Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 017
  • 844
  •   1
Отговори
# 165
  • София/Севлиево
Навремето като захранвах големия единственото пюре с риба за под 1 година бе на Семпер със сьомга от 8+ месеца.Е да ама синковеца го мързеше да дъвче с 4-те му зъба,а то си бе с по-големи парчета и малко не се получи яденето.Но пък днес обожава всякаква риба,а в ДГ и училище бе едно от малкото деца, които ядат риба,че и допълнително иска.
На Бебевита пюретата и аз ги харесвам,а някой пробвал ли е с тези от Лидл или ДМ?Като цяло обичам да експериментирам с бебешките храни и събирам мнения и препоръки.
Не знаех,че в плодовите на Хип има добавена захар.Ще търся някои с по-малко.То и сок поради тази причина не се купува вкъщи.Не може на 100 мл течност захарта да е 12 гр,твърде много е.Хайде бебето ще го огранича да изпие 10-20 мл,ама големия?Пък захарта му се отразява зле...

# 166
Здравейте мамчета,

Много полезна тема. Записвам се да следя. Предстои ми захранване скоро на първо бебче.

Какви са вашите съвети за водата, когато започнем захранването? Кога, по колко, как, каква.. ?

Ние сме 100% на кърма и не давам вода за сега. Мляко от шише не иска и се притеснявам и за водата.

# 167
Здравейте мамчета,

Много полезна тема. Записвам се да следя. Предстои ми захранване скоро на първо бебче.

Какви са вашите съвети за водата, когато започнем захранването? Кога, по колко, как, каква.. ?

Ние сме 100% на кърма и не давам вода за сега. Мляко от шише не иска и се притеснявам и за водата.
Аз започнах да предлагам вода при захранването на 5+++. Пие от биберон на Томи Типи. Около 50-60 ми изпива на ден, рядко стига до 90мл, като го кърмя поне 5 пъти през деня.

# 168
Здравейте мамчета,

Попринцип е най-добре да се съветваш с педиатъра, но това са моите наблюдения от ,,детегледачка” като малка на племенниците ми и сега вече с едно бебе.
 Най-добре е да започнеш от 6м, но много зависи от бебето. Племеника ми започна захранване на 5м, защото беше много едър и лаком, а кърмата на достигаше. Отказваше АМ и майка му реши да започне на навършени 5м. Все пак преди 5м е много рано.

Най-добре за започванеш с зеленчук. Кърмата е сладка. Когато захранвахме племеницата ми я захранихме с плод. До 12м ядеше само каши и плодове, изпадаше в истерия когато опита зеленчук или месо.

От зеленчуците ти препоръчвам моркова. Вкусен е, но не е сладък. Тиквата е сладка и миже да се получи същия ефект. Картофа е много безвкусен и може да не се хареса. Щом дадеш морков за 4дни даваш картоф и морков. Увеличаваш бавно лъжичките за да не му стане тежко и да не повърне. Започва се с 3лъжички, като е съвсем нормално да бута с език. На следващия ден даваш колкото иска, но не повече от 8-10. На третия ден не повече от 50гр. Не се притеснявай ако бебето иска по-бавно. Забави. Ако трябва по една лъжичка повече от предишния сме и помни: Няма човек на 20 който да яде кърма или ам, всички ядът нормална храна!

След това е най-добре да добавиш бял морков, пъщарнак. Следвай схема от педиатъра. Аз харесвам схемата на хип. Като въведеш например 5 зеленчука почни с кашите. Оризовата е перфектна за захранване. Другия вариант ако вече детето яде зеленчуци е да вкараш плод като започнеш от банан, ябълката дразни зъбите ако вече се усеща напрежение не е подходяща. Сливата, банана са поред мен са най-добре за започване. След това банан и ябълка, ябълка и тиква и така. Когато си забранила и с трите групи можеш да смесиш плод с каша. Хората казват, че обяд се замества на 1 месец, но точно за обяда се води по детето. След това изчакай месец и замести слеодбедната закуска или самата закуска с каша. После вече детето като е по-голямо се вкарва и глутена, но е най-добре да не слушаш мен, а педиатъра, защото аз не познавам детето. Ако все пак педиатъра е на подобно мнение разбира се, че съветите ми се надявам да са ти от полза.

Бонус: много са удобни лигавиците с джоб, удобни са както при 5-6м така и до 3-4г:)

https://www.hippoland.net/canpol-silikonov-ligavnik-74-020
Още нещо. Аз лично съм малко прекалено спокоен човек, рядко се карам за каквото и да е и не съм въвеждала сол и масло, бяха от първия ден, сиренето също го вкарах почти веднага за вкус, но не всички са като мен. Всъщност повечето не са. Аз на 7м преминах към ЗВБ и съм много, много доволна. Можеш и в групата за ЗВБ да видиш ако се отлравиш на там.

Успех и хубав ден!

# 169
Как приготвяте бабана като един от първите вкарани плодове. Пасирох го вчера, но се окислява и няма същия вкус.

# 170
Отчет: дива сьомга с картоф и морков на Хип се хареса.

# 171
  • София
Не съм пасирала банан. Намачквах го с вилица.

# 172
Кои зеленчуци се харесват най- много на бебетата?

# 173
Аз пасирам банана непосредствено преди консумация. Не може да стои повече от 10-15 минути, защото потъмнява. Разбрах го по трудния начин като оставих пасиран банан от сутринта за следобяда в хладилника и не ставаше за ядене Grinning

# 174
Броколи и карфиол са шампионите при нас. Нищо не може да ги бие. Grinning

# 175
Тиква, тиквички и сладък картоф.

# 176
А кога мога да дам плод

# 177
Ами аз бих дала след като въведена 5-6 зеленчука и оризова каша.

Банана давах от пюрето на хип. Зеленчуците правих сама, но плодовете не.

# 178
И аз след зеленчуците и оризовата каша дадох плод.
Правя банана непосредсвено преди хапването и пак си почернява. С пасирането повече. Имам и от буркан, но поне тук няма био и не био, все си е обгазявано, за да узрее и исках поне прясно да е, не стерилизирано. Така или иначе нещо не му е от любимите банана на моя младеж.

# 179
И аз дадох плодове след зеленчуците и оризовата каша, но не са й любими. И предпочита кашите без плод. Дори няколко лъжички да сложа, ги усеща и си личи, че не й е много по вкуса, иска си ги чисти.

Общи условия

Активация на акаунт