Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 638
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
Според мен в БГ малкото инвестиращи  неспециалисти са се насочили основно във фондове по две причини:
-фондовете се предлагат активно от банки, най-често през инвестиционни планове, като регулярно се прехвърля малка сума по тях всеки месец без такса от сметка в съответната банка.
- хората не знаят откъде и какви ETFи да си купят. Също трназакционните разходи, особено в щ.д. и за малки суми, хич не са малки.
Мисля, че ще е много полезно за начинаещи инвеститори в бг, да се споделят практики през кои приложения/посредници инвестирате в ETF,  как намалявате трназакционните разходи, защото  например банков превод в щ.д. е с такса мин. 25-30 щ.д. и ако сумата е примерно 1000 щ.д. само за транзакцията вече имаме 3%.  Да не говорим, че човекът може да иска да инвестира в долари, но е нормално да не поддържа сметка в тази валута, съответно имаме и превалутиране, като банковите маржове за малки суми също изобщо не са изгодни.
Ето примерно, както Spring Blossom иска директно да инвестира в S&P как да го направи от БГ и може ли това да стане с транзакционни разходи под 1%?

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 12:10 от TafTaf

# 556
  • München, Deutschland
За да се прецени дали е по-добър фонда от индекса - както надявам се ви е известно - не се гледа единствено пърформънс, а и откъде (като елементи) идва дободността.

Много важно изречение и искам да го подчертая още веднъж в цитат, за да не се загуби.

Преди време в тази тема, бях с повече свободно време, и една потребителка беше питала за мнение за даден взаимен фонд. Не помня на Амунди или някой от другите, предлагани по-масово в България. Моят анализ тогава (не съм професионален инвеститор на този етап още) показа, че:
- някои от мениджмънт таксите бяха написани с много малки буквички, някъде скрити в общи условия и подобни документи, които дори не бяха линкнати на страницата, а ги рових из другите страници. И накрая не бяха 1,5% от сумата, а около 5%, ако сумираш всичко
- дължаха се дори такси за лошо представяне, т.е. ако са на минус инвестициите, таксата за мениджмънт пак си я плащаш (споменавам го, защото съм виждала и други варианти)
- бенчмаркът на фонда се беше променил за 4те години, които показваха (мисля, че се водеше някакво преструктуриране на фонда или някакво подобно обяснение), а за последната година бяха взели растежа на индекса за тримесечие, а го бяха сравнили с годишния пърформънс на фонда или другояче казано, бяха учетворили печалбата на фонда изкуствено за последния разглеждан период Wink
- накрая излезе, че дори в години, в които индексът е бил на +, фондът за закупилия го потребител нетно е на минус заради таксите...

Със сигурност има фондове, които аутпърформват пазара, но за колко време? Това е съществен въпрос. Ако 3 години печели, а на 4тата загуби повече заради грешна преценка, за мен пак си е загуба. За фонда не чак толкова, той таксите си ги взима...

# 557
Все пак обаче мен не ме интересува дали са сменили бенчмарка, дали фондът е над или под него, как го осчетоводяват и даже какви са таксите. Ако съм имала за цел годишна печалба от 7% и съм я постигнала защо да се оплаквам?  Друг е въпросът, че печалбата е можело да е 9% или 10% при по-удачно инвестиране, но човек се учи с опита.

# 558
  • München, Deutschland
Е как ще няма значение бенчмаркът? Ми досегашният бенчмарк може да е бил с растеж от 5% примерно, а по средата на годината да си сетнат нов с 1%... Не е едно и също да биеш по възвращаемост 1% и 5%, разбира се.

# 559
Ами, щом не те интересува - окей. Всеки си преценява в крайна сметка, но идеята на тези активни мениджъри е да са по-добри от пазара, а не като него - затова взимат такива такси. Мейнстрим лонг онли активен фонд с бета 0,9 към S&P и негативна алфа аз никога няма да го гледам като absolute return продукт. По принцип ако това ти е критерия е редно да имаш high water mark на пърформънса, и по-голямата част от възнаграждението на мениджъра да е performance fee с малък management fee. Те нямат причина да се зорят по начина, по който са им структурирани таксите, дори да не им върви фонда, особено като станат наистина големи - а статистически е доказано, че по-скоро мъничките фондове се представят по-добре и от една критична маса нагоре е изключително трудно да изпревариш индекса.

А иначе в какъвто и продукт да инвестира човек, винаги има риск в момента, в който човек реши или има нужда да изтегли средства да е на минус.

Идеята е, с активните фондове, в идеалния случай (който обикновено не е на лице) да падат по-малко от пазара в лоши времена и да се качват повече от него в добри. Затова изискват такива такси.

# 560
Е как ще няма значение бенчмаркът? Ми досегашният бенчмарк може да е бил с растеж от 5% примерно, а по средата на годината да си сетнат нов с 1%... Не е едно и също да биеш по възвращаемост 1% и 5%, разбира се.

Както казах, моята цел не е била някакъв бенчмарк, а цифра. И съответно са ми предложили микс/портфейл от фондове с таргет цифрта ми. И мисля, че не са активни, само от време на време се събират мениджърите и правят някакви корекции,но иначе нямаме активно управление.

# 561
Е, то и ETF-и с таргет цифрата могат да ти предложат. И едните, и другите могат да са над или под този таргет. Това само по себе си не е аргумент за активни фондове.

Да не говорим, че с покачващите се лихви човек може да си преосмисли алокациите акции/облигации при 5% базова лихва в САЩ и примерна, хипотетична цел от 7%. Е, тогава имате превалутиране евентуално, ако нямате сметка в USD.

# 562
Chrissy/ BadKarma принципно сте съвсем прави, но остава въпроса за достъпността и транзакционните разходи за масовия бг потребител без много четене, лутане, самообразоване с месеци, до други възможности извън взаимните фондове за инвестиране с малки регулярни суми, най-често в диапазона 100-1000 лв. Горе го написах, освен превалутиране, има такса за превод в щ.д., която е мин. 25-30 щ.д. При инвестиция в Амунди, примерно, през ДСК, този разход е спестен.

# 563
Таф, аз не ползвам такива услуги при българска банка, затова не мога да споделя опит. За съжаление в повечето случаи при малки суми транзакционните разходи са често големи (като съотношение спрямо предвидената инвестиция). Предполагам, че през приложенията ще е доста по-изгодно от България, ако поддържат достатъчно продукти. Нямам конкретна информация, предположението ми се базира на впечатлението ми, че българските банки са кръвопийци и иначе.

Много фондове, независимо активни или пасивни, имат листинги на различни борси и не е нужно да се купуват от щатска борса. Дали евро или долар, докато валутата в България е лев превалутиране все ще има. Амунди може да няма такса покупка, но е хубаво да си направиш сметката дали ти излиза повече или по-малко от ETF с еднократна такса покупка примерно 3% и годишна такса 0,1% срещу активен фонд с годишна такса управление 1,5-2-2,5% при дългосрочна инвестиция.

# 564
BadKarma , да знам, но масовият бг начинаещ инвеститор има сметка в българска банка и най-много да има и Revolut карта. Затова му трябват и практически съвети за конкретната българска ситуация и ще е полезно, ако някой сподели собствен опит. В моя пример, ако не може да заобиколи транзакционните разходи, налага му се откриване и поддържане на сметки при други посредници и т.н., трябва да инвестира много време в проучване през каква платформа/посредник ще му е най-изгодно, в крайна сметка може да се окаже, че взаимния фонд му е по-рентабилен. Също така, повечето фондове, предлагани от банки, нямат redemption fee, освен през първия месец. Няма и такса за превод за постъпване на средствата по сметката при обратно изкупуване.
Аз затова питам дали някой може да даде конкретни примери с цифри за инвестиции в ETFи от БГ и конкретни стратегии за минимизиране на транзакционните разходи.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 13:33 от TafTaf

# 565

Само че да заделяте пари, които ще ви трябват краткосрочно (зависи какво е за вас краткосрочно) ми се струва, че няма особен смисъл. Още по-трудно ще е краткосрочно (например за 3 месеца) да постигнете "запазване на стойността" на парите, т.е. да биете инфлацията, особено ако искате да биете годишната такава в България (по последни данни виждам, че е 16,9%). На месечна база виждам инфлация от 0,9% последно за декември, това вече е възможно.

Но може би уточнете каква е целта, за да дадем идеи или мнение.
Целта е след 2-3 г. когато ще имам нужда от пари за двама завършващи ученици и потенциални студенти, да имам 2-3000 лв., които да са запазили стойността си например. Знам, че е нищожна сума, но това са ни възможностите.
Другата ми цел е да започна да отделям някаква малка сума месечно, която отново по някакъв начин да запазя, а да не се стопява, както би било в банка, или в ДПФ, или в инвестиционна застраховка.
Знам, че вие говорите тук в други мащаби, но може би този пост най-точно формулира въпроса ми:
Според мен в БГ малкото инвестиращи  неспециалисти са се насочили основно във фондове по две причини:
-фондовете се предлагат активно от банки, най-често през инвестиционни планове, като регулярно се прехвърля малка сума по тях всеки месец без такса от сметка в съответната банка.
- хората не знаят откъде и какви ETFи да си купят. Също трназакционните разходи, особено в щ.д. и за малки суми, хич не са малки.
Мисля, че ще е много полезно за начинаещи инвеститори в бг, да се споделят практики през кои приложения/посредници инвестирате в ETF,  как намалявате трназакционните разходи, защото  например банков превод в щ.д. е с такса мин. 25-30 щ.д. и ако сумата е примерно 1000 щ.д. само за транзакцията вече имаме 3%.  Да не говорим, че човекът може да иска да инвестира в долари, но е нормално да не поддържа сметка в тази валута, съответно имаме и превалутиране, като банковите маржове за малки суми също изобщо не са изгодни.
Ето примерно, както Spring Blossom иска директно да инвестира в S&P как да го направи от БГ и може ли това да стане с транзакционни разходи под 1%?
,

# 566
Джина, 2-3 г е изключително кратък хоризонт, икономиката и пазарите в момента са много нестабилни, много хора очакват рецесия, и никой не ти гарантира, че ако си внесла примерно 2000 лв те ще са останали толкова - за  напасване към инфлацията колкото да не си загубят стойността пък съвсем. Тези рискове трябва да са ти ясни отвъд таксите, които се плащат.

ПП: Моите приятели в България използват еторо и револют и са доволни. Дали са проучвали други опции не знам. Във форума сякаш харесват IB, а Karoll май само ги плюят.

# 567
През интерактив брокърс може в s&p500 и много други, толкова много избор има, че ще има да си чета. Гледах предаване, според което фед няма да смъкне лихвите поне до края на 2023, може би до средата на 2024, така че скоро няма да дойде време за продаване.

# 568
  • Русе
Ето един блог, където има статии на доста теми. Харесвам го, защото обяснява на достъпен и разбираем език

https://angelovdimitar.com/

На InvestPro също има безплатен курс с лекции на разни финансови тематики.
Отделно в Ю туб има също доста клипчета.

Инфо има навсякъде, но трябва да се търси.

# 569
Taf, благодаря, че пишеш на разбираим език и поставяш точните въпроси. Иначе е пълно с неразбираеми изрази: "да си сетнат...", "да аутпърфармват..." и изречения с 50% английски термини....аз почти се отказвам като прочета няколко такива поста....

Общи условия

Активация на акаунт