Студенти в Нидерландия - 12

• 73 999
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте. Предполагам че се изтъркал този въпрос вече. Дъщеря ми я приеха в Маастрихт. Започва сагата с намирането на квартира. Моля, ако някой може да ме насочи или  свърже с момиче (та), което търси съквартирантка или завършва тази година. Търсим обзаведена стая близо до факултета по право. Благодаря и лека вечер.

# 496
Моля, ако някой пътува към Грьонинген края на тази или другата седмица или пък ще праща колет, да ми пише. Налага се да изпратя няколко блистера противоалергично лекарство. Но за зла участ точно сега български пощи не работят.

# 497
Имам въпрос за наемането на квартира. Ако се комбинират 2-3 деца да наемат голям апартамент каква е процедурата с регистрацията в обшината? В договора за наем трябва да фигурират имената на всички ли или може само на едно от децата? Благодаря!

# 498
  • Бургас
Трябва да проверите как са законите, при нас имаше вариант бащата на един младеж да купи къща и да живеят 4 души - сина му и още  трима приятели - като наематели, но холандски адвокати уж казали, че    законите не позволявали такъв вариант, не знам дали е  вярно, все пак допускам, че може просто да е размислил и да му трябва оправдание, но може и да е вярно де

# 499
Здравейте,търси се стая или студио за момче първи курс студент в ТУ Делфт.За съжаление не успяхме да се класираме за общежитие.Ако има някой в групата ,които освобождава стая сега, сме готови да платим и от юни примерно.Ще се радвам ,ако някой може да помогне.
Здравейте, и ние сме във Вашата ситуация. Предлагам да си сътрудничим. Ако нещо излезе, ще се свържем. Моля и от Ваша страна за съдействие. Поздрави!

# 500
Здравейте!
Едно прекрасно българско момиче е прието да учи в университет в Айндховен. Тя и родителите й трябва да решат въпроса с квартирата и имат известни неясноти. Тъй като нямат регистрация тук, обещах на майката от нейно име да задам въпросите й и ще бъда много благодарна на всякакви мнения и препоръки. Това обещах да попитам от нейно име:

„От около месец се опитваме да наемем стая за новоприета студентка в Нидерландия. Чрез една от фейсбук групите за наемане на квартири в Айндховен успяхме да се свържем директно със собственик, който дава стая под наем на студенти. След две виртуални срещи стигнахме до споразумение и получихме текст за примерен договор на холандски език. Сега ни предстои подписване на договора и плащане на депозит от един наем.
Притесненията ни са, че данните, които имаме за собственика са имена от фейсбук профил, имейл и телефон. В договора не са посочени други данни, а ние трябва да посочим още дата на раждане и номер на паспорт. Проверихме, че банковата сметка, по която ще се плати депозитът, е холандска и съществува реално, но няма как да проверим дали действително е на лице с посоченото име.

Молбата ми е да споделите от вашия опит дали тези подробности са достатъчни да приемем с относителна сигурност, че офертата е истинска и не става въпрос за измама. Има ли някакъв друг начин или друг вид информация, които да се проверят, за да сме по-сигурни, че няма да се окажем без квартира в началото на учебната година през септември? Ще съм много благодарна за всеки коментар или идея, която споделите.”

Точно така наехме жилище април миналата година. Пристигнахме със сина ми на място, с доста багаж през юли и до момента, в който не се появи посрещача, пред вратата, имах притеснения дали няма измама. Е, всичко беше наред, но риск винаги има. Тази година търсим отново, но имам усещането, че е доста по-трудно и може би ще остане на същото място.

# 501
Здравейте,
Търся квартира в Айндховен. Синът ми е втора гдина в ТУ Айндховен и двегодишният му договор изтича през юли. Ако във форума има майка на дете, което завършва тази година или по друга причина освобождава квартирата си, моля да се свърже с мен на лични. Вече доста се притеснявам, че той нищо не намира, а срокът приближава. Ще наемем квартирата веднага и няма да чакаме крайният срок по договора му.Благодаря!

В същата ситуация е и дъщеря ми, само че след първата година, търсим навсякъде от месец вече, но даже до оглед не се стига.
Около 200 евро само за регистрации по сайтове похарчих и тотална  задънена улица
И в Утрехт е същото - вече месец и половина ежедневно пишем на обяви и няма резултат. За цялото това време има един реален оглед; един на който наемодателят не се яви и един предстоящ. Мислех, че когати си на място е по-лесно, нищо подобно.

# 502
  • La casa de Mickey Mouse
Трябва да проверите как са законите, при нас имаше вариант бащата на един младеж да купи къща и да живеят 4 души - сина му и още  трима приятели - като наематели, но холандски адвокати уж казали, че    законите не позволявали такъв вариант, не знам дали е  вярно, все пак допускам, че може просто да е размислил и да му трябва оправдание, но може и да е вярно де
Новозакупен имот не може да се отдава под наем през първите две години.

Някой попита за наемане на цял апартамент, за да наемеш самостоятелно жилище в Холандия се изисква доходите ти да са три пъти цената на наема и обикновено се иска доказателство за доходите 6 месеца назад. Холандците, обикновено не са съгласни да отдадат цял апартамент на студенти.
Адредната регистрация е допустима и без да имаш договор за наем, но ако няма такъв е рисковано за човека който наема.
С две думи, от правна гледна точка е допустимо, но на практика невъзможно.

# 503
Отдават си апартаменти, просто е въпрос на късмет и упоритост. При детето миналата година някъде юни - юли наеха. Нейна приятелка българка със съквартирантка румънка - 90 квадрата в центъра на Гронинген, обзаведен, 1700евро. Гаджето й немец със съквартиранта му украинец наеха около 70кв апартамент, необзаведен, леко встрани от центъра, 1300 евро, като собствениците направиха цялостен ремонт преди да се нанесат децата.
Всички сега завършват втората си година. Никой от тях не работи. Не знам подробности за документи и процедури, но е факт, че всичко се случи много бързо.
От позната майка (която също пише тук) разбрах за дете, което буквално в рамките на няколко дни се е регистритало в SSH, било е одобрено и вече има стая в Грьонинген. Затова призовавам към упоритост и да не се отказвате и отчайвате - тепърва започват доста квартири да излизат и да се освобождават стаи. Специално за Грьонинген не веднъж съм пускала и списък с агенции, които и в момента виждам, че имат избор от стаи, за които може да се кандидатства.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 08:30 от chervenokoska_2

# 504
Абсолютно, не се отчайвайте и дерзайте, всичко е въпрос на упоритост и късмет също, разбира се. Просто неведнъж сме казвали тук, че една от основните трудности в при живота в чужбина е да се пречупиш да можеш да виждаш, разсъждаваш, възприемаш и считаш за нормално през призмата на обществено приетото там и който прилага собствения си стандарт и разбиране, базиран на живота досега, в БГ като очакване да го намери в чуждата държава остава разочарован и се счита за неуспял....  А не е така, просто нещата стават по по-различен за нас, но обичаен за тях начин.
И ако не си подготвен, виждаш зор....
Първо общежития, знаете в нашия смисъл, там няма. Има предприемачи, които строят, сключват договори с ВУЗ-овете и отдават под наем. Никое учебно заведение не е длъжно да те устрои, дори тези, с нумерус фиксус които имат централно договори, няма как да обезпечат всичките си студенти и ги пускат да се оправят, да се състезават помежду им..
После - наемите на свободния пазар. Търси се често с месеци. Ако намериш, следват срещи с наемодател, лендлорд, съквартиранти, няма гаранция, че ще те харесат, нерядко предпочитат местни а не тъмни балкански субекти, има често уейтинг лист и може да не стигнат до теб... И никой не го интересува, че имаш проблем, да си мислил. Не е като у нас - собственост бол, апартаменти "за инвестиция" бол, само давай парите и се мятай.... Не става така, искат да те одобрят, да докажеш че можеш да платиш, да оставиш депозит, стандарта е да не е обзаведена квартирата, куп неща, които карат чужденеца да се чуди и ако не е подготвен какво го чака се чувства неприятно изненадан...
Голямата ми дъщеря си търси 4 месеца квартира в Мюнхен с приятеля й, при това и двамата завършили с постоянни договори с доход почти двойно на средния немец... Е, видяха страшен зор, докато намерят, а не били шовинисти немците.... Може холандците да не са, но са търговци, смятат си риска и при сегашния пазар на наемодателя с огромно търсене по ред причини, могат да си подбират по-сигурните, според техните критерии, платци. Това е, за съжаление реалността..... 
Стандарт е да наемеш отсега и да си платиш за правото да ангажираш днес квартирата времето до септември... Много хора не искат да го разберат и после пишат тук как нямало квартири. Ами няма, всички търсят през юли и август, а от друга страна сега още не е много ясно кое се освобождава - завършващите нямат още идея какво и къде ще правят, ето дъщеря ми се дипломира магистратура, в зависимост от това какви възможности има или ще освободи или няма, ама ще знае едва през юни.... Много са така.
Та, просто проверявайте непрекъснато и ако нещо изпадне, скачайте.... По-си струва да наемеш сега и ако в крайна сметка не отидеш да си вътре с неустойката, отколкото да отидеш през септември или август и да спиш на шлеп , ако и там има нешо останало - справка годината преди ковида.....
Успех на всички!

# 505
Прав е StefanB - когато пращаме децата си в чужда държава, трябва да опознаем техните (писани) закони и обичаи, включително за наемане на дом.
Последните страници дискусията се завъртя могат ли и как няколко студенти да наемат апартамент. Ако в бг-мамма няма отговор, само чичко Гугъл знае повече (засега).

В Нидерландия всяка община определя правила и издава разрешително за споделено наемане на апартамент от студенти и работещи: https://fris.nl/uk/multiple-occupancy-rentals-which-are-the-rules.
Накратко - има различни правила, изисквания и разрешителни, когато едно жилище се наема от семейство (или до двама възрастни) и от 3+ възрастни.

Докато четях тази (и няколко други статии по темата) се почувствах жалка - общината ограничава правата на собствениците (отдаване под наем), защото се грижи за качеството на живот на цялата общност -  има ли места за паркиране на коли и колела (!), достатъчно спортни площадки, места за отдих и забележете пейки; допълнителен трафик не само от живеещите, но и от курирери и доставка на храна. А в Амстердам, ако в жилището ще живеят 4 възрастни - обследването на шума е задължително!

Нещо интересно за Маастрихт: строи се нов времен кампус с 600 стаи (от сглобяеми контейнери). Цените ще са 600+ евро, но с право на субсидия при нисък доход. Дискусията е показателна: https://www.observantonline.nl/english/Home/Articles/id/58622/we … mall-village-here

Почувствах се жалка, заради осакатеното си мислене. Първо, дори не ми беше хрумнало, че може да има правила и разрешителни, когато отдаваш собствено жилище под наем. Второ, сравнявам със ситуацията в София - "ръгай сграда във всяка градинка". Извинявам се за грубия език, но захаросаният термин "уплътняване"  на глаДният архитект означава точно това. А за шума - закон има, но само на хартия. По закон кметовете отговарят за спазване на нормите за шума - но даже в София няма закупен нито един апарат за измерване, предполагам и в другите градове няма!
Добре, че детето учи в чужбина, за да разбера колко сме изостанали.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 19:18 от biborana

# 506
Аз разпитвах скоро за варианти да живеят заедно няколко студента в наето жилище.
Ами трудно е, почти невъзможно, в един имот могат да живеят до 2 фамилии, освен ако не е регистриран като къща за студенти.

Масово живеят незаконно, само 1-2 са регистрирани от 4-5 в къщата. Собственика е наясно раьбира се. Такива опции обаче са трудни за намиране, защото не са законни съвсем…

При този недостиг на квартири, децата са принудени всичко да приемат, само да имат квартира. Доста неприятна е ситуацията и като добавим и дискриминацията че са източноевропейци съвсем се стесняват опциите.

# 507
Много е трудно с наемането на цял апартамент. Когато се преместих за живея в Холандия имах договор за работа. Заплатата ми беше повече от три наема. Никой не се съгласи да ми отдаде цяло жилище, защото доходите ми от предходните три месеца ме бяха от Холандия, а от друга държава. най-накрая се съгласиха да ми отдадат жилище като платя наема за една година както и предполагаемите разходи за една година.
Аз за токова години дискриминация не съм видяла, просто хората си имат правила и ако не отговаряш не ти дават жилището си.

# 508
  • Бургас
Това практика ли е или изключение, да се предплати за 12. Месеца, аз бих платила, стига имотът да си заслужава и това да улесни процеса на наемане

# 509
Това практика ли е или изключение, да се предплати за 12. Месеца, аз бих платила, стига имотът да си заслужава и това да улесни процеса на наемане
Нямам идея дали е практика, това се случи при мен. Наемът не беше по-нисък, нито апартамента беше по-различен от всички обичайни.

Общи условия

Активация на акаунт