Банята - тема 40

• 47 043
  • 749
  •   1
Отговори
# 285
Аз да попитам за идеи за осветление за баня. Няма да има окачен таван и луни, мисля една лампа на стената над шкафчето, но се чудя каква да е и дали ще е достатъчна, шкафчето няма ли да пречи на светлината...

# 286
И аз вчера точно за осветлението търсех варианти. Нещо не ми се искат луни и окачени тавани. В къща сме и всичко е правено отдавна и по съвсем лично хрумване. Осветителните тела в трите помещения - баня, перално и тоалетна - са направени да стоят на стената над вратите. Първоначално мислех да се прокопава и да се изкарат на тавана. Пък после се отказах, защото намерих едни лампи за стена, но не такива над огледало, а за обща осветеност. И ми допадат като визия. Само дето са с някаква странна фасунга - G9. Не знам, да не берем ядове после. Трябват ни три, но поръчах едно осветително тяло само. За да видя какво ще бъде наживо.

# 287
Аз имам точно такава лампа в банята, но е инокс, не черна. Само тя не ми е достатъчна, но аз обичам много светло.  Освен тройката имам още две единични топки и две луни над душа.
G9 има навсякъде, гледайте да е лед и повече лумени.
Аз взимам тези
https://praktiker.bg/bg/Led-krushki/LED-KAPSULA-G9-7W-4000K-700L … -VIVALUX/p/116239

# 288
Освен над вратата, предвидено ли е осветление и над огледалото?
Ако и над огледалото ще има, няма значение другата дали ще е таванна или стенна над вратата, според мен.

# 289
Аз за сега съм се спряла на едни, като пури за над огледало/шкаф с 2 крушки, но не знам ще е достатъчно ли.

# 290
Май са слабички. Виж им ватовете и лумените, но поне у нас само с пурата над огледалото не ми е ок. Само с тази над вратата по-бива, ама пак ми е тъмно. С двете ми е добре.
Ако обаче над вратата се сложи силна с фасонка Е27, да речем над 800 лумена, псигурно ще освети добре и без допълнителна лампа над огледалото. При мен, понеже абажура е пластмасов някакъв, и има ограничение за ватовете, та е по-слаба над вратата.

# 291
Твойта пура над огледалото колко вата е? Лед ли е? Има една на която пише 2х40 W около 50 лв е. Нищо не разбирам от лумени, мислех, че ватовете са важни.

# 292
  • София-Младост
Аз сложих една на тавана ЛЕД и една над шкафа, пура лед. И с двете по отделно си е доста светло. Добре че са на отделни ключове. Банята е малка.

# 293
Да не те излъжа, май 13 или 14 вата беше. Стар модел е и вече едва намираме подобна за подмяна, ММ от едно магазинче квартално ги купува. Ама аз имам изискване да не е бяла светлина, по-топла да е така, таааа...женска му ти работа. И в кухнята над мивката съм с подобна пура, сега ми я е подменил с една бяла, та ми вади очите, предната беше с топла дневна светлина.

Такава е нашата..подобна. Само пура купуваме за смяна.
Скрит текст:
Пурите са такива, но има различни дължини там и накрайници, та не всяка ни пасва на нас

За ватовмете и лумените - те са свързани.
Аз по лумени по-добре се ориентирам, около и над 1000 лумена отговарят на старите стоватови , с волфрамови жички, крушки. Та ако основното ти осветително тяло е около и над 1000 лумена, мисля че добре ще освети банята.
За пурите не знам дали 13 или 14 вата отговарят като осветеност както е при крушките. Защото ми се струва, че светят по-слабо ...пурите имам предвид.

Може да погледнеш в останалите ви стаи в момента с колко вата и лумена са ви крушките, за да се ориентираш как светят и дали те устройва. Simple Smile

И нашите са на отделни ключове, видях поста на Ала Бала. Въпреки че аз и детето включваме винаги и двете, само ММ понякога си пуска само едната...но на мен ми е терсене...

# 294
Ватовете показват, колко ток консумира, а лумените, колко свети.
Тези 40 вата са ориентировъчни по едновремешните стандарти, пишат го за фасунга е14. Лед крушка, която харчи толкова, не съм виждала.

# 295

Вече има всичко, стига да търсиш...всякакви варианти.

Сега погледнах, че се предлага и пури 30 вата и нагоре, с над 2000 лумена.
Тази например...https://vikiwat.com/luministsentna-traba-30w-t8-6500k-studeno-byal

Та всякакви варианти имало....се оказва.

# 296
То и аз имам малка лампа с халогенна пура, която харчи 80 вата🤔, ама не е много икономично в днешно време при наличието на лед.
Скоро виках техник да смени 4 лунички в една баня. Бяха от старите с трансформатор, всяка по 35 вата. Новите хабят 4 пъти по-малко ток и светят поне 2 пъти по-силно.

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 11:44 от Чи лу

# 297
Показаните халогенни ли са? Мислех че са лед..

Аз халоген вкъщи нямам. Знам че не са икономични те, но тук говорим за лед мисля....
Защо и как намеси халогенните, не разбрах аз...

# 298
Намесих ги, защото не са лед, също както и луминесцентните не са лед
https://www.blog.vikiwat.com/led-trabi/

# 299
Аз друго имам предвид под "пури", но не знам как да ви ги покажа, не знам как става да постнеш снимка от нета. Нямам предвид луминисцентни.

Общи условия

Активация на акаунт