Раждане в АГ болница ''Свети Лазар''- тема 2

• 45 769
  • 565
  •   1
Отговори
# 555
И аз не съм доплащала нищо

# 556
Здравейте и честито!

Нова съм, търся клиника за раждане и въпросът ми е към вас и всички, родили със секцио в "Свети Лазар".
Имахте ли/искахте ли контакт кожа в кожа с детето веднага след раждането и колко продължи? Бяхте ли в реанимация и вярно ли е, че бебето може да е с вас още от първите часове? Съответно искахте ли/имахте ли сили за това?

Със съпруга ми ни предстои 🤞🤞🤞 да имаме близнаци и търсим място, където бихме могли да сме заедно и тримата. Съответно ако бащата не е настанен, може ли да присъства през деня и да участва в грижите за бебето.

Наясно съм какво пише на сайта, но съм чувала за някои болници, че едно пише, а друго става.

Здравейте и лека бременност желая!

в Свети Лазар имаш доста предимства, дори и да раждаш секцио. Контактът кожа в кожа е гарантиран, а раздвижването е след шестия час. Секциото го правят по метода Щарк, който щади много повече за разлика от класическия разрез. Спазва се и плрана за раждане, в който са фиксирани исканията на родилката.
p. s.
на 19 октомври има ден на отворени врати- съветвам ви да отидете и лично да се запознаете с обстановката и условията. Simple Smile

# 557
Това за метода Щарк не е вярно. Моят е класически. Зависи от опериращия.

# 558
И моето е класическо, при д-р Славкова. Исках да е по Щарк, даже бях питала предварително дали работят по този метод и ми каза, че да, но след изписване, прочетох в епикризата, че е по Пфанещил. Така или иначе не съм имала проблеми свързани с операцията, вече минаха две години. Възстанових се бързо. Самата лекарка е много мила и предразполагаща и нямам забележки.  Но самата болница много рекламира метода, а не винаги работят явно по него.

# 559
Да, никой не следи и не прави проблеми за посетителите (и моя стоя до по-късно). Това за мен си е огромен плюс, а и обстановката не навява на болнична, което доста помага да се почувстваш по-добре.

Съгласна съм с вас, това ми беше много ценно и на мен, да не усещам стерилността на болница. Беше почти домашно усещането за всичко.

# 560

Разбира се, това че всички лекари в болницата владеят метода, не означава че е всеобщо приложим.
Моето секцио е по Щарк, но има и родилки при които методът не може да бъде приложен, лекарите си знаят защо, явно го преценят на момента.

# 561
Не, нищо не съм доплащала аз.

Благодаря на всички. Надявам се никому да не се е налагал продължителен или сложен престой в неонатологията. Ако е било в периода на хоспитализацията за майката (до 4 дни), доплащали ли сте за това? Гледам, че в пакетите за раждане са включили "неонатологични грижи за новороденото", затова питам.

И моят мъж стоеше до към 21-22 ч при нас. Все едно си бяхме у дома. Не сме плащали нищо допълнително.

# 562
English version below.

Родих с екип на Олга Дукат и Паликов. По време на контракциите Олга не влезе нито веднъж в стаята; комуникацията с нея беше само чрез Viber и чрез съпруга ми. Поставена ми беше епидурална упойка почти при пълно разкритие. По-късно други лекари потвърдиха, че поставянето на епидурална в такъв етап не е препоръчително. Считам, че това доведе до затруднения в периода на напъни.

Преди раждането нито Олга, нито лекарят прегледаха ултразвукови изследвания или скрийнинги от бременността ми (която наблюдавах в друга клиника). При приемането беше направен единствено бърз ултразвук за проверка на позицията на бебето.

По време на напъните усещанията ми бяха отслабени заради епидуралната. Олга първоначално казваше, че напъвам добре и че има напредък, но след около 20 минути съобщи, че бебето не се придвижва. През това време тя стоеше настрана и работеше на телефона си.

В един момент ни беше казано, че сърдечната дейност на бебето спада и ще бъде приложено „избутване“. Когато аз и съпругът ми отказахме, ни беше зададен въпросът: „А какво предлагате?“ В крайна сметка манипулацията беше извършена с аргумент, че сърдечната дейност спада и алтернативата е спешно секцио. По време на напъните ми беше поставена инжекция без уточнение какво съдържа, въпреки че предварително бяхме обсъждали с Олга всички манипулации да се обясняват.

След раждането бебето беше поставено върху гърдите ми за около 10–15 минути, въпреки че предварително беше обещан един час контакт кожа до кожа.

След опит да седна на леглото изгубих съзнание. Съпругът ми отбеляза, че е имало значително количество кръв. В продължение на 24 часа не ми беше позволено да ставам. Кръвни изследвания бяха направени едва в деня на изписването, три дни след раждането. Хемоглобинът беше много нисък. При изписването подписах документ, че клиниката не носи отговорност, ако състоянието ми се влоши след напускане, без да ми бъде предложено да остана. След моя молба ми беше поставена венозна терапия с желязо.

След раждането и аз, и съпругът ми имахме впечатлението, че Олга и Паликов избягват контакт с нас.

Беше направена епизиотомия. При преглед в друга клиника по-късно получих информация, че разрезът не е на типичното място и че е зашит твърде стегнато, което в момента причинява болка.

По отношение на грижите за бебето два пъти поискахме педиатър да прегледа детето в стаята поради въпроси и притеснения. Никой не дойде; беше ни казано да си запишем час след изписването.

Положителни моменти:
Персоналът в послеродовото отделение беше внимателен и грижовен — дежурните лекари, медицински сестри и санитарки. Стаята беше удобна, храната — добра. Съпругът ми присъства на раждането и остана с нас през нощта.

English version
Скрит текст:
I gave birth with the team of Olga Dukat and Palikov. During contractions, Olga did not enter the room even once; communication with her was only through Viber and my husband. I received an epidural almost at full dilation. Later, other doctors confirmed to me that epidural anesthesia at this stage is not recommended. I believe this contributed to difficulties during the pushing stage.

Before the birth, neither Olga nor the doctor reviewed any of my ultrasound scans or screenings from pregnancy (which I had done in another clinic). Upon admission, only a quick ultrasound was performed to check the baby’s position.

During pushing, my sensations were significantly reduced because of the epidural. Olga initially told me I was pushing well and that everything was progressing, but after about 20 minutes she said the baby was not moving down at all. During this time, she was sitting aside and using her phone.

At one point we were told that the baby’s heart rate was dropping and that a fundal pressure maneuver would be used. When my husband and I refused, we were asked: “What do you suggest then?” Eventually the maneuver was performed anyway, with the justification that the heart rate was decreasing and the alternative was an emergency C-section. During pushing, I was also given an injection without being told what it was, despite having previously agreed with Olga that all interventions would be explained.

After birth, the baby was placed on my chest for about 10–15 minutes, although I had been promised one full hour of skin-to-skin contact.

When I tried to sit up on the delivery bed, I fainted. My husband said there was a significant amount of blood. I was not allowed to stand for 24 hours. Bloodwork was done only on the day of discharge, three days after birth. My hemoglobin was very low. Upon discharge, I had to sign a document stating that the clinic would not be responsible if anything happened after I left. I was not offered to stay longer. After I asked, I received an iron infusion.

After the birth, both my husband and I felt that Olga and Palikov were avoiding us.

I had an episiotomy. During a later check-up in another clinic, I was told that the incision was made in an unusual location and that the stitches were too tight, which is causing pain now.

Regarding newborn care, we twice asked for a pediatrician to come to our room because we had concerns about the baby. No one came; we were told to schedule an appointment after discharge.

Positive aspects:
The postpartum staff — doctors, nurses, and assistants — were attentive and caring. The room was comfortable, and the food was good. My husband was allowed to be present during the birth and stay with us overnight.

# 563
Моля някоя мама с опит да даде мнение дали е честа практика да се неглижират родилки, които не са следени от Олга и Паликов?

През 2022ра се следих и раждах при Олга, всичко беше като приказка, супер доволна съм. Сега съм бременна отново и искам да раждам отново при тях, но ще се следя по здравна каса и честно казано последният коментар малко ме притесни.

# 564
Аз родих при Олга и Паликов преди 8 месеца без да съм се следила при тях защото живея в друг град. Имаше си съвсем нормално отношение. Доколкото разбирам обаче Олга вече не приема раждания, които не са се следили през бременността при нея, заради огромното натоварване последните години и невъзможността да поеме всички родилки, които търсят нормално раждане без интервенции, каквото тя подкрепя.

Всеки случай се разглежда индивидуално по време на раждането. На мен също ми предложиха упойка почти накрая , защото имах чувството че не издържам вече, но в моя случай не се наложи, защото тоновете бяха добри и бебето се роди с няколко напъна. При мен също имаше някои несъществени пропуски от плана за раждане, които отдавам на прекомерното натоварване на екипа. Лично аз ако имам трето дете отново бих го родила с тях, макар че не знам дали ще ме приемат, като няма да мога да се следя при тях.

# 565
Аз родих при Олга и Паликов преди 8 месеца без да съм се следила при тях защото живея в друг град. Имаше си съвсем нормално отношение. Доколкото разбирам обаче Олга вече не приема раждания, които не са се следили през бременността при нея, заради огромното натоварване последните години и невъзможността да поеме всички родилки, които търсят нормално раждане без интервенции, каквото тя подкрепя.

Всеки случай се разглежда индивидуално по време на раждането. На мен също ми предложиха упойка почти накрая , защото имах чувството че не издържам вече, но в моя случай не се наложи, защото тоновете бяха добри и бебето се роди с няколко напъна. При мен също имаше някои несъществени пропуски от плана за раждане, които отдавам на прекомерното натоварване на екипа. Лично аз ако имам трето дете отново бих го родила с тях, макар че не знам дали ще ме приемат, като няма да мога да се следя при тях.

Логично е да изисква да се следят при нея, за да има по-преки и пресни наблюдения. Но това сигурна информация ли е?
Колкото до плана за раждане, винаги могат да настъпят леки, да не казвам и драстични отклонения, все пак раждането е динамичен процес.

Общи условия

Активация на акаунт