Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 028
  • 844
  •   1
Отговори
# 195
Аз не знам някои бебенца как ядът. Аз още от началото си правя сама пюретата, с две думи ,,нямах си работа”. Казаха ми морков и моркова беше що-годе Ок. Казаха ми картоф без нищо и казвам ви щях да го повърна. Като му дадох той правеше също такива физиономи и му сложих малко масло и сол, я виж ти как си изяде абсолютно всичко (не беше много). Много малко зеленчуци (морков и тиква) давах без масло и сол. Бяха ми гадни, на него също. Защо да го мъча? Сигурно много майки ще кажат, че това е грешно, но според мен е добър вариант, като алтернатива, защото ако прекалено много отпускаш и даваш кърма може да спрат да искат пюре.

# 196
Всичко що е картоф във всякакви марки е отврат. Не взимам вече картоф, и на Гербер са много редки, блудкави и без особен вкус. Не знам как има вътре 70%зеленчук.

# 197
Здравейте днес хапнахме морков много се хареса

# 198
  • София
Картоф никога не съм купувала готово пюре. Те са ужасни. Еднокомпонентни не виждах смисъл да давам по 2-3лв за бурканче, да се пробва и изхвърли. До 3 зеленчука си му правих аз. Единственото еднокомпонентно е било тиква като първо. После винаги комбинация, за да има някакъв вкус. После вече като имаше и различни меса взимах бурканчета + готвене.

Сол до 11м не давах. Там въпросът е как отделителната система обработва определено количество минерали, което е доста малко (2гр до 4г възраст). От 11м е на обща кухня, в която има сол (трудно може да се усети) и захар.

# 199
Добре де, моят мъж пт кашите се запича и ака кюспета хахаха. При вас така ли е. Няма ли каша всичко е много добре.

# 200
Искам съвет. Как се справяте или сте се справили със злоядите деца? Буквално може да кара само на хляб и каша. И в началото не беше много ящна, ама сега е някаква неспирна война, особено със зеленчук, месо и жълтък. На навършени 9 месеца сме, а на обяд ядем 100 максимум, ако я излъжа 120гр. пюре или манджа за нея. Купувам готови пюрета, правя домашни, майка ми и готви, свекървата се пробва и пак не ще. Просто съм отворена на всякакви предложения и проби.
Алиса, пробвахме няколко пюрета с телешко на бебивита. В началото май и харесаха и аз обнадеждена, защото тя като харесва казва нещо като "ам ам" и мляска, и така до 7-8 даване на лъжичка. После спря да отваря уста, кръщене, извъртане, бутане на лъжицата.
Иначе 8кг беше на последната консултация, т.е. 8 месеца.

# 201
От кашите вашите бебета запичат ли се. Моя ака, но са едни спластени и по малко.

# 202
Аз не знам някои бебенца как ядът. Аз още от началото си правя сама пюретата, с две думи ,,нямах си работа”. Казаха ми морков и моркова беше що-годе Ок. Казаха ми картоф без нищо и казвам ви щях да го повърна. Като му дадох той правеше също такива физиономи и му сложих малко масло и сол, я виж ти как си изяде абсолютно всичко (не беше много). Много малко зеленчуци (морков и тиква) давах без масло и сол. Бяха ми гадни, на него също. Защо да го мъча? Сигурно много майки ще кажат, че това е грешно, но според мен е добър вариант, като алтернатива, защото ако прекалено много отпускаш и даваш кърма може да спрат да искат пюре.
НЕ е грешно, че му давате мъничко сол.
Както и сами сте се убедили, и на практика убедили ... аз съм прав.

# 203
Грешно ли е ако сложа пюрето в шишето с АМ?Днес изобщо не пожела да си отвори устата и т.к.пюрето бе редичко го изсипах в шишето и го изпи от раз...
А и как третирате петната от пюре по дрехите?Пробвах да изпера на ръка с много топла вода и сапун,но остана бледожълто петно там,където бе окапано с морков.
Извинявам се, но ще бъда груба. Рядко пиша, но чета всичко и просто вече не се сдържах.
Това бебе да не е патица, че да го гушите (който не знае какво е и как става, да види в Гугъл), че да му давате пюре в шишето само и само да яде. Щом отказва пюре му дайте АМ/кърма. Току що е станало на 5 месеца, може пък да се е усетило, че му е рано за захранване (нищо, че предните дни е яло по 60 гр пюре,) или пък му е била рядка консистенцията (и аз не бих яла пюре от шише, толкова рядко). Просто сменете зеленчука, оправете консистенцията, топло/студено, но не давайте пюре от шише. Ако не иска да яде, дайте му само АМ/кърма и на следващия ден пробвайте пюре. Честно, като чета какво се пише тук и ми става жал за бебенцата...

Ами не, как така няма да яде пюре 3-4 дни, това е немислимо.. какво като е на 5 месеца, вече трябва попарка, пюрета, каши…
Мисля, че няма смисъл да пишете и да давате съвети, аз също рядко се включвам, но чета и точно няколко мнения по-нагоре писах по същия въпрос на една дама, която чак написа, че сме я линчували, затова че давала пюре от биберон Grinning
Освен неадекватни мнения и безумни съвети, напоследък май няма нищо друго в тази тема… затова не се хабете.
Много е важно да набутаме безвкусните, блудкави пюрета, които очевидно някои деца не харесват, имат си предпочитания, имат си периоди на зъбоникнене и т.н., но видиш ли не можело да кара 3-4 дни (дори седмица-две) само на кърма/ам.
Досега никоя по-нагоре не написа, че ѝ харесва картофено пюре, обаче детето трябвало да го яде… ами няма и да прояде.

# 204
Да, Вивка, точно вие направихте опит за линч и бяхте доста крайна, пък и си казахте мнението около 3-4 пъти, та бях принудена учтиво да Ви помоля да спрете да пишете по моя въпрос и да назидавате, защото "проблемът" беше решен. Simple Smile Дано е от хормоните на бременността, разбирам и не се сърдя. Simple SmileТук перфектни майки няма, а ако някоя се мисли за такава, дълбоко се е объркала, но така или иначе не ме засяга чуждото заблуждение. Темата е за съвети и взаимопомощ, не за четене на морал. Можехте да си изкажете мнението и доста по-меко като други дами и щях да съм напълно ок. За 3-4 дни, ако е на АМ, добре, но кой може да гарантира за какъв период иде реч? И след като така или иначе не упражнява дъвченето в този период, какво значение има за проговарянето дали ще е на мляко или храна от шише? За железен дефицит чували ли сте? И че за 8-9-10-месечно само кърма или мляко не е достатъчно, за да запълни запасите? Всяка майка търси варианти да нахрани детето си и няма нужда някой да я кара да се чувства провалила се заради такова нещо. А ето, че дамата по-горе сподели, че и голямото си дете така е хранила и нищо му няма, живо и здраво, сигурно е проговорило и прояло с лъжица. Но друга потребителка писа, че чак й било жал за бебетата... Добре, че не виждаме вие как гледате децата си, сигурно ще имаме какво да отбележим и няма да сме очаровани от всичките ви методи. Аман от имитиране на превъзходство, перфектност и мерене на мускули, честно. Повече в такава дискусия няма да влизам и в тези тежки времена изобщо нямам намерение да се натоварвам повече с тази или която и да е тема, в която има подобно напрежение. Най-лошите майки на света явно дават храна за няколко пъти от шише, вместо от паница. Най-големият грях. Simple Smile
И само за протокола - лекарката каза, че няма проблем да хапва пюре/каша и от чашка, и от шише, ако така иска детето за някакъв период, важното е да е нахранено. (За щастие при нас този период беше за много кратко.) Сигурно знаете повече и от педиатъра? Риторичен въпрос. Естествено, че знаете повече от всеки лекар. Със здраве!

Последна редакция: сб, 05 мар 2022, 02:16 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 205
Здравейте мамчета,

Много полезна тема. Записвам се да следя. Предстои ми захранване скоро на първо бебче.

Какви са вашите съвети за водата, когато започнем захранването? Кога, по колко, как, каква.. ?

Ние сме 100% на кърма и не давам вода за сега. Мляко от шише не иска и се притеснявам и за водата.
Аз започнах да предлагам вода при захранването на 5+++. Пие от биберон на Томи Типи. Около 50-60 ми изпива на ден, рядко стига до 90мл, като го кърмя поне 5 пъти през деня.

Благодаря elly_mont!
А каква вода предлагате? Купена специално за бебета или филтрирате и преварявате чешмяна или друго?

Да разбирам, че вода предлагате вече след всяко хранене включително и нощно кърмене?

# 206
Тъй като не пие много, предлагам 2-3 пъти в рамките на час, преди лягане и след събуждане. След обедното хранене го кърмя. Нощем има по 2 кърмения и не му предлагам.

# 207
  • София
Детето ми е на 5 месеца и пие преварена чешмяна вода. Същата, в която приготвям и АМ.

# 208
Мами, възможно ли е вече 2-3 седмици малката на 8+++ месеца да отказва да яде пюрета и каши заради зъби? Хайде да беше 2-3 дни окей, но минаха седмици, още няма нито един зъб и все така стиска уста и не яде. Педиатърката си държи, че са зъби. Опитах и с парченца храна да си взима сама, но пак не ги доближава до устата си, а иначе лапа всичко друго, което докопа... Отчаяна съм вече и ме е страх да не й се отрази на организма и имунитета Frowning1 Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

# 209
Алиса напълно си права! Мен ако питаш няма дете на този свят захранено ,,перфектно” точно защото никой не знае какво е перфектното захранване. Аз съм от майките които въвеждат по-бързо, както казах масло и сол веднага вкарах, сигурно е грешно, сигурно е ужас, но така правя и продължавам. Никога не съм давала от шише пюре, но до 10м редовно закусваш е ам с бисквити вътре и беше достатъчно рядко за биберон, но не прекалено. Детето не дъвче пюрета, ако искате да го научите да дъвче аз съм на ЗВБ, иначе няма значение пюрета с лъжица или от шише….

Общи условия

Активация на акаунт