Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 640
  • 844
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте имаме 1 заместено ядене (на обяд пюре) от 2 месеца вече кога мога да заместя вечерно ядене бежо не иска АМ снощи му дадох пюре защото не искаше АМ

# 526
  • до най-прекрасния мъж
Моето бебе също е с рефлукс. Със започване на захранването намаля. Сега обаче пак много повръща, а вече е почти на 8м. с 2 външни хранения. Не знам кога ще спре това. Повръща по 5-7 пъти и то не малко количество млякото основно.
Моята не повръща много. Има дни изобщо, има дни по 1-2 ч.л. мляко, ако е по-активна. Дано спре изцяло, че все й треперя.

# 527
При нас има пълна порция зеленчуково пюре на обяд от доста време. Мога ли вече да давам за следобедно хранене цяло бурканче плодово пюре или може само няколко лъжички, които трябва да смесвам с каша? И другото, което ме вълнува - колко време след консумация на жълтък може да се прояви реакция и възможно ли е редакцията да е с отложено действие с натрупване - примерно след седмици и да не се разбере от какво е?

# 528
При нас има пълна порция зеленчуково пюре на обяд от доста време. Мога ли вече да давам за следобедно хранене цяло бурканче плодово пюре или може само няколко лъжички, които трябва да смесвам с каша? И другото, което ме вълнува - колко време след консумация на жълтък може да се прояви реакция и възможно ли е редакцията да е с отложено действие с натрупване - примерно след седмици и да не се разбере от какво е?
Само плод не може да замести хранене. Би трябвало до 2-3 приема на жълтък да даде реакция според мен, ако има такава. Аз давах жълтъка през ден в рамките на седмица и не въвеждах друго, за да знам от какво е ако има реакция.

# 529
Само плод не може да замести хранене. Би трябвало до 2-3 приема на жълтък да даде реакция според мен, ако има такава. Аз давах жълтъка през ден в рамките на седмица и не въвеждах друго, за да знам от какво е ако има реакция.
Благодаря, скоро ще почна с жълтъка. Иначе за плодовете - аз давам известно количество плодово пюре следобяд, като винаги след това додавам и адаптирано мляко. Мисълта ми е много ли ще дойде в рамките на един ден да изяде цяло бурканче плодово пюре (от гледна точка на това, че някои имат и захар в съдържанието си).

# 530
  • Седмото небе
Може да избирате такива без захар, има много. Или още по-лесно да приготвите вие, ако имате възможност, време и желание. И съвет-започвайте ако може с пресните плодове в сезон подходящи за възрастта. Ако има от къде домашни-още по-хубаво. И вече за по-натам колкото по-често се дават свежи плодовете или минимално обработени термично е по-готино. Освен запознаване с нови вкусове и следене за реакции ще давате и максимум полезност и от съответните плодове/или зеленчуци.

# 531
  • Пловдив
Защо да не може плод да е за следобедна закуска не разбирам?
Аз най- редовно съм давала и продължавам понякога да давам плодово пюре - 150-190 гр за следобедна закуска.

# 532
Защо да не може плод да е за следобедна закуска не разбирам?
Аз най- редовно съм давала и продължавам понякога да давам плодово пюре - 150-190 гр за следобедна закуска.
Доколкото съм чела и търсила информация само плод не е достатъчно калорично и хранително, за да замести хранене. За да е пълноценно трябва има въглехидрат, протеин, зеленчук.

# 533
  • Седмото небе
Aми тогава плодовете кога, как и с какво трябва да се съчетават? Следобед с месо? Ако примерно детенце яде банан или ябълка (свежи да кажем без значение на парчета/настъргани/пюрирани) дали няма да му е достъчно като междинно хранене (около или под 200 гр) каквото именно е СЗ или бъркам? Нали тя трябва да е нещо лекичко след обяда, за да може детенце да издържи до вечеря?
Аз мисля, че 200 гр чист плод (да речем банан че може би е най-“силен” след гроздето) следобед биха заситили и средностатистически възрастен, пък какво остава за бебе/дете?!
Калориите са сума енергия за организма, а вече от какво идват и до колко то хранително/полезно е съвсем друга тема...

# 534
Можете ли да ми кажете по кое време от деня да давам каша и кога попара??

# 535
  • Седмото небе
И двете не са задължителни по принцип да се дават, много деца не са опитвали нито едното. Ако решиш да даваш си давай, което когато прецениш. Няма нищо наложително кога може или не може да е, опира се по скоро на мнението на родителя и предпочитанието на детето.
За мен всяка течност в която е потопен хляб е попара, така че реално много деца ядат такова и на обяд и на вечеря. Кашите също могат да бъдат много различни варианти от първото до последното ядене през деня.
Но “класическата” попара май е по-скоро закуска по нашите ширина, а кашите за СЗ+плод или като вечерно уж леко хранене. Вечерни/нощни каши в повечето случаи млечни съм срещала и сухи, и готови в бурканчета.
И само за пример-в Русия ядат тяхната си каша (която е нещо съвсем съвсем различно от тези при нас) най-често за сутрешна или следобедна закуска.

# 536
Aми тогава плодовете кога, как и с какво трябва да се съчетават? Следобед с месо? Ако примерно детенце яде банан или ябълка (свежи да кажем без значение на парчета/настъргани/пюрирани) дали няма да му е достъчно като междинно хранене (около или под 200 гр) каквото именно е СЗ или бъркам? Нали тя трябва да е нещо лекичко след обяда, за да може детенце да издържи до вечеря?
Аз мисля, че 200 гр чист плод (да речем банан че може би е най-“силен” след гроздето) следобед биха заситили и средностатистически възрастен, пък какво остава за бебе/дете?!
Калориите са сума енергия за организма, а вече от какво идват и до колко то хранително/полезно е съвсем друга тема...
Плодовете са едно от двете въведени външни хранения. До 12м възраст се въвеждат само две външни хранения.
Плодовете до 12м възраст са си самостоятелно хранене- НЕ десерт.
Може да сложите плодовете след обед, след сън. Добър избор е.
Плодът е плод, обедното? ...си е обедно- не им сменяме местата постоянно, или периодично!
НЕ слагаме плод на обяд- никой не яде за обяд сладки неща- хапва традиционна кухня.
Не даваме и не правим  "попарки"  на бебета до 11.5 м възраст.
Основното хранене за бебе до 12м възраст е обедното.

Цитат
Бърди не можах да те разбера?! Искаш да кажеш, че съм права че може да се дава само плод следобед или че не съм, обърка ме?
Да, прави сте. Може да давате плод следобед като самостоятелно хранене САМО ОТ ПЛОД.

Цитат
Първия ми въпрос беше риторичен/ироничен или по-скоро отговор на горното мнение, за това че “ само плод не е достатъчно калорично и хранително, за да замести хранене. За да е пълноценно трябва има въглехидрат, протеин, зеленчук”.
Плодът е достатъчен- особено ако е в количество - винаги след него може да дадете АМ/ или кърмите. Освен това, ако комбинирате плода с малко бебешка каша? ...ще имате и калориите. Макар че те ще ви дадат само излишно наддаване- до 12м възраст, калориите от обедното хранене ви стигат.

Цитат
И ми е много интересно твоето мнение как би трябвало да е структурирано храненето на детенце на 1+ година? Питам сериозно наистина... Кога, какви храни, как приготвени? Колко често и по колко да се дават яйца, месо, риба, млечни, зърнени и бобови култури?

Давате всичко, което готвите във вашият дом. По начина, по който си ги готвите- ние не сме англичани, дето нямат национална кухня... . Може подправки, стига да не е крайно люто... крайно пикантно, или много солено.

Мляко + закуска
    Обяд
    Следобедна лека
    Вечеря
    Мляко, ако иска

Яйца- 3-4 пъти седмично
Месо- 5-6 пъти седмично
Риба- 4-5, пъти седмично- може да редувате с месото.
Зърнени и бобови? колкото често искате.
Основното за деца над 14-15 м са "манджички"- да има къде да се топи- хляб, пюре, месце... ако им дадете кубчета храна в чиния? ...едва ли ще ядат. Често деца ядат кюфтенца /ситно кълцано месо, по-добре от месо "парче" - вижте, и ако е така, и кюфтенцата са "месо".

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 00:35 от Birdie

# 537
  • Седмото небе
Бърди не можах да те разбера?! Искаш да кажеш, че съм права че може да се дава само плод следобед или че не съм, обърка ме? Първия ми въпрос беше риторичен/ироничен или по-скоро отговор на горното мнение, за това че “ само плод не е достатъчно калорично и хранително, за да замести хранене. За да е пълноценно трябва има въглехидрат, протеин, зеленчук”.
Не че ме интересува или питам някого, вече имам мнение и опит по въпроса.
И ми е много интересно твоето мнение как би трябвало да е структурирано храненето на детенце на 1+ година? Питам сериозно наистина... Кога, какви храни, как приготвени? Колко често и по колко да се дават яйца, месо, риба, млечни, зърнени и бобови култури?

# 538
  • Пловдив
Не съм давала нито попара, нито каша.
Твърде много въглехидрат и издуват излишно по мое мнение.

Наблягахме на плодовите пюрета следобед, а сутрин е яла и още яде или кус кус с масло и сирене, или кисело мляко с фини овесени ядки.
На 20 месеца е, от няколко месеца насам обикновено на обед или вечеря яде супа. На другото основно ядене- домати и краставици с месо- домашно кюфтенце, пилешко или нещо подобно.
Следобед- кремче или плод, кремче с плод, понякога филия с масло и сирене.

# 539
Какво е подходящо за сз?

Общи условия

Активация на акаунт