През МАРТ има празник всяка мама, и ето идва бебче за награда! ❤💙 Тема 9

• 43 990
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Да, фирмата е наша. Няма на кога да разчитам за плащанията. Ще ми е трудно... трябва да се справя !

# 601
И аз съм паника, защото последна ж. к в 36-та седмица ми се струва нелогично. В допълнение след като не можаха да измерят бебето, ми е още по притеснено. Страх ме е да отида за естествено и хоп да кажат примерно, че е много голямо и трябва секцио. Абсолютно никакъв план нямам. Получих насоки за има няма 5мин. Нямам никакви уговорки с лекаря, в болницата няма избор на екип, така че вероятността да ми се падне той на израждане е много малка.
В България като цяло патронажът на родилки ми се струва на много ниско ниво. Прегледите са насочени предимно към бебето, но никой не подготвя бъдещатата майка за това, което ѝ предстои и най-вече липсата на оказвсне на психолохическата подготовка и подкрепа за раждане. После се сърдят защо изчитаме целия Интернет от стрес, че не сме достатъчно информирани. В понеделник съм на тонове. Тогава влизам в 38-ма седмица и мисля да се консултирам, с който Аг е на смяна трябва ли още един преглед. Ако трябва ще си го платя допълнително. Още нещо се сещам да ви питам. След раждане мисля, че по някое време се ходи на преглед при Аг. Вие имате ли отсега план и за "след раждането" кога и какво се прави или след като родим в болницата ще ни информират?

# 602
Yoana, болницата би трябвало да дава тази информация, но и ако направиш консултация преди това, според мен ще ти отговорят на въпросите (зависи от лекарят, разбира се) , отделно направлението за ЖК завършва с контролен преглед след раждането при следящия АГ.
Малко е несериозно да не се дават по-подробни насоки на бъдещи родилки, особено на финала, когато ни е най-притеснено. За съжаления, има лекари, на които крайно не им се занимава.
Не се притеснявай, важното е да си спокойна. Може би още една консултация, на която да отговорят на всичките ти въпроси ще те успокои доста ☺

# 603
Габка Жабка, аз в първата бременност отидох на преглед в четвъртък и лекаря ми каза,ме поне още 10 дни няма да родя, а родих петък срещу събота същата седмица 😂
През цялата бременност не знаех какво е контракция,болка в таза, менструални болки-нищо. Така,че нещата понякога се случват без предварителни намеци😂 за раждане.

След раждането лекаря ми каза,че иска да ме види на 7-я ден защото имах голям хематом и след това на 2-я месец за да види дали се е събрала напълно матката. От тогава вече прегледи на 6 месеца както си е нормално.
Според мен това си зависи и от раждането.

# 604
Yoana, предполагам е, защото си без избор на екип, уви така се получава. Иначе всички такива въпроси, които аз имам задавам на следящия ме АГ, но ще раждам при него. За какъвнпатронаж говориш? Ако имаш предвид това, което обясняваха веднъж по тв как след това от болницата идват при родилката и бебето у донма забрави, никъде не се случва. Май имаше някоя болница, в която ако си го платиш като допълнителен пакет, правят нещо такова. Реално обаче е излишно, защото ти имаш такова посещение от ЛЛ, който си избрала за детето и ако е читав трябва да ти обясни всичко, поне моята прави такова посещение и пак обяснява начални грижи за бебето от-до. Полага ти се такова посещение от ЛЛ, така че можеш да разпитваш. За психологическа помощ за родилката, няма такава, освен ако пак не е някакъв "пакет", но предполагам ще е за пари и общи приказки. В общи линии следродилната депресия е най-кофти, ако се случи, но така или иначе това не е нещо, което се оправянс едно посещение. Ще трябва повече разбиране от роднините о евентуално редовни консилтации, ако се наложи. Но не мисли сега за това, не всички майки изпадат в такава.

За прегледите какво имаш предвид под последна ж.к.? Последен ехограф в 36-та? По принцип трябва да има още един поне, но то ти може да родиш дотогава, така че не е чак толкова необичайно. Иначе си имаш тонове всяка седмица, нали?

След раждането имаш 2 или 1, не помня, прегледи за бебето в неонатологията включени. Можеш да се възползваш от тях или не в зависимост дали нямате друга уговорка с ЛЛ на детето. Обикновено в еликризата на детето пишат някаква дата, но можеш да се обадиш в неонатологията и да се разберете нещо друго. Отделно имаш 1 преглед тинпри АГ за сваляне на конци и проследяване. Понякога конците са разграждащи се, така че е просто рутинен преглед. Пак пише май някаква дата, но аз ще ходя при следящия ме, така че ще се разберем кога.Ако си без избор, тогава предполагам, за да се възползваш от този преглед, ще е при който е на смяна, но нямам представа как точно се случва.

# 605
Almond, под патронаж, по-скоро имах предвид по време на бременността да се оказва повече внимание на самата бременна, да ѝ се дават насоки, подкрепа и достатъчно информация, за да се чувства спокойна и уверена в това, което ѝ предстои. Нещо, което изобщо не е застъпено при нас. Иначе аз задавам въпроси до толкова, до колкото предварително съм се информирала и на базата, на което са ми възникнали въпроси. Но няма как да обхвана всичко, пък и някак ми е несериозно да дърпам с ченгел думите от устата на АГ, но то накрая нещо такова се получава. Те до такава степен са привикнали с рутината на работа, че са загубили тренинг да си вършат работата като хората.
Аз съм в частна болница и реално съм заплатила пакет, по който ми се полагат определен брой прегледи и те се изчерпаха до 36-та седмица. Остава само следенето на тонове, но те не са при Аг. После давам листа, на който е на смяна да го разпише и това е. И като видях, че тук се коментират и прегледи в 37-ма, 38-ма седмица и малко се шашнах. А за след раждането изобщо нямам никаква идея какво ми се полага. В самия пакет всичко се изчерпва до раждането. Така че много благодаря за нещата, които си споменала. Със сигурност ще се занеса с един куп въпроси. Не знам дали очакванията към частните болници са големи и като се случват такива разминавания, човек се пита как е в държавните. Или просто в частната ти взимат парите... Аз избрах частната, защото забременях с репродуктивна медицина там, но наистина на фона на финансите, които заделихме.. накрая не съм никак доволна.
Няма избор на екип. Израждането е от лекаря на смяна. Аз ще раждам естествено, поне на това се надявам. Определено ще запиша още един ореглед. Просто изведнъж нещата много бързо приключиха и аз не си дадох сметка на момента, че това никак не ок и има доста неизговорени неща. Дефакто последната ми среща с Аг беше в 36-та. Нямам повече прегледи/ консултации при него.
Благодаря ви за съветите!

# 606
Моят последен ехограф беше 37-ма седмица. Сега съм 38-ма и само ме прегледаха за разкритие, защото имах 2 контракции на тоновете.

При мен също няма избор на екип и никой не ми е дал насоки какво да правя..имам документи и четох в сайта, кога да се тръгне към болницата. Ако е фалшива тревога предполагам ще ме прегледат и ще си тръгна. На всичко отгоре моята АГ спря женските си консултации, защото е и репродуктивен лекар и сега съм при друга лекарка, но не мога да се оплача - доста е старателна и ме вкарва на прегледите за разкритие между други пациенти без час.

Йоанка, ако имаш притеснения може да отидеш в спешен кабинет на преглед.

# 607
  • София
Здравейте! Днес получих някакво бяло течение, но не знам дали това може да е въпросната тапа, защото беше обилно и прозрачно. Някъде съм чела, че накрая на бременността се засилва бялото течение, аз досега не съм имала. Утре съм на тонове без преглед и ще попитам АГ или пък да настоявам и за преглед? Аз съм в 37+4г.с. Знам, че не е задължително да родя ден-два след тапата, но така искам да си дочака март месец. Всичко ми е готово за болницата, но не ми се тръгва още 😂. Вие имате ли такова бяло течение?

# 608
Аз имах такова бяло течение общо взето откакто влязох в 8ми месец. Според мен не е тапата това. Тя не е водниста и прозрачна, а по скоро разтеглива, слузеста като сопол. Моята беше с розови нижки вътре. Според мен падне ли е невъзможно да я сбъркаш.

# 609
В Гугъл изображения може да видите снимки на тапа, по-скоро на вариации и да прецените дали е било това.

# 610
Аха, разбрах те сега. Ами по врвме на бременността зависи от АГ предимно какъв тип е...нали пак опираме дотова кой колко е сговорчив, дали отговаря навреме, дали имате комуникация извън прехледите и т.н., т.е. е индивидуално. За самото раждане, дишане и т.н., тези неща като че ли у нас са застъпени повече в т.нар. "училища и лекции" за родители, вече има постоянно такива, платени, разбира се. Отделен е въпроса доколко майката има потребност от такива, повечето майки са посещавали поне една такава лекция. Аз честно казано и с първото нямах такава потребност, гледала съм няколко такива клипчета, но реално колкото и добре да си информитан, не си напълно подготвен какво се случва. Екшъна се случва основно на място, никой не знае как ще потръгнат нещата, слушаш указанията на екипа и това е Simple Smile В някои болници или ако раждаш с дула май правеха план за раждане, за мен също напълно излишен, защото има ситуации, в които не трябва да питат мен какво искам, не искам, а да се двйства спрямо ситуацията, която аз няма как да преценя дали е критична в даден момент. Ако пък не е, наистина нямам нужда от такъв план, защото имам доверие на лекаря, който съм избрала. Като цяло по време на нормалното раждане не се случват много различни дейности, а и ще ти казват какво да правиш/да не правиш.

За пакетите не знам. Аз също съм в частна болница, също има пакети, но избрах да си плащам прехлед за преглед спрямп това, което ще ми потрябва, отделно че и болницата не ми е нлизо и самите изследвания си ги пускам в удобна лаборатория.

Прегледите, които ти се полагат след раждането, ти се полагат независимк дали е частна или държавна болница. Аз първия път бях в държавна.

За бялото течение, моето е засилено от поне месец и още не съм родила, така че не е задължително да наближава. Тапата и аз не знам как изглежда, първия път падна в тоалетната, имах доста кръв и нищо не видях Grinning Заради кървенето и контракциите си взех багажчето к директно в болницата, но кървенеъо спря по път, после се оказа, че и разкритието е малко и така накрая си чаках вкъщи, но не беше излишно това отиване до болницата.

# 611
  • София
В Гугъл изображения може да видите снимки на тапа, по-скоро на вариации и да прецените дали е било това.

Ами гледах уж, ама с наближаването на термина започвам да се филмирам. Може би е теченито по-скоро. Simple Smile

# 612
Мисля че броя прегледи и начина на провеждане си зависят от самия Аг. Аз по ЗК като ходя прегледа е-  как си, оплаквания, тегло, кръвно, въпроси и край; на частно Аг - са горе изброените плюс 3D/4D на бебето от до всеки път, плюс тонове от средата на 8ми месец на две седмици, сега края на месеца последно и после ще се видим пак с частния Аг за самото секцио вече. След раждането живот и здраве пак имам още няколко посещения при него и след това на 6м рутинен преглед си ходя за да ми е спокойно, че всичко вътре и долу 😁 е наред

# 613
Съгласна съм с Мартини. Зависи от подхода на АГ-то. Моята никога не ме е питала за оплаквания или дали имам въпроси, но ако съм имала нещо което ме притеснява съм питала. Чаках доста пред кабинета, нямах връзка в неработно време. За сметка на това всеки преглед си беше фетална морфология със следене на кръвотоци и всички показатели на бебето. Вярно - плащах, нищо че се водя по ЗК. Но за мен това не е толкова важно, колкото е да е видяла, че наистина всичко си е както трябва. Последния ми преглед беше в 33 гс май и после имах тонове в 35 гс. Както бях писала вече - нямаше да ми дадат друг час ако не бях поискала (това единствено не ми хареса). Доволна съм като цяло и жалко, че не изражда.
Прегледа ми е утре и ми е свито. Не стига, че и кръвното ме тормози...

# 614
Като ви чета и…
Мен изобщо не са ме пращали на тонове и когато попитах ми каза - ами ние тук ги мерим.
Какво мерите не знам с това доолерченце за 1 Мин…
Просто всичко да мине наред и да се свършва с посещенията,защото определено това не е моя човек,но вече е много късно да го сменям,а и няма да ме изражда той.
Не съм си плащала за екип - при когото се падна.🤷🏻♀
Разочарована съм от медицинските лица в България…не,че не слушаме всекидневно,но когато го виждаш/усещаш от първа ръка не е приятно.
Помрънках си 😀

Общи условия

Активация на акаунт