметка на  избирателните.

Синът ми е на  квартира, намери стая, преди да получи предложение от университета. Цените, мисля са съпоставими - около 400 евро.

# 350
  • София
Айяла, благодаря. При интервюто обясниха, че може да кара две програми, като отпадат точно елективите. Вместо тях взимат задължителните изпити от другата програма. Казаха, че ако нормално имат по 3 изпита на сесия, при двойната ще има 4. За щастие ако му дойде тежко, може да дропне едната програма и да продължи само по другата.

Двоен бакалавър или double degree bachelor -понякога, когато програмите са близки, някои университети разрешават да се карат две програми. В ТУ Айндховен има Comp. Science+Applied Math и Applied Math+Applied Physics. Може и други да има.

# 351
Стажовете в университет тук почти не са задължителни, само в хохетата са задължителни.
Но ако направиш стаж, седиш по съвсем различен начин в очите на работодателите не само в Нидерландия. Стажът е полагане на усилие , практически опит, работа в реален тийм.

Големите пари от правителството и ЕС са в университетите за правене на рисърч. Има не малко програми, в които включват и бакалавърчета. Това са общи проекти/ задания на университета със заинтересована фирма, където в общия случай нещата се правят от Phd , но има проекти и с малките.
Повечето фирми, за които се сещам, обаче правят партньорство с ТУ Делфт, ТУ Айндховен и Вагенинген.
Независимо че Гронинген е селскостопански район пауър план ровете в тази област са във Вагенинген.

# 352
Дъщеря ми е почти убедена, че магистратура ще кара някъде другаде, не в Грьонинген. Дори обмислят с гаджето друга страна. Има още доста време, разбира се, догодина тепърва ще проучва, ще трябва да се стиковат - той ичи физика. Нейният ментор
от миналата година я кани догодина тя да поеме да е ментор на първокурсниците, иска непременно да я препоръча. Оставила съм я сама да прави изборите си, смятам изключително успешно се справя.

# 353
Айяла, много ценни неща споделяш. Синът ми също е харесал ТУ Айндховен, но се интересува и от приложен университет. От избираемите предмети, може ли да се избират такива насочени към гейм дизайн, гейм програмиране, роботика. Това харесва, гледам че вкъщи се е оборудвал и с ардуино. Има все още различни интереси твоето споделяне много ще му помогне. Разгледал е и компонентите на изпита. Моето питане, е колко време се е готвил за изпита? Как го оценява, като сложност?

# 354
  • дядовата ръкавичка
Maitrix, не мисля, че имат предмети, свързани с гейминг. Роботика - по-скоро, да.
За изпита - не съм запозната в детайли, но май не е много сложен. Когато синът ми кандидатстваше, имаше материал, който тогава не се изучаваше в непрофилирано българско училище. Не знам как е с новата програма.
За гейминг сякаш по-подходящ е приложен университет. Има съфорумка с дете в такава специалност, много е писала по темата.

# 355
Здравейте! Има ли някъде във форума стъпките за новоприети студенти? След пристигане кои са нещата, през които трябва да минем? Регистрация в общината и банкова сметка ли? На първата страница не намирам такава информация. Благодаря!

# 356
Писали сме доста, но да,на първо място е общината - запишете си час в зависимост от датата на полета директно онлайн в сайта на съответната община (иначе няма да ви приемат). Без да имате бсн номер няма как да си извадите никакви други документи. Носете многоезичен акт за раждане и копие от договора. Като си получи детето номера, сметката в банката с карта може да се направи онлайн, не е необходимо да се ходи. Ако ще се вади DigiD - електронен подпис (което препоръчвам) - също онлайн.

# 357
Здравейте, дъщеря ми е приета в NHL Stenden University в Леуварден...търся други деца приети там за търсене на квартири и запознанство...

# 358
Първото нещо след приема, е договорът за наем. Без него няма регистрация в общината, без регистрация няма BSN номер, без него няма банкова сметка и нидерландски телефонен номер. Това е пътя. Документите - писали са по горе- многоезичен акт за раждане, лични документи. И договорът за наем!
Синът ми завършва гейминг, ако имате въпроси мога да помагам. Права е Айяла, това си е специалност за приложно уни. И за деца силно ориентирани към гейминга. Да не кажа по силна дума. Иначе ще се огледат една година и ще се откажат, както направиха повечето състуденти на сина ми. Главите им работят на други честоти . Във всичко виждат игра. Понякога си мисля , че моето дете живее в своя паралелна вселена. А най хубавото е че му харесва.

# 359
Във всичко виждат игра. Понякога си мисля , че моето дете живее в своя паралелна вселена. А най хубавото е че му харесва.

Ей, това е най-хубавото! Да започнеш да работиш хобито си! Да правиш, нещо което ти доставя удоволствие, а да ти плащат за това! Браво! Дай Боже всеки му!

Общи условия

Активация на акаунт