Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 700
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
Първият фонд изглежда като абсурдно безсмислен продукт и чак се чудя кои са тея лапни шарани, от които са успели да съберат и милион и половина или колкото пише, че са активите. Меко казано нагло е да искаш 1,8% такса за нещо, което се състои на 75% от ETF, но по всяка вероятност има доста по-висока бета от това.

Вторият линк не ми се отваря, може би защото съм на таблета.

# 496
Добре а такива ЕТФ къде купувате?

# 497
Какво мислите за представянето на този фонд? Включва предимно ETF търгувани в щатите, 2 от които са вангард, а доходността по години защо така върви нагоре-надолу...
https://karollcapital.bg/bg/fondove/4-advans-global-trends
Също за този какео мислите?
https://www.schroders.com/bg/bg/professional-investor/funds/fund … 57291076/profile/

Здравейте,

ако искам да сравня фонд управляван от чуждо дружество в сферата на ESG бих разгледал този фонд:
https://www.amundi.bg/retail/product/view/LU1883318740

Особено за 5 и 10 години данните са интересни. Разбира се предишното представяне не е гаранция за бъдещо такова........... и все пак цифрите с представянето са добри.

# 498
Добре а такива ЕТФ къде купувате?

Това също са вид фондове, купуваш ги откъдето си купуваш и всички останали инвестиционни продукти.

# 499
Досега не съм купувала. Друг вариант проучвам ИБ Карол, освен сама да си избирам които ЕТФ искам - вангард за ИТ най-вече. И пак ми се струва твърде рисковано като за начинаеща. Затова ми стана интересно избор на готов портфейл под формата на инвестиционен спестовен план. Амунди също е включен в адванс портфейла. Няма информация за бета. Първоначалната такса за включване пише, че е 1.5%, къде го видя това 1.8%? Вторият линк е за Шрьодерс хеджиран портфейл, там пише бета.

Петко Т, за втори път ми прави впечатление, че промотирате Амунди. Благодаря, ще разгледам, но в случая търся мнение за друг продукт. Таксите на Амунди са значително по-видоки, от иьпратения линк.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 15:35 от Анонимен

# 500
Плащаш такса за управление, която в този продукт пишеше, че ти е 1,8% от осреднения годишен NAV. А отделно има и разходи, които ти се начисляват отгоре на нея.

Прочети първо за разликите между активно и пасивно инвестиране, за разликите между активните фондове и ETF, както и какво се гледа и по какви параметри се сравняват преди да започнеш да инвестираш.

# 501
Карма, редактирах си поста със снимка от документа за инвеститори на фонда. Сякаш за друг фонд ми обясняваш... нали за Адванс линка имаш предвид?

# 502
Е там си се виждат 1,8%, които споменах.

# 503
Явно ще се чете още много повече... едно е да решиш какво в общи линии искаш, друго е технически как да се реализира, за начинаещи е доста объркващо... благодаря все пак

# 504
Добре де, питай, защото аз лично не разбрах какво не ти е ясно. Може и на лични. Финансови инструменти от всякакъв вид може да се купят през редица платформи, банки, брокери, приложения. Кой брокер да използваш не мога да ти препоръчам, защото не живея в България.

# 505
Не го разбирай като критика 🙏 наистина ми е объркващо. За съжаление достъпът от България е една идея по-труден и по-скъп, особено през банка. Проучих алтернативи на ИБ и на практика няма. Довечера ще чета за ИБ платформа за лично търгуване, просто списъкът с сктиви е потресаващ... а аз в общи линии следвам "формули" от активи на щатски инфлуенсъри, които следя. Другото е спестовните портфейли, за които пратих линкове, там е една идея по-дъми

# 506
Не го приемам като критика, просто смятам, че е в интерес на хората, които купуват финансови инструменти да разберат основите на инвестирането и да са наясно с основни понятия. А иначе никого не съдя, кой каквото иска да прави, все пак всеки собствени средства влага Wink

# 507
Това е слтернативата на спестовните планове:
https://www.karollbroker.bg/bg/platforma-za-targoviya-s-aktsii-n … hdunarodni-pazari

# 508
Отиди в Карол. Любезни са и ще ти помогнат да си откриеш сметка в Интерактив Брокърс (доста е объркващо и почти невъзможно да се направи от раз за неопитен човек без да пита). Но после си сам за себе си. Тоест съвет и помощ не чакай, което може би е и правилно и законно. Ако например си си харесал ETF na Vanguard, следящ S&P 500 не чакай да ти обяснят разликите между десетките различни варианти на все едно и също, но едните са на тази борса, другите на друга (важно е за данъците), някои са акумулиращи, а други плащат дивиденти, в различна валута са, различни такси за покупка и управление, самите покупки също имат тънкости...
Иначе за мен активното управление не е за хора непрофесионалисти. А и професионалистите губят пари, особено когато се увличат.  Непрофесионалистите да си избират ЕТФ-и и да държат.

П.П. А защо котировките играят нагоре и надолу - това е заради активните играчи. Например Байдън пръднал. Веднага тръгва слух, че ще се забрани вносът на зрял фасул и всички инвестирали в боб продават за да не се минат. В резултат сриват цената на фасулените акции. После обаче се оказва, че не бил пръднал, а се наакал - веднага освободените пари от продажба на фасулени акции се наливат в покупка на памперси и цените литват в небето. После обаче се оказва, че се е бил наакал само инцидентно и няма да има пик на търсенето на памперси и акциите се връщат на нормално ниво, а освободените пари пак отиват във фасул, защото той винаги си върви. И всичко това го правят активните играчи, те могат и да съборят борсите. От друга страна без тях нямаше да има ликвидност, та те съвсем не са зло.  Обаче който вземе да се прави на активен играч я познае, я не, па ако вземе да познава доста пъти подред вземе, че се увлече и накрая не познае... И затова казах, че за неопитни игрази си е пасивното инвестиране.
П.П. 2  Някой професионалист сигурно ще ме атакува, че горното е опростено и невярно в детайли, но по същество дава идея.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 16:36 от Черна станция

# 509
Благодаря ЧС, и аз съм по-скоро за управляван портфейл на този етап. Някак се обнадеждавам с уточнението, че от 2018г имат нов финансов мениджър и нова стратегия...

Общи условия

Активация на акаунт