Банята - тема 40

• 47 065
  • 749
  •   2
Отговори
# 330
...
За лирата - видях, че има стандартни лири с някакъв нагревател и се превръща в електро-лира - това удачен вариант ли е според вас за дълготрайно решение? Знае ли някой дали може да има инсталация за парно да речем към лирата, но тя временно да се ползва с нагревател и на бъдещ етап да се превключи към парното? Алуминиеваили стоманена лира (и защо съществуват два вида, какво значение има?)

Нашата е вързана към парното. Независимо каква ще изберете, купете я преди майсторите да започнато плочките, за да скрият тръбите. Нашата е алуминиева, защото исках да не е с кръгли тръби (чисто заради визия).

За бойлера - вече си зададох въпроса за формата, но ако някой има съвет и за нещо друго, свързано с това? Четох за емайлирани или неръждаеми, един нагревател, два нагреватела..

Ние ще вземем със серпентина, за да го вържем и към термопомпата, за да не зависим само от газ (или при профилактика)

Сифоните - линеен сифон от този вид ОК ли е за стандартно суха тоалетна (въпросът не се отнася към банята): - това във връзка с клапата против миризми: https://formabania.bg/%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8 … r-zhdaema-stomana

Не пише да има клапан, така че не мога да кажа, ако няма по-скоро не е ок. Имайте предвид височината в нивата, дали искате да се изравни с кориодр и тн, от гледна точка на това колко да е дълбок самият сифон.

Стъклен параван - бихте ли си сложили ръбче, което да обгражда душ зоната (върху, което да стъпва този параван/преграда или не и защо?

Не, от чисто естетична гледна точка, а и защото имам едно бебе и второ на път, на които бих искала да спестя спъване. Ние взехме тип Хармоника за едната баня и няма да слагаме прагове.

Душ до тоалетната: въпрос само на външен вид ли е дали душчето да е на едно със смесителя или да е с два отделни елемента (напр. https://www.geraka.com/intimen-dush-komplekt-gusto или https://www.geraka.com/higienen-dush-komplekt-relaxa)

Въпрос на външен вид е. При нас са отделно, така се паднаха, хах.

Благодаря на всеки, който ще сподели мнение Simple Smile

# 331
Не виждам смисъл от линеен сифон за суха тоалетна. Бих сложила нормален точков сифон със сух затвор. Ако обаче избирате плочки тип дървесен, които приличат на ламинат- трябва да питате майстора дали ще може да направи наклон с такива ако точковия сифон не е позициониран в някой ъгъл, а централно. Много е възможно да ви откаже от такива плочки или после да имате локва в ъгъла, вместо при сифона:-)

Ако не искате праг на душовата зона, трябва да сте сигурни че майстора е точен и ще ви направи добър наклон, иначе…

# 332
  • София
Second, може ли пример какво е точков сифон Simple Smile

# 333
Първия ми попаднал…
https://novabania.com/produkt/точков-сифон-с-клапа-viega/

https://www.filbo.eu/bg/product/2186-hl-90pr-/

# 334
  • София
Това: Гумена тапа предпазва от изсъхване водния затвор, и поява на неприятни миризми  --> ме навежда на мисълта, че трябва да има вода?

https://formabania.bg/podov-sifon/sifon-za-bania-100-100-80mm-inox-style-plochki - подходящо ли е за сухата част?

чувствам се като идиот Simple Smile иска ми се сложа подов сифон с плочка..

# 335
Капачката пада и затваря тръбата когато водата се изпари. Това означава клапа против миризми. Защото иначе по презумпция в канала ИМА вода, когато го използваш и тя играе ролята на стопер за миризмите.
Като искаш линеен-търси с клапа, за сухо място тя ще трябв да стои постоянно “паднала” , т.е затворена

# 336
  • София
jenn_kata по добре изкажете стените и тогава направете вик.

# 337
  • София
jenn_kata по добре изкажете стените и тогава направете вик.

А преди това трябва да оправя и електрото.. Simple Smile направо не знам вече кое е първо.. Simple Smile предполагам съвета е свързан със сифоните и евентуално запушване? мислех да ги запуша някак, когато дойде време за мазане?

# 338
  • София
Когато е изказано банята изводите за водата се оставят да стърчат ,колкото плочка и лепило.Също така по добре се позиционират сифоните.

# 339
От къде гледате шкафове за баня (долен и горен с осветление) онлайн?

# 340
  • София
От къде гледате шкафове за баня (долен и горен с осветление) онлайн?
--> Аз пускам търсене в гугъл по параметри, ако някой знае нещо - да казва Simple Smile

Иначе, аз пак с моите дилеми Simple Smile някой знае ли нещо против подови плочки по диагонал Simple Smile чисто визуално ли се избира как да са или има и нещо друго, което ми убягва?

Къде бихте сложили лира в тази баня - зад вратата или между душ зоната и тоалетната?
Скрит текст:

Какво бихте променили в нея?

# 341
  • Sofia
Зад врата има много неизползвано място и бих сложил лирата там. Не знам как е планирано отварянето - но при мен вратата се отваря навън и така по-малкото помещение ще има възможност да се използва по-добре.

Друго, което много хора биха направили - много по-голяма мивка или плот, с оглед на свободното пространство, изобщо има много възможности да се усвои и "втория" етаж и като пространство за съхранение.

От снимката не си личи дали това е някаква душ кабина или е параван? Аз лично бих сложил семпъл параван тип хармоника. Бих сложил и хигиенен душ до тоалетната.

# 342

Къде бихте сложили лира в тази баня - зад вратата или между душ зоната и тоалетната?
Скрит текст:

Какво бихте променили в нея?
Аз бих сложила лирата между душ зоната и тоалетната - мисля, че е по-подходящо откъм топлоотдаване, а и там се образува нещо като ниша - някакси по-завършено е. Няма да пречи ако сложиш нещо да се изсуши, защото не е на пътеката, докато ако е зад вратата - “изяжда” от мястото, а и там ще основният “трафик”.
Също бих сложила голяма мивка (900 мм), не знам каква е планирана, де, няма размери.

# 343
За бойлера - вече си зададох въпроса за формата, но ако някой има съвет и за нещо друго, свързано с това? Четох за емайлирани или неръждаеми, един нагревател, два нагреватела.
Ние също сега започваме с баните и тоалетната, но аз от мерак цяла зима четох за това-онова с идеята уж да направим информиран избор.Та за бойлерите да кажа лично моите изводи.
Скрит текст:
Тези с два нагреватяля се оказа, че най-често са в две отделни вътрешни тела в бойлера. Като примерно за на Атлантик плоските модели от вносителя ми казаха, че на практика никога не работят двата нагревателя едновременно. Освен ако не използваш нещо като boost фукнкция - т.е. бързо да загрее бойлерът. Но, видиш ли, не било много желателно постоянно да използваш това boost. Излиза, че какво - бойлерът ще трябва през по-голяма част от времето да загрява примерно 80 литра вода с 1,5  киловата. Демек - бавно. Ако човек има две бани, респективно два бойлера, ок, това е хубаво донякъде, че няма да си свръх товари ел мрежата. Но пък ел мрежите са предназначение за това да ги товариш, какво толкова? Въпреки това и ние взехме бойлер с малко киловати и два нагревателя - Cata. За едното помещение. Испанска фирма, бившето Fagor. Ама произведено откровено в Китай. Изобщо от Китай не можеш да избягаш. Навремето Горение бойлерите са били често с производство в Сърбия. Но сега почти не се среща такова. В Сърбия се правят Тедан. Някои ги хвалят тези бойлери. Обикновено мъжовете. Но те пък нямат красиви плоски модели. Всичко е познатите стари тумби. Бош немски не достига до нашите пазари. Масово ги правили някъде из Полша или в заводите на Теси в България. Бош също не открих с плоски размери. Аристон са много красиви на външен вид наистина, но много често се срещат лоши мнения за тях. Най-вероятно пак се дължи на факта, че хората все още имат навици от едновремешните бойлери, които загряваха бързо с по 3 киловата. И сега Аристоните с по 2 им се виждат бавнички. И тях ги правели някъде из Полша май. Или откровено Китай. За български Теси и Елдом мненията са разполовени. Теси редовно правели проблеми. Но пък иновативни, красиви, wi fi, направо само дето не ви приказват. Ама евтинджос сглобка. Постоянно нещо дефектирало. Елдом имат май значително по-малко красиви модели, но пък там е истината с киловатите и неръждавейките. Елдом все още спокойно можеш да си купиш на 3 киловата за 80 литра бойлер. Брат ми има такъв. Загрява бързо, мноооого бързо. Но неръждавейките с много киловати и те са тумби, красиви плоски няма.
Има и едни бойлери Шишков. Български. Навремето са били много тачени. Но самият основател на тази българска фирма починал преди години. Сега фирмата се управлявала от синчето му, което малко си падало пройдоха.
Тъй като разбирам руски гледах много ревюта на най-добрите бойлери за 2021 г в You Tube на руски. Направи ми впечатление, че поставяха често на първите места едни бойлери Electrolux. Плосък, с много добри параметри, изобщо баси хваленото чудо. Хубаво де, ама вносителят за България въобще не ги внася. Иначе си били шведско производство.
И така - всичко е със съмнително качество и страна производител. На мен лично най ми е на сърце неръждавейка с много киловати. Ама естетиката ми боде в очите.

Емайлираните се водят уж по-добре от неемайлираните. Но тази технология явно е вече доволно ползвана, защото почти всички са с емайлирани водосъдържатели. Неръждавейката си е друга бира. Но оскъпява почти двойно бойлера.

Всичко до тук беше за тумбите и съвременните им красиви плоски събратя. Но това са все таки стандартните бойлери. Отвъд тях остават тези със серпентини, с топлообменници. Не съм инженер, не разбирам напълно технологията. Но са несравнимо по-сложно и скъпо нещо. И цените им на някои са в по няколко хиляди при по-големите обеми. Това е за къщи според мен.
Сифоните - линеен сифон от този вид ОК ли е за стандартно суха тоалетна (въпросът не се отнася към банята): - това във връзка с клапата против миризми:
Линейният сифон е красота и практичност когато искаш бързо и хубаво да се оттича водата. В суха тоалетна е безсмислено.

Стъклен параван - бихте ли си сложили ръбче, което да обгражда душ зоната (върху, което да стъпва този параван/преграда или не и защо?
Ние ще слагаме параван живот и здраве. С ясното съзнание съм, че линейните сифони уж това им е целта - да събират водата дотолкова добре, че къпейки се тя да не се разтича из останалата част от банята. Един вид последната да остане суха. Не знам защо аз на това не вярвам. И искам да сложим прагчета. Спрях се на едни, които се правят по размер на клиента, технически камък, монтаж след като вече всичко е готово завършено. Намерих такива в Studio Sense, вероятно ги има и на много други места. Плюсът при тях е, че се монтират лесно.

# 344
1. ВиК и електро се прекарва преди измазването на стените. Това е правило при новите строежи. Всичко се фиксира по местата. Сега е моментът да решите дали ще имате смесители за вграждане или не. Майсторът за банята правилно е поискал всичко да доставите.
2. НЕ бих сложила праг на душ зоните, а бих направила пода на 2 нива, това на душа се прави 1-1.5 см по-ниско от другата част.
3. Винаги залагам на параван. Много по-лесна поддръжка, няма колела, които могат да се разкачат, счупят или са трудни за почистване с хиляди ръбчета и т.н., създава повече простор. Повечето кабини, които се купуват заради ниската им цена са китайските и маково са с тънки стъкла по 6мм . За мен те не са ОК.
4. Хигенен душ от втория линк избирам, защото са много по-компактни и лесно се почиства около тях. Не ми харесва и визията от едно време на обикновен смесител на този от първия линк.
5. Какво ще е отоплението на етажа -източник?
Ние в баните сме с подово отопление, така много по-бързо съхне и е приятно на кракато като ходиш бос. Подовото е съвместимо с парно. Не заема и място.
Ако слагате лира, то е добре да е алуминиева. Стоманените ръждясват.
От една страна е по-прибрано ако я монтирате в нишата, но от друга може да пречи при по-голяма ширина на забърсването на стъклото. Ако е на голямата стена покрай врата ще отоплява по-добре.
Лирата на ток ще е стабилен консуматор, а ако се ползва на on-off режим  ще затопля по-бавно от духалка за баня.
6.За бойлерите ппочетете и спрямо водата във вашия район какво се препоръчва. Има такива, на които пишат, че са подходящи за всякакъв тип вода. Извън баня не бих го сложила. Един Фагор 200 л два пъти ни тече за 4 години, представете си ако беше извън баня и трябва да се източи, за да се свали, освен рисковете от наводнение... Иначе много беше красив и с електроника и т.н. Сега гледах, че са почнали Cata да внасят вместо тях, но ако качеството е същото...

Общи условия

Активация на акаунт