Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №24

• 29 403
  • 729
  •   1
Отговори
# 600
Жалко, че е толкова малка тази велика снимка.

# 601
И още нещо: момичета, така ли ми се стори или смениха Керем Али с по-малко дете, почти бебе?!

# 602
И на мен ми се стори, че Керем Али е подменен. Стана ми странно как Фикрет го пренесе в новата къща в кошче. Не трябва ли това дете да ходи? Нали е вече на около 3 години.
Хареса ми актрисата, която играе ролята на Зейнеп. Има много хубави, чисти черти. Дано не развалят образа. Напълно ви разбирам, че сте разочаровани и от Зюлейха. И на мен Ибрахим ми се стори малко напрегнат в този епизод. Какви ли не сачмалъци са го карали да играе. Човек когато е инвестирал доста време в един сериал преживява много сериозно, когато сериалът не се движи по начина, по който си е представял. Познато чуство. Heart

# 603
На мен също Зейнеп ми напомни в един кадър на Мюжган - като погледна на нейно ляво. Ще опитам да извадя утре кадъра. Ваня, и този, който си сложила - ще опитам в по - голям формат.

Дана, някак не изглежда естествено това, което ни показват. Зюлейха живя години с Демир и се сети, че е лош заради Хюля. В същото време забрави, че Хакан е бил враг на Демир. И в момента се получи това - врагът на моя враг е мой приятел и даже мъж. В съвсем кратък период от няма и година тя забрави всички мъртъвци.
Изглежда кадрите с децата са снимани наведнъж за няколко епизода. Керем Али стана на три, видяхме го да върви, а сега пак в коша.

"На мен сега ми липсва нейното първо писмо до Йълмаз, ама как да кажа на Четин да го извади от сандъка на Гюлтен."

Ваня, няма да казваме на Четин, а на сценаристката. Понеже ти помниш всичко, което все още е тайна - от еп. 1 досега, напиши го като въпроси и предполагам, че Якут няма да има нищо против да го преведе на турски. После ще го изпратим на сценаристката - следя я в ИГ и ще дам линк на Якут. Може и на Мурат С. да ги изпратим - за по - сигурно. Идеята ми не е отсега, отдавна я мътя, но все се чудех дали знаят английски, дали ще проявят чак такъв интерес, че да потърсят някой да им преведе. А като е на турски със сигурност ще го прочетат. Защото предполагам, че получават всякакви съобщения за сериала. А и до скоро имах надежда, че ще ни върнат към миналото, но от миналата седмица започнах да я губя - Фикрет два пъти в болница, Хакан два пъти го спасява. Два неуспешни опита за сватба, ето и трети ни показват; постоянно бият Вахап, защото вече се чудят какво да го правят. Бетюл още е "омъжена", а няма брачно свидетелство. Чолак два пъти напада конака, направи и трети опит да се разправи със Зюлейха; Хакан колко пъти опира пистолет до главата му - сам и с Фикрет. Ако нямат какво да покажат, защо решиха да направят още една серия.

Якут, аз не съм си представяла нищо като финал, но вече писах защо сценаристите са неубедителни. Какво ще последва след третия провал на сватбата - Фикрет отново ли ще се обнадежди - въртим се в кръг. Да, може Зюлейха накрая да остане сама, но какво ще я разубеди повече от това, което вече знае за Хакан. Че е знаел кой уби Фекели; че е знаел за смъртта на Демир; или най - после ще се сетят за Шади.
Нали помните човека на Хюнкар, когото тя изпрати да проучи Бехидже. Чакахме го една година и се появи малко преди смъртта ѝ.

Оказа се, че следя мениджърската агенция на Юмит Бесте Каргън

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 01:41 от LU4IQ

# 604
Най-важното в този еп. всъщност беше това, че за първи път се появи Демир. Всички бяха като в небрано лозе. Азизе е много точна.  
Това, което чакаме, поне аз го чакам, е какво е станало след съдружието и историята с Хюлия. Тук интересното е, че Зюлейха съобщи на Чукурова и подаде документи за развод не по причина на неща от нейния живот с Демир, а именно тази история. Тя няма дори една запетайка от личния си живот с него, която да изтъкне като причина да се откаже от Демир. Това, което тя говори по пътя до Измир и там на брега, са неверни неща и неща, които имат друго обяснение. Всичко зависи кой как е гледал сериала, сега е късно да се обсъжда това. Затова старите истории на Демир и Хакан с Хюлия трябва да бъдат разкрити. Нали това е, което Хакан пази зорко. Последно я излъга с времето на сближаване с Абдулкадир. Обеща и, че ще се раздели с него, но Абдулкадир още е тук и го дебне. Адвокатът искаше да разкаже на Зюлейха нещо за историята с Хюлия; когато Хакан беше с Абдулкадир при Хюлия, тя искаше да каже нещо за смъртта на Еркан - никой от нищо не се интересува. Затова друг ще им съобщи истините. Нищо на този свят не остава скрито.
Сега погледнах еп. и виждам, че спалнята всъщност е старата, само че пренесена в стаята на Хюнкяр. Ще спинкат в леглото на Демир!  А старата спалня е приготвена за стая на Аднан. Когато Зюлейха разкара Хакан, ще си остане сама като Хюнкяр, а Аднан ще заеме мястото на Демир - тази стая е била негова преди да се ожени за Зюлейха.
Зейнеп има същите обеци като обеците на Зюлейха, с които дойде от Истанбул.
Пак лека нощ!

И добро утро! Grinning
Ние разсъждаваме всеки както намира за подходящо, а какво са мислили създателите на сериала, ще видим.
Еп.134 дава представа къде се намираме в по-общия план на сюжета.
Зюлейха през цялото време почти, вкл. и в момента като вдовица, е жена на Демир.
В началото много пъти бяга от Демир назад към Йълмаз, последния път това стана със съгласието на Демир за развод. Йълмаз и показа мястото и разкри пред нея проекта си за техен дом, а докато стане готов, ще живеят в друга къща – подредена, готова, разведе я. Предстоеше развод, нов брак и тогава стана катастрофата.

Към финала бягствата на Зюлейха от Демир са също няколко като тези с Йълмаз – няколко опита за брак, но посоката е напред от Демир. Хакан и показа къщата, която е купил за тях, ще строи и там, където бяха започнали; дотогава ще живеят в конака на Яман, Зюлейха размести стаите и мебелите и показа на Хакан как изглежда новата обстановка; със смъртта на Демир необходимостта от развод отпада, предстои брак и тук е мястото за катастрофа/“мокър парцал“, ако такава ще има, и тя може да бъде от всякакъв вид, не задължително физическа. В сегашния случай движението става на едно място – конака на Яман, а движението се изразява в смяната на фамилията: Яман спира да съществува, на негово място тръгва Гюмюшоолу. Зюлейха се опитва да изведе себе си по женска линия: Азизе – Хюнкяр – Зюлейха, но това е коренът, а отчитането по него върви по мъжка линия. Още повече, че Азизе, която най-напред включи Зюлейха към този корен – още в самото начало, сега привижда там Демир и се мръщи на Хакан.  

Новата къща на Гюмюшоолу:
https://twitter.com/i/status/1519813479024238592

Зюлейха се съпротивлява на това да приеме, че нейната съдба е Демир. Тя игра много смело с него в началото, но не може да се отскубне от него. Повторенията на сватбите, също като повторенията на бягствата, изразяват това нестихващо усилие да избяга от Чукурова, образно на мен ми създава картина на птица, попаднала в мрежа, в която тя сама си оплете, когато се омъжи за Демир. В това е отмъщението и към Демир - не може да избяга от него, но тя игра играта с него, той нямаше да може да направи нищо, ако тя беше казала, че е жена на Йълмаз и носи неговото дете. Своята роля тя никога не признава, но трябва да се сърди само на себе си. Когато разбере, че Хакан не може да бъде баща на децата, ще се откаже. Поне това ни подсказаха. Но още търси възможности.
Демир „присади“ новото от Истанбул – Зюлейха, в Чукурова, то много трудно се адаптира на тази напълно различна „почва“, но малко по малко свикна и накрая се чувстваше прекрасно. Но Демир изчезна и тя отново се върна към бягствата по този измислен от нея начин. Така наказва Демир.
В един от трейлърите от началото на сезона Зюлейха казва, че не е важно какъв си бил, а какъв ще станеш. Това е вярно, но може би сега ще е важно тъкмо „какъв си бил“, отнесено за Хакан.
Лучия, като се върна ще обсъдим това със забравените от сценаристите неща.
Ще пътувам за няколко дни. Желая ви хубави почивни дни! Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 09:08 от vanja@

# 605
Привет, момичета! Hug
Да споделя и аз мнението си.
Лучия, Ваня, Дана, смятам, че и да се пише до режисьори и до сценариста, няма да обърнат внимание на зрителите, пък било то и извън Турция. Имам поглед и върху други сериали, както предполагам и вие, за да смятам, че творческия екип си има една концепция и те си я следват, независимо  многократните сигнали от зрителите, както от страната, така и от чужбина. Няма да има резултат. Първо, защото  още от началото на 4-ти сезон турските зрители критикуваха излизането на Демир, после включването на Хакан, после когато Фикрет се влюби в Зюлейха, но не видях никъде коментари подобни на нашите. Нашият поглед е по- прагматичен като че ли от техния.  Аз не се възмущавам от това, че сценаристите решиха да я съберат с Хакан, който  е бивш приятел и бизнес партньор на Демир , а впоследствие и смъртен враг, защото Хакан може да си има справедливите основания, но ние и така не получихме убедителен отговор на въпроса къде е "заровено  кучето" в отношенията между двамата бивши най-добри другари.  Сценаристите не бяха  и докрай убедителни  когато ни представиха любовната история  на Демир и Хюлия. За мен е супер нереалистично как Хакан игнорира и съществуването и смъртта на брат си Еркан. Какъвто и да е Абдюлкадир ми прави приятно впечатление как закриля Вахап. Може да е луд и  всякакъв, но прави всичко възможно да му спаси кожата, а Хакан нито веднъж не прояви интерес при какви обстоятелства е починал Еркан. Задоволи се е отговора на Фекели, че го е блъснал по невнимание на пътя и че много съжалява и толкова. Добре де, как не си зададе въпроса какво е правил посред нощ на шосето за Мерсин (че не си спомням от или за Мерсин пътуваха, като и да е). Че когато разговаряха със Зюлейха и разказваха да семействата си в онази сцена на морския бряг с конете, че я излъга че е едно дете, тогава обстоятелствата го изискваха да речем, но той и в съзнанието си го е изтрил като брат. Иначе тъжи за Хюлия, все едно само нея си е имал, но и в нейната история не си направи труда да провери какви са тези жени, които изнудваха Зюлейха. Знаел ли е Акадир за връзката на Демир и Хюлия? На Хакан изобщо не му хрумна да попита: " Джано, ти  откога знаеш за тази любовна история и кой ти я разказа?" Поне да беше попитал, ама не. Образът на Хакан отначалото имаше пробойни и продължават да се задълбочават. Не знам, но само на мен ли ми е странно как мъжкар като Хакан, големият бизнесмен, износител от световен мощаб и агент от турското разузнаване накрая се съгласи да живее в конака като "заврян" зет, че и да търпи Хаминне да го нарича "Демир" и  да го  гледа като натрапник. Тя беше права между другото да го пита: "Ти кой си?" и "Какво правиш в нашия конак?" Че какво да прави? Усвоява чуждото пространство. Изпълни си заканата. Уж прехвърли безвъзмездно акциите си на Зюлейха, но го виждаме как се разполага в холдинга. Сега се настани и в конака. Седна като пълноправен господар и зае мястото на Демир. Кани се да легне и в леглото му с неговата вдовица.
Очаквах доста по-критични коментари от турските зрители, но те сякаш вече са се отказали от сериала и освен да пишат, че сценаристите продължават с още по-големи сачмалъци в друго не виждам. Просто отписаха хубавия сериал заради сценарийните недомислици.
Аз харесвам двойката ЗюлХак. Не искам да бъда погрешно разбрана. Не ми допада обаче начинът, по който настаниха Хакан в къщата и в леглото на Демир. Даже успяха да ми внушат, че са силно влюбени едни в друг и че много държат на връзката си. Хакан обожава Зюлейха и в това нямам съмнение. Зюлейха също много го обича. Дали повече отколкото Йълмаз, не мога да кажа, тъй като след смъртта му съвсем го идеализира. Но не съм съгласна как зачеркна всичко преживяно с Демир. Не всичко беше лошо. Имаха и хубави, и светли  и романтични моменти. Да не говорим, че нито Йълмаз, когото толкова издигна на пиедестал, нито Хакан, който в момента за нея е принцът на бял кон, не я гледат така красиво и влюбено, както я гледаше Демир. Вярно е, че любовта на Демир беше много маниакална на моменти, но не бива и да се отрича, че са имали и хубави моменти.  
На репликата в отговор на реакцията на Хаминне, която го нарече Демир и Хакан каза: "Предпочитам да съм Абди паша!", бих му отговорила: "А ти какво очакваш? Ако искаш да те уважават, ще се държиш достойно, а не да сядаш на стола на Демир, да  ядеш на трапезата му, да спиш в леглото му с неговата жена. Естествено,че ще те третира като негов заместител-реплика!"
В този ред на мисли позицията на Фикрет е доста по-адекватна и зряла. В разговор с Четин му каза, че след като видял, че Зюлейха обича Хакан, не смята да застава повече на пътя им и й желае щастие. Освен да я забрави, защото както чичо му Фекели казвал: "Най-добрият дар на човека е забравата!" не смята повече да й застава на пътя.  Възхитих се този път на зрелостта и смиреността на Фикрет. Прав е. Когато Господ затваря една врата, отваря друга. Важното е както каза Четин да не се отказва, защото е твърде млад, за да затвори вратите на сърцето си за нова любов. Хареса ми новата героиня Зейнеп. Много нежна жена. Дъщеря на начален учител и банков служител. С три години по-голяма от Четин. Учителка по химия. Много мила, деликатна, възпитана и много усмихната. Точно като за Фикрет. Свикнала е да се оправя сама, да си прави сметката и да живее, с онова  което печели като учител. Баща е примерът й в живота и тя се стреми да бъде толкова добра и като човек и като професионалист колкото него.  Доста обещаващ образ. Дано не го изкривят впоследствие.
Хареса ми прокурора как се държа с Чолак. Чолак беше изключително нагъл да отрича, че няма нищо общо с нападението над Зюлейха. Какъв трябва да си, че да заповядаш да прережат въжетата на моста. Ако е истина това, което каза Дуран за моста, че големият мост бил разрушен, затова хората от селото минавали единствено през въжения мост, излиза, че заради Чолак достъпът до храна и всичко от първа необходимост ще е прекъснат за тези хора. А и Зюлейха е права, откъде е бил толкова сигурен, че тя ще мине през моста? Ами ако някой друг беше минал, или пази Боже цяла група, колко хора още ще лежат на съвестта на този изверг? Докога ще гледаме този псевдотърговец и бизнесмен, който уж работи за благото на хората в Чукурова, а се запъна да отговори на въпроса на прокурора колко души от 100-те работници имат осигуровки? Дано най-накрая заработи и тази прокуратура и да разследват Чолак. Интересно защо Вахап вместо да издаде Чолак за убийството на онзи човек, престъпление, което сериозно ще го изпрати зад решетките и тъй като е рецидив може присъдата му да е доживотна. Защо си мълчи пред Абдюлкадир и за фалшивия брак на Бетюл, а вместо това сценаристите го карат  да прави номера на Чолак а ла "Емил от Льонеберя". Ей това не го разбирам.
Между другото прочетох, че е избран филм Емин Алпер, който да се представи на 75-тия филмовия фестивал в Кан. Фестивалът ще се проведе в периода 17 - 28 май тази година.  Филмът със заглавие "Сухи дни" (с ориг. загл. Курак гюнлер) е четвъртият му  пълнометражен филм. В главните роли са Селяхаттин Пашалъ и Екин Коч, във второстепенните роли: Ерол Бабаоглу,  Ердем Шеноджак, Селин Йенинджи, Синан Демирер, Низам Намидар, Али Сечкинер Алъджъ и Ейлюл Ерсьоз. Филмът е в жанра на политическия и психологическия  трилър и се занимава с проблемите на борбата със сушата на гр. Янъклар. Разказва за конфликтите между новоназначения прокурор Емре, кмета Селим и местния журналист Мурат и уважавани лица в града. Филмът е продукция на три продуцентски компании Ay Yapım, Liman Film ve Zola Yapım и получава подкрепата на "Главна филмова дирекция" към Министерството на културата и туризма на Република Турция. След световната си примиера в Кан през май, ще бъде прожектиран на големия екран в Турция през есента.
Линк към статията: https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/emin-alperin-yeni- … qbAHUeKFZW5auWHew

Бирсен Алтунташ пък съобщава, че Селин Йенинджи ще пътува до Кан, за да участва на премиерата на филма "Сухи дни" в Кан през идния месец май. Подчертано е участието и в много наградени филми и че тя самата е удостоявана с много награди и бележи успешна кариера и че заминава за Кан като актриса участвала в единствения официално избран  турски филм, който ще бъде представен на филмовия фестивал в Кан.

Линк към статията: https://www.birsenaltuntas.com/dizi/selin-yeninci-cannes-yolcusu/5843/

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 17:02 от yakut

# 606
# 607
Здравейте, момичета! Flowers Tulip
Имаме фраг 1 (нищо че клипът е с номер 2 Stuck Out Tongue Winking Eye). Озаглавен е: "Врагът на моя враг е мой приятел!".
Лютвие Думан: Уважаема Зюлейха Яман, приемате ли за съпруг Хакан Гюмюшоглу?
Фикрет: Пожелавам ти да бъдеш щастлива, Зюлейха. Ти най-много  заслужаваш да бъдеш щастлива.
Зюлейха: Приемам.
Бетюл: Дойдох да те видя.
Акадир: Защо?
Бетюл: Защото те обичам!
Зюлейха: Какво направи? Какво й направи на тази стоножка? (за лош човек употребяваме пепелянка, усойница, а те стоножка)
Чолак: Враговете ни са същите.
Акадир: Врагът на моя враг е мой приятел!
Акадир: Сигурен съм. Той беше.
Хакан: Тогава ще направим каквото трябва, Акадир. Зюлейха...

https://www.youtube.com/watch?v=WVBYPTHTiZc

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 23:10 от yakut

# 608
Здравейте! Animal Bee
Благодаря за превода на еп. 133, за фрагмана и превода;
на тези, които превеждат, на Лучия, на Якут Flowers Bouquet Flowers Bouquet

„Куково лято“ е дошло, бракът се е състоял. Някои елементи от сцената:
на стената са двата портрета на Хюнкяр: единия Демир окачваше след смъртта на майка си, когато  Зюлейха доведе Севда – този портрет има отношение към траура на Демир като син, но и към любовта – отсъствалата в брака на Хюнкяр и Аднан, и на Аднан и Севда – била на нейно място, може би затова портретът е черно-бял, строг, погледът е изпитателен и доста сериозен, но и към любовта на Демир и Зюлейха, в която и Хюнкяр, и дошлата на нейно място Севда имат участие; другият е поръчаният от Фекели портрет като спомен за тяхната любов и донесен от Фикрет в деня на смъртта на Фекели – този портрет е рисуван, красив, нежен, в него има цвят и любов, останала само на чувства; свидетели са двама приятели на Демир, длъжностно лице – кметицата Лютвие; присъстват децата на Демир, хора от конака; не присъства никой от страна на младоженеца (не знам кой е мъжът, който държи Аднан). В тази стая, в която Хюнкяр е издигната почти в култ, Зюлейха тръгва към брак с Хакан като дъщеря на Хюнкяр: нарича я „мамо“ и се е пренесла в нейната стая. Нищо никъде в конака  не напомня за Демир, прибрани са и снимките с децата.
Интересно е, че намерението си за брак със Зюлейха Демир съобщи на майка си в холдинга под портрета на Аднан – изборът на мястото беше негов, а Зюлейха сключва брак с Хакан под портретите на Хюнкяр в обстановката на конака – сега идеята е изцяло нейна. Това, разбира се, има отношение към мисленето за пространството като мъжко и женско, външно и домашно, служебно и интимно, но в случая играят роля намеренията. Демир усешаше ролята на Зюлейха като носител на новото за Чукурова в стопански план, а оттук – и изобщо за Чукурова, затова бракът за него беше перспектива преди всичко в този смисъл и мястото подходящо, докато трудната задача на Зюлейха е да привърже Хакан за корена и мястото  на Яман, място, което той взима от Демир, затова за нея конакът е подходящото място. Зюлейха отдавна е разбрала, че ценното в Чукурова е земята.     

Сцената на бракосъчетанието връща към трите сцени с портрета на Хюнкяр след погребението на Фекели; тя е нейно продължение и най-вероятно няма да е последна.
В 107 еп. Демир е изчезнал, близо е до ума, че е последвал съдбата на Фекели. Поставя се началото на това, чието продължение виждаме сега: в деня на бракосъчетанието героите са се завъртели и са сменили позициите си, които те заемаха в онази нощ.
Фикрет върна портрета – „най-ценното останало от чичо ми“, напомни неговото закъснение и през цялото време дотук сам се опитва да не повтори грешката му, но я повтори – закъсня. Фикрет покри с тялото си гроба на Фекели, а неговият пръстен е постоянно на ръката му, Лютвие го спря на вратата...и сега Фикрет е отвън, гледа сватбата на Зюлейха и Хакан през оградата и пожелава щастие. Фекели разказа на Хюнкяр същата история: как зад оградата той е гледал сватбата на Хюнкяр с Аднан.
В онази нощ Зюлейха и Хакан говорят пред портрета на Хюнкяр. „...Обичах я. В последно време постоянно беше до мен. Като майка.“ Разказва му историята на Хюнкяр и Фекели:  „...Не са могли да се съберат.“ Хакан: „Ашък Вейсел ненапразно е казал, че ако не се съберат, не е любов.“ Следват погледи между двамата, обещаващи събирането, което виждаме вече състояло се във фрагмана за 135 еп. Ако в нощта след смъртта на Фекели Зюлейха е на терасата като Хюнкяр и е тъжна, а тогава Хакан гледа отвън като Фекели, но с мръсен поглед, сега Хакан е вече в конака и седи на масата на бракосъчетанието. Сменили са си местата с Фикрет.
Зюлейха победи Хюнкяр в тяхната договорка за брак с Демир, Хюнкяр и „върна“ детето, дори и даде бонус Лейля, и призна любовта с Йълмаз, осигури бягството им. Победена, Хюнкяр беше призната за майка, затова в брака с Хакан Зюлейха влиза като дъщеря на „жената Яман“, както я е наричал Фекели.
Третият разговор на Зюлейха в онази нощ е насаме пред снимката на Демир, която тя постави на картината на Хюнкяр: „Дай Боже и ние да се съберем някой ден.“ Някой ден...Но сега е звездният миг на Хакан. А Демир е в най-долната точка: снимката му вече не е на портрета, забравен като личност без паметник, обруган като човек – в брачното му легло е друг мъж, но не просто друг мъж, а неговият враг; враг, но в леглото на Демир той е поканен от жена му – нейна е цялата инсценировка. Вярно, Хакан не протестира. Колко дълго ще остане Хакан там високо, където стигна? И дали Демир ще остане завинаги в дълбока забрава?
Не разбрахме кой се обади по телефона и какво каза на Зюлейха.
Нито защо в такава нощ Хакан трябваше да отиде при Абдулкадир и какво чу Зюлейха там.
„Новият живот“ започна с фалстарт, но това внесе разнообразие в повтарящите се неуспешни опити за брак.
Много сладка сцена е тази, когато Вахап и Лютвие са в колата, как се гледат; лудият Вахап ми изглежда по-нормален от много „нормални“.

Щастлив край или лошо начало?

„Човек умира не когато сърцето му спре, а когато го забравят.“

Малко преди да бъде убит на същото легло Демир чу от Зюлейха, че тя гледа на него все още с любов, той е нейното семейство, баща на децата и, нейното всичко...
„Ще ти взема всичко! Всичко!“ каза Хакан към Демир, тръгвайки към Измир и преди да хване ръката на Зюлейха. Ето, взел е всичкото - легнал е в леглото на Демир с жена му.
Първата брачна нощ - в стаята и леглото на двама мъртъвци, убити заради богатството.
Зюлейха лежи на страната на Демир. Ако сега зачене, детето ще има връзка и с Демир, може би малката Хюлия - Хюлия, която Демир е обичал. Но дали ще има връзка и с Хакан, това е въпрос.
И Демир беше извикан по телефона в първата брачна нощ; отиде, за да помогне на пияния си приятел. Ако се съди по това, което знаем дотук за съдружието Хакан-Абдулкадир и от физиономията на Хакан, когато видя Зюлейха, сега работата е „мръсна“. Едва ли е бил извикан, за да помогне на приятел. При Хакан нещата са други: Демир спаси живота на Йълмаз, а Хакан, дори вече в леглото на Демир със Зюлейха, още дори не и е казал кой уби Демир.

Фикрет Фекели.
Ако Фикрет и Зейнеп се харесат, ще се затвори пътя на Зюлейха към Фекели. Ако нещата с Хакан не вървят добре, ще се затвори и този път за нея. Тогава и остава само обратния към Яман.

Още малко по-нататък за преустройството в конака на Яман, защото то издава замисъла на Зюлейха. В общи линии Зюлейха повтаря това, което стана в началото. Зюлейха понеже е умна, но тя беше умна и тогава и разбра какво става, го повтаря сега. Но по друг начин, защото тогава липсваше наследник, а сега липсва актуалният стопанин. Две думи за това, което наричам корен. Коренът е съчетание от мъжа и жената, от които се раждат децата и плодородието. Всеки корен има три вертикални раздела: минало на предците, настояще -  актуалният стопанин и този, който в момента става баща на децата, и бъдеще – синовете и дъщерите. Зюлейха се държи от самото начало за Азизе, най-старата женска линия на корена, Хюнкяр вече е нейна майка, Лейля е нейна дъщеря и продължителка на женската част от корена – тук няма никакъв недостиг. Проблемът е мъжката линия, която е изключително важна за патриархалния начин на организация на времето и обществото. Хюнкяр искаше само детето. Но Демир поиска Зюлейха, а тя дойде с дете и като резултат Зюлейха беше свързана с женската линия, детето имплантирано към мъжката линия на рода, но впоследствие Демир беше убит. Въпреки тази смърт, мъжката линия може да бъде продължена и с липсващото звено „Демир“, защото той има син. Но Зюлейха избира друг път, който ще и донесе лично щастие, в който тя и като жена на Хакан ще продължи да бъде дъщеря на Хюнкяр, т.е. Яман, но коренът на рода Яман ще бъде прекъснат, а на негово място ще се сложи началото на съчетание от мъжко и женско в корена от Зюлейха Яман с Хакан Гюмюшоолу. Така докато в началото операцията трябваше да спаси рода Яман, сега Зюлейха ще заличи рода Яман, също както и самия Демир, но себе си ще вгради като продължение на женската част в новия род Гюмюшоолу. По този начин Зюлейха свързва семейството си с Хакан към дълбокия корен, към земеделието, чието лице е тя, към мястото като земята на Чукурова. Преди да кажа какво точно Зюлейха прави, само това, че по своята стопанска характеристика нито Фикрет, нито Хакан могат да заместят Демир, който е с основна характеристика занимание със земеделие. Такова беше неговото представяне в началото, той повтаря напълно баща си – чухме това в разговорите в началото между Хюнкяр и Демир, нощните обиколки на земята...Зюлейха знае, че свекърва и е била сама и се е справяла, вероятно мисли, че и тя вече е усвоила земеделието и ще може сама да се справя. Но дори и когато Аднан е бил със Севда, той е изпълнявал задължението си като стопанин, а Демир веднага след връщането от Берлин е продължил баща си. Колкото и да нагажда Хакан към съществуващото, Зюлейха не може да замести с него Демир като земеделец, това би довело до културна катастрофа, защото от Фикрет и Хакан се получава изнъредно голям превез на индустриалното над земеделското. Сега е важно да не се пропуска това, което Зюлейха прави, а ще видим докъде ще я доведе.
Зюлейха преустройва двете спални. От бившата спалня на Хюнкяр Зюлейха като нейна дъщеря прави спалня за новото семейство. Особеното е, че брачното легло е това от предишния брак. Тук е пренесена идеята от първата брачна нощ с Демир, когато Демир стана баща на вече заченато дете. Сега се прави същото, но сега проблемът е не липсващо дете, а младоженецът Хакан, който заемайки мястото на Демир в брачното легло, може би се мисли, че повтаряйки Демир, ще приеме чрез него нещо от това да е продължител на мъжката част на корена на това място. Хакан прерязва корена на Яман в мъжката част, Зюлейха продължава без прекъсване женската, и от Хакан нататък ще започва да се изчислява коренът на Гюмюшоолу. Но чрез това общо за Демир и Хакан легло, което двамата споделят със  Зюлейха, вероятно се цели Хакан да бъде свързан със стария здрав корен на това място; „присаждане“, което няма физически смисъл, а пренос на качества на корена и за присъствие на това място. За корена Гюмюшоолу Зюлейха е „изрязала“ Демир и е „привързала“ Хакан към Йълмаз, който ще бъде предходник вече покойник на рода Гюмюшоолу. Така е конструирана мъжката част от новия корен с предходник – Йълмаз, „дишащ“ наблизо до стария корен в света на отвъдното, в който Йълмаз е влял своя кръв – веднъж  правиха кръвопреливане на Азизе с негова кръв; следва актуалният мъж в корена, който е съпруг на Зюлейха, ще бъде баща на Аднан/Йълмаз на следващите деца в семейството - Хакан, и бъдещето е осигурено от Аднан и децата нататък. Конструкцията като мислене повтаря тази на Хюнкяр от брака с Демир, но сега Зюлейха е изключила изобщо Демир. Целта е Хакан да поеме не само семейните функции и като баща на Аднан, биологичен син на Йълмаз, но и стопанските функции, които са белег на рода Яман и мястото на техния конак. 
Леглото, където всяка вечер човек заспива/умира, за да се събуди/възкръсне на следваща сутрин, играе по принцип важна роля в представите и различни обреди. Така леглото се мисли като място за връзка между нашия и отвъдния свят. В това брачно легло присъства не само Демир, тук е и Йълмаз – и двамата сега са в отвъдното, което през нощта и в съня контактува със света на живите. В конструкцията на Зюлейха присъства – сега за втори път, бракът пред Бог на Зюлейха с Йълмаз. Преди върху него беше надграден бракът с Демир, а сега Демир е премахнат и Зюлейха надгражда върху този свещен брак новия с Хакан. Какво мисли Зюлейха за Йълмаз, за неговата роля, любов, за Аднан като Йълмаз и син на Йълмаз,  чухме вече много пъти след изчезването и смъртта на Демир. Освен това, Йълмаз остави Зюлейха и Аднан в конака на Яман, така че той има отношение както към пространството, така и към присъствието на Зюлейха и неговия биологичен син на това място. Така на сутринта след първата брачна нощ, а и всяка следваща,  живите ще стават – Зюлейха и Хакан, но Хакан поел от Демир качества на мъжкото присъствие на това място, докато двамата мъртви ще си останат в отвъдното. В стаята обаче, която преди е била стая на наследника на Яман, т.е. стая на Демир преди брака, сега ще живее наследникът на Гюмюшоолу, биологичният син на Йълмаз „моят син“. Лейля, „твоята дъщеря“, дъщерята на Демир обаче, остава в детската стая, без предвидена роля в тази картина на важните в подредбата на новия род.
Така двата момента, в които се правят манипулации в корена на Яман, са противопоставени един на друг. Първият предвиждаше продължение на живота на Яман, а сегашният – край на Яман и начало на Гюмюшоолу. Първия ръководеше Хюнкяр, втория – нейната добра ученичка Зюлейха. Реорганизацията на пространството и вложените в това идеи, изобщо грижата за корена е женска работа, така беше и в сватбата с Демир. Преди действаха Хюнкяр и Зюлейха, сега Зюлейха е сама. Тя не обсъжда с Хакан защо прави разместванията, защо е купила нови мебели, но спалнята е старата от Демир. Хакан чу преди това достатъчно от Зюлейха, за да може да усеща и да се досеща защо тя така постъпва, а като цяло то отговаря на желанието му за отмъщение към Демир. Водеща обаче е Зюлейха: Хакан е купил къща и предложи да живеят там, не Хакан настоява да живеят в конака. Зюлейха даде някакви неубедителни аргументи за оставането в  Яман, на които Хакан не възрази. Има пълно съвпадане на намеренията и желанията на всеки от двамата. Въпреки напредналата фаза на операцията, продължавам да считам, че шансовете на първия модел са по-големи. Зюлейха сега е измислила всичко много точно, но също като нейния партньор, който години е мислил отмъщението към Демир, ми се струва, че и двамата ще бъдат изненадани от това, че Хакан няма да се впише в тази схема. Зюлейха го подреди в нея като този, когото ще обича – тя не се отказва от него, каквото и да чуе за него, но той трябва да отговаря и на изискванията за баща и може там да се провали. Сега разбирам защо ги ожениха, така Зюлейха демонстрира пред нас докрай своите усилия да свърже Хакан с това важно за Чукурова място, а причината, ако това не стане, ще бъде в самия Хакан. Интересно ми е дали Зюлейха ще направи „връщането“ на Демир заради самия него, когато истината излезе наяве,  или ще направи това като наказание за Хакан.

В сегашния момент Зюлейха проявява същите качества, каквито и в самото начало: наблюдава всичко, не го обсъжда с друг, схваща много бързо и действа право в целта. Това, което става сега, тя обмисля от най-най-първия момент: още от представянето на Хакан, когато се обърна към нея само с лично име. Точно така, както това, което чу от Гюлтен уж между другото още първата вечер в Чукурова, определи какво ще прави нататък.

# 609
Здравейте 🌺,
Благодаря за всичко споделено и за фрагмана и превода! 🌼
Ваня, весело изкарване и слънчево настроение!🍀
Лучия, да, не изглежда много естествено това, което показват. Но, не мисля, че Зюлейха се сети, че Демир е лош след Хюлия. Тя промени отношението си към Демир сред решението му за развод и след спасяването на Йълмаз. Преди това тя непрекъснато говореше за злото, причинено й от майка и син Яман. Прости на Хюнкяр, прости, уж и на Демир. Разбира се, тук тя не говори за нейната вина и ролята й в цялата история, а отдава негативите само на Демир и Хюнкяр. Аз си обяснявам ситуацията с това, че Зюлейха от малка е свикнала да оцелява и да гледа напред. След смъртта на Йълмаз, тя беше в шок и трябваше да вземе решение за себе си и децата си. Фактът, че Йълмаз й каза, че я поверява на Демир; промяната в Демир; мисълта за бъдещето на децата и нейното и съветите на Севда и Фекели я насочиха с мисъл и чувства към Демир и към семейството; към това да бъде истинска Яман и продължение на Хюнкяр като дама в обществото и бизнеса. Всичко това и новите емоции я "завъртяха" така, че може би в сърцето си, тя не беше простила изцяло на "стария" Демир, а пред себе си виждаше "новия". След изчезването на Демир и след историята с Хюлия, сякаш пред Зюлейха се изправи сянката на "стария" Демир, а "новият" изчезна. Разговорът с Лютфийе на терасата беше показателен. Така че, сега е важно да се изясни миналото и да видим някаква равносметка.
Якут, благодаря за всичко споделено и за разясненията. Flowers Tulip
Аз не мисля, че Демир е гледал Зюлейха най-влюбено. Всички любими на Зюлейха имат своята емоция и преживявания с нея. Аз харесах Демир след неговото покаяние и признаване на грешките си. Преди това любовта му не ми допадаше и съм писала много по въпроса.
Хакан ту ми харесва, ту не ми харесва и съм съгласна със споделеното. Не мисля, че Зюлейха поставя на пиедестал Йълмаз. За нас може да изглежда така, но това са нейните чувства и нейните спомени за него. Той е първата й любов, която е специална; два сезона и половина тя се бореше за любовта си с него и за щастието й с Йълмаз. И ако той беше жив, тя щеше да е с него. Пред Хакан тя каза, че ако може да избира и съдбата й даде още един шанс, ще иска този шанс да е с Йълмаз. Тя е съпруга на Демир; общественото положение; наследството,
богатството и опита в ръководството го дължи на Яман; но в душата си носи онова новото, онова различното и напредничаво, което носеше и Йълмаз и това ще ги свързв, освен силната любов в миналото. Образът на Йълмаз не е толкова поляризиран, както е образа на Демир и за това, предполагам е и нейното "лутане" по повод на паметта на Демир. Ще видим, като нещата се изяснят.
Хубав ден на всички!
п.п. Ваня е писала, отивам да чета.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 18:47 от dana78

# 610
Привет!
Якут, благодаря за фрагмана, превода и новините за Селин! Flowers Bouquet
Ваня, сега видях редакцията ти в пост 604. Предполагам, че пътуването ти е приключило.
Ще дообясня идеята си да пишем на сценаристката и режисьора, макар че той няма отношение към сценария.
Якут, нямам илюзии, че някой ще промени сценария заради нашето писмо. Не е и това целта. Още повече ако е вярно съобщението, че снимките приключват в средата на май, то сценарият отдавна е написан и следващата седмица е последна снимачна, после само ще гледаме до 16 юни.
Нека да знаят, че група фенки от България много внимателно са следили сериала и са си задавали въпроси относно забравени или липсващи факти и обяснения на някои моменти от сюжета. Цели четири години живеем с Чукурова и имаме право като зрители да получим отговори на въпросите си. Мен ме дразни, че не поради липсата на екранно време разбрахме само фрагменти от миналото на Демир и Хакан. Лошото е, че не знаем какво ще покажат в следващите серии - нали все имаме надежда, и затова се колебах - все чаках, че ще дойде моментът в който и ние, и Зюлейха ще разберем какво наистина се е случило между двамата приятели преди 15 г. Къде изчезна Шади, а въпросът към г-жа Гюнгьор беше спестен от Зюлейха при срещата им в Анкара. Не искам предварително да обвинявам, но в момента изглежда като небрежност и претупване именно на тези моменти. Ще го разберем накрая и за мен ще разочарование, ако Демир остане низвергнат по начина по който го направиха. И тогава ще се съглася с мненията, които съм чела и за други подобни случаи с главни герои, убити преди края на сериала, а именно - отмъщение на продуценти и сценаристи. Ако Мурат Ю. не беше се възмутил в ТТ от сценария, щях да съм 100% убедена, че всичко с героя му е по план - 31 май 2021 г. Но сега - от дистанцията на времето имам своето обяснение на думите му. А то е да убият героя му и да продължат сериала с 4-ти сезон. Когато през м. април решаваш, че ще има още един сезон, много ясно, че сценарият се променя, за да може историята да продължи.

Поради многото празници тези дни, не съм гледала еп. 132, но ето кадрите за които по - рано стана дума.

Само в устните няма прилика с Мелике

Клипче

https://www.instagram.com/p/CdD2awROUPw/

От днес - изглежда Бирдже и приятелите ѝ са в Адана.

От вчера

Дана, точно тогава Зюлейха заклейми Демир.
И още нещо пропуснах. Якут, ти може да не си била с нас през всичките тези години, но пък изгледа цели три сезона наведнъж, което не е по - малко от нашия интерес към Чукурова.

# 611
Лучия,Ибрахим и Бирдже с приятели посрещат "Ураз Байрам"са в ресторант "Сет Балък"в Истанбул!

# 612
Лучия, 7 епизода са много време. Аз не съм губила надежда, че историята на Демир и Хакан ще бъде изяснена. Това е най-важното, за да се реши финала. Мен не ме вълнуват странични неща – кой какво казал и къде го е казал, гледам само сериала. Сценарият е толкова последователен, че нямам и капка съмнение, че ще бъде логично завършен. Сега сме в пика на сгъстяване на щастливите емоции, ще започне развръзката. 
Може би наистина е по-добре след края на сериала да преценим дали има смисъл да пишем на някого. Те сега приключват работата, сигурно известно време няма да искат и да си спомнят за Чукурова. Сценаристката сигурно вече пише друг сценарий. Да преценим накрая, сега не знаем какво още ще видим.

Много е интересен клипът за Големия финал. Има няколко ефекта. Започва с тъмна сцена, нощ,  сякаш постепенно изгрява слънце. И когато става почти напълно светло, изведнъж стряскащо се появява  широка жълта лента, на която е изписано „Големият финал“. Но от жълтото – жълтото е цветът на Зюлейха, на слънцето, на златото, хвърчат искри, което подсказва силни страсти. И много интересно, надписът за момент се обръща наопъки, което пък говори за обрат или обрати, идващи с големия финал. Вестникарчето разнася някаква новина. Зюлейха е в сцена от един от трейлърите за сезона, в момента, когато беше тръгнала с Лейля, но на пътя и застана черната кола и Хакан, който тогава не виждахме, но сега знаем, че това е бил Хакан, препречил и пътя. В клипа е акцентирано върху вглеждането в непознатия. Хакан присъства от сцената на улицата с постановката, когато върна чантата на Зюлейха, също сцена от началото. На мен този клип ми обещава това, което чакам. Grinning
Върнах се днес, но от утре пак ще отсъствам два дни.
После ще чакам големия финал. Grinning

# 613
Lati-g, изключих, че в Турция и утре празнуват и е почивен ден. А и Бирдже публикува по - рано снимка - пътува нанякъде и набързо я изпратих в Адана.

Ваня, вестникарчето вика "Чукурова голям финал". А сценаристката преди две седмици замина за Черна гора, публикува снимки от Подгорица и Котор. Виж последната от Турция - Кадъкьой Smile
"Kadıköyde Güzellikler"

Авторка е на 18 книги, някои са с по две и три издания.

https://www.kitapyurdu.com/index.php?route=product/manufacturer_ … 9665&limit=50

Родена е в Адапазаръ през 1964 г. Завършила е Истанбулския университет, Факултет по политически науки. Публикува първите си статии за литература в различни списания от 1983 г. През 1989 г. тя участва в конкурс за наградата за кратки разкази на Юнус Нади, организиран от вестник "Джумхуриет", и печели първа награда с разказа си "Скрит". Работила е за различни списания и вестници.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 01:39 от LU4IQ

# 614
Снимки за еп. 135

Общи условия

Активация на акаунт