Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 36 988
  • 844
  •   1
Отговори
# 675
Струва ми се, че някои родители много бързат децата им да пораснат. Какъв сандвич на бебе, което още няма зъби в устата? Каква мусака?! В заливката на мусаката се съдържа и белтък. Това или е някаква шега или педиатърът не е в час. Бебе на 9 месеца трябва да има две заместени хранения - на обяд и следобедна закуска, съответно зеленчуково пюре с месно пюре или жълтък и следобяд плодово пюре или каша с плодово пюре. А пък това ЗВБ да не го коментирам изобщо.....

Аз не се оточних за което се извинявам.
Имаме две зъбчета доло, захраних го на 4м. Сутрин яде попара на обяд зеленчукови пюре с жълтък или месно пюре, слетобед каша ( всеки път като свършат купувам друг вид) с 3 натрушени обикновенни бисквитки и вечер 150мл АМ. Но вчера ми каза вече сутринта да му давам вместо попара сандвич с намазано сирене или сандвич намазан с яйце и сирене, на обяд да махна пюрето и да му давам супа слетобед да махна кашата и да давам мусака или вътрешното на сармичките, и млякото вече да го няма в менюто му, но не ми стана ясно след като няма да има АМ за вечеря какво да му дам? неможах да попитам защото  имаше много хора и бързаше. Иначе мисля ако му давам супички или мусака да са без застройка.
Не казвате на каква възраст е детето. Синът ми е на почти 11 месеца и има 4 твърди хранения, като отскоро му предлагам вечеря. Сутрин закусва зърнена храна с масло и и сирене. На обяд яде пюре с месо или жълтък, следобяд е каша с плод( тя е млечна). За вечеря предлагам нещо постно(зеленчуково пюре, крем супа). Към 6 сутринта го кърмя, около обяд и между обяда и следобедната закуска също. Вечер за лягане и около 24 ч. също. Значи има 4 твърди хранения и около 5 пъти кърмене. Спазвам правилото до годинката всяко хранене да е млечно, без значение дали е кърма, АМ, сирене.
След годинката дъщеря ми вече имаше 4 твърди хранения и две кърмения сутрин и вечер.
Не смятам, че е ок да се дава манджа за следобедна закуска. Може би не сте разбрали педиатъра.

# 676
  • София
Много зависи на колко е детето и как се храни. Синът ми от 8м и половина беше с 4 заместени хранения и преди сън АМ. В кухнята имаше мусака (в кухнята никога не е правена със завивка, нито сумите със застройка, не всяко семействоги яде така сготвени), спагети, пълнени чушки, но всичко в подходяща форма. До 1г2м беше такъв режим. Но след годинката яде нормално изглеждаща храна, нищо пасирано (освен крем супи и гарнитури тип картофено пюре).
Каши е ял точно 1 месец, после нито го надеждата, нито му добавяха нещо необходимо към менюто.
Освен това зъбите и парчетата храна нямат общо. Детето ми ядеше парчета от 7м, зъбите почнаха след 8м.

# 677
На 9м е моето момче. Аз затова писах, че искам примерно меню за 9м

# 678
  • Пловдив
Здравейте. Предстои ми скоро да захранвам дъщеря си. Ще изчакам да навърши 5 месеца и половина.  Имам огромно желание да приготвям пюретата вкъщи,  за това нещо се подготвям от месеци - записвам си рецепти, схеми,  дори съм си подредила в главата как ще си разпределя дневните задължения и разходките, за да ги съчетавам с приготвянето на пюретата.
Но идеята ми за домашно приготвени пюрета се приема толкова негативно от хората покрай мен, че вече ме е срам да кажа. Реагират сякаш искам да давам отрова на детето си.
Нямало да мога да намирам разнообразие  от био зеленчуци, а при готовите пюрета имало строг контрол. Когато спомена, че нямам намерение да храня с био и тогава вече окончателно съм заклеймена.
Аз съм реалист и майка, която не е обсебена от идеята да създаде нов свят за детето. Био зеленчуци не съществуват,  бабите по пазарчетата не продават био. Свекър ми има градина, в която отглежда всичко,  но и той пръска редовно, иначе нищо няма да се роди. Смятам да купувам зеленчуци от малките магазинчета до нас, както и пт лидъл. За тях знам от производител, че много държат на качеството (естествено, нитратите никой не ги следи). Няма да купувам зеленчуци от другите големи вериги.
Искам да попитам майките, които все пак са решили да готвят вкъщи - накисвате ли предварително нещата и за колко време? И наистина ли купените пюрета със знайни и незнайни съставки са по-добрия избор от нитратите? Всъщност каква е гаранцията,  че техните плодове и зеленчуци нямат нитрати, при положение,  че абсолютно никаква продукция не се ражда, ако не пръскаш и ториш редовно? Как в нашата градина не се ражда, а в тяхната се ражда? Напоследък тази мисъл не ми дава покой - вместо да се гордея, че давам на детето си храна приготвена от мен, аз трябва да крия

# 679
  • до най-прекрасния мъж
Био, не био, не се обсебвай толкова от тази идея. И ние имаме градина. Ако не пръскам, нищо не става. Бебето ми е на 5++, захранвам я от 3 седмици с готови пюрета. Не за друго, а защото нямам време да готвя, поради спецификата на детето. А и за захранването всичко е по няколко лъжички и на мен не ми се занимава. Но захраня ли я с повече неща, ще купувам и аз зеленчуци и ще готвя. Не е срамно това, въпрос на избор е. Ако имаш времето и желанието, захранвай си с домашни пюрета. Няма нищо по-добро от домашната храна, била тя и приготвена с купени зеленчуци.

# 680
mimsi111, постъпи както смяташ за редно. Колкото няма гаранция какви зеленчуци ще купиш, толкова няма и какво е вложено в купените пюрета. С дъщеря ми преди 10 г бях като теб- имах домашни зеленчуци, даже плодови пюрета без захар беше затворила прабабата и огромно желание аз да и приготвям всичко. Греда- тя не пожела домашни пюрета. Прояде чак като започнах да готвя манджи. Със сина ми сега имам малко домашен зеленчук. Готвя му и той яде с апетит. Каквото ми е нужно купувам от магазина и то не био.
Не се чувствай зле от мнението на другите, все ще има за какво да се изказват. Ако ти се готви - готви, ако не -взимай готови пюрета.

# 681
И аз като Блу, пестя сили докато яде по малко, а и той най-обича тиква (дотук), пък аз не съм се запасила, сигурно ще купя замразена отнякъде. Два пъти правих домашно с тикчвичка, първия път я изкиснах, втория път не, ми не видях разлика.

# 682
  • до най-прекрасния мъж
Момичета, с какво комбинирате броколи и карфиол, за да се харесат? Днес дадох броколи,  пълен потрес. Искам поне и утре да дам, за да считам за въведено. После предстои карфиол. Тиквичката и тя е безвкусна, а не съм я дала още.
Също, от кога давате жълтък? Педиатърката препоръча да започвам, вижда ми се рано. Захранвам от 20 дни, на 5++ е. Започнах рано заради рефлукс.

# 683
Блу, Тонката много хареса карфеола, изяде си бурканчето - на два пъти де. Броколито очаквано, не.
Аз се чудя кое първо да дам жълтък или ориз? На 6м е, захранен от 5+.

# 684
  • София
mimsi111, аз захранвам синя ми с домашни пюрета от деня, в който навърши 5 месеца (днес става на осем). Минах през фазите, които описваш - кое как, схеми, рецепти, ред на зеленчуци, ред на плодове, каши да, каши не, плодове, чудеса. Всичко трая точно един месец. А био-еко яде каквото харесам в Лидл. (което се ограничава до моркови и боровинки). Като започна да блъска лъжицата и да хвърчи пюре навсякъде, всичките ми идеализирани представи за този процес се изпариха. В началото киснех всичко от предишната вечер. В момента половин час сутрин и то само ако се сетя. Нитратите са водоразтворими. Накисване в студена вода за два часа е предостатъчно. Най-хубавото на домашната храна за мен е, че много от рано вкарах парчетата. Детето дъвче от 6 месечна възраст и все по-често получава от нашата храна.
Пожелавам ти успех и да се радваш на яшно детенце.

# 685
  • Пловдив
Аз от началото на захранването до 9 месец , когато записах детето на частна кухня, правех само домашни пюрета. С много малко изключение съм давала купешко пюре.
Взимах зеленчуци от пазара, месо от Лидъл. Понякога от био щанда на Лидл и Билла съм взимала неща, но в общия случай всички зеленчуци и плодове са идвали от пазара.

# 686
Задължително пробвайте още веднъж да предложите храната, която е отказана. Сблъскват се с нови вкусове и може първоначално да не им хареса, но от втория път да започнат да си хапват.
Дъщеря ми беше така. Първия ден направо все едно ще повърне. Втория ден и харесваше и си изяждаше всичко. Вероятно няма да е работеща схема при всички деца, амане прече да се пробва.

# 687
+1 за коментара на Bugi_. И моята госпожица мина през фазата на отказване на определени храни,после се примири,иска не иска трябва да яде от всичко и сега е без претенции.

# 688
  • до най-прекрасния мъж
О, да, утре отново. Аз давам винаги новите неща самостоятелно. Първо тях, за да ги опита, на следващия ден отново, но по-голямо количество. И вече на 3 и 4 ден само от новото. Или, ако има проблем, въвеждам друго и давам от вече давани зеленчуци, да си дояде. Така че и утре ще дам броколи. С картофа беше потресена, но в комбинация с пащърнак, даже крещеше от нетърпение да й дам лъжичка.

# 689
Аз съчетавам броколи с пащърнак и пуешко, а карфиола с тиква и пуешко...Правя си такива разни комбинации.
Тиквичката е безвкусна, аз я въведох като комбинация ябълка с тиквичка, има такова купешко пюре.

Общи условия

Активация на акаунт