Обсъждане на имотни обяви-27

• 52 821
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Може ли да ми препоръчате за София нотариус за имотна сделка.
Ние останахме доволни от Дахтеров.

# 151
  • на земята
Искаме да закупим имот на морето в комплекс Санта Марина?
Според вас заслужава ли си комплекса?Бихте ли инвестирали в такъв апартамент?И да се притеснявам ли за нещо,предвид имота в комплекс,земята?
Благодаря

# 152
Искаме да закупим имот на морето в комплекс Санта Марина?
Според вас заслужава ли си комплекса?Бихте ли инвестирали в такъв апартамент?И да се притеснявам ли за нещо,предвид имота в комплекс,земята?
Благодаря

Продавачът със сигурност ще иска да ви продаде и земята. Ако я задържи и ви прехвърли само правото на строеж, трябва да й плаща данък, а ще му бъде напълно безполезна.

# 153
  • София
Нищо читаво на пазара в Сф, ама нищо.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16460809458214 … k=7qlbs3&f1=1 Мнения?

# 154
Имам следните подозрения:
1) "имотът" е ателие по документи - освен ако не е от разтеглянето на снимките, разстоянието над касите на вратите ми се струва малко, т.е. височината е по-малко от 2,50 м.
2) в спалнята дали не е усвоена тераса (от трегера над спалнята до прозореца), самата дограма в спалнята ми се вижда малка, най-вече ниска. Може да е от разтеглянето и самата снимка, но от този трегер към прозореца стената ми изглежда като да се скосява (ако са усвоявали тераса, са направили наклон на тавана).

На снимките в коридора долу по первазите се вижда нещо тъмно - може да е мръсно, ама може да е мухъл. Там около капаците на някакви шахти пък има нещо като ръжда.

Последен етаж не е добре, потенциални проблеми са си.

# 155
В този район съм била много отдавна на оглед в нова тухлена сграда и ми направи впечатление, че сутеренът с "офиси" беше пропит от влага, някои от помещенията бяха мухлясали, други пресно ремонтирани, но влагата беше страшна. Не знам дали има високи подпочвени или качеството е било проблем или и двете...

# 156
Конструкцията е някаква странна с трегер на тавана.

# 157
Не е вярно, че всички агенции искат 100% комисионна на предварителен договор, а и не е възможно да се приеме такова плащане от купувача. Та нали точно след предварителния договор се вадят документите за тежести, документите от кадастъра, съгласие на съпруг/съпруга на продавача за сделката....И всичко това е работа на брокера.
Въпросните документи хич не са формалности и не една и две сделки са пропадали заради тях.
Какво прави клиента в този случай без покупка , но с платена на 100% комисионна?!
Ако брокера си е свършил работа и е проверил предварително имота като за сделка не виждам никакви притеснения да му изплатя 10% при предварителния и да му подпиша договор за останалото в деня на сделката. Така всички ще спим спокойно Simple Smile .
  Единствената причина, поради която брокера би настоявал за такова нещо е ако има информация за някаква много съществена нередност и се притеснява от пропадане на сделката.

След миналогодишния бум наистина все по-рядко се срещат обяви с готови  прилични и със статут на апартамент имоти.
Надявам се новите цени да стимулират строителните фирми да извадят повече имоти с акт 16 на пазара.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 08:21 от mamamari

# 158
Какво трябва да е и какво е са различни неща.
Искат си брокерите цялата комисионна на предварителен договор - и от купувач, и от продавач, и още как. Големи агенции. И не приемат поправки нито в договора за комисионна, нито в ПД. Личен опит.
И тогава, от която и страна да си, си изправен пред дилемата - или се съгласяваш с техните условия, или си проваляш сделката.

# 159
Брокерите претендират, че задачата им е да намерят купувач/продавач, а не да реализират сделка. И за това вземат пари.
Точно както има "платен паркинг", а не "охраняем" - в него си плащаш за да паркираш, но никой няма ангажимент да ти пази колата.

# 160
Права си, ЧС, ама пък ръсят бодро лакърдии как съдействат за всичко по сделката - при ваденето на документи, проверка от техен юрист, нотариус и т.н., когато трябва да обяснят защо взимат тези (толкова) пари. В повечето случаи (не всички, разбира се) дори не са погледнали документите за собственост на продавача предварително, а дори да са погледнали, то е само н.а., а често има доста други съпътстващи документи, които могат да създадат проблем за сделката.

# 161
Какво трябва да е и какво е са различни неща.
Искат си брокерите цялата комисионна на предварителен договор - и от купувач, и от продавач, и още как. Големи агенции. И не приемат поправки нито в договора за комисионна, нито в ПД. Личен опит.
И тогава, от която и страна да си, си изправен пред дилемата - или се съгласяваш с техните условия, или си проваляш сделката.
Вариант  3 - пристъпваме направо към сделка без предварителен договор.

# 162

Вариант  3 - пристъпваме направо към сделка без предварителен договор.

Желая ти късмет при бързите сделки без ПД - и като купувач, и като продавач!

# 163
''Бързите'' сделки минават при нотариус посочен от купувача и с всички нужни за това документи актуални към съответната дата .
 Ако имотът е наистина за продажба и при условията и цената, за която са се договорили страните нещата ще се случат и без да е неизбежно да се платят хиляди евра комисионна  за нещо, което никой не ми гарантира сделка.
 Били сме в ролята на купувач при тези условия. След като не се разбрахме с брокера на продавача относно размера на комисионната при предварителен договор, ние предложихме направо сделка  и посочихме нотариуса. Оказа се, че продавача не си е извадил нужните документи, а брокера му не ги е виждал изобщо...
 Тогава самият брокер предложи нотариално заверен предварителен договор включващ 10% комисионна за него и задължение за останалата част при сделка. Приехме.
 Разбирам притесненията на посредниците, но и те трябва да разберат, че комисионни се дължат при сделка.

Не виждам драма ако един ден продавам да си подготвя документите предварително и да плата на кой да е нотариус да ги прегледа за да съм спокойна, че всичко е на лице и няма да гоня срокове. Обаче ако направя всичко това, съвсем хипотетично защо да наемам брокер?

# 164
Аз като съм продавал имот, съм вадил всички актуални документи - скица от кадастъра, платен данък, данъчна оценка и т.н. Нека са готови - ако някой попита на огледа веднага съм показвал папката.
Не виждам смисъл да се отлага, да не би се минеш с 20 лева да ги презавериш после ли - те и без това важат по няколко месеца поне. Освен за тежестите, ама него и без това онлайн го поглеждат в деня на сделката.

Общи условия

Активация на акаунт