Всякакви въпроси относно пералнята - тема 13

• 60 533
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
Ама ще запази пуха. За какво ти е да избелваш завивка на цената на съсипан пух (теоретично)?

Здравей ToniShu, завивката е бяла, препаратът, който имам, е на Heitmann.
За пръв път ще я пера и ме е страх да не я съсипя. Затова разпитвам толкова подробно, че и хич не беше евтина.
Реших, ще пера на Pflegeleicht, 60C, със препарат за пух. После ще дам обратна връзка, дали всичко е било наред. Може да е полезно и за някой друг, който се чуди...
Изперете си завивката с препарата за пух на ниска температура! Обикновено тези завивки имат етикетче с указание за пране.
Препаратите с ензими, които в никакъв случай не са бактерии, не са подходящи за вълна, коприна и пух!

# 241
  • Плевен/Германия
Ензимите правят проблем на различните видове тъкани. На по-специфичните такива и с особен пълнеж, би следвало да има етикет как, и с какво да се перат.
https://washerhouse.com/enzimy-v-poroshkah/

Азалия, като прочетох твоя пост, се сетих да погледна завивката за етикети. Ми те хората са си написали всичко:
Пере се на програма за цветно пране, до 60C, с две чаени лъжици специален препарат за пух или за вълна. Без омекотител. После сушилня за минимум 120 минути на възможно най-високата температура.

# 242
Дедо го познавам (лично) от 100 години, той няма как да е казал, че ензимите са бактерии. Само уточних, за да не се бъркат четящите в момента, нямам претенции към теб.

# 243
Здравейте на всички!
Имам един въпрос и се надявам да можете да ми помогнете.
 Искам да изпера пухена завивка в пералнята. Пералнята е Миле weg675wps. Но за съжаление няма специална програма пух. Каква програма ползвате вие?
(Завивката е 200см/200см, 100%пух)
Благодаря предварително.
pflegeleicht 60C
В никакъв случай не пускай тази огромна пухена завивка на посочената от потребителката програма, защото тя е за малко кг пране, а пухът като се намокри тежи зверски. Пери на Памук.

# 244
Прали сме пух в нашето Миле. Но и ние нямаме специална програма. Програма Памук ще ви свърши работа, като можете да пуснете опциите за бързо пране (не вярвам завивката да е някаква адски мръсна, все пак не се носи навън като дрехите), water + (за да пере с повече вода) и extra gentle(за да не върти чак толкова енергично). Използвахме специален препарат (пуха е като вълната от кератин и някои ензими го прецакват/разяждат), освен това в специализирания препарат има и ланолин ( самия течен препарат е един гъст и мазен, ланолина е извлечен от вълна и имитира естественото омазняване на птичите пера/пух). Гледах клип как пере специализираната програма на Миле за пух...в началото тя започва с центрофуга и после се намокря прането. Това явно е за да се изкара въздуха от артикула който ще се пере. Така че аз пуснах още в началото на суха пералня центрофуга 1000 оборота и когато приключи веднага пуснах програмата за пране. Накрая всичко беше в плачевно състояние....поне така изглеждаше, тоя пух като се свие мокър и станал на едни дребни бучки... Отписахме си якетата.... За наше очудване след сушилнята (там ползвах програма "импрегниране" която се справя много добре с дебели артикули с пълнеж) всичко беше като ново, надуто и изпънато. Не стана ясно вие имате ли сушилня?
Оооо забравих...не посмях да пусна на високи обороти центрофуга (ползвах само 600 оборота) защото бях попаднал на клип една възглавница с пера докато се центрофугира как се беше цепнал един шев (то явно му е било дошло времето) ама този пух и перушина как бяха задръстили пералнята....не е истина.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 01:24 от Marsian

# 245
  • Плевен/Германия
Прали сме пух в нашето Миле.

Marsian, благодаря за подробната информация. Много полезно ми беше да прочета твоя опит.
Ще действам и аз по същия начин тогава.
P.S Сушилня имам, мисля да използвам за сушене програма памук, екстра сухо.
   И ще прегледам шевовете на завивката:laughing:

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 09:59 от dessi75

# 246
Аз имам програма за сушене на завивки, сега остава да купя такива с пух. Другите ги суши идеално и въпреки че са с вата, стават някак въздушни.

# 247
  • Плевен/Германия
Здравейте отново,
Идвам да споделя резултати и да благодаря на всички, които помогнаха с мнения.
  Ето какво се получи след пране с препарат за вълна на Miele на 50С програма памук с включени Wasser+ и extra schonend, 1000 оборота.

Преди да пусна пране, пуснах само центрофуга 1000 оборота.
  Суших първо на програма XXL на сушилнята, която се оказа за обемни завивки, включително и пухени. След приключването обаче не беше напълно готово, затова пусках няколко пъти за по 30-40 минути програма за време. И горе е резултатът- чист и разпухан.
За мен експериментът беше успешен.
Още веднъж благодаря!

# 248
Супер. Радвам се че всичко е минало по ноти. А как изглеждаше завивката веднага след прането преди слагането в сушилнята.

# 249
  • Плевен/Германия
Супер. Радвам се че всичко е минало по ноти. А как изглеждаше завивката веднага след прането преди слагането в сушилнята.
За съжаление забравих да я снимам, но изглеждаше много зле. Всяко квадратче беше   една слепната топка. След първото сушене на ХХL програмата за завивки изглеждаше почти нормално, но не навсякъде.

# 250
  • Варна
Другия път сложете и топки в сушилнята.Резултата ще е още по-добър Simple Smile

# 251
Здравейте,
моля за съвет !Имам чисто нова пералня  АЕГ L7FOE48S, ползвам я от 2-3 седмици. Днес отказва да центрофугира. Изпълних препоръката от ръководството за употреба за почистване на филтър, който очаквано си беше чист. Ротора се върти, но не центрофугира. Опитах на различни програми - не става. Мога ли сама да опитам друг вариант или си е непременно за сервиз ?

# 252
  • Pazardjik
Здравейте,
моля за съвет !Имам чисто нова пералня  АЕГ L7FOE48S, ползвам я от 2-3 седмици. Днес отказва да центрофугира. Изпълних препоръката от ръководството за употреба за почистване на филтър, който очаквано си беше чист. Ротора се върти, но не центрофугира. Опитах на различни програми - не става. Мога ли сама да опитам друг вариант или си е непременно за сервиз ?
Може би и е натежало,извадете половината дрехи и стартирайте друга програма не от кратките.

# 253
  • На брега на реката
Да не би, без да искате, да сте изключила центрофугата?

# 254
Не е от натоварване - вътре има само хавлиен халат след басейн. Пуснах на нова и различна програма и между пране и изплакване центрофугата действа. Но след източване на водата на финал на програмата центрофуга просто не се активира - продължава да се върти барабана все едно е пране.

Общи условия

Активация на акаунт