Обсъждане на имотни обяви-27

• 52 809
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,

Вчера ми предложиха къща на ил дамян груев. 2 етажа, по 168 рзп всеки, в парцел около 250кв. Вероятно част от къщата и двора работят като тесторант който е затворен т.е няма наемател, а другата част като квартира. Не знам какво е стстоянието, но локацията е много добра. Искат й 800хил евро, като май собственика е на зор и е склонен да падне до 700хил. По принцип не ми е целта къща в центъра, особено под формата на ресторант, но ако цената е добра бих се замислила. Няма много предлагане и не мога да преценя дали си заслужава. Какво ви е мнението.

# 181
  • София
Бих огледала къщата и двора. Бих проверила и плановете на общината за мястото.

# 182
Аз не съм фенка на къщите и не знам цените, но ми се струва, че въпросът е малко тип "колко струва лагер за багер?".
- Не знаем каква е къщата - стар, нова, изолация, инсталации, гредоред, плочи, колони...
- Не знаем какво има наоколо (високи сгради, шумни улици, друго).
- Не знаем какво ще има - помисли си за "Златен век" и какво става със съседите му...
- не знаем как стоят нещата със собствеността, тежести, документи...

# 183
Локацията е много добра, наистина. Поне с Гугъл вю аз видях само 2-3 къщи на 2 етажа, останалото са кооперации. Не бяха в добро състояние, но принципно не са съборетини, т.е. подлежат на ремонт, макар и с много пари.
Освен стандартните проверки, трябва да се види за тежести заради ресторанта - публични вземания към НАП (на фирмата с ресторанта, ако са собственици), проверка в кадастъра за това какво е позволено да се строи, дали няма/има сервитути за сгради вътре в двора (в центъра няма да е чудо невиждано такова решение от миналото), накратко - добър адвокат ви трябва, за яка проверка.
За къща в центъра с парцел около 400 квадрата цената ми се вижда добра. Миналата година гледах от скука обяви за къщи в центъра, че и доста извън центъра, но все пак в града - повечето са за обезщетение, малко бяха за продажба и цените - УАУ. Не разбрах цената в лева или в евро е, вероятно е в евро.  Ако е в лева - много е съмнителна офертата, вероятно има голям проблем.

# 184
Здравейте,

Вчера ми предложиха къща на ил дамян груев. 2 етажа, по 168 рзп всеки, в парцел около 250кв. Вероятно част от къщата и двора работят като тесторант който е затворен т.е няма наемател, а другата част като квартира. Не знам какво е стстоянието, но локацията е много добра. Искат й 800хил евро, като май собственика е на зор и е склонен да падне до 700хил. По принцип не ми е целта къща в центъра, особено под формата на ресторант, но ако цената е добра бих се замислила. Няма много предлагане и не мога да преценя дали си заслужава. Какво ви е мнението.
.

Вземайте я! Ако размислите, винаги можете да я препродадете с добра печалба.

# 185
Имам следният казус, за който търся мнение. В търсене съм на ново жилище и наскоро се свързах с брокери, които ми показаха няколко имота с уверението, че тези оферти са уникални, невероятни, още не са на пазара (едва ли не пуснати само за тях), все още под пазарна цена и алабала. Харесах един от имотите при огледите. Дотук добре. Но сега, докато продължавам да си ровя обяви, намирам въпросния имот в един сайт с 20хил евро по-ниска. 😄. Свързах се с хората зад обявата, твърдят, че са самия инвеститор, който препродава апартамента, закупен от друг (пръв) купувач преди време. Убедена съм, че става дума за същия апартамент, който гледах с брокерите... И сега се чудя как да подходя: да информирам брокера, че офертата им хич не ми се струва толкова уникална и изгодна, както ми я представиха, с цел да смъкнат цената или направо да се свържа с хората от обявата (инвеститора или собственика) и да не се занимавам с първите повече. Подписах им някакъв лист за огледите, ако има значение, това задължава ли ме непременно да купя през тях даден имот? Извинете за лаишките въпроси, но нямам опит с тези неща.

# 186
Имам следният казус, за който търся мнение. В търсене съм на ново жилище и наскоро се свързах с брокери, които ми показаха няколко имота с уверението, че тези оферти са уникални, невероятни, още не са на пазара (едва ли не пуснати само за тях), все още под пазарна цена и алабала. Харесах един от имотите при огледите. Дотук добре. Но сега, докато продължавам да си ровя обяви, намирам въпросния имот в един сайт с 20хил евро по-ниска. 😄. Свързах се с хората зад обявата, твърдят, че са самия инвеститор, който препродава апартамента, закупен от друг (пръв) купувач преди време. Убедена съм, че става дума за същия апартамент, който гледах с брокерите... И сега се чудя как да подходя: да информирам брокера, че офертата им хич не ми се струва толкова уникална и изгодна, както ми я представиха, с цел да смъкнат цената или направо да се свържа с хората от обявата (инвеститора или собственика) и да не се занимавам с първите повече. Подписах им някакъв лист за огледите, ако има значение, това задължава ли ме непременно да купя през тях даден имот? Извинете за лаишките въпроси, но нямам опит с тези неща.

Не Ви задължава, но вече има доста решения на съда в полза на агенции за недвижими имоти. Лошото в случая е, че не знаете какво сте подписали. В какъв размер дължите комисионна и неустойка ако не си спазите договора с агенцията( листа, който сте подписали )?  По принцип се старая да избягвам предположения, но във вашия случай смея да допусна, че надали комисионната плюс неустойка и адвокатски разноски( в случай, че агенцията Ви осъди да й платите дължимото) ще надвишава 20 000 евро. Следователно е по-логично да пристъпите към покупка чрез инвеститора.

# 187
Ами доколко хвърлих бегъл поглед, а и както ми го представиха (признавам си, не прочетох от-до) е лист, с който си водят отчетен списък за направените огледи и другото беше gdpr.
Въпросът беше да как и дали да им поднеса информацията за "откритието" си. Защото някак рязко издиша обещанието, че ми показват тайнствени оферти на най-добри цени.

# 188
Ами доколко хвърлих бегъл поглед, а и както ми го представиха (признавам си, не прочетох от-до) е лист, с който си водят отчетен списък за направените огледи и другото беше gdpr.
Въпросът беше да как и дали да им поднеса информацията за "откритието" си. Защото някак рязко издиша обещанието, че ми показват тайнствени оферти на най-добри цени.
.

Ако сте решили да купите имота и не желаете да ползвате услугите им ( аз не бих ги ползвала с 20 000 евро надценка) , изобщо не комуникирайте повече с тях. Обещанията им е повече от ясно,че са празни приказки.

# 189
Или пробвайте да им покажете по-ниската цена и им кажете, че ще купите, но на по-ниската цена, те да се разбират с продавача. Няма гаранции за вас, че ще се съгласят, могат спокойно да откажат и да чакат някой друг купувач да се съгласи. Това трябва да го знаете, че си е риск.

Възможно е:
- продавачът да им е казал, че няма да им плати комисионна и те да са сложили горница на исканата от него цена за комисионна
- да са се разбрали с продавача, че ще предложат имота на по-висока от исканата от него цена и ще си делят горницата
- същото да правят и с фирмата на продавача.

# 190
Аз бих се обадила директно на инвеститора. Няма смисъл от посредници с такава надценка.

# 191
Благодаря за мненията!
Или пробвайте да им покажете по-ниската цена и им кажете, че ще купите, но на по-ниската цена, те да се разбират с продавача. Няма гаранции за вас, че ще се съгласят, могат спокойно да откажат и да чакат някой друг купувач да се съгласи. Това трябва да го знаете, че си е риск.

Възможно е:
- продавачът да им е казал, че няма да им плати комисионна и те да са сложили горница на исканата от него цена за комисионна
- да са се разбрали с продавача, че ще предложат имота на по-висока от исканата от него цена и ще си делят горницата
- същото да правят и с фирмата на продавача.

Е много хубаво, ама това възлиза на 10% от продажбата цена, която открих, мааалко ми се вижда множко. Разбирам да беше 3-4%...

За втория и третия абзац - може и това да е, но в такъв случай не ми допада, че ме заблуждават, че това е най-ниската възможна цена. Все си мисля, че имат интерес все пак да го продадат те, а не който и да е друг (ако така или иначе имота вече се намира на пазара). Та може би ще настоявам за "реалната" цена, ако реша това да е избраното жилище (честно казано не е 100% каквото търся, та не е на живот и смърт) .

# 192
Отидете първо и вижте това от "инвеститора", да не се окаже с фалшиви снимки и да не е това, което си мислите, че е. Вижте какво и как предлагат и дали пък не е "фалшив и инвеститора". Толкова голяма разлика в цената ми се струва по-реално втората обява да й има нещо. Чак тогава вземете решение от къде да го купите.

# 193
Обадете се на обявата с по-ниската цена и вижте дали изобщо е реална или е "току що го продадохме, но имаме друго подобно".

# 194
Отидете първо и вижте това от "инвеститора", да не се окаже с фалшиви снимки и да не е това, което си мислите, че е. Вижте какво и как предлагат и дали пък не е "фалшив и инвеститора". Толкова голяма разлика в цената ми се струва по-реално втората обява да й има нещо. Чак тогава вземете решение от къде да го купите.
Да, и аз се усъмних, затова се свързах със сайта и само след половин час ми се обадиха. Тогава ги разпитах за кой имот става дума, какво включва цената (като гараж и тн) и кой го продава... Поканиха ме на оглед и вероятно ще отида.

Общи условия

Активация на акаунт