Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 640
  • 844
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Детето ви яде добре, ако хапва всичко това, което описахте. Всеки качва и се развива в собствен ритъм, не го тъпчете и не се вкарвайте във филми.
Ако ще ви успокои за килограмите, моето на 1 година беше 9.300 кг и ядеше колкото вашето. Даже каши не съм му давала никога на моето.
Сега е почти на 2 години и е 11 кг. Нейна приятелка на същата възраст е 13 кг. Отново казвам- ако детето е жизнено, здраво и няма проблеми- защо се притеснявате излишно ?

# 496
Lore.lay - Благодаря за мнението! Малко се попритесних, защото педиатъра каза, че е добре да стане поне 9,5 кг до годинка, а реално има 2 месеца и 2 седмици до тогава. Качва по 200-300 гр. на месец и не  знам дали ще стигнем 9 и нещо дотогава. Роди се 3330 кг. Доколкото разбрах, е добре да е утроил теглото си от раждането до 1та годинка, така ли е? Иначе се старая да не се филмирам, но знам ли... Първо дете ми е, може нещо да не правя както трябва.

# 497
  • до най-прекрасния мъж
Pischi, аз мисля да подходя така - захранвам с 10 основни зеленчука, въвеждам ориз и започвам за 10-12 дни да въртя ориз +въведени зеленчуци/въведени зеленчуци/картоф+въведени зеленчуци/въведени зеленчуци. През това време ще въведа 3-4 плода и примерно елда, за да имам варианти за СЗ. После на обяд ще процедирам така 3 дни давам жълтък, 4 дни давам въведени продукти, в които дни разнообразявам с нов плод или зеленчук/бабова култура, после 3 дни месо и пак 4 дни или нов зеленчук, или плод, или зърнено нещо за СЗ. И така за 4 седмици ще съм дала жълтък+3 меса+поне 4 нови плода/зеленчука/зърна. Така или иначе, глутен ще е следващото, което ще дам 4 месеца след старта на захранването. 3тия и 4тия месец от захранването ще увеличавам разнообразието от меса, плодове, зеленчуци и бобови, като редувам видовете - примерно 1 ново месо за 3 дни, после 1 нов зеленчук, нов плод, нова зърнена или бобова култура. На около 8.5-9 м ще въведа глутен и сирене и то основните неща ще са вкарани.

# 498
  • Пловдив
Да, правилото е да се утрои рожденото тегло до годинката. Но това не означава, че абсолютно всяко дете го прави.
На мен също ми е първо дете, но във филми не си позволих да се вкарам, недейте и вие.
Познато дете се роди 3.800 , на годинката беше  9.500 кг- пак не е утроило, но проблем няма Simple Smile

# 499
Дъщеря ми се роди 2900, на годинката беше 8300. Педиатъра не е казвал нищо.  Ядеше същото количество храна, но не се спираше. Не се филмирайте, на тази възраст вече не качват по кг месечно.

# 500
  • София
Детето ми се роди 4 кг, навърши 7 месеца тази седмица и днес на консултацията го премериха 8,5 гк. Качил е само 350 грама за последния месец. Нито си удвои теглото на шестия месец, нито виждам как ще го утро за годинката. Захранен от 5ти месец и все още няма заместено хранене. Ял е всичко за възрастта си, вкючително и глутен. На петата лъжица е приключил. Вашите количества са мечта за мен. Радвайте се на това как хубаво си хапва детенцето и не се тормозете излишно.

# 501
Здравейте бебо отказва да яде АМ но пюретата ги изяжда за минутии

# 502
  • Варна
Моето беше 8500 на 10 месеца и педиатърката каза, че е окей. Храненията са му същите, даже се чудя кога да вкарвам и вечерята. За момента пие по 210 мл мляко вечер.

# 503
  • до най-прекрасния мъж
Момичета, как намалявате млякото в процеса на захранване? Днес ни е 4ти ден, изяде си госпожицата 50 мл пюре морков и й дадох 140 мл мляко вместо 180. Вчера си изпи 180 АМ и изяде 40 мл пюре. Ако го бях дала днес, пак щеше да го изпие, но не е ли много? На 4 м и 21 дни е. Често 180 мл мляко не й стига. Давам й 5х180 мл, беше качила за 4ти месец 930 гр., което е доста. На 4 м беше 6600 гр и 62 см

# 504
Здравей. Мойто момченце е на 8 и е 6800 също не наддава и сме притеснени с баща му и мислим за хранителни добавки
Здравейте, не знам дали е точно по темата, но моля зя съвети как да подобря менюто на бебко, защото изглежда не наддава достатъчно. На 9 месеца и половина е, момченце, 8,200 кг/72см и се храни по следния начин: закуска: каша 200 гр.
Обяд: зеленчуково пюре с месо или 1/2 жълтък - 200 гр.
Следобедна закуска: плодово пюре/плодово пюре с елда, мюсли - 190 гр.
Хапване: бебешки бисквити с намачкан банан и около 50 мл АМ  като каша - общо 150 мл
Преди лягане - АМ - 210 мл вода и 7 лъжици АМ.
Той е и много активен, не се спира, но как ви се струва храната? Достатъчна ли е според вас?
За тази възраст е много ниско 6800- нужни са изследвания, включващи задължително и изследване на урина+ посявки.
И оптимизиране на храненето му.

# 505
Здравейте, как трябва да изглежда дневния прием на 8м бебе. За сега имаме само обяд и СЗ. Какви грамажи се дават в 8м.

# 506
Здравейте бебо от 3 дни отказва АМ и иска пюре сега падна голям рев от АМ то дадох му пюре и веднага започна да хапва дали вече не отказва АМ то не мога да го накарам по никакъв начин да яде???

# 507
Здравейте, как трябва да изглежда дневния прием на 8м бебе. За сега имаме само обяд и СЗ. Какви грамажи се дават в 8м.
На 8 м синът ми имаше сз около 200гр и обяд толкова. Кърмене в 6, 9, 15, 21,12. Нощем също ядеше между 3 и 6 още веднъж.

# 508
На 8 м синът ми имаше сз около 200гр и обяд толкова. Кърмене в 6, 9, 15, 21,12. Нощем също ядеше между 3 и 6 още веднъж.
Въпросът е кога се вкарва примерно закуска или предиобедна. Какво трябва да е. Сега за следобедна е каша с плод или само плод по-рядко. Не качва много на кг. Имаме само 5 хранения общо, 3 пъти мляко. Спи нощем и докарваме само 5 пъти на 3 часа.

# 509
Не се следват "грамажи". Следи се наддаването.
Две външни хранения- обяд и плод.
За обяд, и на тази възраст, трябва да има въведени- 7-8 вида зеленчук, жълтък и два вида месо.
Относно плодове? 4-5 вида и 2-3 вида каши, бебешки.

Общи условия

Активация на акаунт