Банята - тема 40

• 46 400
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Ако има финансова възможност, бих предложила мивката и шкаф без мивка да се избират отделно. Комплектите шкаф с мивка в повечето случаи са компромисни като качество на мивката.
Може би е добре да се направи уточнението, че това се отнася до българските, китайските или други по-нискокачествени производители.
Аз съм с комплект шкаф и мивка на Villeroy&Boch и не виждам компромис с качеството на едното или другото.

Така е, права си. Но 99% от хората, които си правят банята, не могат да си позволят Villeroy&Boch.
Идеал Стандарт и Рока по-евтините серии са може би възможен вариант. За Идеал Стандарт е добре да се знае, че Фаянс  и  Видима са техни марки. Фаянс е най-евтината марка, Видима е средният клас, Идеал Стандарт е най-високият им клас. За трите марки имат отделни сайтове, не са удобни за търсене, поне за мен, но ако отделиш време да ръчкаш напред-назад, може да откриеш нещо. Аз бих казала, че под Видима като качество не е препоръчително, т.е. Фаянс бих го изключила, освен ако наистина финансите не го налагат.

Рока също имат сайт, но може би е по-удобно да се търси в сайта Рокандо (една потребителка в темата редовно го препоръчва Smirk). Имат шоу-рум (без магазин) срещу Халите, купуването е от дистрибутори, но по името на продукта може да се открият цените при отделните дистрибутори.

# 541
В този шоурум може да се изпробва и тоалетна с акваблейд, имат изложени всякакви модели мивки, виждаш им плюсове и минуси, удобно е за избор.

# 542
За повечето хора локацията на шоу-рума не е удобна, защото са свикнали да са с кола, а там е сложно с паркирането, не можеш да спреш пред сградата. Наоколо по уличките също няма достатъчно места за паркиране. Но според мен си струва да се отиде с ГТ или с такси до там, защото наистина е хубаво да се види всичко на живо. Освен размер и форма (и цена), за мивките е добре и да се огледа фаянсът, да се опипа с ръка - качеството на покритието се вижда и усеща - косо погледнато, е равно и гладко, като пипнеш - няма грапавини, издатини и т.н.

# 543
Само едно уточнение - Фаянс не е на Идеал стандарт.

# 544
Да, грешката е моя Anguished - на Рока са.

# 545
  • Sofia
Най-добре е да си направиш мебелите по поръчка - така можеш да си избереш идеалната мивка и след това да се изработи шкаф с точни размери, вид, материали и т.н.т.

Аз лично реших да не се вкарвам в това приключение заради това, че ми трябва сравнително спешно и нямам време за това. Дори не опира до цената.

А, това, че съм се спрял на модел Triano Изи и Arvipo Deano 80, които ползват мивки на Файнс няма нищо общо с цена, а с определени атрибути - като например за малката баня имам само 45-50см място за мивка, а 95% от мивките са свръх малки и тази беше една от малкото които физически могат да се съберат и в трите дименсии. Искам мивката да е керамична, шкафа от PVC, да е бяла (заради дизайна на баните).

Също така държа на шкаф с вратички (а не с чекмеджета) и накрая като сложа мивката на 90см височина, отдолу под шкафа да има място за кофа (за миене: 33-35см).

Ако щете вярвайте комбинацията от всичките ми изисквания доведе до 2-3 шкафа/мивки, без значение от цена/марка и алтернативата е само мивка и шкаф по поръчка, за която време нямам.

За голяма мивка изискванията са сходни, но в допълнение, че не искам да имам малък ръб около умивалника, а да има голям плот на който да мога да поставям неща, като примерно зъбен душ. Повечето мивки на пазара са с голям умивалник, без място от двете страни, че да поставиш уред широк 20см и да го ползваш без да се притесняваш, че ще падне или в мивката или на земята. И от там реално избора пак се сви до комбиниран шкаф с мивка Линеа 800.

# 546
Най-добре е да си направиш мебелите по поръчка - така можеш да си избереш идеалната мивка и след това да се изработи шкаф с точни размери, вид, материали и т.н.т.

За голяма мивка изискванията са сходни, но в допълнение, че не искам да имам малък ръб около умивалника, а да има голям плот на който да мога да поставям неща, като примерно зъбен душ. Повечето мивки на пазара са с голям умивалник, без място от двете страни, че да поставиш уред широк 20см и да го ползваш без да се притесняваш, че ще падне или в мивката или на земята.

Доколкото знам (правя извод на база гледано и четено в нет-а), шкафовете за мивки, съответно мивките за вграждане шкаф, са няколко стандартни размера, като мивките за кухня (за вграждане в плот с ширина XYZ см.). Или съдомиялните за вграждане. Т.е. не би трябвало да е проблем да си избереш мивка за ВЪРХУ шкаф (с конкретна ширина, бруто), а отделно шкаф за мивка за вграждане и да се сложи мивката върху този шкаф.

Иначе за второто - потвърждавам написаното. И аз търся мивка за вграждане, която да има странично на коритото известно разстояние, което да е хоризонтално, а не с наклон, за да мога да си сложа и да си държа там няколко базови неща. Дори аз търся странично разстояние не от 20 см., а само 10-15 см. Но няма и няма...Модата е всичко да се прибира, да няма нищо на мивката (т.нар. "натурии"), но това не ми е удобно на мен - може и да е въпрос на навик, но за мен е удобство. Като добавим и ограничението за бруто размер на мивката и нето да не е само да си измиеш ръцете, дизайнът/естетиката и става mission impossible.

# 547
Зависи. Ето тези мивки имат и от дввте страни място за натурийки и са сравнително стандартни размери
https://topgroup.bg/products/16-mebeli-za-banya/2475-mebeli-za-b … lan-kafyav-glants
Също в магазина на Викард има мивки от композитен материал, които са на бг фирма, работеща за италия, забравих името, които имат различна стъпка за размери, но имат плот отстрани.
Ето, намерих ги https://www.bulsan.bg/продукти/стандартна-линия/, но мисля че самите те не продават.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 15:02 от second

# 548
  • Sofia
Керамичната мивка на Defra plan 80 изглежда сходно на тази на Фаянс (няма и как да разбера дали е по-качествена или не), но шкафа не е бял, не е от ПВЦ, а е от МДФ, не е с вратички и изобщо не е това което търся.

Иначе гледах 1-2 варианта от композитни материали, но държах мивката да е керамика - на мен лично ми харесва усещането което дава керамиката.

# 549
Всъщност аз отговорих на mandarinka. Но тези мивки се комбинират с различни шкафове. Просто на топ груп сайта им е под всякаква критика и не става ясно какви опции дава.
Имам такава мивка бяла с чекмеджета, от двете страни има по 17см “плот”

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 15:19 от second

# 550
Някой да е правил подобен тип шкафове и/или рафтове от пвц около вградена структура за баня.
Идеи от къде може да се поръча и колко би струвало?

# 551
Тук съм виждала разнообразни шкафове с мивки с място отстрани:https://vicard.bg/%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-vicard-basic/%D … %B0%D0%BC%D0%B880

# 552
Не мога да повярвам,че вида на плочките могат да направят едно помещение да изглежда или много просторно или пълна дупка! Все още не е завършена новата,но с предишните плочки,които бяха на бежово-кафяви петна,но по-малки банята ми,която е 18 кв м всичко изглеждаше просторна. Новите също са уж светли,но до момента банята изглежда три пъти по-тясна!

# 553
  • София
Не мога да повярвам,че вида на плочките могат да направят едно помещение да изглежда или много просторно или пълна дупка! Все още не е завършена новата,но с предишните плочки,които бяха на бежово-кафяви петна,но по-малки банята ми,която е 18 кв м всичко изглеждаше просторна. Новите също са уж светли,но до момента банята изглежда три пъти по-тясна!
Може, разбира се. Светлите цветове правят помещенията по-просторни.

# 554
Гланцовите плочки също създават впечатление, според мен, за по-голям простор, в сравнение с матовите. Може би е заради отблясъците от светлината.

Секънд, права си за сайта на Топгруп, не е актуализиран май от няколко години. Не дава дори бегла представа за асортимента им. На Керамо сайтът също е ужасен. Повечето май са така. Ама явно са доволни от бизнеса си и не изпитват желание да привлекат още клиенти. Поне в София, при наличието на толкова много магазини, разпръснати из целия град, човек би трябвало поне нещо да му е хванало окото на сайта, за да се дигне и да отиде на място. Но пък в София и клиенти много, така че явно на продавачите им е все тая дали ще привлекат повече клиенти.
За новите материали за мивки аз съм консервативно настроена. Не казвам, че са лоши или некачествени, просто аз не мога да се прекърша да ги обмислям. Искрено се надявам, като най-сетне стигна до заветния ремонт, той да ми е последният, т.е. в следващите 10-ина години да не се налага да повтарям упражнението. След това, ако още съм жива, сигурно ще ми е все тая как изглеждат банята и кухнята.

Общи условия

Активация на акаунт