Всякакви въпроси относно пералнята - тема 13

• 60 551
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
Памук 1000 оборота 40 градуса с по-малко прах, че си пени.
Много благодаря! Аз имам уж специален прах за пране на пух, ще ползвам него.

Blueberry, а оборотите на центрофугата  да ги намаля ли или да ги оставя 1200, максималните за тази програма?
Остави ги на макс .  Синтетика според мен е по-подходяща програма , защото изплаква по-добре от  Памук и метода на въртене е по-различен.
Какъв е този прах за пук ? Ако завивката е бяла използвай препарат на прах за бяло , ако е цветна - гел за цветно . Няма нужда от допълнителни препарати .

# 226
  • Плевен/Германия

Какъв е този прах за пук ?
[/quote]

Прах за пух, но всъщност грешно съм се изразила:blush: Имам предвид течен перилен препарат за пухени изделия.
Но щом става и с обикновен прах за бяло, ще действам с него. Благодаря за насоките

# 227
  • София
blueberrу, не са допълнителни, душата; просто си има специални препарати за пране на пух (да, не са на прах) Wink
dessi75, ако имаш за пух, защо ще переш с обикновен? По принцип хората предупреждават, че с обикновен може да съсипеш изделието. Или да му нарушиш качествата. И не казвам, че ще, а че може.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 21:32 от ToniShu

# 228

Какъв е този прах за пук ?

Прах за пух, но всъщност грешно съм се изразила:blush: Имам предвид течен перилен препарат за пухени изделия.
Но щом става и с обикновен прах за бяло, ще действам с него. Благодаря за насоките
[/quote]
Первол не ти трябва /Предполагам него визираш/
ToniShu такъв препарат е абсолютно излишен , особено течен дето нито има избелители /ако е бяла/ , нито ензими да изперат нещо

# 229
  • София
Ама ще запази пуха. За какво ти е да избелваш завивка на цената на съсипан пух (теоретично)?

# 230
  • Плевен/Германия
Ама ще запази пуха. За какво ти е да избелваш завивка на цената на съсипан пух (теоретично)?

Здравей ToniShu, завивката е бяла, препаратът, който имам, е на Heitmann.
За пръв път ще я пера и ме е страх да не я съсипя. Затова разпитвам толкова подробно, че и хич не беше евтина.
Реших, ще пера на Pflegeleicht, 60C, със препарат за пух. После ще дам обратна връзка, дали всичко е било наред. Може да е полезно и за някой друг, който се чуди...

# 231
Ама нищо няма да изпере с този препарат.
А с нормален прах за бяло всичко ще се изпере и нищо няма да се съсипе .
Трик са тези препарати за пух .
Ако не е качествена с каквото и да се изпере пак ще се съсипе .
Ако няма сушилня ще се съсипе на 100 %

# 232
  • София
Доколкото знам. пух се пере на не повече от 30–40 градуса. И без центрофуга. Моята завивка я нося в химическото, че ме е шубе Simple Smile Но съм прала якета с един препарат на Zajo (отдавна беше, няма магазин на Zajo вече).
blueberrу, казвам скромно мение, не претендирам да съм твърде опитна или права Simple Smile С онзи препарат си се изпраха якетата, не бяха мръсни след прането.

# 233
Без центрофуга ? На нищо ще стане , няма да изсъхне и няма ще стане на буци .
Ето това е препарата на Хайтман :  https://www.heitmann-hygiene-care.de/heitmann-down-laundry-care-250-ml/

# 234
  • София
Може, не знам. Завивка е, голямо е, може би са го имали предвид за якета и да се сушат на закачалка. Аз на онези ми якета пуснах центрофуга и нищо им нямаше (което не е гаранция за правилност).
Ето тук пък казват 60 градуса, но са обяснили за омазняването на пуха, което и продаваката в Zajo ми обясняваше тогава: "Използвайте перилен препарат без ензими, за завивките и възглавниците с естествен пълнеж, тъй като обикновените прахове имат съставки, които ще премахнат естествената мас на пуха и перата и ще навредят на изолиращата им сила и обем."
https://jysk.bg/guide/grizha-i-poddrzhka-na-zavivkite-i-vzglavnicite

# 235
Ензимите са бактерии . Не вредят на материите , освен на вълна . И там вредят само два - целулаза и протеаза .
На завивките не правят проблеми. А пък и са доста необходими за успешното изпиране . Силно препоръчителни са и кислородните избелители , които се използват единствено и само в бустерите /праховете/за бяло пране . Те освен че избелват дезинфекцират и изпират .

# 236
Ензимите НЕ са бактерии! Те са сложни протеини. Simple Smile

# 237
  • София
Добре, аз просто казах как бих си изпрала завивката, ако не я давах на химическо; и обясних защо Simple Smile За чуждите изобщо не държа да се налагам – кой с каквото иска да пере.

# 238
Ензимите правят проблем на различните видове тъкани. На по-специфичните такива и с особен пълнеж, би следвало да има етикет как, и с какво да се перат.
https://washerhouse.com/enzimy-v-poroshkah/

# 239
Ензимите НЕ са бактерии! Те са сложни протеини. Simple Smile
Добре , химията не ми е силна страна . Така съм чела в стари теми в друг раздел от Дедо , ама може и да се бъркам . Първия пост в темата за перилни препарати е много добре описано за ензимите- кои са те и предназначение .
Може да се прочете . В сайта на Хенкел , за Персил също пише .

Общи условия

Активация на акаунт