Раждане в АГ болница ''Свети Лазар''- тема 2

• 47 989
  • 584
  •   1
Отговори
# 570
Здравей, октомври родих с екипа и останах очарована от отношението.

Съжалявам, че не се следих при тях от самото начало, но не знаех още за тази болница и Олга. На мен ми я првпоръчаха и близки и случайни жени от лятната ни почивка. Не вярвах на някакво чудо, но получих инвагинална херния и раширени вени всеки казваше - секцио. Бях много против. За късогледството ми също ме плашеха за секцио навсякъде. Първо си взех книгата й после отидох и да консултация. Само там, Олга ми даде надежда, че мога да родя естествено, и това не са проблеми, който са влияят на раждането.

Така и стана. Всичко мина много гладко и бързо. Екипът е там, но не се намесва, ако не вижда нужда от намеса. Дават ти кураж, че се справяш добре. Аз и не чувах много какво ми се говори и май малко ми се протичи активното раждане. В рози момент нямаш ясна представа за времето.

Голямо предимство за мен беше, че съпругът ми можеше да присъства дори в родилна зала. След като бебе се роди го поставиха на гърдите ми, като стана време клампираха и съпругът ми отряза пъпната връв. След краткия преглед той гушна бебето. Шиенето мина добре, възстонових се бързо и без проблеми.
По време на престоя си минаваха всеки ден по веднъж, винаги можеш да им пишеш. Бяха много натоварени - 3 раждания в един ден, повечето продължителни.

По време на престоят си разбрах, че се провеждат интервюта за още акушерки, които да се присъединят към екипа скоро (сега може и да е факт, не знам).
Препоръчвам ти да се срещнеш с тях и след това да взимаш решение дали това са твоите специалисти или не. При всеки лекар и акушер има случаи с не толкова добър край.

Как ще протече раждането ти - обърни се към жените в семейството ти, майка, баби, често е генетично. Как те са родили децата си, как ти си се родила? Това много акушерки ми го казаха. Организмът помни процеса на своето раждане, много вероятно е и ти да родиш по същия или сходен начин.
Само ти знаеш кое е най-добро за теб и твоето бебе. Желая ти успех!

Здравейте, изчетох цялата тема. Една история на дама с VBAC, която е била оставена сама над час и половина и е загубила бебето много ме докосна. Отделно историята на Евгения... Бях се спярала на екипа Ла Вита Нова, но започвам да се разколебавам. Не че очакванията са да няма и такива случаи, при толкова много родилки, все ще има и не добри истории. Също след прочита изпитвам колебания, зашиването след нормално раждане дали е добро. Моля ви, споделете повече истории

English version below.

Родих с екип на Олга Дукат и Паликов. По време на контракциите Олга не влезе нито веднъж в стаята; комуникацията с нея беше само чрез Viber и чрез съпруга ми. Поставена ми беше епидурална упойка почти при пълно разкритие. По-късно други лекари потвърдиха, че поставянето на епидурална в такъв етап не е препоръчително. Считам, че това доведе до затруднения в периода на напъни.

Преди раждането нито Олга, нито лекарят прегледаха ултразвукови изследвания или скрийнинги от бременността ми (която наблюдавах в друга клиника). При приемането беше направен единствено бърз ултразвук за проверка на позицията на бебето.

По време на напъните усещанията ми бяха отслабени заради епидуралната. Олга първоначално казваше, че напъвам добре и че има напредък, но след около 20 минути съобщи, че бебето не се придвижва. През това време тя стоеше настрана и работеше на телефона си.

В един момент ни беше казано, че сърдечната дейност на бебето спада и ще бъде приложено „избутване“. Когато аз и съпругът ми отказахме, ни беше зададен въпросът: „А какво предлагате?“ В крайна сметка манипулацията беше извършена с аргумент, че сърдечната дейност спада и алтернативата е спешно секцио. По време на напъните ми беше поставена инжекция без уточнение какво съдържа, въпреки че предварително бяхме обсъждали с Олга всички манипулации да се обясняват.

След раждането бебето беше поставено върху гърдите ми за около 10–15 минути, въпреки че предварително беше обещан един час контакт кожа до кожа.

След опит да седна на леглото изгубих съзнание. Съпругът ми отбеляза, че е имало значително количество кръв. В продължение на 24 часа не ми беше позволено да ставам. Кръвни изследвания бяха направени едва в деня на изписването, три дни след раждането. Хемоглобинът беше много нисък. При изписването подписах документ, че клиниката не носи отговорност, ако състоянието ми се влоши след напускане, без да ми бъде предложено да остана. След моя молба ми беше поставена венозна терапия с желязо.

След раждането и аз, и съпругът ми имахме впечатлението, че Олга и Паликов избягват контакт с нас.

Беше направена епизиотомия. При преглед в друга клиника по-късно получих информация, че разрезът не е на типичното място и че е зашит твърде стегнато, което в момента причинява болка.

По отношение на грижите за бебето два пъти поискахме педиатър да прегледа детето в стаята поради въпроси и притеснения. Никой не дойде; беше ни казано да си запишем час след изписването.

Положителни моменти:
Персоналът в послеродовото отделение беше внимателен и грижовен — дежурните лекари, медицински сестри и санитарки. Стаята беше удобна, храната — добра. Съпругът ми присъства на раждането и остана с нас през нощта.

English version
Скрит текст:
I gave birth with the team of Olga Dukat and Palikov. During contractions, Olga did not enter the room even once; communication with her was only through Viber and my husband. I received an epidural almost at full dilation. Later, other doctors confirmed to me that epidural anesthesia at this stage is not recommended. I believe this contributed to difficulties during the pushing stage.

Before the birth, neither Olga nor the doctor reviewed any of my ultrasound scans or screenings from pregnancy (which I had done in another clinic). Upon admission, only a quick ultrasound was performed to check the baby’s position.

During pushing, my sensations were significantly reduced because of the epidural. Olga initially told me I was pushing well and that everything was progressing, but after about 20 minutes she said the baby was not moving down at all. During this time, she was sitting aside and using her phone.

At one point we were told that the baby’s heart rate was dropping and that a fundal pressure maneuver would be used. When my husband and I refused, we were asked: “What do you suggest then?” Eventually the maneuver was performed anyway, with the justification that the heart rate was decreasing and the alternative was an emergency C-section. During pushing, I was also given an injection without being told what it was, despite having previously agreed with Olga that all interventions would be explained.

After birth, the baby was placed on my chest for about 10–15 minutes, although I had been promised one full hour of skin-to-skin contact.

When I tried to sit up on the delivery bed, I fainted. My husband said there was a significant amount of blood. I was not allowed to stand for 24 hours. Bloodwork was done only on the day of discharge, three days after birth. My hemoglobin was very low. Upon discharge, I had to sign a document stating that the clinic would not be responsible if anything happened after I left. I was not offered to stay longer. After I asked, I received an iron infusion.

After the birth, both my husband and I felt that Olga and Palikov were avoiding us.

I had an episiotomy. During a later check-up in another clinic, I was told that the incision was made in an unusual location and that the stitches were too tight, which is causing pain now.

Regarding newborn care, we twice asked for a pediatrician to come to our room because we had concerns about the baby. No one came; we were told to schedule an appointment after discharge.

Positive aspects:
The postpartum staff — doctors, nurses, and assistants — were attentive and caring. The room was comfortable, and the food was good. My husband was allowed to be present during the birth and stay with us overnight.

# 571
Благодаря за историите! Аз също нямам добри преживявания с първото ми дете. Ами дано това с раждането и бабите и майките да е вярно, понеже моята майка е родила без никакви шевове децата си, а при мен след като е усетила контракции едвам е стигнала до болницата, легнала, родила и станала : ). Но все пак е раждала на младини, а аз стм на двойна от нейната възраст. След зашиването възстановява ли се анатомията нормално?

# 572
Ще разкажа как протече моето раждане в болница Свети Лазар през далечната 2020та година.😀

В 6 часа сутринта на третия ден от Коледа започна изтичане на водите. И не беше като по филмите, просто леко намокряне периодично. Изчаках известно време и се обадих на докторката, която ме следеше - д-р Николова. Тя каза, че нейния мъж е в болницата и веднага да тръгна натам.

Пристигайки в болницата към 9 часа ме посрещна д-р Николов. Установи се разкритие от 4см., при което доктора започна процедура по приемането ми в болницата. Беше ковидно време, партньора не можеше да присъства. Бях адски изплашена. Тогава в Ла Вита Нова работеше акушерката Емилия, тя беше на смяна и ме пое. Помогна ми с попълване на документите и ме настани в самостоятелна стая, която бях избрала предварително. Направиха ми клизма, не е нищо особено. Контракции имах, но не следях на колко често. Дойде и доктор Николова. Тя започна да следи контракциите, които ставаха доста болезнени. Акушерката Емилия също идваше при мен, правеше ми нещо като масаж на кръста за облекчение.

Към 13 часа влезнах в родилна зала. Бях решила да раждам във вода, обаче в този момент въобще не ми беше до това. Уговорихме се да ми сложат епидурална упойка, като в началото мисля, че сложиха малка доза. През цялото това време следяха тоновете на бебето, които започнаха да падат и докторката ми каза, че няма как да сложат повече упойка. Аз така и не усетих значително облекчение от нея. В родилна зала до мен през цялото време бяха Николова и Емилия.

В един момент ми казаха, че е време да започвам да напъвам. А аз сякаш повече виках и гласа ми прегракна. По едно време схванах как става това с напъването и станах по-ефективна. 😅 Чух докторката да казва, че главата не излиза и усетих леко щипване. После разбрах, че е направила разрез. И така в 15:30 родих. После докторката ме заши с 4 шева. Според екипа, като за първо раждане е станало бързо.

Веднага сложиха бебето върху мен да засуче. След това стоях два часа в залата, после ме преместиха в стаята. Беше време за вечеря, избрах си храна от менюто. Можех да ставам, да се разхождам из стаята. Бях си в кондиция. Тъй като в началото нямах кърма, бебето беше на АМ. Кърмата дойде, като се прибрахме вкъщи.

В болницата нямах типичното усещане за болница. Като цяло целия медицински персонал се държеше много внимателно. Всичко беше на ниво, само храната нещо не ми беше вкусна. Стори ми се суха. Закуската е еднаква, там няма право на избор. Беше бедна на фибри, което е важно, особено за родила жена.

Емилия малко след това се пенсионира. Жената беше с над 40 години опит, който си пролича. Двете с д-р Николова бяха в голям синхрон по време на раждането ми. Епизиотомията беше добре направена. Не изпитвах никакъв дискомфорт. Определено отново бих родила на това място.

Това е моята история. Пожелавам на всички бъдещи родилки леко раждане и здрави бебчета!

# 573
В Свети Лазар как стоят нещата с прегледите на бебето след изписване? Казаха ни, че има преглед няколко дена след изписване, но понеже ще хванем празниците се чудя кога би могло да бъде като дни

Първият преглед на бебето се прави на 14-15тия му ден, ако са почивни дни или празници ще го изместят малко по-рано или по-късно. Това стана на регистратура. За втория (не съм ходила), но ми казаха вече да се уговорим с педиатърката.
Прегледите за майката са по същия начин, по възможност ще ти ги запишат в един ден с този на бебето, възможно най-близки като час.

Вие с пакет за педиатрична грижа ли сте били? Ние сме с такъв до една годинка.

# 574
Здравейте, искам да попитам, при приемане в болницата тогава викат анестезиолог и той е на разположение, подготвен за родилката да реагура за спешно секцио-това така ли е? А операционната до родилната зала ли е?

# 575
Мисля, че са 2 зали - родилна и операционна в едно, зависи с кой екип сте имат разлики в разположение. Ако раждането започне след работно време - който е на смяна. Обаждат му се веднага щом вие тръгнете за болницата, както и всички останали от екипа - АГ и акушерки. За колко време ще дойде специалиста, зависи на какво разстояни живее от болницата.
Може да разгледате в YouTube имат информативни видеа.
https://youtube.com/@svetilazarhospital9?si=Hbu0krSoxIPhFQ7y

Здравейте, искам да попитам, при приемане в болницата тогава викат анестезиолог и той е на разположение, подготвен за родилката да реагура за спешно секцио-това така ли е? А операционната до родилната зала ли е?

# 576
Благодаря много! С Ла Вита Нова с опит за ВБАК ще съм. Ще погледна видеото

# 577
Аз бях с Ла Вита Нова и със спешно секцио. Родилната стая, която ми показаха и до която не стигнах, е различна от операционната. В родилната има басейн, разни картини с вдъхновяващи цитати. Операционната си е операционна, но си е ок. Пускаха музика, мъжа ми беше до мен, беше предразполагащо. Аз родих през деня, имаше анестезиолог на място, която се подготви веднага. Вторият лекар също веднага се оправи и влезе. В общи линии към 11:00 ми казаха, че съм за секцио и в 14:15 вече бебето беше извадено и ме шиеха.

# 578
Благодаря! Това всъщност не е съвсем бързо извършено секцио.... А родилната зала и операционната една до друга ли са

# 579
На един етаж са, а етажите са малки. Не са точно една до друга, но за минутка се стига. Не зная дали е бързо или бавно секциото, първо и единствено засега ми е. От 11 до 14 включва и времето за подготовка. Казаха ми, че било като по учебник. Между другото стаята, в която се възстановявах, беше точно до неонатологията, така че не беше трудно да стигна, като се раздвижих.

# 580
  • София
BeLadylike има предвид, че не е съвсем спешно секцио. Аз съм имала такова и на пожар пристигат всички, няма време за подготовка и се опитват до минути да извадят бебето. 3 часа са доста в някои ситуации. Вероятно е имало някаква спешност, но за щастие не е била такава, че да трябва да ви оперират веднага.

# 581
При мен също се наложи да се избутва бебето с ръце. Първоначално доста ме заболя при първият натиск, но след това може би свикнах. И на мен ми сложиха нещо в абоката тогава, но не мога да кажа какво. Всичко тогава протече бързо, защото на бебето му падаха тоновете и лекарят побърза да ми сложи долу местна упойка и да ме среже и след това с негова помощ, малко и моя 😃😏, бебо се роди успешно.
След около месец, след като бях родила, отидох на преглед при моят АГ и каза, че разреза е ок, но леко са се прокъсали шевовете. Не мога да кажа дали е заради това, но сега долу, като клекна и изглежда по - различно. 😃

# 582
Болницата има ли пакет за проследяване в трети триместър + раждане? Или като цяло мога да се насоча към тях малко преди раждането, защото се следя на друго място, но моята лекарка не изражда..

# 583
Нямат пакети по триместри. Имат само за цяла бременност с акушерка или АГ и раждане отделно. Може да се ходи на самостоятелни посещения в 8-9 месец, всяко се заплаща. Държат поне 2 прегледа да има направени преди раждането. Може и да зависи от екипа.
Болницата има ли пакет за проследяване в трети триместър + раждане? Или като цяло мога да се насоча към тях малко преди раждането, защото се следя на друго място, но моята лекарка не изражда..

# 584
Аз бях с Ла Вита Нова и със спешно секцио. Родилната стая, която ми показаха и до която не стигнах, е различна от операционната. В родилната има басейн, разни картини с вдъхновяващи цитати. Операционната си е операционна, но си е ок. Пускаха музика, мъжа ми беше до мен, беше предразполагащо. Аз родих през деня, имаше анестезиолог на място, която се подготви веднага. Вторият лекар също веднага се оправи и влезе. В общи линии към 11:00 ми казаха, че съм за секцио и в 14:15 вече бебето беше извадено и ме шиеха.

Мъжът ви стоя ли при вас и през следващите дни, преди да ви изпишат? На мен ми беше много важно да има по-гъвкав график на свиждания и в Свети Лазар нямат грешка в това отношение

Общи условия

Активация на акаунт