Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 6

• 29 816
  • 734
  •   1
Отговори
# 375
Има и друга логика - двама американци, пакистанка и един англичанин. Не е много логично англичанин да отиде да учи от другата страна на океана.

И моята логика беше същата.

# 376
  • Димитровград
За Стивън Хокинг също имаше филм по кабеларките, че в ранна възраст отива в Оксфорд и после в Кеймбридж. Та по метода на изключването, той беше верния отговор.
За мен много трудни въпроси бяха за римските цифри на циферблата и за снукъра.

# 377
Аз съм на 30, не особено млада, не сме изучавали Том Сойер в училище, но онази дама ми изглеждаше по-възрастна от мен. Аз помня как баща ми, по време на едно море като малки, ни чете тази книга, по-късно и аз съм я препрочитала. Та, според мен всичко е до интереси, ценностна система дори.

# 378
  • Русе
Книгите, както и филмите остаряват! Можем много да си говорим, че са непреходна класика, но времената, хората и интересите се променят. Кой днес се зачита особено в древногръцките или римски автори, които само преди век са били задължителни за образования човек! Че чак са ги заучавали наизуст, цитирали непрекъснато...
Том Сойер вече е малко ретро герой. Не съм сигурна, че ще е интересен на днешните деца? Или че ще разберат много от приключенията и отношенията там. Все пак е писан преди повече от век, век и половина дори. Питър Пан също е стар дядо 😀, макар и малко по-млад.

Съгласна съм, че книгите и филмите остаряват, но древногръцката и римската култура са в основата на съвременната европейска култура. Все още битуват доста крилати фрази от античността: авгиеви обори, кутията на Пандора, прокрустово ложе, дамоклев меч, троянски кон, ахилесова пета, между Сцила и Харибда, танталови мъки, ябълката на раздора, гроздето е кисело, жребият (зарът) е хвърлен, всички пътища водят към Рим, парите не миришат и много други, чието значение и произход мнозина не знаят и не разбират смисъла им или ги употребяват неуместно и неправилно. Затова мисля, че всеки човек, който претендира да притежава култура (а такива би трябвало да са тези, които се явяват в Стани богат!), трябва да е запознат с древногръцката и римската история, митология и литература. Аз съм атеистка, но се старая да се запознавам поне с най-разпространените религии. За разлика от мнозинството хора, които се смятат за християни, съм прочела и библията,  два пъти и половина - веднъж за запознаване, втори път с паралелни коментари и третият път за конспектиране, но не успях да го завърша, защото трябваше да я върна (това беше по комунистическо време, когато не беше толкова лесно човек да се сдобие с библията).

# 379
Снукърът ми беше лесен,защото майка ми беше фенка на Съливън и знаех за триъгълника с червените топки и ги сметнах.За Стивън Хокинг от един сериал разбрах преди години и тогава бях чела за него и живота му.За Зукърбърг всеки е чувал историята на фейса сигурно,че я е направил за да сваля момичетата в Харвард.Аз съм на 33 и сме учили в училище Том Сойер.Не помня в кой клас и дали цялата книга или отделни глави,но съм я чела както и Хъкълбери,Без дом и въобще имам цялата колекция на ПАН,от жълтите книги който си ги спомня.

# 380
Аз направо се възмутих от рентгенолога - човек с медицинско образование и да не е чувал за малария+хинин? Ако и другите му знания по специалността му  са такива, сори, не бих искала той да разчита рентгеновите ми снимки. Да се свърже хинина с тоник-а, може донякъде, но за маларията.....  Просто е срамно!

Но, предишната вечер имаше някои интересни въпроси - от "зона" знание, и от логика, но по-скоро знание.

# 381
Не е рентгенолог, а рентгенов лаборант, т. е. човекът, който прави снимките. Не са им нужни кой знае какви познания. Разчитането им е работа на лекари - рентгенолог и специалист в съответната област.
Което не значи, че не трябва да знае какво е хинин и за какво се използва.

# 382
Все трябва да е завършил медицина,за толкова години явно и основата не е научил.

# 383
Изучаваше се точно този откъс с наказанието за боядисване на оградата. Сега не знам дали се учи, да кажат тези с ученици.

# 384
Все трябва да е завършил медицина,за толкова години явно и основата не е научил.
Лаборант не учи медицина като лекарите и НЕ Е лекар!

# 385
Че откъде да го знае хинина този млад човек 😂 Сега има парацетамоли, ибупрофени, хюмекси и какво ли не от диапазона на 10-20-30 лв. и повече. Сигурно нито него са лекували с хинин, нито той лекува децата си (ако има) с хинин.
Него го знаят родителите и децата отпреди 40-40+. Когато температура се сваляше с аспиринче, хининче и амидофенче. За големите и аналгин-хинин. Дето струваха стотинки и фармацията ги обяви за вредни! Що ли 🙄

# 386
Значи не е никакъв лаборант.Всички които са около мен приятелки или работещи в лаборатория/болница са завършили медицинско образование.Той явно само прави снимките на машината,както някой каза явно и не ги разчита дори.

# 387
Книгите, както и филмите остаряват! Можем много да си говорим, че са непреходна класика, но времената, хората и интересите се променят. Кой днес се зачита особено в древногръцките или римски автори, които само преди век са били задължителни за образования човек! Че чак са ги заучавали наизуст, цитирали непрекъснато...
Том Сойер вече е малко ретро герой. Не съм сигурна, че ще е интересен на днешните деца? Или че ще разберат много от приключенията и отношенията там. Все пак е писан преди повече от век, век и половина дори. Питър Пан също е стар дядо 😀, макар и малко по-млад.

По-млада съм от участничката, но "Приключенията на Том Сойер" прочетох лятото след първи клас. Децата продължават да се вълнуват от приказките на Андерсън, защо да не им бъде интересен и Том Сойер?

А гръцките автори за мен винаги ще са актуални. Ако не се лъжа "Илиада" и "Антигона" още се изучават в училище, редом със старогръцките митове и легенди.

# 388
Аз нямах предвид, че хининът се ползва сега, но продължавам да твърдя, че "малария и хинин" вървят заедно, а малария все още има на много места по света. Нямаше да го коментирам, ако все пак нямаше някакво медицинско образование. Аз нямам такова, но си спомням от преди "100 г"., когато тук почти не се правеха коктейли, са ми сервирали "Том Колинс" с минимално количество тоник, за да се получило леко горчивия вкус на "хининовата агностура" /нещо, което се е правило от кората на...хинина?/ - така поне един възрастен барман ми обясняваше. LOL

# 389
Той не знаеше и другите три - даже никотин. Викате нормално било...

Общи условия

Активация на акаунт