Раждане в АГ Варна

• 30 605
  • 391
  •   1
Отговори
# 270
Присъствие на бащата е възможно само на 7 ет., а престой на 7 ет е възможен само ако има избор на екип.
За естествено казаха че стои в съседната стая, в която има стъкло от което се вижда родилна зала. И после мисля че го пускат при родилката.

# 271
  • Вестерос
Бебето като ти го дадат си е при теб. Вземат го за изследване, а и да го изкъпят, но в банята до стаята ти.

# 272
  • Varna
Присъствие на бащата е възможно само на 7 ет., а престой на 7 ет е възможен само ако има избор на екип.
За естествено казаха че стои в съседната стая, в която има стъкло от което се вижда родилна зала. И после мисля че го пускат при родилката.

Благодаря за споделянето! Звучи ми малко като скам... да е в другата стая и да ме гледа през прозореца не е същото като да е до мен. Че и пари ще ми искат! Жалко, че не се дава шанс на татковците..

# 273
Ами ако имате още месеци, може да отидете на ден на отворените врати.
Аз това разбрах за присъствието при естественото раждане. Но повече ме интересуваше секциото и може да съм пропуснала нещо.
Но като цяло нагласата тук си е такава, че бащите са пречка там и е по - добре да не им се мотаят из краката. Специално акушерката която водеше презентацията на деня на отворените врати в такъв дух се изказваше, как било женско отделение, как жените ходели по цици и т.н, което не е съвсем така. Затова си плащаш самостоятелна стая, никой мъж няма да броди из коридорите безцелно.
Но .....това е тук по нашите ширини, за мен лично е дискриминация спрямо мъжете, но това си е моя мнение.
Много жени са единодушни с лекарите и акушерките и мислят че е по - добре да са сами в този момент.
Но аз имам опит от преди 7 години и знам какво е да си със съпруга си през тези дни и е в пъти по - добре, пред това да си сам.
Тук промените в мисленето идват много бавно, а пробива в закостенели и корумпирани системи каквото е бг здравеопазването още по - бавно и трудно.

# 274
  • Варна
Аз като говорих с тях, казаха че избягват,защото бащите са силни- вилни, а пропадат и се чудят кой по напред да спасяват. Така, че и аз смятам че в родилна зала не е ок да присъства бащата, освен ако не е лекар по професия. Другите не съм убедена, че ще издържат.
Макар и лекари да не се толерират. В МЦ на АГ изгониха един баща- лекар, защото пазят бременните да не се разболяват и не искат никой друг да влиза в център.

# 275
Е, в центъра на АГ и по гинекологичните прегледи и аз съм съгласна че нямат работа да висят пред кабинетите и да си ровят в телефоните и да кибичат.
Но пак казвам......тук си плащаш за самостоятелна стая, не висят при другите жени......
А и раждането не е същото като прегледа при АГ, веднъж в живота е и всичките ми познати в чужбина са раждали с присъствието на баща, за което дори не се плаща. Счита се за нещо най - естествено, а не за някаква екстра на болницата ......Той е толкова родител колкото майката и има право да присъства ако желае.
Сега точно при напъните и излизането на бебето да е в родилната зала, не мога да кажа подходящо ли е, не е ли, аз съм била само секцио, но усещането да си сам в тия кофти болници срещу това да си с мъжа си е в пъти по - добро.
И все пак за мъжа който е чакал пред вратата и си е поел детето това е емоция и спомен, който няма да забрави.
И казвам това като човек който по - принцип е ампутиран от силно изразена емоционалност, както и мъжа ми. Дори не ходим по фотосесии и подобни неща.
Но за мен внушенията които се прокарват тук от лекари и акушерки си е дискриминация спрямо бащите и битува в бг по ред причини - корупция, затворена система без прозрачност и т.н.
Насаждат тези вярвания и в родилките, за да си мислят че това е ОК.

# 276
Чета аз тази и съседната тема за ВИП отделеноето и както бях супер убедена как това е болницата в която искам да родя, вече не съм толкова сигурна. То като теглиш чертата какво се оказва:

1. Няма избор на екип за естествено/спешно раждане;
2. Няма ВИП стаи за тези които са без избор на екип, разбирайте тези които раждат естествено/спешно;
3. Очевидно с акушерките е на късмет и може да попаднеш на тотално неадекватни такива;
4. Едва ли ще те подкрепят/помогнат с кърменето;
5. Децата не е сигурно дали и как ще ги гледат, че отново ако попаднеш на неадекватни грижи може и вътреболнична инфекция да имат и т.н.;
6. За бащата какво да кажем, платете там 150лв, пък ще видим точно колко и как ще бъде с вас и бебето;
7. Единственото май за което си заслужава е неонатологията, която много хвалят, ама и там колко са добри не съм сигурна, а и не искам да разбирам.
8. А и май имат по-голяма концентрация на добри лекари отколкото в другите болници. За другите места чувам 1-2 имена и до там, а тук сякаш почти всички са добри.

Не ме разбирайте погрешно, ясно ми е, че много от недостатъците ги има и в другите болници, но тук има едно преднамерено разграничение по отношение на начина по който една жена ражда, както и остарели разбирания за участието на бащите в този процес. Следователно изглежда като да има целенасочено изнудване и едва ли не натиск над родилката да избере секцио, че да ѝ е по-спокойно, сигурно и удобно. Ами извинявайте, ама това е мега скандално във времена в които уж много други болници и лекари промотират естественото раждане. Виждам, че много от вас директно са си решили за секцио, както и аз може накрая да направя, а може и да ми се наложи, ама супер много ме дразни, че в момента ме карат да избирам преднамерено, без инидикации за това, само защото са егати изостаналата болница и не подкрепят по никакъв начин естественото раждане и спокойствието на жените в този си избор.

За бащите честно казано ми е все тая дали идват в родилната зала, защото аз лично не бих искала ММ да е с мен там. Но помощта която може да окаже и подкрепата, ако има достъп до самостоятелната стая в която са жена му и детето му след раждането би била незаменима. Не искам да си представям как ме боли всичко, гърдите ми ще експлодират и единствения човек който може да ми помогне е жена, която евентуално обслужва не знам още колко други жени и която не е ясно в какво настроение е всеки един момент. Слушам историите на мои приятелки как в София са си в самостоятелни стаи, мъжете им нощуват при тях, помагат им, гледат си заедно бебето като семейство 3-4-5 дни, а тука...

Честно ви казвам идва ми да запаля колата и да отида в София да стоя един месец на хотел само и само да не се поддавам на манипулациите и натиска на подобни болници.

ПП Да не е само хейт, ще споделя, че аз бях избрала д-р Георгиева допреди да разбера, че вече нямало избор на екип. Ходих 2 пъти на преглед при нея. Като цяло съм доволна, харесва ми. Но тъй като все още съм 6-ти месец и имам някакво време започвам да се чудя дали да не се преориентирам. Не мога от коментарите ви много да разбера последно има или няма лекари които се навиват да дойдат спешно при естествено раждане. Защото за този д-р Липчев доколкото разбрах се съгласявал. Тепърва ще проуча да разбера кои точно са израждащите лекари в тази болница, как дежурят и как точно работят в екипи, защото пък ми прави впечатление, че май почти всички лекари са много добри там, та не е чак такъв риск да попаднеш на който и да е от тях.

# 277
Последният пост е абсолютен хейт и плюене по АГ.
И само да добавя: родила съм 2023г., имаше над 1000лв разлика с цените между Майчин дом и АГ, при равни условия. Ако някой толкова иска мъжът му да е там, дори да плати 150лв, отново излиза по-евтино спрямо Майчин дом (за Света Анна не знам условия, отвратена съм от Спешния им център и не бях дори преглеждала този вариант макар да има все още и от там добри имена).
Не смятам, че е редно мъжът да е на 10см от жена си по време на раждането, където се пази някаква стерилна среда, детето се дава на мъжа да го подържи и мъжът може да стои с жена си преди самата операция с нея в стаята за кураж.
Никой не ме е тласкал към секцио, нито е имало пропаганда за определени типове стаи да резервирам и тн.
Доктор Георгиева е лекар по призвание, имах тежка бременност, звъняла съм й често и дори тя самата е давала вечерни дежурства, защото поне веднъж в месеца ходих на такива. Три пъти бях в болница преди самото раждане и имах нормално отношение от персонала. Имаше и много мили, имаше и една идея по-безразлични, но всички си вършеха задълженията. Прекарала съм над месец събрано в АГ и имах достатъчно база на сравнение между различните доктори.
Бих избрала отново АГ, ако имам тази възможност, просто бих донесла лично мои някои неща, за да не ползвам на болницата.
Бях със спешно секцио и събудих лекаря си по спомен между 5-6 часа сутринта, дойде с мъжа си макар да не бяха на работа него ден.

# 278
И аз не мога да се сдържа и ще подкрепя Nomadgirl. Повече от половината неща не са така и не знам защо се опитват да се правят внушения за натиск за секцио или вътрешно болнична инфекция, която между другото може навсякъде да се случи. Раждах 2023 там и заклевам се, че получих адекватна помощ и отношение далеч от грубо или високомерно. Две различни жени ми помогнаха за кърменето, детето ми бе изписано живо и здраво. И не, не бях на седмия етаж, нямаше места тогава.

# 279
S G C предлагам ти да не се настройваш негативно, т.к макар някои недостатъци,  там работят професионалисти, така че ако си избрала и вярваш на своя лекар, важното е да се развият благополучно нещата.
Имай предвид, че кофти персонал или кофти неща има във всяка една болница, няма идеални. Това важи и за всички останали сфери на живота. Не си мисли че в София са перфектни. Гнили ябълки има навсякъде.
Лично аз никога не съм очаквала мило отношение в болницата, очаквам базовите неща да са на лице. Знам че хората там са на работа и няма време за лигавщини.
Мнението ми за бащата обаче е нещо лично и всеки го пречупва през собствената си призма.
Това че за мен е важно, не означава че за друг трябва да е и обратното.

# 280
Приемам коментарите ви момичета и се извинявам за хейта и острия тон. Обикновено не съм чак толкова остра, но явно ми се натрупа напоследък. Всичко дойде от това, че наистина от всички чувах как това е най-доброто място за раждане, най-добрите професионалисти, неонатология и суперлативи за почти всички лекари там. Следствие на това решавам аз, че там ще раждам и точка. И изведнъж всички тези новини от последните седмици и коментари за акушерки ме изненадаха и да си призная разочароваха. Може би и приятелките ми които ми разказваха за ражданията си как са си били при техните си лекари, как през нощта са дошли веднага да ги изродят (и за Варна и за София става дума) и как после бащите били с тях и ала бала, идеални картинки и може би си представях че и с мен ще е така. А това което в момента се случва е че аз умирам от страх, че лекаря който съм избрала и който ми знае историята няма да дойде в деня в който тръгна да раждам (спешно секцио или естествено) и как ще попадна на някакви тотално непознати хора, напълно сама.

Ето например nomadgril разказва за д-р Георгиева колко е невероятна и как като ѝ се е обадила веднага е дошла да я изроди и си е била с нейния си лекар. Да, но точно д-р Георгиева наскоро е казала на една позната жена, мисля че чете тук, че ако тръгне спешно секцио няма да дойде, защото вече ги глобявали и не разрешават. Та колкото и опита на Nomadgirl да звучи чудесно, е от преди 2 години и най-вероятно вече не се случват точно така нещата.

Не казвам, че няма професионалисти, просто обобщих това което прочетох в последните мнения от двете теми, всеки може да проследи другите мнения и не съм си измисляла нищо сама, фактите са си факти, предимства като избор на екип и ВИП стаи са само за раждащите планово секцио според най-последната информация от дни на отворените врати, а вече няколко жени споделиха лош опит от конкретна акушерка, как не са им помогнали и са им стискали гърдите, така че толкова по това какви внушения съм правила. Ако някой се е почувствал засегнат се извинявам и може би не съобразих, че тук са основно бременни и може да не им повлияе добре. Ще се въздържам да се включвам в темата повече и без това няма как да помогна от личен опит тъй като ми е първа бременност и не съм раждала още. Късмет на всички с предстоящи раждания и здрави бебоци!

# 281
Негативните и положителните мнения в крайна сметка ни помагат да добием обективна представа за нещата, да не сме  в  заблуда и всичко тотално да се размине с очакванията ни.
Поне аз винаги съм предпочитала да знам и неприятните аспекти на даден процес, а не да си надена розовите очила.
Неприятен персонал има и ще има винаги и навсякъде.
Освен това факта, че при мен преди 7 години нещата са се развили благоприятно, не е повод да не виждам негативите на цялата система, както и не топли тези хора при които нещата не са се развили добре, имали са проблеми и т.н.
Дори самите лекари работещи там са наясно с тези неща. 
Просто не си създавай неприятна нагласа за всички, за щастие винаги се намират и добри хора, било то от съседна стая или някой от персонала, с които престоя да остави положителни спомени.

# 282
Здравейте, аз бях при доктор Георгиева и я питах, ако стане нещо спешно ще дойде ли, тя ми каза, че няма как. Има закон, който не им позволява да вземат пари при ситуацията по спешност, тоест разберете всяко едно естествено раждане, няма как да е с избор на екип, самата тя ми каза цитирам, сега ще вкарам едно момиче и ще и предизвикам раждане, за да може да съм на смяна и явно да има избор на екип. Не може да се отрече, че прави масово впечатление, че има огромен брой родени деца секцио и за мен това не е случайно и обвързано с горните факти. Факт е обаче и че явно някои лекари ходят по спешност, не знам как става, споделям моя опит с Георгиева. Също така бях на отворените врати, акушерката освен че каза, че много лесно се отказваме да кърмим, нямаше изречение, ама ние ще ви помогнем да се справите. Имаше точно обратно, че са заети и не може да се очаква да са на разположение постоянно. Аз лично си извадих изводите за себе си.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 19:08 от Mariya M

# 283
Така е по закон, в действителност оформлението на документацията пишеше,че съм платила 900 лв за подобрени условия на реанимационна зала. Аз пък предпочитам 1000 пъти да дам 900лв и за спешно секцио, но отново да избера моя лекар, а не този на смяна. Бях приета около 1-2 часа сутринта и ми измерваха тоновете на всеки 30мин. Пак подчертавам, звъннах около 5-6 часа и тя дойде. Дали щеше да дойде по-рано няма как да знам, но имах благоприятната възможност да изчакам. По спомени на денят на отворените врати също бяха казали за това, че при по спешност/естествено раждане вписват тази такса избор на екип като подобрени условия на реанимация. Попитайте ги на следващите им приеми, моята информация е от юли 2023г.
Просто твърдя, че дори и с допълнителните им такси като това за ВИП и таткото да присъства, отново е по-евтино от Майчин дом. Честно казано не съм попаднала на лош лекар в АГ. Много внимателни бяха всички. Когато за първи път имат проблем бях отишла в Майчин дом (защото в АГ имаха раждане и на дежурния кабинет не можеха да кажат кога ще се освободи лекаря) ми казаха да почивам и да пия но шпа, а същата вечер по-късно ме приеха в АГ за задържане и стоях 10 дни.
Имах усещането, че в Майчин дом всичко е за пари като всеки един частник, лични впечатления, докато в АГ просто видях хора, загрижени за спасяване на плода, макар и в начална бременност.

# 284
  • Вестерос
Като раждах 2022 година имаше статистика за 2021 година, официална, за инфекциите в трите болници. В АГ и МД бяха около 10-15% мисля, не помня точно, но под 20, за ОБ беше над 40%. Това ме отказа тотално от ОБ.

И спокойно, в АГ гледат бебетата. След секцио ги гледат няма и 24 часа и ти го дават сам да си го гледаш, за естествено раждане го дават много по-рано. Стотици бебета са спасили, включително и такива родени в МД и ОБ.

Общи условия

Активация на акаунт