Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 183
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 270
  • Наблизо
Аз работя,за да се чувствам полезна.Искам от работното си място да имам гъвкавост и повече отпуска и да нямам много стрес.И пари,но съм правила и правя компромис с тях заради горе изброените.
Ако не ми трябваха пари и осигуровки за пенсия,нямаше да работя.Щях да правя благотворителност и да си копая в градината.

# 271
Soul Free, на предната работа, която бях започнала всички служители оставаха след работно време всеки ден да работят ей така и само аз си тръгвах навреме, беше ми чак неудобно само аз да ставам. Не мога да разбера, колкото и да си доволен от условията в една фирма, все пак си има работно време, което трябва да се спазва и не мога да възприема шефове, които не обръщат внимание на това нещо. На мен ми се беше случило шефката в тази фирма да ми казва, че аз трябвало да питам дали може да си ходя?! Естествено не изкарах много в тази фирма...

# 272
Soul Free, на предната работа, която бях започнала всички служители оставаха след работно време всеки ден да работят ей така и само аз си тръгвах навреме, беше ми чак неудобно само аз да ставам. Не мога да разбера, колкото и да си доволен от условията в една фирма, все пак си има работно време, което трябва да се спазва и не мога да възприема шефове, които не обръщат внимание на това нещо. На мен ми се беше случило шефката в тази фирма да ми казва, че аз трябвало да питам дали може да си ходя?! Естествено не изкарах много в тази фирма...
Хаха, госпожо може ли да отида до тоалетната? Joy

# 273
Ох, това ми напомня за един бивш тл, който беше питал една колежка защо седи 7 мин в тоалетната.

То изроди всякакви има.

За мен оставането редовно след работа без овъртайм е нещо неприемливо. Човек трябва да има баланс работа-личен живот.
Аз лично си имам правило да не оставам след работно време. Ако съм оставала ми е било плащано като овъртайм. Няма как да работя по 12 ч на ден, от които 4 да са безплатно. 😂

# 274

Да не е била същата фирма? Grin
Много познато ми звучи....

Разбирам идеята, че някой работел само за заплата, но моля да ми кажете за какво друго да се работи. Всичко друго може да се постигне и извън работата. Работата в краен случай е нужна, за да се изкарат пари да се плати за другото.
-усъвършенстване
-добиване на нови умения и професионални контакти
-растеж в кариерата
-чувство на удовлетвореност от работата
-допълнителни обучения, които фирмата предлага

Честно казано ако продавам зеленчуци на пазара и изкарвам ако ще 5 к на месец, пак няма да се чувствам добре. Защото няма как да ме удовлетворява да правя това конкретно нещо.

Всичко това е добре, обаче, ако в края на месеца ти дават МРЗ, дали ще стоиш там, макар и да имаш всички тези допълнителни неща?
Та пак накрая всичко опира до парите. Ако те не са достатъчно, всичко друго се обезмисля.

# 275
Soul free, по-нагоре го казах. Когато сменям работа и ходя по интервюта още в началото на процеса коментирам рейнджа на заплатата с ЧР. Ако ми кажат МРЗ там ще ни приключи разговора. Ако ми кажат ще продаваш чушки на пазара за 5к пак ще спрем до там.

Добрата заплата е водеща, заедно с още няколко фактора. Предпочитам да взимам добра заплата с допълнително здравно, интересна работа, по-малко натоварване, гъвкаво работно време и време за обучения, отколкото просто добра заплата и да нямам минутка покой.

# 276
Sherilyn, тези всичките неща в едно ми звучат добра комбинация, но лично аз май не съм срещала работодател, който да ги предлага досега.

# 277
  • Бургас
Аз все пак не разбрах как на интервю определяте кой кандидат ще работи само за заплатата и кой за нещо повече. Ако може с конкретни примери, че аз съм човек на точните науки (и интроверт) и лаладжийството ми е непонятно.

# 278
Sherilyn, тези всичките неща в едно ми звучат добра комбинация, но лично аз май не съм срещала работодател, който да ги предлага досега.

Предполагам зависи от сферата. Аз съм имала и кофти случки с работодатели, но малко на фона на трудовия ми стаж.
Когато нещо не ми е харесвало, винаги съм готова да сменя или аз да науча нещо ново, да се квалифицирам допълнително. Имам изисквания, но и давам много от себе си.
Каквото и да е, явно съм си намерила това, което ме удовлетворява и винаги бих насърчила хората да не се съгласяват с каквото и да е като условия. Както и не приемам някой непрекъснато да ми се оплаква, ако няма грам желание да направи промяна.

# 279
-усъвършенстване
-растеж в кариерата
По първото тире - в какво?
По другите - тоест, за да стигнеш по-добра позиция в компанията и на пазара ... И съответно заплата.

# 280
  • София
Обичайно изброените тирета са за да ОСТАНЕШ на пазара, но това се осъзнава като минат малко десетилетия… или да можеш да си позволиш с повече освободено от работа време да изкарваш желана заплата, но това се разбира също след години…

# 281
-усъвършенстване
-растеж в кариерата
По първото тире - в какво?
По другите - тоест, за да стигнеш по-добра позиция в компанията и на пазара ... И съответно заплата.

Не е само заплатата. За мен е удовлетворяващо да работя нещо по-сложно и интересно с времето.
Ако седя 2-3 години да правя едно и също без израстване и без новости, ще напусна.
Усъвършенстването води до по-висока заплата и различни задължения, повече отговорности и тн.

Не знам защо ви е странно, че освен заплащането, хората могат да изпитват и удовлетворение от работата си.

# 282
  • Бургас
Не е странно да изпитваш удовлетворение и дори удоволствие от работата си. Само че едното удоволствие не плаща сметки и не храни. Работила съм работа, от която се чувствах щастлива и удовлетворена, но беше ниско платена. Докато бях неомъжена и без деца и на издръжка на мама и татко нямах проблем с това, сега обаче няма как да я върша, освен ако не спечеля от тотото или мъжа ми не забогатее Grinning

# 283
Не ми е никак странно, но за мене тези неща се подразбират. Добрата заплата също се подразбира. Но когато има проблем със заплатата, почват да се вадят другите доводи...ами не, ако не ми е поне малко от малко адекватна заплатата на положения труд, не бих стояла, независимо какво друго ми предлагат. Защото голяма част от това 'друго' се предлага не за да направи теб по-добър, а да те направят конкретно добър в конкретно нужни на конкретна фирма конкретни умения. Аз, например, имам интереси в озвучаването, дублажа и тонрежисурата. Никой нормален шеф няма да ми плати курсовете и техниката, че да се усъвършенствам - ще си ги плащам аз от заплатата. А пък усъвършенстването в това, за което ми плаща шефът - дали ще е при този шеф, или при оня от съседната пряка - няма голямо значение.

# 284
  • София
Понеже от мен тръгна тази дискусия да поясня.

1. Преди да дойде човек на интервю има разговор с ЧР и казва какви са очакванията му за работна заплата. Ако не ни влиза в бюджета - процесът приключва.
2. След като се проведе интервюто, този въпрос се задава отново. Хора, за които основното е заплатата, ообено ако разберат, че сме ги харесали (не го крием) вдигат очакванията с мин. 20%.
3. Имаме подробно представяне на социалните придобивки, които са отделно от заплатата. Хората, които са движени от финанси, започват доста често да се пазарят и да искат повече.
4. Имала съм кандидати, които са ми заявявали, че искат на 3 м промяна на позиция и респективно заплата, като очакват между 30 и 60% годишна индексация.
5. На интервю кандидат ме попита дали мога да го сертифицирам в  дадена област, като сертификатът не е пряко свързан с позицията, но струваше около 30 хил евро с изпита.
6. При нас се налага да се пътува. Питали са ме в какъв хотел ще го настаня и ще му покрия ли рестоантите. Както и дали ще пътува в бизнес класа.
7. Такива хора никога не се интересуват какво ще правят, какво е портфолиото на компанията, много искат да се развиват, обаче компанията е задъжена да се грижи за техните интереси.

И така нататък, и така нататък.

Ясно ми е, че човек първо и основно работи за пари. Това не се дискутира, никой не иска идеалисти, които да работят про боно, такива хора по света няма. НО човек трябва да има и желание да се развива, да учи, понякога да е готов да даде мъчничко от себе си. Мога да кажа, че компанията ни е доста щедра, и като заплащане, и като бонуси. Има добре развита социална политика във всякакъв смисъл, ясна и точна визия за развитието на хората и техните заплати, поне аз не зная някой да е недоволен. За няколко години напусналите се броят на пръстите на едната ми ръка.

Общи условия

Активация на акаунт