Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 038
  • 844
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,
Моята бебка хапва по мъничко пюре вече 2 седмици... Не бързам, бавно и предлагам зеленчукови пюрета.
Въпросът ми е след ваксина колко дни не трябва да сменям пюрето, което давам или може само с вече въведени?
Още един въпрос - чак като започне да яде по 100 гр ли мога да предложа каши и плодови?
Ваксината няма нищо общо.
След 2-3 седмици със зеленчук, може да въведете второ външно хранене с плод. Времето е определящо, не количеството.

# 226
Използвате ли някакви приложения, дневници или друго, за да регистрирате кога, какво и колко сте дали при захранването?

# 227
Аз използвам добрият, стар тефтер, в моя случай тетрадка, в която си записвам всичко важно от раждането на бебчо.

# 228
mariamp28 можеш да вземеш хубави пюрета от вис виталис онлайн или предполагам от ебаг трябва да има вариант.

Никога не съм чакала ваксината, не мисля, че има общо с захранването. Даже по мой спомен деня в който за първи път опита пюре беше деня в който го ваксинираха. Не използвам нищо, ако яде е добре:)

# 229
  • София
Вчера бяхме на ваксина и педиатърката ми каза в следващите 3-4 дни да не предлагам нов продукт.

# 230
Днес за пръв път захранвах, избрах пюре от картоф, 1 лъжичка. Часове по-късно се появиха червени точици по гушката, под брадичката, също така бебето изпускаше доста газове. Това алергична реакция ли е, да спра ли с картофа засега? Как трябва да изглежда обрив от храна? Ако не е алергия, а просто непоносимост, как да направя разликата и как да процедирам?

# 231
Днес за пръв път захранвах, избрах пюре от картоф, 1 лъжичка. Часове по-късно се появиха червени точици по гушката, под брадичката, също така бебето изпускаше доста газове. Това алергична реакция ли е, да спра ли с картофа засега? Как трябва да изглежда обрив от храна? Ако не е алергия, а просто непоносимост, как да направя разликата и как да процедирам?
С плодове се започва захранването- ще ви бъде по-лесно.
Ако картофът ви е "поникнал", да може да става това. Или ако е "минала реколта".

# 232
  • Пловдив
Между другото тук всички педиатри, с които съм говорила съветват да се започне със зеленчук. Плодовете ги дават чак след кашите.
Аз дадох зеленчук също, но тиква първо, след това ( след 5-6 зеленчука) въведох плодове и така. Каши не съм давала , с много малки изключения , когато правех домашна каша, а не купешка.

# 233
И аз искам да започна първо със зеленчук. Въпросът ми беше дали тези пъпчици под брадичката се считат за алергия или просто реакция към нещо ново. На сутринта бяха изчезнали. Ако за всяка пъпчица се спира съответния зеленчук не знам кога изобщо ще бъде захранен.... Как трябва да изглежда обрив от храна и по кои части на тялото/лицето е обикновено?

# 234
Аз мисля да преминем на звб. Все още чета и се лутам, но малката отказва пюрета. Каши хапва два три вида, не всяка. Като види, че е с лъжица и почва фасони, дърпане и рев. Вчера и правих заешко с картофи - изяде си почти всичко сама с ръце. Сутринта и правих бананови палачинки. Пак си хапна две и половина сам самичка.

# 235
Той в началото ядеше пюрета с голямо удоволствие и после започна да иска все по-малко и преминах на ЗВБ и стана един ящен.  Финната моторика се промени драстично, сега няма годинка, а яде почти всичко с вилица или лъжичка ако е кремче.

# 236
Аз мисля да преминем на звб. Все още чета и се лутам, но малката отказва пюрета. Каши хапва два три вида, не всяка. Като види, че е с лъжица и почва фасони, дърпане и рев. Вчера и правих заешко с картофи - изяде си почти всичко сама с ръце. Сутринта и правих бананови палачинки. Пак си хапна две и половина сам самичка.
Това зависи от конкретната възраст на детето... .
За бебе на 6м , ясно, не важи.

@mariamp28

Това прилича на контактна екзема от контакт с мъхести дрешки / вълна, "жилетчици".
НО, може да е и хранително, ако картофът е бил "проблемен".
Може да захраните с плод- ще ви е по-лесно.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 12:14 от Birdie

# 237
Ето така изглежда обривът по гушката. Това е от днес, снощи бяха повече пъпчиците. И не, не е от претопляне. Всеки ден на едни и същи градуси е облечен по един и същи начин. Да се счита ли това са алергия и да спра с този зеленчук и да търся други варианти за захранване?

# 238
Може да опитате с био зеленчуци, или такива, за които знаете, че не са третирани по никакъв начин с химикали.
Съмнително е да е алергия към самия картоф.

Бърдо е писал по- горе в мнението си на какво му прилича обривът.

# 239
Мисля направо да купувам готово пюре, което се счита, че е направено от качествени зеленчуци оттук нататък. А чудя се дали да не въведа вместо обикновен - сладък картоф...От плодовете кой плод е най-подходящ за захранване и по колко от него?

Общи условия

Активация на акаунт