Момче на 2 години, 20 кг при ръст 92 см. Нормално ли е?🤔

• 6 272
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
Е, да, но вие казвате, че 5-годишното ви дете е 13см по-високо и 5кг по-малко от детето на авторката, което е три години по-малко.
Не е нормално всеки месец от раждането до 2 години да се качва по 1.5кг.

# 31
Моето е родено малко и не е и ящно. Просто децата са много различни. Познавам пълни дечица, които се издължиха в ученическата възраст. Майката най-добре си познава детето и нека прецени тя.

# 32
Да, разбира се, че е съвсем възможно да няма никакъв проблем. Аз не твърдя, че има, а съветвам да потърси специалист. Аз така бих направила.
Все пак в днешно време все повече и повече деца са затлъстели, не може да се сравнява с преди 20 години. Обаче според авторката, детето не яде чак толкова много, тогава как качва по 1500гр на месец? Аз не мога да си го представя, това наддаване е характерно за първите 2-3 месеца след раждането , а не за постоянно.
А и не мога да се съглася напълно с твърдението, което често срещам, че майката си познава детето  и знае най-добре. В някои случаи- да, но не винаги, майките не сме лекари, не сме специалисти по всичко. В случая, майката явно има притеснения, затова е пуснала и темата.

# 33
Не е лошо да направи консултация с лекар, да. Може наистина да няма проблем, но е добре да се консултира. То проблемът е, еч за този ръст килограмите са много. Аз познавам по-едри деца, чиито родители са по-едри, което е съвсем нормално. Но в тези случаи децата са и по-високи от връстниците си и нормално да са по-тежки. Докато в случая говорим за дете с нормален за възрастта си ръст.

# 34
Не е възможно кърмата да е причината за килограмите, нито пък има значение колко суче. По- скоро ако не яде и не наддава трябва да се търси причината в кърменето, не обратно. Нито пък трябва да давате обяснения защо кърмите- за дете на две години е съвсем нормално да се кърми още, то ще си покаже кога е готово да приключи ( самоотбиването при моя син се случи на 3,5 г.).
Аз бих се консултирала с ендокринолог за собствено спокойствие, иначе е ясно, че всяко дете расте по различен начин, няма нужда да изброяваме кой колко е бил еди-кога си.

# 35
  • MI
Как да не може да се изчислява индекс на телесна маса за децата, като си има точно такива графики на СЗО и педиатрите по тях следят децата? Границите са много широки, да, но като излезе от тях, особено толкова много, и търсят проблем.

# 36
Ами аз не мисля, че е нормално.
Аз съм 176 см, ММ е 196 см.
Сина ми на 2 години  е бил 93 см. - 12 кг.

Аз бих махнала кърменето. Въпреки, че моя син пиеше мляко до 2,8 години всяка нощ.
Но пък не ядеше много  от твърдата храна.

# 37
Сега погледнах стари записки, на 91см синът ми е бил 11кг,но възрастта беше по-голяма, вървеше дребен за годините си.
Не е критерий моето дете, но в описания случай ми се виждат много кг, а и храната. Щом детето се кърми още, може да се намали някое от междинните ястия. Дори плодовете понякога, ако не са сезонни, не носят полза. Движение 2-3 часа също е малко.
Да, има децата които се "издължават", но не може да се разчита винаги само на това. В ДГ имаше едно много пухкаво момиченце. В 7 клас беше най-елегантната девойка, не  само защото вече беше слаба, а защото имаше добре оформена фигура и излъчваше жизненост. Обаче, зад това стояха години занимания с балет, отделно играта на открито, а предполагам и хранителен режим(не гладуване). Така че,в повечето случаи  не става "от самосебе си".

# 38
  • MI
Детето е само на две години. На тази възраст голяма част от децата пият мляко, независимо дали е АМ, краве или сучат. От АМ със сигурност кърмата е по-малко калорична, неслучайно при АМ има режим, а се кърми на поискване и масово кърмените бебета са по-малко пухкави докато са само на кърма. В кравето мляко пък колко повече протеини има, та съвсем. Надали на това дете точно кърмата му е проблема, че и на диета да го слагат при условие че само отказва хранения. Или му е много малко движението, което ми се вижда малко вероятно при два-три часа навън, или има някакъв проблем, или е физиологично. Напълно възможно е да е третото и просто да го израсте, но аз бих проверила поне да не би да е друго.

А за движението, навън предполагам тича, играе, т.е. е активно движение тези часове? Предполагам и вкъщи не стои на едно място повечето време? Ако е така какво малко движение....

# 39
  • София
масово кърмените бебета са по-малко пухкави докато са само на кърма.

Точно обратното съм забелязала.

# 40
масово кърмените бебета са по-малко пухкави докато са само на кърма.

Точно обратното съм забелязала.

Аз също съм чела, че кърмените бебета наддават повече в първите месеци, моят също беше така.
Но не смятам, че това има голямо отношение по темата. Както споменах вече, за мен не е нормално след първите няколко месеца, детето да качва по кило и половина всеки месец.

# 41
  • MI
Не съм си го измислила, има си статистики. Примерно тук обясняват защо:
https://cordis.europa.eu/article/id/30727-eufunded-study-reveals … abies-grow-faster
Въпросът е че наистина след първите месеци не е нормално такова наддаване независимо от млякото. И не е логично точно млякото да се спре в случая.

# 42
Не съм си го измислила, има си статистики. Примерно тук обясняват защо:
https://cordis.europa.eu/article/id/30727-eufunded-study-reveals … abies-grow-faster
Въпросът е че наистина след първите месеци не е нормално такова наддаване независимо от млякото. И не е логично точно млякото да се спре в случая.

Килограмите на детето хич не са малко. И ако няма някакъв медицински проблем, не е лошо наистина да се намалят калориите. Може би детето вече е достатъчно голямо да се откаже от сученето.

# 43
  • MI
Съгласна, но първо да проверят за проблем. Защото както казах, дъщеря ми е на същата възраст, също суче, така като чета яде повече и е пет кг по-лека и два см по-висока. И не е слаба, нито дебела, съвсем в нормата е. Съмнява ме че е от калориите затова, колко трябва да суче и яде на обед, че при пропускане на вечеря често да е толкова много над горната граница на графиката?!

# 44
Двадесет килограма със сигурност са много за дете на тази възраст. Каква е причината за свръх теглото не се наемам да коментирам.
Моят син е на 3 г. 6 м., ръст 102 см, тегло 17 кг.

Общи условия

Активация на акаунт