Обсъждане на имотни обяви-27

• 52 749
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
А тия хора колко са издръжливи и как носят като шерпи, направо им се чудя...

# 316
Количка/стол с подобен механизъм видях в една клиника в София, за качване и сваляне на пациент по вити парадни стълби (клиниката е в стара представителна реставрирана къща).  Когато са вложени известно количество пари в подходящата техника, се спестяват физическите усилия и вложението се изплаща многократно.

П.С. Малките колелца на триъгълник спестяват усилията по балансиране/носене на тежестта на товара.

# 317
Преди време член на семейството ни беше със счупен крак. Възстановяването отне месеци. Няколко души едва го носехме по десетте стъпала от асансьора  до долу, за да го водим по прегледи и след това на ежедневни рехабилитации. Не мога да си представя как би се случило това, ако живеехме на петия етаж без асансьор.

# 318
Благодаря ви. Да, става дума за град София, където в момента тристрайни за ремонт са 200-230 хил.евро… жилището е светло и много тихо, в много добър район. Начинът ни на живот - младо семейство, в очакване на първо дете след 7 месеца Simple Smile как живеем сега и след време ще се промени. Имотът има мазе, може би там могат да се оставят колички и т.н. Наистина е голямо чудене.
Ако жилището е на много добра спрямо други подобни имоти цена може би си струва да се вземе. Ако драмата с асансьора е толкова голяма ще се разберете със съседите над вас и ще си разделите слагането на асансьор. Най-много да ви струва още 7-8 максимум 10000 евро. Като ги прибавите към цента на имота пак се връзва сметката.

# 319
  • София
Живяхме 25 години на четвърти етаж, без асансьор. Вече продадохме апартамента, но не, защото нямаше асансьор, а заради лоши съседи.
И двете си деца изгледах там, като си държах количката и колелетата долу в мазето, което беше на партера.
Има много по-важни неща като местоположение, разположение на стаите, съседи и цена. Наличието на асансьор не ни е било приоритет.
Ако Ви харесва апартаментът и усещате вътрешно, че е Вашият, не се колебайте много, че ще Ви изпреварят. Успех, каквото и да решите!

# 320
Ако драмата с асансьора е толкова голяма ще се разберете със съседите над вас и ще си разделите слагането на асансьор. Най-много да ви струва още 7-8 максимум 10000 евро. Като ги прибавите към цента на имота пак се връзва сметката.
Това при колко апартамента го смятате?
Защото в нашата 6-етажна сграда, с шахта, врати, съществуващ асансьор се говори за 40000 лв. Без пробиване, без дострояване, без проекти.
7-8-10к евро може да е, ако го разделят 4-5-6 апартамента. Доста оптимистично е да се смята, че толкова хора ще искат и по-важното - могат да ги кихнат тези пари.

# 321
# 322
Що не си караш под наем, докато я изплатиш тази панелка на 8ми етаж, ще дойде време да я бутат. Щото тя не струва 300к, а ще дойде 500хил с лихвите за 30г. Това при наем 1000лв идва 42г като сложиш и 50-60к за два ремонта, пари за данъци и поддръжка, отидоха 50г. Със сигурност 100г панел ще е не продаваем, пък може и опасен.

# 323
Като място е ок, но си е панел на последен етаж. Ще се прави и доста добър ремонт.

# 324
Що пък да не си я купи - докато стане за бутане, то и жената може да е излязла в пенсия и да ѝ е все едно.
Животът си минава - някои цял живот чакат цените да паднат, други купуват - с определени компромиси, ремонтират си го и си живеят живота.
3-стайно жилище купуват семейни с (проект за) деца, таралянкане от квартира на квартира с деца си е гадно, не знам кой би си го причинил.

За самата обява
Минуси - последният етаж, външните балкони, остъкляване на балконите ще излезе бая пари, заради навеса/покривчето. Първо фирмите, които биха го направили, са много по-малко, второ - третират цялата конструкция като "зимна градина", а профилите за зимна градина са (поне бяха преди около 10 години) почти 2 пъти по-скъпи. Това го пиша от собствен опит. Дано за тези години да са се променили нещата към по-добро, да има по-голямо разнообразие и по-ниски цени (отпреди).
Трябва (силно препоръчително е) да се направи вътрешна топлоизолация на таваните - зимата е студ, лятото е жега. Т.нар. въздушна възглавница между последния етаж и покрива не върши никаква работа за топлоизолацията.
Тясната страна на блока само половината е топлоизолирана (половината апартаменти) и само 1 двоен балкон е остъклен, което за мен означава, че е доста вероятно да няма съгласие за поддръжка на общите части. Но какво да ви кажа, аз винаги съм смятала, че не живея в общите части, там минавам за по-малко от минута, хлопвам вратата на моето жилище и вече не ми пука, че имало нужда от нова боя. Ако бъде предложено да се пребоядиса или някакви други НЕнеотложни ремонти и се намери разумна оферта, бих дала пари. Но чак пък да отхвърля жилище заради опушени от времето стени по стълбищата - няма да го направя. Важното е да няма някакви спешни важни ремонти на общите части (падащи мазилки, асансьор, и т.н.), защото при неотзивчиви съседи нещата няма да са добре.
Останалото по жилището - всичко е за тотален ремонт, но това е калкулирано в цената. Има на практика 1-2 обяви на вече отремонтирани аналогични тристайни в района, но цената е 60К евро+. Ако се прави ремонт с ограничен бюджет, кухнята, банята, балконите, шпакловка на стени, ще глътне най-много. Останалите неща може и да се отложат във времето или да се направят в по-евтин вариант.
Говорейки хипотетично (защото не съм ги видяла на живо), всички вградени гардероби, ако са конструктивно здрави, могат да се разглобят, изкъпят основно, боядисат, ще им се сменят пантите, ако има нужда (в повечето случаи има нужда), и дръжките и никой няма да познае, че са стари. Това самите хора биха могли да си го направят и няма да им се налага да купуват гардероби, които като сметнеш за един голям апартамент, си е достатъчно перо.
Дори и мозайката в коридора, ако се изцикли, ще има съвсем друг вид. Но най-добре би било да се смени - заедно с ремонта на кухнята и банята, все плочкаджии ще се викат. Стаите са с ламинат, не се вижда подробно какъв е, но на пръв поглед е приличен.
Вратите може и да са дървени, това също ще се види на място. Ако е така, също подлежат на реновиране дори със собствени сили, сваляне на боята и боядисване и ще светнат.
Ако потребителката се интересува от реновирането на стари мебели - има тема "Да преправим старите мебели с любов" в под-форума Нашият дом, може да види там снимки какво хората, не майстори, са направили със стари мебели. За нищо пара и с желание най-вече.
Та накратко - написах основните минуси - последен етаж панел, вероятно не особено поддържан вход. Но пък на тази цена 3-стаен апартамент в добър квартал - след ремонт ще си живеят съвсем нормално.
Ако си направят добре сметката, може един по-евтин ремонт без изхвърляне да им излезе 40К евро.

# 325
  • София
Мен пък ми е интересно всички панелки какво ще ги правят след години като след определен брой години не са годни вече..

# 326
Мине малко време и някой във форума тръгне да събаря панелки, а не се сеща, че преди тях трябва да се съборят хрушчовките.
И след задаващата се криза и евентуално спад в новото строителство, въобще не се връзват тези пророчества.

# 327
Мине малко време и някой във форума тръгне да събаря панелки

На 50 стр. във всяка тема - горе-долу по 5-10 пъти рушат панелките.

# 328
Не съм казал че ще се събаря, аче след 50г ще е непродаваема.

# 329
Не съм казал че ще се събаря, аче след 50г ще е непродаваема.
Ами аз чета, че си написал това: "Що не си караш под наем, докато я изплатиш тази панелка на 8ми етаж, ще дойде време да я бутат."

Общи условия

Активация на акаунт