Как спестявате в ежедневието?

• 66 447
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 180
Ами кейсове съм поръчвала последно преди 4 години, когато и купих телефонва - 2 броя и още карам с първият. Бяха по долар ако си спомням правилно. Каишки за часовника си купих като купих и часовника, защото силиконовата фабрична ми запотява ръката и ползвам такива от плат, които сменям и пера ръчно. Не е като всеки месец или всяка седмица да си купувам такива неща, че старите са ми писнали.

# 181
Точно споменатите две неща са ми едни от покупките от такива сайтове. Не че ще забогатея от това, но предпочитам да си купя точно тези неща за по 2лв вместо за по 20, грубо казано. Те няма и да са по-различни ако ги купя по-скъпо де, пак от Китай идват Grinning В момента ми подухва едно вентилаторче което в тукашните магазини е 3-4 пъти по-скъпо отколкото съм го взела - щях да го купя така или иначе но защо да дам повече? На разликата ще намеря по-добро предназначение.
За който се залисва и поръчва на поразия защото е лесно, наистина онлайн платформите даже пречат на спестяването. За някой като мен дето инцидентно поръчва нещо и то е влязъл да търси точно определено, свършва си работата и приключва - не са лош вариант.
Иначе то ясно че най-много се спестява ако изобщо нищо не купиш, поне в повечето случаи Grinning Наскоро се заприказвахме с един познат и се хвалеше как си намерил еди какъв си часовник дето струвал 1500 или 1700лв да беше, ама за 1200. Т.е. щял да спеспи 500. Разсмях се и казах че направо се виждам аз как спестявам 1700 защото това хич няма да си го купя Grinning 
Но темата е за спестяване в ежедневието, което поне аз не го чета като големи покупки а точно от по-дребните, ежедневни или често купувани неща. Дребни, но те се натрупват. И това че на някого нещо му е под нивото, а на друг му върши чудесна работа... ами супер - и за двамата. Не виждам смисъл някой да трябва да се оправдава чак, а почнахме до там да се докарваме.

# 182
За дрехи и обувки ползвам сайтове. Аз от сайт сега си купих маратонки и сандали намалени с по 70%. Друг е въпросът, че и намалени не бяха малко, но все пак аз пазарувам от сайтове и виждам смисъл. Най-носените си рокли съм купувала в края на сезона силно намалени. Дрехите, които харесвам, ги нося до разлагане, но имам и дрехи, които не ми харесват, за съжаление. Те се запазват дълги години в топ форма, заради липса на носене....Заради това, се старая много да обмислям преди да купя.

В България пазарувам редовно от т.нар. немски магазин, там нещата са на прилични брандове много намалени, имала съм страхотни находки. Но наистина тайната е в некупуването без нужда. Но пък хубавото е, че дори, човек да се поизхвърли, после поне има повече неща и спокойно може дълги периоди да не си купува.

Аз пък се чудя има ли смисъл от ваучери и купони за храна? Не съм ги ползвала, а с удоволствие бих спестила от това. Все пак храната си е най-основното перо.  Аз също търся промоциите, в България има радикални промоции в Била, например, и то на по-скъпи продукти.  В Германия ползвам продукти, които са с марката на самия супермаркет. Например едека/реве мляко, паста, овесени ядки са много по-евтини от други брандове същото нещо. Но при нас голямо перо е, че ядем много плодове, зеленчуци, риба, кашкавали.  Чипсове, солети, шоколади, тн неща не купуваме изобщо, тоест само основна храна. За децата и мъжа ми купуваме джелато сега лятото, но само това ни е джънка. Правим обаче палачинки гофрети, кексове, зимата разни сладки. Но пак за храна ни отиват много средства.

Относно забавленията: За забавления, когато сме без пари, много ходим сред природа и имаме атрибути, за да се забавляваме. Например, ние живеем на езеро, и съм инвестирала в СУБ/СУП (онези дъски за гребане), боди борд, и возя децата, имаме и лодка, караме колела, някои от уикендите спим на палатка в някое от местата за къмпингуване. Уикендите и вечерите имаме много забавления, които не са свързани с харчове.

За ваканциите, няма да си кривя душата, че ходим по вили, и СПА, но в много безпаричен период сме летували на хижа Мальовица с дете на година и половина, а аз бременна, и това ни е едно от най-прекрасните запомнящи се летувания. Хората бяха много мили и ни бяха дали голяма стая с много легла само за нас, заради бебето. Качихме сина ни в раничка на Мальовица и на Страшното езеро.  Цялата прекрасна почивка ни излезе почти без пари, носихме си и храна от града. Много ми се иска да го повторим това вече с по-големи деца и да почнем да ходим повече по хижи и къмпинзи, по-малко по луксозни места, но това лято няма да имаме времето.

# 183
От ваучерите за храна опредлено има смисъл, но колкото повече нарастват цените на хранителните продукти, толкова по-бързо свъшват 200-та лева вучери. А едно време се е случало и по цял месец да изкарам с тях.

# 184
А едно време се е случало и по цял месец да изкарам с тях.
Да и аз така - спомням си, че най-много бях събрала около 600лв ваучери, а още не бяха по 200лв. Докато едните свършат, дойдат другите и така се натрупаха.
Хубаво беше.

Иначе по темата - брошурка съм и аз. Дебна намаление и планирам менюто за идната седмица. Така преценявам какво и колко точно ми е нужно наистина. Това основно.
Иначе дреболиики взимам през ден, когато се наложи, но аз живея сама и предпочитам на деня да купувам каквото ми трябва, отколкото да седи и да го хвърля.
Пазарувам и онлайн от няколко основни сайта, избягвам да сравнявам цени защото се обърквам.  Така или иначе ще плащам…
Разбира се, следя за безплатни доставки.
Плащам с телефона и избягвам всякакви такси и таксички, наложен платеж и тн.. улеснява много, но в достоверните сайтове.
Случвало се е да платя и да размисля, после върви си търси парите. Има тромави сайтове с кофти процедури. Затова само от изпипаните.

# 185
Аз съм върло спестовна, къмто леко стисната, но животът досега ми го е налагал. Моите начини за спестяване са:
* Боядисване и маникюр вкъщи
* Уреди на нощна тарифа, когато е възможно (чух, че щели да махат нощната тарифа, не знам дали е така)
* Платнени торби за пазар
* Пазаруване на трайни продукти от Метро на едро.
* Храна за работа от вкъщи
* Вода за навън от каната вкъщи
* Връщаме бутилки и кенчета в Лидъл и получаваме ваучер за отстъпка (част от парите даряваме за Капачки за бъдеще)
* Колата си я мия сама на автомивка на самообслужване
* Докато си натривам тялото, спирам душа, това честно казано го правя не толкова от спестовност, а защото се хаби ресурс.
* Пускам само пълна пералня, когато времето позволява, суша на въздух.
* Дрехи и обувки последните две години пазарувам на 99% от Ремикс. За детето също, вземам страхотни неща на добри пари.
* Козметика ползвам качествена, най-вече кремове, но пак вземам на промоции и като се комбинираме с някоя приятелка и доставка не плащаме, или става пренебрежимо малка.
Вероятно има още, но това ми е на първо четене.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 13:13 от Марена

# 186
  • Пловдив
Цитат
Докато си натривам тялото, спирам душа, това честно казано го правя не толкова от спестовност, а защото се хаби ресурс.
И аз, по същата причина - ресурс. Обаче с колата пестя повече - мия обичайно само прозорците, с пръскалка за стъкла и салфетки. Но от мързел. Автомивка колата ми е видяла броени на пръстите на едната ръка пъти за седем години, конкретно се сещам за два. Локално миене с шише вода на наакано от птици - малко по-често, но само ако много се налага. Sunglasses
Найлоновите торби за покупки от магазините, закачени на две куки за дръжките, ги ползваме вместо кухненска кофа за боклук, което си е разточително.

# 187
Марена, впечатляващо, наистина си ентусиаст! Аз дотолкова свикнах да си носим храна, че сега на път за морето се ядосах, че не носим храна, а купувах сандвичи за по 8 лв. Истината е, че моята храна е по-евтина и по-качествена като продукти. Приемам ресторанти, но за да се наслади човек на качествено преживяване. А да гриза купешки сандвичи - не,  мерси!

# 188
Аз съм върло спестовна, къмто леко стисната, но животът досега ми го е налагал. Моите начини за спестяване са:
* Уреди на нощна тарифа, когато е възможно (чух, че щели да махат нощната тарифа, не знам дали е така)
* Връщаме бутилки и кенчета в Лидъл и получаваме ваучер за отстъпка (част от парите даряваме за Капачки за бъдеще)
* Докато си натривам тялото, спирам душа, това честно казано го правя не толкова от спестовност, а защото се хаби ресурс.
Същата съм, като изключим че прането ми не зависи от времето, защото сушилня така или иначе нямам Grinning Както и кола нямам, та там няма миене и прочие които да мисля.

Това с душа и подобни си е и пестене на ресурс, не само от сметки. На тая суша и на толкова места режими на водата защото няма достатъчно, то е направо грехота да държа да тече вода докато не ми е нужна...
По същата причина съм сложила на мивките аератори които разпръскват водата - съдове или ръцете се изплакват с по-малко така. Намерих си едни които се щраква отстрани да се превключи, а не тези гадните които трябва да издърпаш за да смениш между видовете струя, хем сегашните са и с по-широка глава. А на душа освен че гледам самата глава да е такава и тя, последно сложих с бутон и ми е много по-удобно да спирам и пускам водата така. За съжаление, където живея батериите са от старите с по 2 кранчета и иначе при всяко спиране и пускане отнема известно време да наглася температурата и така нищо не се пести че водата си тече през това време. Сега съм доволна защото това отпадна.

# 189
Преди малко, докато гледах как един колега си мие виличката, лошо ми стана. Шурти една вода, той си търка бавничко, говори си с останалите, водата си тече. Викам, алоуу, водата, а, тя била служебна. Издивявам.
Natka, ти май си моята зодия, общо взето сходно мислене засичам по темите Simple Smile

# 190
Не знам дали има нещо общо със зодията, така съм възпитавана - икономия и на пари, и на ресурси. Като станах на възраст да си решавам сама, си ги доусъвършенствах съответно към моите навици тия неща. А тя и неволята учи, както знаеш, щом казваш че и ти от необходимост си свикнала така...

# 191
* Дрехи и обувки последните две години пазарувам на 99% от Ремикс. За детето също, вземам страхотни неща на добри пари.
* Козметика ползвам качествена, най-вече кремове, но пак вземам на промоции и като се комбинираме с някоя приятелка и доставка не плащаме, или става пренебрежимо малка.
Може ли малко повече информация за кенчетата и бутилките в Лидъл? Какви бутилки се връщат? От бира ли?

# 192
Ето за кампанията на Лидл. Връщат се пластмасови бутилки и метални кенчета. За жалост, в двата най-близки до нас няма такива автомати.
https://www.lidl.bg/c/reload/s10023756

# 193
Четох, че от 2026 всички магазини ще са задължени да изкупуват амбалаж https://www.24chasa.bg/biznes/article/18656092
Не знам дали наистина е така.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 09:58 от Марена

# 194
Дано да стане. Макар че според мен най-ефективното което може да накара хората да ги рециклират е да им ги таксуват при покупката, винаги. И съответно да си възстановяват парите като ги предадат за рециклиране. Ако знаят че "имат да вземат", повече ще предават, сега на много хора им се струва че не си заслужава и не се занимават.
Имам предвид както е в момента примерно със стъкления амбалаж за бирите, ама за всички бутилки и прочие да е така, дори пластмасовите.

Общи условия

Активация на акаунт