Как спестявате в ежедневието?

  • 66 580
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Мнения: 11 012
... работи за 500 евро на месец на пълно работно време, ми го покажи да го видя и аз. Защото тук минималната заплата е толкова и не, изобщо не са имагинерни а има наистина хора които работят за толкова.
В ракъв случай не може да има тема за пестенето, по скоро трябва да е за оцеляването ежедневно. Но пък в други теми веднага поправят объркалите се да подценят заплатите в България и нивото на живот спрямо запада. Т.е. вероятно е според зависи от темата и тезата.
По повод макароните Аз не съм правила домашни ,но вчера споделих в къщи за идеята на Дафина и има интерес. Ако успея да спретна тесто, което не залепва, ще пробвам. Но съм зле с тестата и се съмнявам че ще го докарам.
За зеленчуците - не знам дали имате такива програми като размяна на храна или ползване на останала храна, но на голям съботен пазар на който ходим съм забелязала хора , последно доста добре облечен баща с 2 момчета, се приближават до сергиите и им дават да си избират от щайги в които са сложили оспадъци от зеленчуци. Т.е. зеленото на морковите или на алабаша или на цвекло ... обикн. питат ако купуваш връзка дали да ти откъснат зеленото  , ... ами тези хора си избират в торби от тези неща и си ги носят. Има предавания какво можеш да правиш от тях. Т.е. панират зеленото на морковите, правят песто, слагат на супи листата от цвекло, от увехнали марули правят нещо и изобщо си мислих че са само предавания , но е явно практика ... Не знам на каква заплата са тези хора, те са добре облечени, но явно намират приложение на неща.
Аз да попитам в този дух - бихте ли събирали зеленината от връзките зеленчуци като моркови, цвекло , репички или сърцевината от чушките или ябълките и пр. неща, които обикн. се изхвърлят при правене на салати , за да ги ползвате при готвене. Например в боб, супа и пр. –

# 1 081
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 211
Аз правя много вкусна супа от листата и дръжките на червеното цвекло. Много са полезни и имат полезни фибри. Аз имам кокошки и те изяждат всичко органично, което иначе бих хвърлила. Синът ми ме кара да правя чипс от обелките на картофите. Примерно, в двора ми има много тученица, още не съм се решила да я правя на супа или салата, а казват, че е много полезна.

# 1 082
  • Мнения: 14 478
Стволът на карфиола съдържа повече хранителни вещества и е по-полезен от листата/туфите...

# 1 083
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 211
И на броколите. Само че аз ги режа на ситно и пазя за зимата за кокошките да им давам витамини.

# 1 084
  • Мнения: 11 012
Да аз ги ползвам тези също. Сега се оказва , че тренда е да се конкурираме с кокошките.
Дафиня не мога да си представя чипс от обелки на вкус.

# 1 085
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 211
И аз не мога, но съм виждала в ютуб. Поръсени с олио, подправки и във фурната. Само, че аз не беля толкова много картофи, че да си заслужава да пусна цяла фурна за тях 😂
Искаш ли видео за домашната паста?

# 1 086
  • Мнения: 5 434
"Убивам" за листа от цвекло😉 Само дебна да видя в магазина и настава пир- ужасно вкусна баница, омлет, в салата и изобщо е голяма вкусотия според зеленоядно като мен. Обелките от ябълки са идеални за приготвяне на домашен оцет. За останалите листа от кореноплодни нямам идея освен, че съм чувала за песто от свежи листа от моркови.

# 1 087
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 211
И песто от хрян. Но не съм виждала да се продават. В моя двор е като плевел и лови насекоми вредители, отиват на него, не по другите зеленчуци.

# 1 088
  • Мнения: 11 012
Не. Аз ще си намеря. Но като описа твоите рула ми хрумна идея за правене на нудели. Аз гледах наското едно интересно предаване, където двама звездни готвачи отидоха в австрийските апли на една супер висока хижа и идеята беше да сготвят нещо елементарно  и хранително за планинари. От брашно и яйца забъркаха тесто за немските Spätzle , което нанасяха на дървена дъска в тънък слой и започваха с една дълга нещо като шпакла да събарят във водата ленти от дъската ... не знам дали си представяш. Може да пробваш подобна техника.

За песто от морковени листа не знам дали бих пробвала. Те имат много наситен вкус .

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 09:58 от bella-ciao

# 1 089
  • Мнения: 7 987
Добре облечения баща с добре облечените деца, които са тъпчели в торби зелени отпадъци от фермерския пазар, вероятно имат няколко заека вкъщи.

# 1 090
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 211
Сетих се и за цветове на тиквички, голяма вкусотия, жалко че в България не съм виждала да се продават.
Аз също събирам от пазара или магазина почистени и готови за хвърляне листа от салата и зеле, за кокошките. Моите са свободни, имат декар и половина двор, но зимата няма какво толкова да кълват. Лятото са угоени от плодове които падат и зеленчуци от градината, дори не ги поглеждат, но зимата им се радват.

# 1 091
  • Мнения: 24 533
Не бих се занимавала да готвя отпадъци и специално да ходя на пазар да ги издирвам. То само разходите до отиването до пазар ще ми надвишат евентуално спестеното. А и какъвто съм кулинар, се съмнявам да мога да сготвя нещо ядивно от отпадъци. В магазина макаронените изделия, най-обикновените, надхвърлят 2 лева за пакет, който е не повече от 500 грама и ще се повишават още цените, но пак готвенето вкъщи е по-евтино от готова храна с еквивалентно качество и съставки. И по заведенията ги купуват продуктите, имат разходи за ток, персонал и пр., а трябва да имат и печалба.

# 1 092
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 860
Как пък пица, приготвена вкъщи, ще е по- скъпа от такава в ресторант? Ако говорим за съпоставка с готова пица от супера, съм съгласна. В хладилника винаги има две лидълски пици за всеки случай.

# 1 093
  • Мнения: 11 012
Доста събират неща, особено се обикаля с торби след края на пазара и се рови във всякакви кашони и купчини.
Има доста блогове вече, има рецепти намират се елементарно с Gemüseresten Resteverwertung , Gemüsereste verwerten Zweite Chance für Gemüsereste
 и пр. Аз гледах едно предаване по ard в който една жена с блог си беше изградила доста добър бизнес като съветник, изследовател  и организатор в тази насока. На мен ми стана интересно. 
Аз взех да се замислям в кухнята преди да изхвърля нещо, дали няма да ми послужи за следващо. Защото от друга страна остатъците не може да се съхраняват дълго. Интересен е плана за следващото ядене.
Дафина в Италия много ги приготвят цветовете от тиквички. Те нали остават след като се образува тиквичка? Т.е. нали като вземат цвета не означава, че няма да има тиквичка?

Тарталета може би ако сметнеш тока за загряване на фурната като за пица и то само за една пица.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 10:13 от bella-ciao

# 1 094
  • Мнения: 24 533
Аз пък мисля, че ако обереш цвета на тиквичката, няма тиквичка.

Общи условия

Активация на акаунт