Малки трикове за по-ниски сметки

• 21 109
  • 343
  •   1
Отговори
# 120
  • в сърцата на децата <3
Добре, водата я разнищихме. Споделете сега с какви суми за отопление каква площ топлите зимата? Санирани ли сте? Сменихте ли дограмата с по-висок клас и това отрази ли се на сметките за топло? Апартамент или къща топлите? Говорим за настоящия отоплителен сезон, като е добре да се споменава и горе-долу област на местоживеене, за да е съизмеримо (не е едно и също да топлиш къща в планината и апартамент в Южна България).

# 121
  • Варна
Варна - НС 50 квадрата. 80 лв макс тази зима. Отопление - климатик в дневната, който работи постоянно и конвектор в спалнята, който се пуска много радко и за кратко.

# 122
А защо трябва да се вадят разклонителите от контактите?
Тук и аз почвам да се замислям, като визирам единствено зарядни без консуматор към тях. Казват, че консумирали дори и самостоятелно.
Замерих няколко зарядни за телефон с ватметър, без да е включен телефон. Показваха си точно 0 вата консумация. Сега може да е имало нещо от сорта на 0,01-0,09 вата, понеже метъра дава инфо до десетици, но и така да е това са 65 вата на месец или 15 стотинки на месец, ако приемем горна граница на консумация, която е непотвърдена.
В тази ситуация,  не знам стрували си това постоянно дебнене, ръчкане и риск да си развалиш я контакта я зарядното.

# 123
Консумират, да, но е минимално. Не бих ги вадила. То у нас едно само е включено постоянно.
С тока сме добре. Южно изложение сме, което много помага зимата. За 2 инверторни климатика, или 1 + конвектор, най-много сме имали 140 лв. зимата. Лятото до 60. С изолация. Дограма 4 сезона.

# 124
Да, може да има някаква мини консумация от тези разклонители със светещите лампички.

# 125
DeVa®, много са.
Не е заради това, че майка ти не спира водата, когато се къпе. Има нещо друго там.
Или имате някакъв теч, или водомерът ви не е наред, или ви надписват много от общата вода.
Пусни една жалба във ВиК да дойдат да си проверят водомера и там каквото още може да се провери.

Не, Сийче. Нищо не надписват, коментирам само кубици, лично отчетени от мен. Водомери сменяме, този е трети, но потреблението е голямо. Течове и неизправности не допускам. Реално си е така.

# 126
Как ли пък няма да си мия банята/тоалетната по 5 пъти на ден! Някои хора ептем са чистофайници и хипохондрици. Търсете си там паричките за изгубеното кубикче вода, пък иначе я спирайте докато се купете Joy

Извинявайте, но все пак още ми звучи абсурдно, че 4-членно семейство харчи само 5 кубика на месец. Не мога да го приема това. Пълен абсурд е. Колкото и бързо да се мие човек, харчи вода и това е. Вие на сухо ли си слагате шампоан и сапун? А тази баня и тоалетна не я ли миете всеки ден? Ние мием тоалетната по 3-4 пъти на ден. Все пак това е най-мръсното място и е пълно с бактерии. Дори при всяко миене, мием тоалетната, че тоалетната е близо до душа и се плиска. Така се цапа все пак.  Като съм била на някои места, има тоалетни, които са направо кафяви от мръсотия. А вътре в тоалетната да не говоря каква смрад е.

# 127
  • Варна
SsSa, сега ще те заклеймят като нечистоплътна мърла и ще ти кажат, че ти тяхното ниво на хигиена не мож го стигна никога Grinning

Аз не къпя прасета в банята си и я чистя основно веднъж на сезон. В останалото време само обливам със слушалката по време на къпане ако някъде има нужда. (Тоалетната е отделна тема, но пак не е след всяко ходене)

# 128
Ооо, да, 100% така ще стане. Аз, дето съм с дете на 1.3, точно, поливам я с душа всяка вечер при къпане, останалото, по-основно чистене е 2 пъти седмично макс. От там нататък всичко за мен е някаква мания.

SsSa, сега ще те заклеймят като нечистоплътна мърла и ще ти кажат, че ти тяхното ниво на хигиена не мож го стигна никога Grinning

Аз не къпя прасета в банята си и я чистя основно веднъж на сезон. В останалото време само обливам със слушалката по време на къпане ако някъде има нужда. (Тоалетната е отделна тема, но пак не е след всяко ходене)

# 129
  • в сърцата на децата <3
Ок де, всеки има право да си шета по фобиите колкото му позволява времето, парите и акъла. Няма лошо докато не ти е в къщата - това е с равен знак и за двете позиции.
Все пак, за да не го обърнем на махленски кокошкарник, някакви практични съвети за оптимизиране на разходите в друго направление няма ли? Някак ми е странно точно водата да е ябълката на семейния финансов раздор... Особено ако не пълним по един 100-кубиков басейн всеки месец.

Ще опитам да върна топката в полето на по-съществените разходи - храна на едро пазарувате ли? Или поне в "изгодни" опаковки? Например прясно мляко в бутилка от 1.5 литра, вместо от 1 литър; сирене в кофичка 2-3-4 кг, вместо 1 бучка; стек брашно за домашен хляб, вместо ежедневно минаване през магазина "за хляб", което се превръща в -30/40/50 лева на касата...

# 130
Пазарувам в големи опаковки, но не и в индустриални количества. Да, не вземам олио от един литър, а от големите бутилки. И го правя не толкова за цената, ами и за да не купувам често. Но да купувам цяла тенекия сирене и прочее не ми е и идвало наум.

# 131
  • в сърцата на децата <3
Аз пък взимам сирене в кутия от 4 кг. Стига ни за месец. Имам, обаче, къде да го съхранявам на студено. Всъщност го купувам защото е хубаво, а няма малки разфасовки. Зехтин купувам от доставчик и също поръчвам по 10 литра наведнъж за да не плащам всеки път доставката. Тъй като живея в малък град, веднъж месечно пазарувам основни хранителни продукти в по-големи количества от по-големия град. Разликата в цената е голяма. Например моите хора ядат само домашен хляб, но тук хубаво брашно има само на София Мел, а то вече минава 1.80 за килограм. Затова купувам 10 кг (горе-долу) от Лидл-ското "Родна стряха", което дори в момента е под 1.30, а двукилограмовите пакети излизат даже по-изгодно. Не се "презапасявам", купувам колкото да стигне до следващия пазар.

# 132
Винаги гледам да взема по-голяма опаковка от нещо, особено ако доста се ползва. Примерно сапун за ръце никога не купувам разни дребосъци от 250 мл. Но и не искам да разхищавам като купя повече от нещо, което не харчим особено. Примерно брашно, ако купя 10 кг, ще си замине. Не ям бял хляб, а понякога правя кекс или палачинки и слагам по 1 чашка пълнозърнесто. Един килограм ми стига за много време. За сметка на това ориз готвя по-често и наскоро даже мм хвана някакъв на промоция и се прибра с 5-6 пакета.

Някои консервирани храни, които обичам също купувам в по-големи количества - сушени домати на промоция. Бях хванала едни не помня каква беше цената, но доста изгодно. Правя нещо като ризото с маслини и сушени домати и го обичаме много.

Сирене чак в тенекия не купувам, защото няма къде да го съхраня, но за по-голямо домакинство би било ок, според мен. Докато бяхме деца, баща ми така купуваше и все помня, че имахме тенекия със сирене.

Купувам си понякога една марка професионална козметика за коса, примерно литър шампоан. Стига за много време и излиза на сметка. Като цяло всякакви перилни препарати и козметика гледам да взимам в по-големи разфасовки, защото така или иначе се ползват доста.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 18:27 от Анонимен

# 133
Много лесен и прост трик - ако ще готвите замразени месо, риба, пиле не ги размразявате на стайна температура или по друг насилствен начин, а от предната вечер ги слагате в хладилното отделение. Така хладилникът се охлажда от замразеното месо вместо от компресора и се пести ток.

# 134
Ле-ле беше трудно да ви изчета. Това с водата ме и разсмя и ме накара да се замисля и тн. Ние не знам колко вода навъртаме на месец, понеже свекър ми я плаща (в отделни къщи сме, но на един водомер, електромер и сега за газта пак сме на едно), ние плащаме тока и газта все пак той е един, а ние сме 4ма като едното е беба. Определено като се къпя не спирам водата и винаги мия цялата баня през това време, като мия чиниите я спирам, но не винаги, зъбите обаче като си мия я спирам всеки път. За тока от както минахме на газ за отопление ни падна на около 60лв (няма да споменавам колко газ обаче плащаме след това вдигане всеки месец вече). Спестявам, като си взимам за по месец и повече даже,като видя нещо на промоция, но само от марките които аз си ползвам. Олио си взимам по стек без значение от марката тук винаги съм гледала да е най-евтиното (още от преди)  бързо ми свърша и не мога през ден да ходя да взимам. Брашно употребявам доста, понеже все меся по нещо я пица, сиренки, саламки(синът ми като ми направи жални очички и искам не искам вадя купата да меся...) и си взимам от 5кг. Иначе като си взимахме електроуредите много държах да са икономичен клас мин. А+. Гледам все лампите да не светят ако няма никой в стаята, ама след 5секунди някой влязал и зарязал пак лампата да свети... За дрехи и тн взимам на децата често, инъче за себе си не си позволявам много(колкото и да ми се иска да ходя на шопиг терапии и като си харесам нещо да вляза и да си го купя нямаме точно такава възможност) гледам все да заделяме по-малко от всяка заплата (където се казва бели пари за черни дни) Hug

Общи условия

Активация на акаунт