Студенти в Нидерландия - 12

• 75 024
  • 765
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Май е добра идея да си извадят електронен подпис в такъв случай.

# 406
  • No Line On The Horizon
Пълномощното за мен е задължително, колкото по-подробно, толкова по-добре. Ползвали сме го пред КАТ - подадох за шофьорска книжка, защото взе изпита деня преди да замине, пред НАП, закрих й сметката в ДСК. В Холандия е с карта на ИНГ. Със заем за таксата е, като нашият случай е по-особен, защото има допълнителна такса за специслността и взема максималната сума, която е към 300 евро на месец. Многоезичният акт няма логика да се превежда и заверява.

# 407
Ако има електронен подпис, практически може да декларира и получава  всичко, свързано с НАП, НОИ, митници, много дейности по общини и т.н. 
За НАП, НОИ и здравна каса може и с ПИК, различен за всяка една институция. Въпрос на избор.

# 408
Многоезичен акт за раждане (мисля, че е на 6 езика, но това няма голямо значение)
Кой може да го извади - без пълномощно детето, майката и бащата (хората, записани в акта Simple Smile), със нотариално пълномщно - всяко лице (например баба и дядо, но не само).
Къде се вади?
- ако е за първи път - в община/район, където е бил постоянният адрес на майката при раждане на детето.
Важно носете написани имената на латиница на детето, майката и бащата от личните им карти.
-следващо вадене на многоезичен акт за раждане - мисля, че може и от община/район по местоживеене /по адресна регитрация на детето сега (но не съм го пробвала лично).
Съвет: ние извадихме 2-3 оригинала (по 10 лв) - да има, ако някъде се наложи да остави оригинал или ако го загуби.
Скрит текст:
У нас за електронно правителство се говори само, когато се усвояват пари, но почти без реални резултати. Конкретно - ЕСГРАОН и БДС (база данни население, където пише раждания, сватби, разводи и погребения) е към МРРБ, а данните се събират от общините.  Личните документи са към МВР и двете бази данни не са свързани.
Системата за ЕСГРАОН е полу-автоматизирана - все още има т.нар картони. И за многоезичен акт за раждане, т.е. въвеждане имена на латиница се ходи "при картона" - постоянен адрес при раждане на детето, защото в общината не могат да ги видят в системата на МВР от личните карти.
Да се надяваме, че след 2-3-10 години ще свържат системите и тази глупост ще отпадне,
Превод на акт за раждане - това също е опция, особено ако месторождението и местоживеенето са далече едно от друго. Прави се от заклет преводач. Може да се преведе оригинален акт от раждането, но оригиналът ще остане закачен за превода. Може да извадите дубликат (така се нарича всеки следващ оригинал) срещу 10 лв. от община по постоянен адрес. Може да направите нотариално заверено копие, което има сила на оригинал (струва около 10 лв, май). Може да направите обикновено копие, да го заверите (пишете "Вярно с оригинала", име и подпис) и него да го дадете на преводач. С последното има лек риск някои институции да не го признаят, но се случва рядко.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 20:54 от biborana

# 409
Моля за малко помощ. Стягам багажа на сина ми, ще качи в кабината малко куфарче с приорити на уиз. Въпросът ми е- може ли да сложа вътре консерви по 52 грама всяка. Съдържа риба тон в зехтин.  Има ли ограничение за такъв вид опакована ( в метална консерва) храна? Моля ако някой е пренасял да сподели.

Не знам дали не е късно вече:

Всичко, което е с фабричен етикет може да бъде пренасяно в Европа.
Когато съдържа течност може в ръчния багаж, ако е в разфасофка до 100 мл и не надхвърлят общо 1 л, ( в пликче с ципче се поставят)

И лично мнение: Риба тон в зехтин в Нидерландия има мноооого и без да знам цените, почти съм убедена, че в Нидерландия е по-евтино.
Съжалявам, че ще го кажа, но в момента в суперите , много от артикулите са с по-ниски цени.
Ядем и пазаруваме що годе едни и същи неща, В България сметката ми в супера е доста повече.

# 410
  • София
Колко дългосрочен трябва да е един договор за наем, за да се извади BSN номер? Имам предвид, ако например студентът живее  само 1 месец някъде, да речем на хотел, може ли да си извади BSN и какво се случва, ако напусне мястото след това или се премести на дивана на някой приятел, където не му е позволено да се регистрира официално. 🤔

# 411
Благодаря ти , Рос. Мнението ти беше много полезно за мен. Ще сложа в багажа. Всъщност, това е за малкия ми син, студент в Мюнхен. Взех продукта тук изгодно, в Мюнхен е скъп, а той много обича риба тон. Големият не иска нищо в багажа си.  Но и той е по свободен да пазарува и готви. Малкият  е на университет от сутрин до вечер и всяка помощ от тук му е добре дошла. Между другото, инфлацията в Германия е силно осезаема.

# 412
Моля за малко помощ. Стягам багажа на сина ми, ще качи в кабината малко куфарче с приорити на уиз. Въпросът ми е- може ли да сложа вътре консерви по 52 грама всяка. Съдържа риба тон в зехтин.  Има ли ограничение за такъв вид опакована ( в метална консерва) храна? Моля ако някой е пренасял да сподели.
Може миличка , давай смело.Последния път бях натъпкала до горе какво ли не-консерви,спагети и русенско варено...Всичко мина без проблем,дори подправки имаше.Говоря пак за УИЗ

# 413
Peruanka,
Дано се включи и някой друг. Почти съм сигурна в отговора си, единствено не знам дали няма някакво изключение за студенти.
Но хотелът не дава право да се регистрираш на адреса му. Нямаш договор за наем. Когато живееш при близки , ти трябва задължително тяхно официално разрешение . Не знам какво представлява, но не може без него, защото данъкът се променя , според брой живущи.
Вариант то е да питаш хотела.

# 414
  • София
На едно изложение на Unify питах, но не съм сигурна, че разбрах правилно или дали те ме разбраха. Питах- ако се сключи договор за наем или има договорка с близък, че ще се живее при него, извади се bsn номер, банкова сметка и т.н., но да речем след 1 месец договорът за наем/договорката с близък бъдат прекратени и хипотетично студентът заживее на друго място, където няма право да се регистрира на този адрес, какво се случва с bsn номера. От Unify ми отговориха, че bsn номерът си остава валиден, а мястото за настаняване си декларира, че вече студентът не живее там. Един вид аз разбрах, че няма проблем. Но в такъв случай къде се води адреса на детето, се чудя. 🤔Бездомен Simple Smile
Аз проучвам нещата от рано, дори не сме кандидатствали още, тази есен ще е:)
При нас има малко по-специфичен казус. Имам решение за настаняване, да кажем тип хотелско, но не разрешават да се ползва адреса за регистрация. Та, образно казано търся "вратичка" как може да се изкара bsn и т.н. без реална адресна регистрация. Вариант пощенска кутия само- за кореспонденция съществува ли в Нидерландия?

Вече питах евентуалния университет- нямат вариант за регистрация на студент на адреса на унито. Това съм го чувала, че работи при някои, но зависи от институцията. Може би трябва да има кампус с общежитие, а този университет , който питам, няма такъв.

# 415
BSN номера е завинаги, като се декларира пред съответната община, когато има движение вътре в страната.
Сега за конкретния случай - не е ли вариант да се кандидатства на принципа - Non-residents Records Database (RNI), т.е. че ще се стои по-малко от 4 месеца в страната и на този принцип да се получи bsn номер, като не е необходимо да се предоставя договор за наем, а само ще се декларира, че ще учи в съответния университет? Thinking
Може да се попрочете тук:
https://www.netherlandsworldwide.nl/living-working/citizen-servi … en-service-number
и по-конкретно абзаца: Getting a BSN via an RNI municipality.
След това може да се кандидатства за смяна на принципа - като се намери постоянна квартира. Но има тук по-запознати с местното законодателство. Или пък може да се драсне един мейл на съответната община за съвет за процедурата - отзивчиви са.

# 416
Здравейте!
Дъщеря ми ще е втора година в Hanze UAS, Грьонинген. В процес сме на търсене на квартира, тъй като трябва да напусне в края на юли общежитието си. Търсим апартамент или къща с минимум три спални, понеже желае да бъде с нейни състуденти. Моля, ако някой напуска или има координати за подобни жилища, да пише.

# 417
Принципно не може да пишеш на общината и да им кажеш, аз ще живея някъде, но не мога да им ползвам адреса да се регистрирам. това е устна договорка, но не е приемлива за общината ( да не кажа по-силна дума).
За да получиш BSN/ ЕГН, ти трябва да си дългосрочно пребиваващ и регистриран, като живеещ на холандски адрес.
Няма опция чужденец да е бездомен и да получи регистрация. Вярно е, че не се губи BSN, но не знам какво става, ако нямаш адресна регистрация. Доколкото знам по закон , нямаш право да пребиваваш по-дълго от 3 месеца без адресна регистрация.

За съжаление освен промяна на данъците по къщата, има хора, които ползват определени привилегии за годишния им личен данък, които пък зависят от броя живущи на този адрес. Това също може да е причина някой да е съгласен да пусне вкъщи човек, но не официално.

# 418
  • La casa de Mickey Mouse
Дори и при т.н. временно пребиваване (4месеца) се изисква адрес. Получаването на BSN става само и единствено след като сте посочили къде ще живеете, тоест адрес. Адресната регистрация е тясно свързана с бъдещите данъци и такси, които ще се дължат от ползвателоте на този адрес, както и с помощоте естествено.

# 419
Скрит текст:
На едно изложение на Unify питах, но не съм сигурна, че разбрах правилно или дали те ме разбраха. Питах- ако се сключи договор за наем или има договорка с близък, че ще се живее при него, извади се bsn номер, банкова сметка и т.н., но да речем след 1 месец договорът за наем/договорката с близък бъдат прекратени и хипотетично студентът заживее на друго място, където няма право да се регистрира на този адрес, какво се случва с bsn номера. От Unify ми отговориха, че bsn номерът си остава валиден, а мястото за настаняване си декларира, че вече студентът не живее там. Един вид аз разбрах, че няма проблем. Но в такъв случай къде се води адреса на детето, се чудя. 🤔Бездомен Simple Smile
Аз проучвам нещата от рано, дори не сме кандидатствали още, тази есен ще е:)
При нас има малко по-специфичен казус. Имам решение за настаняване, да кажем тип хотелско, но не разрешават да се ползва адреса за регистрация. Та, образно казано търся "вратичка" как може да се изкара bsn и т.н. без реална адресна регистрация. Вариант пощенска кутия само- за кореспонденция съществува ли в Нидерландия?

Скрит текст:
Вече питах евентуалния университет- нямат вариант за регистрация на студент на адреса на унито. Това съм го чувала, че работи при някои, но зависи от институцията. Може би трябва да има кампус с общежитие, а този университет , който питам, няма такъв.
Peruanka,
Ще пиша директно, дори с риск да се разсърдиш. Целта ми е да ви предпазя от неволно нарушение и глоби. Казусът ти по-особен. Разбери какво е BSN, за какво ще ви трябва - и питай на тези места.
Хубава статия за видове BSN и различни варианти за адресна регистрация: https://dutchreview.com/expat/registration-netherlands/#Can-I-re … permanent-address
Ако ползвам български аналогии, BSN=ЕГН и настоящ адрес.
Ако не живееш постоянно в Нидерландия има опция за non-resident BSN, както и адрес за кореспонденция - реален адрес (не пощенска кутия), където някой човек приема да се регистрираш и да ти предава писмата. В статията пише, че може да се ползва, докато търсиш квартира (не съм видяла това тълкуване в официален сайт).
За какво трябва BSN - за банкова сметка, телефон, търсене на работа и бих добавила за заеми и субсидии от ДУО. ДУО не иска хонадска банкова сметка, превежда заема за таксата на БГ сметка без проблем.
Решете кои от тези неща ви трябват и питайте тези институции, дали биха приели non-resident BSN и адрес само за кореспонденция.
Ако го хванат, че живее без адресна регистрация глобата е 325 евро, но ако е регистриран фалшиво - още една глоба от 325 евро.
Важно нещо, което май не сме обсъждали - при напускане на Нидерландия, трябва да се дерегистрират от БСН/адрес. Освен, че може да наложат глоба, продължават да търсят местните данъци и здравна застраховка (ако има сключена). Предполагам, че ако ходят семестър на Еразъм (над 4 месеца са), също трябва да се дерегистрират.
Допълвам: при все по-задълбочаващата се липса на квартири, икономическа криза, инфлация, повишаване на цените, все повече българчета (и не само), за да могат да учат желаната специалност ще бъдат принудени да живеят нелегално при приятели или в някоя дупка, която холаднския наемодател не може или не иска да сертифицира за даване под наем. Дано да съм лош пророк, но за съжаление мисля, че все по-често ще обсъждаме горните въпроси.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 17:37 от biborana

Общи условия

Активация на акаунт