Дванайсети клас(2021-2022) - Изборът

• 61 399
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • столицата
При нас са казали, че на 17 май ще раздават бележките.

# 511
На нашите са казали задължително черен и препоръчително да имат и резервен. Момичетата да не са с евтин лак, да не надраскат листа, че може да им анулират работата, щяло някакви баркодове да има и куп други неща, та се зачудих защо се държат с децата като с престъпници, такова следене и безумие и се вижда, че въпреки матурите резултатите пак не са задоволителни…

# 512
  • София
Баркодът е за бързо шифриране и дешифриране на работите, за да се спести време, а това за лака не ми беше идвало на ума, защото рядко се ползва в къщи, но наистина е неприятно, случвало ми се е на документи, които после препечатвах.

# 513
Моят син е записал матура по избор, но е решил да не се явява. Това нали не се отбелязва по никакъв начин в дипломата?

Не ми стана ясен смисъла на баркодовете.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 17:36 от Vita

# 514
  • Варненска клюкарка
И на нашите не са им казвали за черен химикал. А това е важно, представям си колко работи могат да бъдат анулирани! Миналото лято за изпити за сертификат за С1 на Кеймбридж, едно от първите неща, които им казаха в школата беше за задължителните черни химикали. Тази година за изпита в МУ 10 пъти им натъртиха за син химикал, а сега още няма подробна информация за ДЗИ. Единственото, което им казала класната, е  че на 17-ти ще получат направленията, кой на къде и в този ден да са на линия.
Синът ми ми каза и нешо много странно и не само, ами и адски тъпо -  ако е вярно, точно като  да третират децата ни като престъпници
 Накратко, тяхната  госпожа по БЕЛ им казала нещо от сорта да се молят техните матури по БЕЛ да се падне да им ги проверяват в някой забутан малък градец. Какво означава това, че матурите се разнасят по цялата държава ли?!?? Въобще чували ли сте такова нещо? Тази госпожа през годините винаги е демонстрирала  малко странно чувство за хумор и децата не винаги го разбират, но за нещо толкова важно сега бих искала да знам, но не съм присъствала на разговора. Чували ли сте нещо такова? Още веднъж се извинявам за тъпото питане.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 18:05 от Беллора

# 515
  • София
Хич не е тъпо питането... Пише се с черно, понеже работите се сканират. Не се пращат физически на проверител в село/град Х, тоест не пътуват, а по електронен път трябва да е "транспортирането" им. И това обяснява възможността работа на дете от София да се проверява примерно в Айтос. Преди струпваха проверителите в определени училища и те си проверяваха върху листата.

Между другото и сега на изпитните листа, нищо че има промени във формата и съдържанието,  най-вероятно ги има  полетата, от които децата не трябва да излизат, за да влезе написаното при сканиране. Тоест и това трябва да им се каже, не само за черните химикалки.

Ако Дидева е тук, ще ми е  интересно да обясни, понеже много не ми се връзва това, въпреки че и аз съм го чувала съвсем официално от учител -  всички ли проверители  разполагат с устройства да проверяват и най-вече да коригират електронно, демек с графичен таблет? И ако да, всички ли пък умеят да работят с него, как е решен въпросът..Ако не се лъжа -  още випускът на дъщерите ми, 2019, си гледаше при желание поправения ДЗИ на екран в училище на  съответните дати, определени за целта.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 18:21 от пенсионирана русалка

# 516
  • Варненска клюкарка
Русалка, много благодаря за разяснението. Госпожата нищо повече не им е казала и си представих една много първобитна история. Слава Богу че не е.

# 517
  • София
Аз обаче и непървобитната много не си представям технически как е обезпечена, ако е  вярна.

# 518
Не искам да звучи грубо, но на ниво ли са учителите в провинцията? Какво значи да имат късмет?

# 519
  • Русе
Сериозно ли питате, че едвам се сдържам да отговоря

# 520
  • София
Blackcat, права е Амбър, странен е такъв въпрос. Wink Учители на ниво има навсякъде, слаби попадения -също. Работата освен това не се проверява от 1 учител само.

# 521
Ами не знам, пак казвам, не искам да звучи грубо, но и на мен ми стана неприятно като прочетох, че госпожата им казала "да се молят техните матури по БЕЛ да се падне да им ги проверяват в някой забутан малък градец.". Какво трябва да се разбира? По същия начин се почувствах и аз, честно казано - ядосана. До този момент не ми беше хрумвало, че освен на знания трябва да разчитаме и на молитви за матурите по БЕЛ специално.

# 522
  • Русе
Преподаването на предмета явно не изисква висока интелигентност, след като столична даскалица може да сътвори подобно изказване.

# 523
Преподаването на предмета явно не изисква висока интелигентност, след като столична даскалица може да сътвори подобно изказване.
Първото нещо, което си помислих, е че не е професионално и е грозно от нейна страна да коментира по подобен начин колеги. Няма значение, съжалявам че го повдигнах на въпрос, но описаното по-горе е причината да го задам.

# 524
Матурите се проверяват от комисия от съответното РУО по електронен път. (т.е. Примерно за София се проверяват само от софийски учители)
Поне така беше преди 3 години.
Там където няма грешки и се оценява с пълен бр.точки се слага жълто усмихнато лице.
На служебната бележка има код. С кода учениците могат да видят писмената си работа на служебен компютър в училището, в което учат.

Общи условия

Активация на акаунт