Проблеми с кастрирана котка

 • 2 509
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 159
Здравейте! Имам нужда от малко съвети. Вчера кастрирахме нашата котка. Женска е, живее на двора, на 7 години е. Много се притеснявах от самата операция, а сега в момента още повече. Сравнително бързо излезе от упойката, още на втория час. Ветеринарят каза, че нямало нужда от яка, конците били много здрави. Нямало нужда и от обезболяващи, тъй като упойката имала действие до четвъртия ден а до тогава всичко щяло да е зараснало. Изписа само антибиотик за 5 дни, който тя днес не можа да приеме нацяло, защото вече втори ден не иска да яде и да пие вода и точно това много ме притеснява. Нормално ли е? Мяука рядко, само лежи. В редките случаи, когато стане си ходи нормално, не се клатушка. Но е много замаляла. Зениците и са добре. Иска да я галя постоянно и много мърка. Има позиви за повръщане, но не повръща. Днес доста си ближеше раната, която е доста гадничка и ме е страх да не я отвори. На топло е, прибрана е вътре, но определено и е странно това, защото не е свикнала. Кога е нормално да почне да се храни и да пие вода? Мокря и поне устата малко за да не се обезводни. Дали я боли? Дали има нужда от обезболяващи? На кой ден всичко зараства? И на кой ден е подходящо да я пусна навън за да няма риск от инфекция? И как да и давам антибиотика като не мога да и отворя устата? Извинявам се за може би детинските въпроси, но за първи път се сблъсквам с това и не искам тя да страда. Благодаря ви предварително!

# 1
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 9 440
Ако котката е кастрирана на 16, вече може да пие вода, ако е от 15, може да ѝ предложите мека храна с водичка вътре. Тя ще прецени кога да се храни, но ако не пие, се консултирайте с ветеринаря незабавно. Може да се наложи система да ѝ сложат (обикновено слагат следоперативно за хидратация, но може да се нсложи пак).
Относно антибиотика, може да го дадете по следния начин (не е най-приятния, но върши работа): сядате на диван или легло и слагате възглавница върху краката си, слагате котката отляво на вас, с предните лапи на възглавницата, а тялото ѝ притискате внимателно, но стабилно надолу с лакът или към тялото ви. С лявата си ръка хващате котето за кожата зад врата (на "мама каза") и издърпвате назад., така че да отметнете главата му. С три пръста на дясната ръка хващате таблетката, а с безименния и малешката отваряте устата на котката отстрани. С показалеца пъхате хапчето чак в дъното към корена на езика. Без да пускате котката с лявата ръка, с дясната затваряте муцунката и я държите да преглътне. После я освобождавате и предлагате лакомство и галене с гушкане, ако изобщо я намерите къде се е скрила. Има и приспособления за даване на таблетки, но те заместват само пръстите на дясната ръка, които напъхват хапчето към гърлото, останалото е същото.

# 2
 • София
 • Мнения: 28 877
Антибиотик давах като го нарязвах на много ситни парченца и после ги слагах в хапките от пауча.

# 3
 • Мнения: 249
И двете ми котки ядоха веднага след кастрацията. Ако продължава да не яде, се консултирайте с доктора. Възможно е да е стресирана, още повече, че сега е у Вас. Едната ми котка също живее на двора. Казаха да я пуснем там. Не искаше да стои у дома. Не е имало проблеми с раната. Аз я гледах всеки ден. Не се притеснявайте. Отначало мястото изглежда ужасно, но до десетина дни се оправя

# 4
 • Мнения: 10 739
Щом има позиви за повръщане, тя се автопредпазва като не яде, не я зори за храната. Като ѝ олекне, ще прояде, щом се гали и мърка. Козината ѝ как е? Суха или гладка? Първо пробвай с вода да ѝ предлагаш. Ако почне да пие вода, значи ще започне и да се храни. Не я мокри излишно. Simple Smile Само предлагай чиста купа с чиста вода.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 13:18 от amy_nka

# 5
 • Мнения: 1 159
Благодаря ви много. Козината и мисля, че е добре, гладка е. Раната също. Днес не я ближе. Замаляла е и лежи, изправя се от време на време само за да се премести от едната страна на другата. Мърка докато я галя. Има лек напредък, изяде 3 - 4 парченца от пауча, но не иска повече. Вода отказва, но и даваме по - малко със спринцовка. Антибиотика го дадохме на две части, защото въпреки, че е малко хапчето ме е страх както и е сухо гърлото да не заседне нещо. Дано се оправи до няколко дни и да се раздвижи.

# 6
 • Мнения: 10 739
Можеш да стриеш антибиотка на прах и да го дадеш с вода в спринцовка. Синулокса от 250 мг се стрива много по-лесно от дребния за котка от по 50 мг. Една четвъртинка от 250 мг е равна на 62,5 мг - колкото малка таблетка. До утре ако не е по-добре, веднага на вет. Не е много нормално поведението след толкова часа след кастрация. Питай вета как е минала кастрацията. Ти разгонена ли я прати на кастрация?

# 7
 • Мнения: 1 159
Вики ( така се казва ), вече хапва по малко, особено риба тон 😊 разкарва се из стаята, разтяга се, пак си полягва обаче после. Не и е още до игри. Мяучи от време на време, според мен иска да излиза навън. Още не ми изглежда много добре. Звъннах днес на ветеринаря, обясних му всичко, той каза, че всичко било наред, операция било все пак, по - възрастна била, нормално било възстановяването да става бавно. Утре и свършва антибиотика, 4 хапчета е пила, едното не го прие първия ден, питах го да взимам ли още за да стане поне пълен курс от 5 дни, нямало нужда каза. Нито поиска да я види профилактично, нито каза нещо за допълнителни изследвания. Според него всичко се развивало добре. Може ли да ми кажете конците на кой ден долу - горе падат сами и на кой ден е препоръчително да я пусна навън за да няма риск от инфекции и отваряне на раната? Както и може ли да помоля, ако е възможно някой да ми прати снимка на мястото след операцията? Аз не разбирам, но ми се струва, че е много грозно зашита.  Не е както при хората, ами как да обясня, виси и там кожата. Не е прибрано на самото място и да е гладко и да се виждат само шевовете, а е издърпано, зашито и висящо. Дано така да трябва да е, но не знам.

# 8
 • Мнения: 10 739
Ами ти сама ще видиш като почне да зараства раната. Ако са резорбируеми, конците ще изсъхнат и котката сама ще почисти остатъци. Може ли да качиш ти снимка на "висящото"? По принцип не бива да виси нищо, освен ако няма херния котката. Много котки получават херния от кастрацията, но тя не пречи.

Общи условия

Активация на акаунт