Банята - тема 40

• 46 390
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Не мога да повярвам,че вида на плочките могат да направят едно помещение да изглежда или много просторно или пълна дупка! Все още не е завършена новата,но с предишните плочки,които бяха на бежово-кафяви петна,но по-малки банята ми,която е 18 кв м всичко изглеждаше просторна. Новите също са уж светли,но до момента банята изглежда три пъти по-тясна!
Просто са нови, може би различен формат и т.н. Даже да изглежда малка спрямо предишната, от значение е повече да е функционална. И разбира се новичкото си е новичко. Смятам, че дори да изглежда по-тясна, ще изглежда по-хубаво. За 5-7 години модата в баните драстично се завъртя. Помня едно време лъскавите бани с пана. А преди това преди 15 години модата на фризовете. Сега всичко това изглежда ретро.

# 556
Ами.. преди 2-3 години видях в нова къща баните с пана.. което беше покъртително предвид всички други гъзарии които бяха поставени или предстоеше. Така че не е съвсем отмряло за мое удивление.

# 557
Надявам се бързо да свикна с новите габарити. Всъщност 18 кв е таван + под +стени. Иначе е 2,30 на 1,60, което си е малка баня. Но аз живеех с илюзията че е голяма. Ако сега трябва да дам съвет на някой,който иска да създаде оптична илюзия за простор ще му кажа следните неща:
1. Светли плочки
2. Малки
3. Гланцирани
4. Хоризонталност при подреждането
5 . Не до горе
Аз нарушах всичко - малките плочки щяли да имат повече фуги и съответно повече замърсяване, хоризонталната подредба била демоде, гланцовите...не помня защо отпаднаха...както и да е, ще и свикна но е доста неприятна изненада.

# 558
Хаха, 2,30 на 1,60 е малка баня - моите всичките са по-малки, ако имах стена 2,30 щях да се радвам.
Не знам, може би се получава разминаване в мнения, защото не сме уточнили колко големи са големите плочки. Laughing Да кажа за мен как си ги групирам - малки са метро плочките и 20х20, средни са приблизително 30х60 и големи - над този размер. В малка баня средните за мен са оптимален вариант.
Вече писах - гланцови са по-удачни в този случай, според мен, заради отблясъците. Но мисля, че гланцовите плочки среден размер са по-малко като избор на цвят и дизайн, матът е хит от известно време и има по-голям избор.

# 559
Pandorina, и все пак си мисля, че усещането е илюзорно. Особено ако твърде дълго човек е живял със старите поради невъзможност (финасова или друга) да ги смени.

Примерно знаеш, че нямаш пари да правиш баня, съответно избягваш да ходиш по магазини за плочки, не си в час с нови тенденции и за да успокоиш себе си даже започваш да откриваш плюсове на старите. При мен лично дълги години така е било. Отделно като има някой друг, който хептен пък не ходи по магазини и допълнително те навива "колко са си хубави старите плочки, я колко са здрави", "на тези новите бързо ще им мине модата"... И такова си имах в допълнение на невъзможността за ремонт. След месец-два нищо чудно и аз като теб да се чувствам. Даже съм сигурна.

Не бива да се срастваме със старите неща и обновявайки да се опитваме хем да е ново, хем да е като старото. Плочки не до горе е ретро, трябва да мислиш и за водоустойчива боя, с която да измажеш, което си е още едно усложнение. Ще се получи допълнително и още една линия, още визуален шум.

# 560
Ох ще припадна. Викам си то на мен спалнята ми е под 18 квадрата 😂
Сефте чувам такава мерна единица за баня- стени плюс таван плюс под 🤣🤣🤣

А плочки “не до горе” никак не е ретро.
Напр.

# 561
Аааа, това е по-друго нещо. Сегашното "не до горе" не е като предишното където над плочките се оставяха 30-40 см. Това, което показват по картинките, е за помещения една идея по-сухи. В смисъл на зад огледалото, зад шкафче. Но зад душа толкова ниско си е риск да ги направиш. И аз гледам нон стоп клипове и картинки, но в реалността някои неща не са баш така. Или поне не са за нашенските бани, които не се отличават с особено големи размери.
Инак за красиво, за интересно - да хубаво е. Но практиката е друго помоему.

Сега се сещам и друго, гледайки показаната от теб картинка. Прекрасна е, но се виждат и едни картинки в огледалото. Които също са супер модерни, честно казано и на мен ми се иска да си сложа такива. Но ще падне доста търсене на влагоустойчиви.

# 562
Че защо? Един принт 10-15 см не можеш да смениш през някакво време? Тъкмо няма да ти омръзва.
А никой не е казал че зад душа е така, не знам какви клипове и каква реалност визираш, но душ зоната си се прави напълно облицована. Бои за баня в момента има достатъчно и аз не виждам никакъв казус. На практика е така , както ИСКАШ да го направиш. Възможности сега има много, не е като едно време - всички бани с един вид плочки, щото не се продават други.

# 563
Душ-зоната... Именно, нашенските бани обикновено са толкова малки, че не можеш да заформяш зони, а редиш до горе. Именно защото е малко и всичко се мокри. То ако е голямо и банята си има нещо като предверие или просто е достатъчно голяма, за да се сложи душ-зона с нормални габарити, тогава може и само боядисване на някоя стена. Гледала съм обзор стотици клипове, в които обясняват хората къде може да се направи с боядисване вместо с плочки. Всички ги гледаме тези изящни неща. Но при малка баня не става. Нито картините ще стоят като на снимката, нито зони могат да се оформят...
Неслучайно хората, занимаващи се с дизайн, все обясняват да не се гледа само в магазини и по списания, а да се правят 3D визуализации. Защото в магазините и площите са други, и осветлението може да измени нещата как всъщност изглеждат.

# 564
Окей няма да споря 😂
Ти сама по горе написа че си търсиш оправдания.
Душ зоната може да е пет метра, а може да е 80х80 и ПАК се нарича зона. И човек ако иска може да си го направи с мерак. А може да си пльокне същите плочки като старите, че да му е познато.

# 565
Старите са били около 15 см, новите са 60х30. На дългата стена се събират 4 колони плочки,на късата 2 и половина...правихме визуализация и на мен повече ми допадаше хоризонтално разделяне с декора,но реших да послушам мненията на приятелки дизайнерки, които в един глас ме убеждаваха колко е демоде това.  Но нищо де, ще свикна за няколко дена. После няма и да забелязвам,както обикновено става....

# 566
Окей няма да споря 😂
Ти сама по горе написа че си търсиш оправдания.
Какви оправдания? Май не ме разбра. Не търся оправдания да стоя със старото. Преживяла съм период на невъзможност да го подменя. В момента правим баня с тоалетна, перално с душ зона и отделна тоалетна. Просто я разбирам жената при резки промени.

Не казвам, че не стават нещата. Казвам, че в малки помещения е значително по-трудно. И огромна част от красивите дизайнерски идеи са трудно приложими. Супер модерно е в баня да висят лампи, но истината каква е? Правим окачени тавани и слагаме лунички по тях в баните си. Така че не е до мерак. Всички имаме мерак. Но някой път е трудно.

Pandorina, и ние от стари плочки 15/15 минаваме точно на 30/60. Аз лично най-много харесвам 60/60 (че и по-голямо), но вече работата с широкоформатните не знам щяхме ли да намерим майстори, дето да се навият без да ни струва безбожно скъпо.

# 567
  • Пловдив
Зависи от мерките на банята и позиционирането на вратата.Малката ни баня бе 3,8 м2 .Като едната стена се намали с поне 20 см,заради канализационните тръби и структурите .Има мивка с шкаф и плот  на цяла стена -150 см ,с плочки на височината на показаната баня ,над тях боя и огледало ,има тоалетна и отделена душ зона 90 ×130 см.
В по-квадратните бани е трудно да стане ,но в по-дългите ,може да се получи.

# 568
Не бих казала, че само един пояс плочки над мивката, а нагоре - боя, е ретро. Но не бих го направила в малка баня.
Колкото и да можеш да сместиш душ-кабина, парата ще кондензира И върху стените без плочки. А е много по-лесно да се чистят плочки, отколкото стена. Плочки до 2 м., а нагоре стена, може и да не е ретро, но изпълнения с ъглови завършващи профили, за да е красиво, ще излезе практически толкова, колкото да налепят плочки до тавана. Ако въобще има профили за съответната серия.

В тоалетна само (WC и мивка) - да, възможно е, но и там зависи (от навиците на семейството).

# 569
Мисля че миналата година някой показва тук малка баня с боя. Изглеждаше страхотно!

Общи условия

Активация на акаунт