Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 643
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
Има големи професионалисти и в губенето на пари 😄

Инвестмънт мениджърите обикновено са специализирани, банките и фирмите имат екипи за отделните типове инвестиции, няма човек, който да е супер наясно с всякакви такива и да може да ви инвестира парите през целия спектър на различни инструменти.

# 166
  • Far away from here...
Е, то моето портфолио не е нещо супер сложно - etf, взаимни фондове и акции. Няма някакви по-сложни инструменти и все си мисля, че човек с дълогогодишен опит, на който това му е основното занимание, ще направи по-малко грешки от мен Simple Smile . А и предполагам, че предварително се обсъжда с клиента стратегията, целта, инструментите.
Ама с тия техните милиони, няма пък да им стана клиент 😂.

# 167
Не е задължително. Едни наши клиенти си имат и един консултант освен нас, дето много разбира. Толкова разбира, че им запорираха многото милиони и се оплакваха миналата година как нямали 30к да си платят данъците на имотите и нямали пари да си ремонтират къщата. За мой най-голям ужас не го уволниха след случката.

Обсъжда се с клиентите, които искат да знаят. А и на тях им се спестява голяма част, защото не разбират какво им се говори, като не разбират се дразнят и ги хваща страх. Има много, които се доверяват сляпо и не питат дори.

# 168
  • München, Deutschland
Аз също знам като порядъци за сумите, които и BadKarma споменава в съответната западна валута като минимален вход. И да, много хора имат пари от развити бизнеси, но не разбират (и не искат да разбират особено) от финанси. Да кажем, че източниците ми са сигурни без да навлизам в особени детайли.

Говоря за западна Европа, за България нямам поглед.

# 169
Е да де, ама в ТАЗИ тема да обсъждаме чужбински опции за управление на свръх големи капитали е малко нелепо. Все едно в темата за имоти да обсъждаме мезонети в Манхатън или в темата за коли да бистрим Ферари ли е за предпочитане или Ламборгини Simple Smile А особено след като дискусията се събуди след питане за инвестиране на 10 000...

# 170
Да, отплеснахме се, права си. Не ги обсъждаме тези опции и никой не ги е споменал. Дискусията тръгна от това дали 10к са джобни пари или може да се ползват като инвестиция, като аз съм на мнение, че е второто.

# 171
Всичко е относително - за един 10 000 са много пари, за друг не си струва да са инвестират, а са просто за харчене, за трети милион са джобни.

# 172
За хората, които питат, явно си струва да се инвестират, но тук посъветваха да се инвестира в земя или ако били 10 (а ние всъщност не знаем колко са) , това инвестиция ли било. Доста арогантно изказване на фона на българската действителност според мен.

# 173
Всъщност съвсем не е арогантно, а е практично. Аз съм проста инженерка и не разбирам от сложни инвестиции, но знам добре, че се инвестират пари, на които не разчиташ и които можеш да си позволиш да загубиш. И ако имам  само 10 000 няма да ги инвестирам, защото това е цената на една сложна операция ако се наложи, или издръжката за няколко месеца ако дойде безработица, или нова кола ако откраднат старата (при това не кой знае каква), или ремонт вкъщи ако стане наводнение или пожар...  Та прагматично погледнато 10 000 не са за инвестиране в нещо слабо ликвидно. А и в бързо ликвидно да е, пак ще има загуби от обръщането  "кеш - активи - кеш'", ако мога да заимствам от Маркс Simple Smile За мен това е резервен фонд, който трябва да е незабавно достъпен.

# 174
Ако това са парите, отделени за инвестиция, приемаме, че е ясно, че тя върви с някакъв риск. Ако това са ти парите за инвестиция е тъпо да се инвестират в неликвидни активи, което казах и аз. Въпросът е единствено може ли да се инвестират толкова пари или не, и отговорът е ДА, така че всичките тези обяснения не виждам как противоречат на казаното от мен?

# 175
  • Far away from here...
Аз повдигнах въпроса за доверителното управление в България, защото се интересувам при какви условия изобщо е възможно.
Иначе 10 хил. (независимо лева или евро) за мен си заслужава да се инвестират, ако всички текущи нужди са покрити адекватно , наличните активи са защитени с добри застраховки (за здравето е особено важно) и има авариен фонд според спецификите на човека/семейството.
(Поне аз това направих, преди да започна)

# 176
Че могат, могат, това май никой не оспорва. Дискусията според мен е следва ли да се направи.

# 177
Ако имаш само 10к (примерна величина, защото дамата не е казвала конкретна цифра), не следва да инвестираш всичко, защото е разумно да имаш буфер, но дори и част от тези пари могат да бъдат вложени в нещо. И според сумата и индивидуалните обстоятелства се определя в какво е най-смислено.

Нека приемем, че хората, които казват, че искат да си инвестират собствените пари, били те много или малко, носят отговорност за себе си, препитанието си, разходите си, и нека не анализираме дали следва или не да го правят изобщо. Така че не, аз не мисля, че беше това дискусията, но може да съм разбрала грешно.

# 178
Доста арогантно изказване на фона на българската действителност според мен.
10 кила са ремонт на апартамент, почивка на Малдивите подмяна на домакинско оборудване. Пари за харчене. Вместо да си оправи живота, ще ги затваря с известна доза риск при това за дълъг период
Никакъв смисъл няма, особено ако и инфлацията ги яде по малко.

# 179
Повтарям за неразбралите, ако се каже, че някой разполага с Х пари за инвестиция (1000, 10 000, 100 000), аз приемам, че тези пари са за инвестиция, а не са личен фонд “И аз съм човек”. Човек толкова си е отделил за инвестиция, значи е преценил, че може да посрещне други разходи с налични средства. Въпросът е може ли да се инвестират или не, и отговорът е, че може.

Когато обаче сумата за инвестиции като цяло е малка се предполага, че като цяло човек няма големи възможности, затова е важно тези пари да са в нещо ликвидно и с премерен риск ако му дотрябват - понеже е по-голяма вероятността да се случи. Обясних ли добре какво имам предвид?

Общи условия

Активация на акаунт