Малки трикове за по-ниски сметки

• 20 983
  • 343
  •   1
Отговори
# 240
Много зависи колко деца има семейството. Със сигурност малки деца, които играят навън имат нужда от повече пране, отколкото възрастен човек.

Спално бельо, кърпи и бельо под 60 градуса няма как да ги изпера! Пускам винаги на памук, програма 3 ч.

Останалите дрехи според материята. Тениските на мм лятото са много потни, пак ги слагам на програма за памук, но по-кратка, защото не събирам 8 кг тениски.

Материите също са различни, онзи ден прах едно родопско одеяло, 40 мин е програмата за вълна.

Не ползвам отложен старт. Хоум офис съм, пускам си дрехи когато си искам, не ги зарязвам в пералнята.

Нямам мултикукър, слоу кукър и други подобни, готвя на електрическа печка. Лятото рядко пека, защото е много топло. Напоследък набързо правя пилешко на тиган и в един уок ориз, мм основно това яде.

Ние сме на бойлер и сметките не са космически. При нашите винаги токът е бил много повече, не знам защо. Те също са в апартамент, не си оставят светнати лампи, с лед крушки са, бойлерът им е колкото нашия… не разбирам защо токът там е двойно. Нито те, нито ние се топлим на ток.

Последна редакция: пн, 18 юли 2022, 13:16 от Анонимен

# 241
От пералня се спестяват стотинки, големите консуматори са печка и отоплителни уреди. Та от тях има смисъл да се пести.

И хладилник.

Иначе бойлер нямам, а за мен сушилня и пералня са едно Simple Smile

# 242
  • Велики Преслав
Хладилника, го водят голям консуматор, защото стои включен денонощно. Обаче пък е с малка консумация.

# 243
30 минутната я ползвам само за дрехи които вадя от шкафовете зима/лято.

Не ги ли прибирате изпрани?
Аз ги вадя и си ухаят на омекотител. Никога не съм прала вече изпрани, след сезон, дрехи.

# 244

А колкото по-дълго е прането, толкова по-бързо се изхабява текстилът, което води до по-често купуване на нови дрехи, а нали сме в тема за пестене… 😀
Отново не мога да се съглася с теб - пера на дълги програми и високи градуси. Имам дрехи (включително цветни), които не са мръднали от десетилетие (държа еднакви килограми, купувам качествени дрехи, които не са обвързани със строга моментна мода).

# 245
  • Варна
Не те карам да се съгласяваш с когото и да е. Ако ги переш по-малко, щяха да са двойно повече не-мръднали, ако ме разбираш...
И аз имам няколко такива безсмъртни дрехи.

# 246
Не те карам да се съгласяваш с когото и да е. Ако ги переш по-малко, щяха да са двойно повече не-мръднали, ако ме разбираш...
И аз имам няколко такива безсмъртни дрехи.
Разбира се, че не ме караш да се съгласяваш. Оборвам мнението ти, защото е заблуждаващо, а ние не си говорим тук двете, темата се чете от много хора, а изказването ти е невярно.
При мен не са няколко “безсмъртните” дрехи.

# 247
  • Варна
Как да не е вярно твърдението ми?? При равни други условия една и съща дреха ако я переш по 30 минути или по 3 часа, след няколко години ще изглежда различно. Също както и ако я носиш по принцип в офис или ходиш по цял ден с нея на открито под слънцето.
Иначе несъмнено качествените дрехи издържат много повече. Но темата не е за това.

# 248
Как да не е вярно твърдението ми?? При равни други условия една и съща дреха ако я переш по 30 минути или по 3 часа, след няколко години ще изглежда различно. Също както и ако я носиш по принцип в офис или ходиш по цял ден с нея на открито под слънцето.
Иначе несъмнено качествените дрехи издържат много повече. Но темата не е за това.
Работата стана реплика-дуплика, затова с този си коментар ще приключа микротемата, която се захвана.
Не, не е вярно твърдението ти, и то категорично!
Програмата, на която пера е 2 часа, а градусите са 60, а за да е “амортизацията” пълна, суша целогодишно в сушилня. Описаното е за цветно и бяло пране, да се знае.
Е ми, не, нямам захабени дрехи.

И един приятелски съвет - започни наистина да си переш дрехите. С тази 30-минутна програма нищо не правиш.
Професиите със съпруга ми също са на стол и бюро, та дрехите ни са идентично “изцапани”.

# 249
  • Варна
Един не вярва в нощната тарифа, друг - в отложения старт, трети в кратките програми, пети в не знам си какво… всеки сам си решава. Simple Smile

# 250
  • София /Абсурдистан
Ами то между нощната и дневната тарифа разликата не е много голяма. И май не се усеща изобщо.

# 251
Държавите все повече ще се делят на такива, които развиват иновации и задават световния дневен ред, и на такива, които само ще консумират и ще стоят в периферията на потребителското развитие/визирам отсъствието на Gaggenau, V-zug, Asko и др.  от бълг. пазар /
Дали протоколата ми риза ще се пере на кратка или стандартна програма е въпрос на лично усещане за чистота и присъствие на допълнителна услуга /домашен иконом или почасова помощ в домакинството/.
 Времето е пари и всеки преценява сам за себе си.
И няма нужда от културен шок! Японските ПМ работят със студена вода.

# 252
  • Sofia
Ами то между нощната и дневната тарифа разликата не е много голяма. И май не се усеща изобщо.
Цитат
ЧЕЗ
Цена на тока на дневна тарифа на ЧЕЗ към 8 януари 2022 година е 24 стотинки на киловат (0.241248 лева).
Цена на тока на нощна тарифа на ЧЕЗ към 8 януари 2022 година е 14 стотинки на киловат (0.140196 лева).
?

# 253
За двама души не бих купила миялна. Не мога да събирам цяла седмица съдове за миене. Нямам и не планирам.
Малко със закъснение и малко офф топик, но дом. уреди които никога не бих внесла вкъщи са - съдомиялна, тенджера под налягане и микровълнова фурна.
Съдомиялна за двама човека нон сенс, а и до като "поизплакна" чинийката и я заредя, то ще съм си я и измила.
Тенджера под налягане - пряк свидетел на един взрив в комшии и висящи лозови сармички от тавана.
Микровълнова - чинията гореща, манджата в нея не, и може и да съм си въобразила, но ми променят вкуса.

# 254
  • в сърцата на децата <3
Не знам кой си "позаплаква" каквото и да е от посудата преди съдомиялната, единствено събирам храна ако има останала (недоизядена, кости, люспи). Тенджерата под налягане в съвремието има минимум 5 защити, така че на комшиите ще да е била или някоя руска на 50 години или турска от 10 лева.

Общи условия

Активация на акаунт