Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 57 536
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 960
Връща рекрутмънта, но чак масово не.

# 961
  • Бургас
Е, то, ако са стигнаи да пестят от тока в офиса.....

Той се отразява основно в производството, където има големи машини. За няколко лампи, компютри и кафемашина, едва ли е толкова фатално.

Покрай "няколкото" компютри върви още сумати периферия. Да не говорим, че някои имат големи и мощни сървъри и още незнамси колко рутери, суичове, бриджове и прочее джаджи.
Не забравяй отоплението и климатизацията. Това е голямо перо. Сметките в нашия офис скочиха 3-4 пъти тази зима, спрямо предишни зими. Хем нашия офис е малък и не е чак толкова топло. За големите опън офиси не знам.

# 962
  • Mars Hotel
Точно за това се чудя има ли remote first компании, които са си казали "ние си оставаме дистанционно".
Гледах обявите, но примерно VMware са като контрактори, други са на временни договори от по година, което не ми е ок.
В нашата фирма нямаше никакъв home office преди пандемията. От 2020 работим постоянно от вкъщи, а и занапред идеята е да стане така, включително и рекрутмънта остава изцяло онлайн.  Ръководството се отказа тотално от връщане в офиса, а по-скоро решиха офиса да остане само за дни, в които екипите да се събират за тийм билдинг или много важни срещи веднъж на тримесечие. Разбира се, ако някой иска да си работи в офиса, е добре дошъл.

# 963
В Атос определено хоум офисът продължава да е предпочитаният вариант, а и хоум офисът преди пандемията се насърчаваше.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 12:28 от Анонимен

# 964
Е, то, ако са стигнаи да пестят от тока в офиса.....

Той се отразява основно в производството, където има големи машини. За няколко лампи, компютри и кафемашина, едва ли е толкова фатално.

Покрай "няколкото" компютри върви още сумати периферия. Да не говорим, че някои имат големи и мощни сървъри и още незнамси колко рутери, суичове, бриджове и прочее джаджи.
Не забравяй отоплението и климатизацията. Това е голямо перо. Сметките в нашия офис скочиха 3-4 пъти тази зима, спрямо предишни зими. Хем нашия офис е малък и не е чак толкова топло. За големите опън офиси не знам.
Те сървърите няма да се раздадат на служителите да си ги носят по къщите. Пак ще си останат в офиса, независимо къде са хората.

# 965
Много от големите фирми изчакаха да им изтекат договорите за наеми и предоговориха по-малки площи. Вместо 4 етажа от дадена сграда, само 1. Така няма как да са всички обратно в офиса, или ще са на хибриден модел, или някои ще са изцяло хоум.

# 966
И моята фирма е remote first, има офис, който е за представителни цели. Но - hr и it admin хората са си в офиса, което е нормално, ако ми трябва някой от тях няма да му ходя на гости. Мисля, че и рекрутърите са в офиса, не са от най-изгодните за хоум офис.
Нямате идея какви пари пестят от хоум офис фирмите с по над 500 служителя. И аз да съм и аз няма да искам да връщам хората в офис.
За мен хоум офисът стана основен приоритет, винаги е бил, но вече на повече от ден-два седмично в офиса не се навивам.

# 967
  • София
ХП-тата винаги аа били почти изцяло на хоум офис или поне доста доволен ротационен принцип.
На мен пък това ми е по- назад в приоритетите, въпреки че съм голям домошар. Ако се чувствам добре в екипа, получавам добра заплата и имам хоризонт за развитие, не ми пречи да ходя. Е, надявам се повечето компании вече да предлагат ден два хоум офис, но както дойде.

# 968
  • Бургас
Те сървърите няма да се раздадат на служителите да си ги носят по къщите. Пак ще си останат в офиса, независимо къде са хората.

Някои вече усилено минават на облаци.

# 969

Някои вече усилено минават на облаци.
Така е. Но просто сървърите нямат отношение към разхода "служители в офис срещу служители вкъщи". Ако имат сървъри, и всички служители да си пратят по домовете, разходът за сървърно, охлаждане, суичове и т.н. си остава. Освен това не за всички дейности облак е подходящ начин за съхранение на данни. Не и на този етап.

# 970
Аз не желая хоум офисът да е за постоянно - може би хибридна форма, да, но предпочитам да работя в офис.

Моите аргументи са:

1. Плащам около 50-60% по-висока сметка за ток, защото се отоплявам на ток.  Не смятам, че трябва да използвам лични ресурси за работни цели и при хоум офис бих имала очаквания за покриване на 50% от сметката за ток. Интернет също. Офис оборудване. Ползвам градския транспорт и това перо в бюджета ми не е отпаднало.

Реално на мен разходите ми се увеличиха значително.

2. Живият социален контакт ми липсва, въпреки че съм интроверт. Постоянният хоум офис би ограничил възможностите на хората за нови познанства. Също не смятам, че е здравословно да си буквално 24 часа само с близките си - без значение дали родители, партньор, деца. Неслучайно, в началото на пандемията се коментираше, че подобно затваряне увеличава депресиите, домашното насилие и конфликтите вкъщи.

3. Не всички хора живеят в тристайни апартаменти или къщи, има и такива в гарсониери или в по-малки жилища. Много хора на малка площ никак не е ок нито за работата, нито за благополучните отношения вкъщи. Останалите членове в семейството следва да имат възможност да си ползват жилищното пространство свободно - говорене, влизане от стая в стая,  слушане на музика, игри на децата, без да са в стрес, че трябва да мълчат сега, защото някой е в бизнес среща, работата е напрегната и т.н.

4. Допълнителни шумове, които могат да попречат на концентрацията и качеството на работата, като например ремонтните дейности. Аз лично не мога да търпя шум от бормашина или разбиване.

# 971
Дея, не вярвам някой да ти забрани да ходиш в офис и след пандемията. По- скоро тук говорим за право на избор. Дори при по-малко офисно пространство ще има служители, които ще са там по собствено желание. Забелязвам го предимно у колегите от мъжки пол с малки деца. Не могат да са пълноценни от вкъщи, сами си го казват.

За някои неща съм съгласна с теб, за други не. Например при нас падна разхода за гориво. Ходехме с кола до офиса, защото реално не е далеч, но е зле комуникиран и с градски е невъзможно. Получавам добавка по 50 лв месечно за транспорт, която не стига ако си с кола.

Апартаментът го отопляваме така или иначе, сметките се вдигнаха, защото парното поскъпна. От храна и кафе се пести, защото не всеки път съм успявала да нося кутиите и да имам готвено. Като съм вкъщи и две яйца да си изпържа пак не съм дала 7-8 лв за омлет.

Помня като работех в capital fort, по 10 лв за обяд не ме оправяха..

# 972
Мисля, че ако в екипа някой беше изказал недоволството си от работата вкъщи, отдавна щяхме да сме се върнали в офиса. Напуснал по такава причина, че иска непременно да е в офиса, също не си представям. Всички се надяваме, че когато все пак ни върнат, ще има възможност за home office. Чакаме собствените да се произнесат, ще запазят ли голямата сграда, или ще наемат по-малка офисна площ. Но едва ли нещата ще бъдат както преди Covid.

# 973
  • София
CF е най- гадната сграда евър. Насред нищото, без прозорци и столоподобно пространство на свирнати цени.

За недостатък на пълно връщане по офисите намирам ограничението за смяна на работа, ходене по интервюта и т.н.

# 974
CF е най- гадната сграда евър. Насред нищото, без прозорци и столоподобно пространство на свирнати цени.

Съгласна съм с теб. Септември месец, около 30 градуса. Аз ходех с вълнен пуловер в офиса, заради ужасната климатизация. Зимата можеше да се ходи и с летни дрехи - толкова топло беше. Нямаше въздух, на други етажи бяха припадали хора от увеличение на въглеродния диоксид, викаха фирма да замерва.

Асансьор се чакаше около 10 минути, понякога и повече. Да не говорим колко беше скъпо всичко... и това преди пандемията. Едно от най-неприятните офисни пространства, в които съм работила.

Общи условия

Активация на акаунт