Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 045
  • 844
  •   1
Отговори
# 270
  • София/Севлиево
А олио от тиквени семки дали е подходящо за добавяне в пюре?Имам едно малко шише и се чудя дали става?
Гхи е доста специфично.Аз го харесвам,понякога готвя с него,но голямото дете отдалече го надушва и отказва да яде храна,в която съм го сложила.

# 271
Сигурно за много хора е странно, но аз слагах още от първото пюре малко (грахово зърно) масло и поръсвам с броени трошици сол. Никога не съм се притеснявала толкова за солта, защото самата аз ям адски солено и не виждам проблем едно малко дете да не яде сол, даже сигурно е добре, но аз слагам съвсем мъничко за да свиква.

# 272
А не сте ли се притеснявали относно алергия към белтъка?И аз смятам, че най-добре е маслото, но още съм съвсем боса в това захранване и всичко го мисля и премислям по 100 пъти. 🤷🏻♀

# 273
  • Варна
Ами то ще си покаже - или има или няма алергия. А и добавянето на мазнина спомага изхожданията.
Моето мнение е, че ние сами си вкарваме понякога тежки мисли с това четене. И аз се чудя за доста работи, но след един момент нататък започнах да го карам по интуиция, разбира се след като видях, че след доста вкарани продукти нямаше реакция Simple Smile

# 274
Аз също слагам масло. Но се започва със съвсем малка люспичка. Ако прояви алергия, се спира.

# 275
  • Пловдив
Доколкото знам солта не се препоръчва за деца под 1 година, защото бъбреците им все още не са достатъчно добре развити и допълнително сол ги натоварва излишно.

# 276
Доколкото знам солта не се препоръчва за деца под 1 година, защото бъбреците им все още не са достатъчно добре развити и допълнително сол ги натоварва излишно.
Това е мит. И медицински теоретично-невярно.

# 277
  • Пловдив
ВъМожно е, затова писах- доколкото знам 😊 но при нашия случай- аз ям много безсолно и не се и сещам да соля и на детето така или иначе.

# 278

Може ли да споделите източници на информация? Странно е защо толкова се говори колко е опасна солта…
Аз никога не съм се притеснявала излишно, така или иначе още от преди годинката е на обща храна, но просто ми стана интересно, та ако може да споделите информация.

# 279

Може ли да споделите източници на информация? Странно е защо толкова се говори колко е опасна солта…
Аз никога не съм се притеснявала излишно, така или иначе още от преди годинката е на обща храна, но просто ми стана интересно, та ако може да споделите информация.
"Източника на информация" са детските нефрологични учебници.
Където е ясно казано, че бъбречната функция при бебета е пълноценна и отговаря на възрастта на детето. И на нуждите на тази възраст. Когато се говори за 'ограничения на бъбречната функция при бебета" се има пред вид, че детето не може така добре да отговаря на натоварвания, а не че изобщо не може да балансира фино.
Тоест, може и да има определени възрастови особености, но това в никакъв случай не прави бъбречните функции при бебета "непълноценни". Това ясно може да го видите и при леки и/или средно тежки диарии, когато бебета само с орални рехидратиращи разтвори компенсират напълно успешно даже и при тежки дехидратации.
Казано простичко, ако натоварите бебе с електролити в степен "5 пъти НАД", бебето може и да не се справи с излъчването им (с цел балансиране). За възрастен, примерно, няма да се справи с "10 НАД". Но кристалчетата сол в пюрето не са и 0.05 НАД натоварване. Мисля, стана ясно.

По отношение на солта- никой не препоръчва да солите "със солницата". Касае се само за минимална употреба с цел коригиране на напълно блудкави пюрета. В храните, в които има естествено сол, може и да не ползвате.
Изобщо, тезата "солта е вредна" е крайност. И както всички крайности- е мит.
Както мит скоро ще се окаже и холестерол- хипотезата за атеросклерозата.
Въпрос- този калциев глюконат от ампули, който така щедро давате на бебета, не натоварва ли бъбреците им? Ами шизофренично високите дози Вит Д от по 1.000Е дневно и повече??

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 00:37 от Birdie

# 280
Е то реално солта и за възрастни не се препоръчва…

# 281
Е то реално солта и за възрастни не се препоръчва…

Препоръката е да не се прекалява.

# 282
Birdie, мога ли да попитам дали млечна каша на topfer или хумана могат да обострят рефлукс при бебе на 9 ¹/² месеца? Беше спряла да повръща, но от няколко дни я усещам как повръща в устата си, два пъти навън и оригва често. Когато се случи не плаче, а просто прави физиономия. Мерси.

# 283
Birdie, мога ли да попитам дали млечна каша на topfer или хумана могат да обострят рефлукс при бебе на 9 ¹/² месеца? Беше спряла да повръща, но от няколко дни я усещам как повръща в устата си, два пъти навън и оригва често. Когато се случи не плаче, а просто прави физиономия. Мерси.
Да, може. Да.
Ползвайте кашата само по 1-2 лъжички за да разнообразявате вкуса на плодовете.
Не давайте само каши- пълнеят много.

# 284
Здравейте! След колко дни жълтъкът се счита за въведен? Една седмица?
Също така когато се въвежда глутен през целия месец на въвеждането ли не се въвежда нищо ново?
Благодаря! Hug

И аз се интересувам от същите въпроси, моля за отговор Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт