Как спестявате в ежедневието?

• 66 473
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 380
с колата ли?

# 1 381
Напълно вярно е. Съседи имат хранителен магазин до нас, редовно ги виждам в Метро и Лидл да пазаруват и да си зареждат магазина оттам. Идеята е да се спести, а в малките магазини това е невъзможно. Цената на много от нещата е с 15-20% по-висока от тези във веригите. Като теглим чертата ако пазаруваме от малки хранителни магазини на седмица ще сме дали доста повече пари. В хипермаркетите има много намаления, които също са в плюс.
Не знам дали сте почитатели на запасяването, но аз много често купувам по 2-3 неща, когато са намалени. Предимно козметика и препарати, но например замразен грах тази седмица от ЛИДЛ също взех няколко пакета.

# 1 382
Високата цена в малките магазинчета определено е фактор, но за мен първопричината да не пазарувам от малки магазини е липсата на избор - има един вид олио, един вид ориз, един или два вида мляко, един вид бадеми (насипни и обикновено застояли), както и пълната липса на някои по-специфични продукти (тофу, хумус и подобни). Ами предпочитам да си избера марка и разфасовка, която ми харесва. Отделно, аз правя седмичен голям пазар, мразя да вися в магазина в делничен ден в час пик. За да напълня 300-400 лева от хранителни стоки от малък магазин нали се сещате, че всичките продукти трябва лелята да се разходи да ми ги подава от рафта. Супер досадно. В повечето не може да се плаща с карта (поне тези покрай нас), трябва да мина пари да изтегля предварително. За мен това е неудобство и загуба на време. В малък магазин влизам, когато ми трябва едно нещо, което инцидентно съм забравила или ми е свършило. Обикновено хляб или зеленчуци, друго рядко се налага а купувам от кварталните.

# 1 383
Около нас има доста добре заредени малки магазинчета - и нишови от типа хлебарница, млекарница, месарница, деликатесен, рибен и пр., и смесени - тези например са с много по-добри плодове и зеленчуци от веригите. За всеки вкус и разбирания има. Вчера например пекохме страхотна тиква от магазинчето наблизо - мм един път се излъга да купи от една от веригите и решихме, че сигурно са заредили сорт за прасета. Има го и явлението "семейства от велинградско", които в определени дни носят млечни, яйца, сладка и такива неща. За всеки вкус, както казах.

# 1 384
Има средно големи супермаркети, които също зареждат от Метро, макар и не само от там. Докарват сходна на тази във веригите цена, дори може да е по-евтино като част от политиката си. Вземат отстъпка за количествата, които са по-големи, отколкото при най-дребните търговци.
Или ако имаш 2 малки магазина, пак вземаш по-голямо количество и при добро желание, може да докараш конкурентна цена.

# 1 385
В зеленчуковите магазини е 50/50 положението. На някои места стоката е от същите борси като в хипермаркетите, а на други наистина има много хубави зеленчуци. Зимата правим супи в мултикукъра, пасираме и така приемаме витамини от зеленчуците. Салата в това време е рядкост.

# 1 386
В селските ни магазини, от единия почти нищо не купувам, защото продава по-скъпо, застояват продуктите, вечно нещо няма, което ти трябва, другият е добре зареден като наличности, макар и не огромно разнообразие, обаче като видя, че бананите с лепенка на Лидл ги продават за 4 лева килото, когато в брошурата са 1.95 лв, наистина ме хваща яд да купувам, а пък за едни банани няма да отида до града. Иначе като препарати и козметика предлагат и доста такива, които са паралелен внос, и примерно голям шампоан Шаума, Нивеа, Пантен (400 мл) и пр., е към 6 лева, голям душ гел (към 700 мл) е към 8-9 лева, Доместос и пр. са по-евтини, отколкото във веригите.

# 1 387
  • Между гори и планини
Докато живеехме в града, пазарувахме основно 1-2 пъти месечно. От магазините до нас само млечни продукти, хляб, плодове и зеленчуци от плод-зеленчук. Още тогава преди 8 години ми беше много скъпо - кило картофи, продукти за зелена салата - 20 лв . Сега сигурно ще 50
На мъжът ми му харесваше, казваше че има усещането за малка общност като в САЩ по време на неговото детство. За съжаление ще станем точно като САЩ - живот на кредит и пазаруване от големите вериги.

# 1 388
  • София
Мерси, Натка! Може би мултикукър е моето.

Само на мен ли в Метро не ми се вижда толкова евтино?
Пазаруването при нас става като бабите. Не ми тежи, даже ми е забавно и приятно. Вадя брошурите на супермаркетите, ние имаме и Кауфланд, и Лидл, и Фантастико сравнително наблизо. Вадя промоциите, които ни импонират, и правя списък, после с останалите неща, които ни трябват.
Ако пазарувам аз, се връщам с още доста залъгалки, разбира се. Но важно е желанието. Joy

# 1 389
Изобщо не е евтино в Метро. Тази седмица, докато гледах телевизия ми попадна реклама на Метро, 50 лева за Первол, който в ДМ, Кауфланд и Лидл е под 30 лева. Доста голяма разлика…

# 1 390
Според мен в Метро цените са най-високи, като може би най-изгодно е, ако се запасяваш и взимаш по повече неща, тогава имат отстъпка, но аз няма къде да ги съхранявам.

# 1 391
Мерси, Натка! Може би мултикукър е моето.

Само на мен ли в Метро не ми се вижда толкова евтино?

Скъпо е в Метро и то много.
Фирмата tuppurware фалира, но марката е купена и ще се продава в осем държави. Именно те имат продукти, в които се замразява храната и после директно се слага в печката.
Изключително ми е удобно да вляза в малкия магазин в отсрещния блок да купя един хляб с 25 по- скъп, на разходка с кучето. Времето ми е по-ценно, иначе имам на 5 мин Лидл и Била. ЛИДЛ отдавна не е това, което беше.

# 1 392
  • Между гори и планини
И аз мисля, че е скъпо в Метро. Хората се лъжат по големина опаковки и етикети с цена без ДДС. На касата сметките излизат криви. В Метро ходя два пъти годишно, когато търся продукт който го няма другаде.
Честно да ви кажа, преди бяхме на квартира, голяма, нова, обзаведена, на хубаво място, във Варна. В момента едностаен апартамент, гарсониера е по- скъпо отколкото ние плащахме преди 8 години. Да не говорим за битови сметки, храна... Ако бяхме останали във Варна, щеше да се наложи и аз да работя и пак нямаше да ни е лесно с това което сме свикнали като стандарт. Да не говорим, че сега едва ли бихме могли да си купим имота който имаме и то без кредит. Това което ни стигаше преди на 4 членно семейство, сега му е заплатата на големия ми син в София, ако иска да пести, трябва доста да внимава.

# 1 393
  • София
И аз съм чувала вече от немалко хора, че Варна хич не е райско място откъм цени и някои услуги се конкурират стабилно със столичните.

# 1 394
Който не работи няма как да ме разбере, че прибирайки се в 18 часа няма как да почна да готвя. Затова си приготвям в неделя няколко ястия да имаме поне до сряда. Не губя много време, ползвам 2 котлона и фреъра. Така съм спокойна, че имаме качествена топла храна всяка вечер. Моят мъж не готви, ама не мисля да го сменям по тази причина. Той вдига масата, разтребва кухнята и нарежда съдомиялната. Не мисля, че пестя по този начин, правя го за удобство.
Може ли да споделите какво приготвяте, някакъв пример.

Общи условия

Активация на акаунт