Малки трикове за по-ниски сметки

• 21 090
  • 343
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Ние рядко ползваме допълнителните услуги и си летим на базовата цена.

# 106
  • Mediterraneo
Didi 168, в интерес на истината, от Primark  в Испания съм купувала по-читави тениски от тези, купени от фирмен магазин на Найк в Италия ( оплаках се наскоро в една друга тема). Намират се сносни неща така и се пестят пари.

Не знам кога си купувала от Примарк качествени тениски, че и да ги сравняваме с тези на Найк.
Какъв ти е проблемът на теб? Да те питам нещо? Ще сравнявам с каквото си искам.

Да не си пиеш хапчетата определено не е трик за ниски сметки. Оправи си тона и, наистина, пий ги!

# 107
  • София /Абсурдистан
Аз му изпуснах края с тези цени, но ще следя темата.

# 108
Ново засичане на водата. Лично го правя, няма грешка. Цифром и словом - 10 кубика. При положение, че 8 дни бях на санаториум. Т.е. за човек и 2/3.
Това е положението у нас.

# 109
DeVa®, много са.
Не е заради това, че майка ти не спира водата, когато се къпе. Има нещо друго там.
Или имате някакъв теч, или водомерът ви не е наред, или ви надписват много от общата вода.
Пусни една жалба във ВиК да дойдат да си проверят водомера и там каквото още може да се провери.

# 110
Защо не допускате, че хората са къпят по-често, пускат перални и съдомиялни и имат по-големи изисквания за чистота. Както и че останалите имат най-висок клас водоспестяващи уреди, душове и батерии.
На мен 3 кубика ми е само кухнята, мокрото и едната тоалетна. Пералня и съдомиялна най - висок клас енерго и водоспестяване, водоспестяваща батерия, сензорна, която като не се ползва сама спира,  1 тоалетна с казанче, което има и опция за по малко вода, водомерът ми е в ред и нямам  течове категорично. Банята и другата тоалетна са ми на отделен водомер. 7-8 кубика месечно. Водоспестяващ душ, сензорна батерия и казанче . Елиминирала съм опцията просто така да си тече вода и за това не се полагат усилия.
Общата вода не я коментирам, тя е на отделен ред и не винаги я има. Появява ми се може би 1-2 пъти годишно във фактурите.
И понеже темата е за пари и за по- малки сметки. Направила съм тази инвестиция с ясното съзнание  че никога няма да се избие от намаляването на разхода, който и не се намали особено между 1 и 2 кубика месечно, което спестяване веднага беше изядено с първото увеличение на водата.
Нищо не  пести като сметка наличието на такива уреди, спира разхищението единствено с ползването на по- малко количество вода, което е достатъчно за определена дейност, оттам насетне е снижаване на хигиенни стандарти.

# 111
оттам насетне е снижаване на хигиенни стандарти.
Не сте инвестирали достатъчно.
Върни се и прочети как може цяло семейство спокойно с 5 кубика в къща..
Айде стига с тая вода, това е най-малката част от сметките 🙄 Никой не е писал да плаща 300 лв за вода, но за ток по темите постоянно се пищи от подобни, че и по-фантастични суми.

# 112
  • Варна
zari65, не знам колко ви е инвестицията и дали и кога ще се избие, но естествено, че пести, щом консумацията е намаляла, па  дори и с кубик - два. Това, че водата е поскъпнала, няма общо. Ако не беше инвестицията, сега сметките ви щяха да са по-високи, а не същите. Това също е пестене.
За тока - какво да кажа... Като си намерим къща, ще си сложим соларни панели на покрива. В апартамента сме направили каквото можем.

# 113
zari65, не знам колко ви е инвестицията и дали и кога ще се избие, но естествено, че пести, щом консумацията е намаляла, па  дори и с кубик - два. Това, че водата е поскъпнала, няма общо. Ако не беше инвестицията, сега сметките ви щяха да са по-високи, а не същите. Това също е пестене.
За тока - какво да кажа... Като си намерим къща, ще си сложим соларни панели на покрива. В апартамента сме направили каквото можем.
Пести вода, не пести пари , но очевидно много хора им е трудно да го проумеят.
А парите, които съм платила, за да се спестят тези 1-2 кубика няма да ми се върнат никога, след 5-7 години вероятно ще се наложи смяна

Хиляди левове как се избиват с 1-2 кубика по-малко месечно Grinning
Сметките една нова пералня, която примерно ще ти спести половин кубик, тези са от 1000лв нагоре кога ще ти се върне като инвестиция.
На практика се набутваш с пари, за да намалиш разхода.
Не съжалявам, че съм го направила, както и не споделям заблудата, че с едно спиране на водата, нещо ще се промени като пари освен личното удовлетворение, че не се разхищава ресурс.

# 114
  • Варна
Затова казах, че не коментирам стойността на инвестицията, а единствено намаляването на консулацията.
Впрочем тия нови смарт перални не пестят само вода, но и ток, и препарати, и време...

# 115
Защо не допускате, че хората са къпят по-често, пускат перални и съдомиялни и имат по-големи изисквания за чистота.

Преди да упрекнеш хората в нечистоплътност и да се изтъкнеш каква си чистница, защо не допуснеш, че двама възрастни харчат по-малко вода от семейство с деца, даже от възрастен плюс дете? Отделно наличието на животни в дома, цветя... Дали перат килими вкъщи, или не, готвят ли, или не, колко често се хранят навън и изобщо колко дни от месеца пътуват някъде и ги няма вкъщи?
Да не говорим пък, че почти никой в темата не уточнява дали в сметките (и кубиците!) включва топлата вода, ако е на ТЕЦ, или сметката му е само една – за студена.

# 116
Има нещо такова, то дори и само това колко се стои вкъщи дава съществена разлика. Едно е да няма никой цял ден, а другото е да има хора вкъщи през цялото време. Само казанчето в тоалетната би дало съществена разлика дори само от това, а отделно това дали са деца дето се цапат и преобличат по сто пъти на ден и прочие.
При мен точно водата е много малка сметка точно затова - сама съм през повечето време, ходя на работа 5 или 6 дни в седмицата, като сложиш и още тук-там да отида и излиза че не прекарвам кой знае колко време вкъщи. Душ, пералня и прочие си вървят и не се влияят от това къде си прекарвам деня, разбира се. Обаче виждам на работа по колко кубици навъртаме а там консумацията на вода е само от казанчето в тоалетната и миене на ръце. Миене на пода и подобни ги пренебрегвам на фона на останалото, основното са тоалетните.

# 117
Защо не допускате, че хората са къпят по-често, пускат перални и съдомиялни и имат по-големи изисквания за чистота.

Преди да упрекнеш хората в нечистоплътност и да се изтъкнеш каква си чистница, защо не допуснеш, че двама възрастни харчат по-малко вода от семейство с деца, даже от възрастен плюс дете? Отделно наличието на животни в дома, цветя... Дали перат килими вкъщи, или не, готвят ли, или не, колко често се хранят навън и изобщо колко дни от месеца пътуват някъде и ги няма вкъщи?
Да не говорим пък, че почти никой в темата не уточнява дали в сметките (и кубиците!) включва топлата вода, ако е на ТЕЦ, или сметката му е само една – за студена.
Ако си на тец, студена вода плащаш и двата водомера, а топлата плащаш още един път консумацията от водомера за топла вода за подгряване.
Grinning не съм супер чистница  даже чаршафите си ги нося на пране и гладене в химическото, че ме дразни сушилнята да върти 5 часа, нямам килими, готвя 1-2 пъти седмично. По цял ден вкъщи няма никой и няма начин някой да ме убеди, че ползва нормално вода и се къпе редовно и има 3-5 кубика вода месечно защото е пестелив.
Естествено  че когато има хора вкъщи и се готви ежедневно, ще се дигне консумацията до 15-20 кубика. И не всеки чисти като мен един път седмично.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 11:07 от zari65

# 118
За сам човек – не знам, но за двама възрастни е нормално да имат 3-5 кубика на месец на човек.
Не си спомням точно колко кубика начисляваха служебно, ако се окаже, че ти е развален водомерът, но пак там някъде бяха. На човек.

# 119
Точно така.
Аз съм сама с дете, което е само половината месец при мен.
4- 6 кубика ми варира водата на месец.

Общи условия

Активация на акаунт