Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Малки трикове за по-ниски сметки

 • 15 027
 • 343
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 48 507
Икономичната струя на душа и ние я имаме, но не е решение, очевидно.

# 46
 • Мнения: 2 463
И икономична струя имаме, и летен дъжд и още няколко функции на струята Simple Smile. И трапезна вода си купуваме. А по темата- когато купуваме ел.уреди  винаги гледам консумацията на ел.енергия и енергийният клас.

# 47
 • Мнения: 2 756
Може би идва от друго място разхода? Измиване на всяка чиния по стотици пъти, пускане на пералня с много малко дрехи, течащо казанче?
Джакузи? Simple Smile

# 48
 • Мнения: 48 507
Нямаме течащо казанче. Имаме човек, който не спира водата, когато се къпе/мие ръце/мие чинии. Миялна нямаме. Пералнята се пуска пълна винаги.

И икономична струя имаме, и летен дъжд и още няколко функции на струята Simple Smile. И трапезна вода си купуваме. А по темата- когато купуваме ел.уреди  винаги гледам консумацията на ел.енергия и енергийният клас.

И аз така ги избирам. По консумация на енергия.

# 49
 • Мнения: 2 756
Да, и аз имам такива, всъщност всички сме такива. И пак три, хайде три и половина куб.м на човек.
Сапуни, пасти, прахове, пяна за бръснене - всичко, което е препарат може с времето да се натрупа на неприятни места по тръби, връзки.
Та топлата вода без нужда не е чак толкова без нужда.

# 50
 • varna
 • Мнения: 7 190
Леле като чета тоя разход на вода от 15-20 кубика се притесних Grinning. Викам си егати мизерниците излязохме с нашите 4-5 кубика месечно. Не е като да не се къпем ежедневно,че и по няколко пъти. Пералня,съдомиялна.....Но и двете са свидливи на тема разход на вода Grinning. На чешмите и на душа имаме аератори.
 Относно купуването на вода от магазина....Чешмяна вода не пием. Аз пия на работа смело защото сме с филтър на Цептер и водата от него си е вкусна,но в къщи сме с диспенсър. Водата във Варна е доволно гадна и дума не може да става да я пием.

# 51
 • Мнения: 48 507
Ще дам отчет колко ни са последните кубици. Аз не бих изразходила повече от 5, лично аз. Даже и в 4 бих се вместила.

# 52
 • Варна
 • Мнения: 4 141
Наистина е гадна водата във Варна. Ние сме с кана с филтър - много добре се пречиства и на вкус става отлична.
Минерална не купуваме заради пластмасовите шишета. Стараем се да сведем употребата на пластмаса в нашето домакинство до минимум.
Баба ми, лека ѝ пръст, пълнеше шишета от Дом Младост. Живееше наблизо и това си ѝ беше рутина. Но темата не е само за Варна. Има райони в западна България, където през 2 км има чешми със страхотна вода. Там си е направо грехота да купиш от магазина.
Аератори май вече има на всички батерии над 20 лв. Поне ние като сменяхме в кухнята, не попаднах на такъв без.

# 53
 • Мнения: 48 507
Така е за аераторите. Нашите батерии са нови, всички са с аератор.

# 54
 • Мнения: 5 797
Леле като чета тоя разход на вода от 15-20 кубика се притесних Grinning. Викам си егати мизерниците излязохме с нашите 4-5 кубика месечно. Не е като да не се къпем ежедневно,че и по няколко пъти. Пералня,съдомиялна.....Но и двете са свидливи на тема разход на вода Grinning. На чешмите и на душа имаме аератори.
 Относно купуването на вода от магазина....Чешмяна вода не пием. Аз пия на работа смело защото сме с филтър на Цептер и водата от него си е вкусна,но в къщи сме с диспенсър. Водата във Варна е доволно гадна и дума не може да става да я пием.

     Ха, от колко човека се състои домакинството ви? Каквото и да правим в нашето домакинство от 3-ма човека и от време на време ставаме 3-ма човека, имаме по 20 кубика или понякога над 20 кубика. Това се случва особено, когато ни подмениха водомера. Оттогава плащаме луди сметки за вода. Но консумацията ни на вода е една и съща преди и след смяна на водомера. Преди смяната на водомера имахме по 15-16 кубика, а след смяната изведнъж станаха по 20 кубика или над 20 кубика. На капак на всичко плащаме още по 2-3 кубика разпределение на вода от входа, защото току-виж ние имаме висока сметка за вода и ни слагат най-много кубици вода, които не сме изразходили, защото някъде във входа има теч или в някое жилище във входа има теч, или някой от преходните живеещи във входа, които живеят по селата и си идват от време на време, не искат да отчетат изразходената от тях вода. Тяхното оправдание е, че не живеят тук.

# 55
 • Мнения: 48 507
И нашите водомери са подменени, с трети поред сме. Не е от водомерите.

# 56
 • Мнения: 179
Вода 16 до макс 20 лв., двама човека /кубици не съм гледала/, пералня 2 пъти седмично, душ - всеки ден, без миялна, без аератори и там някакви душове...
И.. да - във всеки момент, в който не е необходима се спира водата ..
Последни сметки, платени днес - ток, парно, вода, тел /мой/, ТВ и Интернет - 145.03лв.

# 57
 • varna
 • Мнения: 7 190     Ха, от колко човека се състои домакинството ви? Каквото и да правим в нашето домакинство от 3-ма човека и от време на време ставаме 3-ма човека, имаме по 20 кубика или понякога над 20 кубика. Това се случва особено, когато ни подмениха водомера. Оттогава плащаме луди сметки за вода. Но консумацията ни на вода е една и съща преди и след смяна на водомера. Преди смяната на водомера имахме по 15-16 кубика, а след смяната изведнъж станаха по 20 кубика или над 20 кубика. На капак на всичко плащаме още по 2-3 кубика разпределение на вода от входа, защото току-виж ние имаме висока сметка за вода и ни слагат най-много кубици вода, които не сме изразходили, защото някъде във входа има теч или в някое жилище във входа има теч, или някой от преходните живеещи във входа, които живеят по селата и си идват от време на време, не искат да отчетат изразходената от тях вода. Тяхното оправдание е, че не живеят тук.
Бройката е малко плаваща при нас Grinning От 2-ма до 5 единия от които е бебе. Пералня всеки ден почти. Когато беба е тук и по 2,че нейните дрехи се перат отделно.

# 58
 • в сърцата на децата <3
 • Мнения: 3 418
Умишлено отворих последните 6 фактури за вода - четиричленно семейство сме, водата е 5 кубика средно. Не си спирам водата като се къпя, но я спирам като си търкам зъбите (последното е навик откакто съм с електрическа четка, защото тя си засича по 30 сек на сектор и така или иначе точно 2 минути няма да ми трябва).

Какво правим ние, за да пестим?
Сменихме малката съдомиялна (9 комплекта) с голяма (15 комплекта) - малката мие със 7 литра вода, а голямата - с 9. Но събира двойно повече съдове. Пералнята я пускам на програма "памук" или "синтетика" в зависимост от съдържанието. Установих (по спецификации на уреда, но и чрез засичане на електромера), че програма "синтетика" е 2 часа, но пере на 40 градуса и резултатът в качеството на изпирането е като при 59 мин на 60 градуса. Обаче при дългата програма разходът е почти наполовина като ток, защото затоплянето на водата хаби повече от въртенетето на барабана. Сега не мога да цитирам числа, защото беше още преди 4-5 години, но уредът е все един и същи.
Бойлерът зимата "не го броим" защото е към парното. Лятото е около 30 лева неговия разход и то откакто сложихме 150 литров. С 80-ката беше 50 лева. Това е защото го ползваме на пълна мощност - топли на възможно най-висока температура, но после два дни не се пуска докато се източи водата (да свърши топлата имам предвид). Особено лятото може и три дни да минем, водопровода ни е много плитък и студената вода е супер топла.
Зиме и лете разходите ни за ток и вода са горе-долу еднакви - 50-70 ток и 10-12 вода. Отоплението ни е на котел с пелети и за 120 квадрата къща на гредоред без санировка излиза около 400 месечно (и то тази сума е за този отоплителен сезон, миналата година бяха 220) на температура от 6 сутринта до 23 вечерта 22.2 градуса, нощем - 21.4 градуса. Не е оптимално, но при друго разпределение нощем ми е горещо, а денем - студено. Лятото, заради разположението на къщата, почти не пече пряко и няма нужда от климатик. В най-най-горещите дни пускаме вентилатор. Пак заради разположението зимата пече пряко почти цял ден и инвестирахме в тройни стъклопакети с Ка-стъкла - определено има ефект.

# 59
 • Варна
 • Мнения: 4 141
Температурата нощем не е ли доста висока? Ние я правим на 17 - 18 градуса, колкото да не замръзва климатика. Сутрин като станем, бързо се вдига до 22. Докато минем през банята да си измием зъбите и седнем да пием кафе, вече се е затоплило. А дори не сме в среден апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт