Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 025
  • 844
  •   1
Отговори
# 180
А нашата педиатърка каза да започнем със сурови плодове вече обаче моя младеж изобщо не ги харесва сурови. Много им се мръщи и се чудя как мога да ги скрия, за да ги хапва Grinning

# 181
Той е влюбен в плодовете. Сега вече давам сезонни и от сезонните любимо е кивито, д Ане повярва човек.

# 182
Днес сме трети ден на тиква яде по 6 лъжички като грамаж не знам. Добре ли вървим? Май тиквата не му харесва

# 183
  • София/Севлиево
Грешно ли е ако сложа пюрето в шишето с АМ?Днес изобщо не пожела да си отвори устата и т.к.пюрето бе редичко го изсипах в шишето и го изпи от раз...
А и как третирате петната от пюре по дрехите?Пробвах да изпера на ръка с много топла вода и сапун,но остана бледожълто петно там,където бе окапано с морков.

# 184
Грешно ли е ако сложа пюрето в шишето с АМ?Днес изобщо не пожела да си отвори устата и т.к.пюрето бе редичко го изсипах в шишето и го изпи от раз...
А и как третирате петната от пюре по дрехите?Пробвах да изпера на ръка с много топла вода и сапун,но остана бледожълто петно там,където бе окапано с морков.
Петната изпирам с български сапун антипетно, но трудно го намирам вече. Има сапун срещу петна в ДМ, който много хвалят.

# 185
Здравейте, ще давам безмлепна оризова каша за първи път. Ще я приготвям с кърма или АМ. Въпросът е цяла порция ли се дава наведнъж?

# 186
Аз направих същото преди няколко дни и тук някои почти ме линчуваха - нямало да проговори, да се научи да дъвче, не било редно и т.н. Grinning А това продължи точно няколко дни заради сериозен дискомфорт от зъбките, после пак започна да си яде прекрасно с лъжица до ден днешен, не да пие от шишето. За мен най-важно е детето да бъде нахранено, така че, Елислава, адмирирам, това е само период. Предлагай първо с лъжичка, а ако отказва, давай по този начин, щом го приема. За няколко дни или седмица нищо няма да му стане на детето. Води се по него, аз винаги правя така. Успех! Simple Smile

# 187
  • София
Моля моля линч не е имало, а факти. Няма как да знаеш дали е период за 2-3 дни, или нещо, което ще продължи месеци. И да, дъвченето има общо с проговарянето (сред първите въпроси от ллогопеди е). И да, не е препоръчително да се дава така твърда храна. Бебетата бързо привикват към лесното и са си мързеливи. Нали идеята е да свикват на консистенция различна от течното.
В яслата на малкия това беше едно от първите неща, които питаха - кога е започнал да дъвче и имало ли е проблеми/задавяне и т.н. като му правиха профила. Не е нещо, което е ок да се подценява.

В такива дни съм предлага избор от други зеленчуци, променяла съм часовете за хранене (увеличаване интервал), променяла съм топлината на пюрето, оставяла съм го по-едро и всякакви такива трикове.

# 188
В моменти, в които не е искала да яде(при никнене на зъби) съм давала само любими нейни храни. Дори това да означава еднаква храна 2 дни и за обяд и вечеря. Беше болна и 5-6 дни, беше само на кърма и кисело мляко(с лъжица). Нищо друго не пожела. После като се оправи направо не можех да и насмогна на яденето няколко дни.
Нищо няма да им стане ако няколко дни са само на кърма/АМ или нещо друго, дори и да е еднообразно.

# 189
А ако не желае да си отвори устата не може ли просто да не се дава пюре, а само кърма и формула?
Толкова ли и е фатално 1-2 дни да не яде твърда храна, щом не иска?

# 190
Не е кой знае какъв проблем, ще живее, но не е препоръчително. Когато беше болен отказваше абсолютно всичко. Сутринта изпи едно шише с АМ и след това абсолютно нищо. Преди това АМ предложих кус кус и мъфин, но не. На обяд отказа, пюре, зеленчуци на пара и зеленчуков мъфин. И така както виждате не един вариант имаше, но нищо. На следващия ден яде огромна порция кус кус,  ядях плодове и той също яде, след това яде зеленчуци на пара, месо и с две думи яде било двойно.

Води се по детето!!!

Нищо по-важно няма. Имаше нещо което ми каза приятелка като правихме “пакости”  ,,правилата са за да се нарушават” ясно, че не го е измислила тя. Същото е и с бебетата. Всяко правило си има изключрния. Като нямаш много кърма, повечето кърмачета отказват АМ, като не иска пюрето с лъжица и знаеш, че в противен случай ще е гладно, даваш от шише. В друг случай АМ/кърма. Децата са различни.

# 191
JayRay, нямах предвид теб, така че не е нужно да се обиждаш. Simple Smile Имаше и добронамерени коментари, имаше и крайни, както винаги всъщност. Аз съм си на все същата позиция. За няколко дни не е фатално и нищо няма да стане на детето, питащата мама може да е спокойна. Hug

# 192
  • Пловдив
Извинявам се, но ще бъда груба. Рядко пиша, но чета всичко и просто вече не се сдържах.
Това бебе да не е патица, че да го гушите (който не знае какво е и как става, да види в Гугъл), че да му давате пюре в шишето само и само да яде. Щом отказва пюре му дайте АМ/кърма. Току що е станало на 5 месеца, може пък да се е усетило, че му е рано за захранване (нищо, че предните дни е яло по 60 гр пюре,) или пък му е била рядка консистенцията (и аз не бих яла пюре от шише, толкова рядко). Просто сменете зеленчука, оправете консистенцията, топло/студено, но не давайте пюре от шише. Ако не иска да яде, дайте му само АМ/кърма и на следващия ден пробвайте пюре. Честно, като чета какво се пише тук и ми става жал за бебенцата...

# 193
  • София/Севлиево
По принцип знам,че не е ок от шише,въпреки че батко му също тъй го хранех и то доста дълго.Не е опция да дам друго, защото сега се захранва.И като се замисля пюрето наистина бе доста течно-от герберските,но пък и на гъстото картофено се мръщеше(него го опитах,хич не бе вкусно).И не мисля че му е рано за захранване,защото има всички признаци.Съдейки по големия,който не отказва почти нищо,този ще е още по-лаком(щом на 5 месеца е над 8 кг,а батко му на година е бил 9.800 работата ми е ясна).Днес ще пробвам да дам по-гъсто.

# 194
  • Пловдив
На Гербер са с ужасно рядка консистенцията. Картоф само, на която и да е марка е като лепило. Аз съм ги опитвала и не бих ги яла. По принцип всичко, което давах на бебето минаваше първо през мойта уста, в смисъл, че опитвах всичко, ами тези, които не ми допадат на мен, на бебето също не му се нравеха.
Един не поискан съвет - не сравнявайте децата си, различни са и се водете по детето, като не отваря уста, пробвате от горните неща, които изброих, ако и тогава не отвори уста, дайте само мляко. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт