Как спестявате в ежедневието?

• 66 449
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 195
Е то 5ст да рециклиращ бутилка в другия край на града и да изхабиш две туби нафта в задръстването до там, е много заслужаващо се ..
Да сложат навсякъде такива автомати, вместо безсмислените жълти, сини и не знам какви сбирщайн-боклук казани и може и да им се получи повече ..

# 196
Съгласна съм с Духи.
След като два сака с празни пластмасови шишета стояха месец на терасата,  чакащи да имаме път към лидл....ги хвърлих оня ден, защото път нямахме натам.

# 197
А, то ако не е достъпно няма смисъл и няма кой да се занимава... На всака крачка трябва да има къде.

# 198
Сутрин, като разхождам кучето, виждам клошари да събират от кошовете празни шишета и кенчета. За тях сигурно става, ама то там лев-два-пет за някое патронче да си вземат. Нищо общо нито с екологията, нито със спестяването.
Имитации на дейности само. И то дори в Пловдив това са си инициативи частни - има в Лидъл и Кауфланд, но на 2-3 места в целия град. Абсурдно маркиране само на намерения.
Да, сигурно е инвестиция такава машина, ама сумати програми пускат на общините по зелени сделки и какво ли не - ей така по една-две в квартал да има.. не да разправят тоя боклук не тук, ама оня по график, ама третия си го оправяйте сами...

# 199
Баш имитация на дейност е. Като всичко в държавата....

# 200
Аз си мъкна в колата бутилките, като знам, че има опция да ги предам и ми е съвестно да ги хвърля в общия боклук. Тази година събрах и бутилките, докато бяхме на морето, оказа се, че за 5-6 дни сме генерирали 40-50 броя, ми не можах да ги хвърля, донесох си ги. Добре, че домашните ми угаждат на лудостите.

# 201
Представям си по влака да ги помъкна Joy

# 202
Честно казано, виждайки цялата мизерия, която сътворяваме, хич не ми е смешно. Все пак, идват поколения и след нас, бива нещо да им оставим. Я ресурс, я малко природа. Да подчертая, че изобщо не се праскам да съм най-голямата еколожка. Просто ми се иска да полагаме поне минимални усилия, а не, след нас и потоп.

# 203
И аз си нося в колата по 5-6 празни бутилки да ги изхвърля разделно Simple Smile Понякога седят със седмици и месеци, понеже в София обикновено ходим пеша.
Това са тези, които сме изпили по време на пътуване, от самата ваканция ги изхвърляме на място (там, където почиваме, има разделни кофи).

# 204
Спестявам от фризьор и маникюр:
Аз съм с много светло руса коса и от както фризьорката ми вдигна цените и иска 80лв за боядисване на корен, започнах да си купувам професионална боя от Златна рибка и да карам майка ми да ми боядисва косата... така процедурата ми излиза 26лв и е много по-забавно когато сме двете вкъщи, хем прекарване време заедно и пием кафе, хем спестявам пари! И от скоро спрях да ходя на маникюр. Купих си професионалните гел лакове на Kodi (много лесно се работи с тях),  база, обезмаслител, електрическа пила и UV лампа. Вярно, че се поохарчих доста за тези консумативи, но в дългосрочен план ще спестя доста пари, имайки предвид, че маникюра и педикюра ми бяха на 3-4 седмици по 105лв...

# 205
Добре, а тези дутилки как ги предавате? Смачкани или както са си? Че ако са както са си ще заемат много място.

# 206
Кенчета и бутилките трябва да са цели, не смачкани.

# 207
Цели ги искат...

# 208
М, значи за мен тая опция отпада, защото за 2 лв ваучер трябват 40 бутилки. Тия 40 бутилки така както са си няма как да ги замъкна, защото се придвижвам с тротинетка из града.

# 209
  • Между гори и планини
Няколко правила има в моето семейство:
1. Парите ги държа аз! Мъжът ми е с много широки пръсти и ако го пратя за хляб, се връща с три торби глупости.
2. Джънк у дома не влиза! Лятото само сладолед в големи опаковки.
3. Никога не пазаруваме на гладен стомах и винаги и само по списък.
4. Ако има промоция на нещо, задължително се купува по много. У дома и кухненският ъгъл става на ракла и отдолу е пълно с буркани нахут, брашно, макарони, ориз , кафе ... Шампоани, душ гелове и перилни препарати.
5. Периодично се ходи на един пазар на който се продават гореизброените, но турски. Особено битовата химия им е хем по- евтина, хем по- качествена. Периодично пълня багажника на колата. Олио например трета година не ми се налага да купувам. То пък е в раклата под дивана в хола 😂 И захар.
6. Отглеждам 99% от зеленчуците и плодовете които консумираме, както и яйца. Чарът да живееш на село.
7. Цялото лято правя зимнини, каквото се сетите - от всичко което имам в двора, плодове и зеленчуци. Буркани рядко купувам, приятели граждани ми събират и пращат с кашони по Еконт.
Направила съм си лична готварска книга с менюта за месеци на ред - закуски, обяди, вечери, десерти. Всичко е пресметнато и знам всяка седмица какво ми трябва, но пазарувам на месец. Реално само месо и кашкавал.
Масло и кисело мляко пак аз правя.
8. Хляб правя аз, два пъти седмично по два селски хляба.
9. За сметки и храна харчим само от доходите на мъжа ми. Моите се спестяват. С моите се правят ремонти , купуват неща за дома, дърва за огрев и всичко нужно за градината. Но пак успявам да пестя.
10. Синовете ми помагат с част от парите които работят почасово ( един на 18 и един на 23). Гимназистът си плаща сам уроците.
11. Имаме две коли, много пестеливи на дизел. Едната е семейната голяма. Другата е моята малка, която събира двама и някоя друга чанта, но от село до града е идеална.
12. Всичко е напълно застраховано, къща, коли, ние.
13. Като типичен козирог водя дневник на приходите и разходите ни.
14. Допълвам - на фризьор ходим само за подстригване. Аз не се боядисвам, рядко тонирам с шампоан с цвят, не ходя на маникюр. Дрехите за село са от Пепко, тоест - ефтинджос. За училище, за из града - имаме , купила съм скъпи, качествени, а не еднодневки. И се носят дълго. Но когато се приберем , се преобличаме с домашни удобни. Така и с обувките. Аз по принцип съм от рядката порода жени, които мразят да ходят по магазините, а в МОЛ стъпвам само за кино от дъжд на вятър.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 15:15 от Доня Дафина Черешова

Общи условия

Активация на акаунт