Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 414
  • 417
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Сега попадам на тази тема, отговарям ,без да чета.Парен каша духа! Две от  децата ми  са в чужбина, отначало помагаха, но след като явно   другите решиха,че са им вечно длъжни да им помагат - спряха.Сега, като чуят български, се правят,че те не са.

# 121
И как виждате да се преодолее тази аномия, нихилизъм и останалото
А според теб кой, как и кога трябва да гради ценности? Wink Защото хората не се излюпват от яйце насред полето все пак.

# 122
И как виждате да се преодолее тази аномия, нихилизъм и останалото
А според теб кой, как и кога трябва да гради ценности? Wink Защото хората не се излюпват от яйце насред полето все пак.
Усещам някаква нападателна нотка в думите ти и не разбирам причината.

# 123
  • Пловдив
Е ми то един човек сам не може да изгради нищо за цялото общество. А как се прави така, че голяма част от обществото да започне да го изгражда, не знам.
Аз конкретно, когато цитирах друг потребител, имах предвид точно национален нихилизъм, за което говореше и другият потребител - съвсем нямах предвид липса на ценности, правила и пр. и други думи, описващи нас, простите българи, дето цял свят ни знае или не ни знае. Пренебрежително, омаловажаващо отношение на българите към българите, България и свързаните с тях неща, за това говорехме.
Това отношение се самоподдържа. Младите слушат постоянно отношението на старите и изграждат по същия начин своето.

# 124
  • Somewhere beyond the moon and stars
И как виждате да се преодолее тази аномия, нихилизъм и останалото, което е причина да се определяме като толкова лоши? Съвсем наивно смятам, че обединявате около нещо положително и изобщо съсредоточаването върху положителни качества би помогнало.

Точно по паралела "Къде сме ний - Къде сте вий", по който НИЕ не сме винаги в отрицателните стойности. Yum
Но това го установих, като започнах ежедневно да контактувам с чужденци и пообиколих малко свят. Между другото, много интересна гледна точка можеш да чуеш от чужденци, които са прекарали по-дълго време в България или са избрали да живеят тук - напр. много хора казват, че не ги е страх да се прибират сами вечер в София, което не важи за други европейски столици. Тоест, тук още е сравнително безопасно.

# 125
А точно елементарни познания по география ми е трудно да си представя как остават само част от образователната система. За мен винаги е било съвсем естествено като четеш книга, гледаш филм, следиш спорт и т.н. да погледнеш в атласа/интернет къде е това място, откъде са тези хора. Или отивайки някъде като турист, дори и за съвсем пасивна почивка (плаж и хотел), да прочетеш все пак нещо за мястото и страната. Изобщо, подобни незнания са ми показател за много други пропуски в общата култура.

Когато Израел се включи в Евровизия, се учудих, но помислих и го приех като логично.
Но когато Австралия се включи също, вече бях убедена, че географията днес не е това, което се учеше по мое време.

# 126
  • Paris, France
Кипър е в европейската общност, искат да приемат и Грузия.

Да, Европа вече е културен концепт, а скоро може и да изчезне..... концептът, де 🥳.

# 127
Израел участва във футболните първенства на Европа много отпреди да се включи в Евровизия. Кипър - също много отпреди да стане член на ЕС.

# 128
Усещам някаква нападателна нотка в думите ти и не разбирам причината.
Опа Hug букетче, наздраве, няма лоши чувства в горното, и емотикон сложих там за целта Flowers Tulip Но мислех че се подразбира как се премахват/създават тенденции в общество, почва се с възпитанието и създаването на мироглед и ценности, за което отговорност носят родители най-вече, и всеки по принцип като пример за околните ¯\_(ツ)_/¯

Е ми то един човек сам не може да изгради нищо за цялото общество.-----------Младите слушат постоянно отношението на старите и изграждат по същия начин своето.
Може, може. Всички знаят коя е Грета и каква й е каузата, нали? А и както казваш младите слушат старите, така че като кажеш нещо все някой го чува и повтаря и се влияе.

Израел участва във футболните първенства на Европа много отпреди да се включи в Евровизия.
Ммм? Я кажи, че аз не съм много по футбола и не съм чувала за мач Хайфа срещу Байерн Мюнхен или нещо подобно.

# 129

Израел участва във футболните първенства на Европа много отпреди да се включи в Евровизия.
Ммм? Я кажи, че аз не съм много по футбола и не съм чувала за мач Хайфа срещу Байерн Мюнхен или нещо подобно.
На национално ниво - квалификации за европейски и световни първенства (за световните е в зона Европа, а не Азия например).

# 130
Не си чула, защото не могат да се класират Grin те не могат да играят в Азия. Ако израелец иде в Иран му вземат гражданството... пък и арабите ще ги разкъсат.

# 131
  • Paris, France
Ако израелец иде в Иран му вземат гражданството... пък и арабите ще ги разкъсат.

Гражданството не могат да му го "вземат" на израелеца, нито могат да го лишат от израелско гражданство ако няма друго. В Иран не може да се влезе с израелски паспорт, нито да се получи входна виза ако в някакъв друг, неизраелски паспорт има израелска виза или следи от влизане в Израел като изходни печати от йордански или египетски граничен, с Израел пункт.

Не знам кои араби кого ще разкъсат. Израелски арабин да разкъса иранци????????

# 132
А защо само българина да мисли само за себе си? Нима другите народи не мислят за себе си също?

# 133
А защо само българина да мисли само за себе си? Нима другите народи не мислят за себе си също?
Eстествено, че да. Обаче покрай това проявяват и забележимо повече загриженост за "чуждото".

# 134
  • Пловдив
Невена, очевидно се има предвид, че кои да е араби ще разкъсат израелците, ако те се мернат на азиатско първенство. Wink
Не знам за разкъсването, но Израел наистина открай време участва в европейските първенства по всички спортове, не е до Евровизия само, и причината е враждата с всички околни държави, смятай за какво става дума (и не съм възхитена от Израел в това отношение).

Общи условия

Активация на акаунт