Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 655
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте. Към кого мога да се обърна, за помощ с инвестирането? Примерно някой , който да управлява парите и затова да взима някакъв процент. Има ли такива хора? Съвсем нищо не разбирам от пари и инвестиции, та сама не ми се рискува.

Аз наблегнах на самообразоване. От БГ влиянията много ми помогна информацията от Стойне Василев (лични финанси), Димитър Ангелов (инвестиции) и Боян Рашев (суровини). Димитър Ангелов знам, че консултира за портфолио, но не зная дали се занимава с управление.

# 541
Спринг, според мен е важно да инвестираш така, че ти самата да спиш спокойно накрая.

Спокойният сън е въпрос на психическа настройка да се приемат спадовете и вярата, че ще са временни.
Аз миналата година съм загубила един хубав апартамент, ама се надявам тази да си го върна, а следващата да спечеля пък един. И гледам цифрите като някаква забава, защото в края на краищата всичко е преходно. Утре ако се допусне голяма война ще забърше всички цифри от дъската и всички ще станем клошари, ако оживеем. То затова е важно и не само да се инвестира, а и да се дават пари за нови дрехи и да се носят Wink

# 542
Аз също отскоро следя Стойне Василев и се опитвам да се образовам, но понеже и доходите, и възможностите за отделяне на някакви суми като спестяване са много ниски, се замислям изобщо доколко би имало ефект.  Но и кътането  на пари в банка също не е много удачно, на фона на тази инфлация.
Ако има някой желание да коментира, какво бихте счели за добра краткосрочна стратегия с цел заделяне на пари за определено събитие, който да запазят стойността си, предвид не особено добри познание. Засега това, което се опитвам да проуча е - инвестиране в ETF (etoro добър вариант ли е), което обаче ми се струва сложно за мен да преценя какво и как, или спестовен план във взаимен фонд?

# 543
Здравейте, Джина,

Основно начините да се инвестира са два. Сам чрез посредник/платформа и купуваш/продаваш, четеш отчети, доклади и анализи. Наблюдаваш процесите в икономиката, следиш международните новини, които оказват влияние на финансовите пазари. Другия е "мързелив" начин във взаимен фонд. Стратегията да се купува всеки месец на различна цена е добра в дългосрочен план.

# 544
Повечето взаимни фондове освен че са скъпи, не успяват и да си бият бенчмарка (е, не като сложат Еониа, а всъщност следват *изберете си индекс*). Да се инвестира в ETF е точно толкова мързеливо колкото в някоя от стратегиите на Амунди (примерно), но е по-евтино и често нетните резултати са по-добри. За огромна част от активните мениджъри има купища статистически доказателства, че нетно нямат особен value-add, да не говорим пък как масово (въпреки нещата, които официално обясняват) следват в огромна степен индексите, което човек може да го постигне с ETF-и и без тяхна помощ. От такива фондове е възможно да има повече смисъл ако са с насоченост EM, но развитите пазари са твърде efficient.

# 545
  • München, Deutschland

Ако има някой желание да коментира, какво бихте счели за добра краткосрочна стратегия с цел заделяне на пари за определено събитие, който да запазят стойността си, предвид не особено добри познание. Засега това, което се опитвам да проуча е - инвестиране в ETF (etoro добър вариант ли е), което обаче ми се струва сложно за мен да преценя какво и как, или спестовен план във взаимен фонд?
Инвестирането в ЕТФ е толкова "сложно", колкото да си купиш един буркан с лютеница и да си сложиш в килера и той да си седи там, ако се спреш на buy&hold и държиш по-дългосрочно. При малък на брой транзакции годишно също така е все едно с кой брокер - таксите за 3 покупки едва ли не не са релевантни, особено вземайки предвид , че ЕТФите се купуват почти с най-ниски такси от всичко или дори съвсем без транзакционна такса. Това по отношение на самата покупка.

По отношение на избора на ЕТФ вече е по-трудно, разбира се, но има достатъчно индекс ЕТФи, които могат да се ползват поне в началото, докато придобиете ориентация.

Това всичкото попринцип.
Само че да заделяте пари, които ще ви трябват краткосрочно (зависи какво е за вас краткосрочно) ми се струва, че няма особен смисъл. Още по-трудно ще е краткосрочно (например за 3 месеца) да постигнете "запазване на стойността" на парите, т.е. да биете инфлацията, особено ако искате да биете годишната такава в България (по последни данни виждам, че е 16,9%). На месечна база виждам инфлация от 0,9% последно за декември, това вече е възможно.

Но може би уточнете каква е целта, за да дадем идеи или мнение.

# 546
За мен активното управление е или за големи играчи, които имат наистина изпреварваща и вътрешна информация (дали законна, дали не). Или за новите технологични фирми, търгуващи по компютърни алгоритми, но те де факто не гледат икономическите процеси, а математическите си статистически модели.
Е има и някакъв процент гении и/или късметлии, които ако спрат навреме си пият коктейлите като милионери. Ама не би разчитала на това Simple Smile

# 547
Повечето взаимни фондове освен че са скъпи, не успяват и да си бият бенчмарка (е, не като сложат Еониа, а всъщност следват *изберете си индекс*). Да се инвестира в ETF е точно толкова мързеливо колкото в някоя от стратегиите на Амунди (примерно), но е по-евтино и често нетните резултати са по-добри. За огромна част от активните мениджъри има купища статистически доказателства, че нетно нямат особен value-add, да не говорим пък как масово (въпреки нещата, които официално обясняват) следват в огромна степен индексите, което човек може да го постигне с ETF-и и без тяхна помощ. От такива фондове е възможно да има повече смисъл ако са с насоченост EM, но развитите пазари са твърде efficient.

Почти съгласен. Според Морнингстар миналата година 45% от мениджърите на взаимни фондове са били бенчмарка си. Разбира се, разходите на ETF са в пъти по -малки от на фондовете.

# 548
Както казах, мениджърите в общия случай си слагат неподходящ бенчмарк. Това, че някой фонд, инвестираш в акции и всъщност следващ тайно MSCI Europe си е сложил бенчмар EONIA и ги е бил не означава нищо. Точно с такива приказки по банките залъгват хора без разбиране от материята да купуват някакви боклуци. Отворете ги всичките тея фондове дето си бият бенчмарка, и ако знаете кой как инвестира и направите регресия срещу индекса ще видите, че нищо не бият нетно и че не са с правилен бенчмарк. Статистически нетно често по-малко от 2% от активните мениджъри бият бенчмарка си.

Като се има предвид, че се занимавам професионално с инвестиции и познавам стотици хора в тази индустрия, как пък нито един не си е набил парите в Амунди и подобни, а всички масово в ETF-и. Включително във фирмич където такива продукти се предлагат на клиентите.

# 549
Както казах, мениджърите в общия случай си слагат неподходящ бенчмарк. Това, че някой фонд, инвестираш в акции и всъщност следващ тайно MSCI Europe си е сложил бенчмар EONIA и ги е бил не означава нищо. Точно с такива приказки по банките залъгват хора без разбиране от материята да купуват някакви боклуци. Отворете ги всичките тея фондове дето си бият бенчмарка, и ако знаете кой как инвестира и направите регресия срещу индекса ще видите, че нищо не бият нетно и че не са с правилен бенчмарк. Статистически нетно често по-малко от 2% от активните мениджъри бият бенчмарка си.

Като се има предвид, че се занимавам професионално с инвестиции и познавам стотици хора в тази индустрия, как пък нито един не си е набил парите в Амунди и подобни, а всички масово в ETF-и. Включително във фирмич където такива продукти се предлагат на клиентите.

Привет,

виждам и разбирам вашата гледна точка. С някой от аргументите съм съгласен. Според мен изпускаме основен момент в нашия дебат. Хората имат различна финансова култура, различни потребности и различни технически познания. Джина, която по-горе се интересуваше от инвестиции признава, че все още има какво да учи и пита как да започне. Напълно съм съгласен, че ако сте професионалист във финансовата сфера най - логичният избор е да си направите собствено портфолио от ETF или други инструменти. Ако обаче сте като Джина / в самото начало на процеса по изучаване на финансите / или сте учител, зъболекар и т.н. може би за тях е по-лесно да стартират с нещо по- просто. Поставям се на тяхно място и си представям как  за тях би било по-удобно.
Вдъхновен от вашият пост си погледнах един от под-фондовете и как се е представил миналата година. - 6,58% срещу - 1,08% на неговия бенчмарк MSCI Europe Value / чисто съвпадение с вашия пример /. Ако обаче погледнем 10 годишния период цифрите са + 164,8% / моя фонд / срещу  + 141,22% на бенчмарка / цифрите са след всички удържани такси, което показва три неща.

1. Трябва да бъдеш дългосрочен
2 . Винаги има приятни изключения
3. Никога нещата не са само черно/бели

Моята цел е да съм обективен и да се поставям в "обувките" на другите. Бъдете здрави

# 550
  • Русе
Подкрепям мнението на Петко Т.
Аз извървях същият път. Без всякакви познания и със свободни пари. Бутнах ги в Амунди. И до ден днешен не съжалявам. Още са си там. После лека по-лека взех да чета, да посещавам курсове, семинари, но това отне време.
Първо пробвах с Револют. Още държа първите закупени дялове от Кока Кола на "голямата" стойност от 25 долара.
После дойде ред и  на IBKR. Останалото е история, както се казва.

Не е важно как тръгваме по даден път, важното е да тръгнем. Другото се постига с четене и желание за успех.

# 551
Ами ще се радваме на ни постнете скрийншот на пърформънса на този фонд и на бенчмарка. Ако се развиват в голяма степен подобно както знаем означава, че портфолио мениджъра не върши нещо кой знае колко смислено, защото вероятно малка част от портфолиото е изобщо активно управлявано въпреки голямата такса, която се плаща за тази услуга.

Ако Джина иска да инвестира в конкретен индекс, може да си купи съответния ETF. Не е изобщо по-сложно от взаимни фондове, дори е много по-лесно. В повечето случаи малки ритейл клиенти плащат 5% на влизане, още толкова на излизане, и доста по-висока такса управление. Предполагам сте постнал само нетна доходност, понеже брутната не ни интересува? Защото 5+5% вероятно ако пърформънса е от морнингстар не са извадени. За да се прецени дали е по-добър фонда от индекса - както надявам се ви е известно - не се гледа единствено пърформънс, а и откъде (като елементи) идва дободността.

Да не говорим, че 10г е редно да се вземе само и единствено ако портфолиомениджъра не се е сменил за това време. Ако има смяна в отговорния екип пърформънса вече от преди вече нищо не означава и не би следвало да се ползва за анализ.

Ако някой нищо не разбиращ инвестира директно в акции и си загуби парите си е виновен сам. Алтернативата на инвестиране в акции обаче не е инвестиране задължително във взаимни фондове.

# 552
И аз имам немалко в Амунди, там почнах и си стоят от години.
Само че входната такса на Амунди е 1,5%, а после и таксата им за управление е поне толкова.
Замисли се, ако си вложила 500 000 лева и всяка година ти удържат 1,5% вместо 0,01%?  1,5% от 500 000 са 7 500 лева година след година. Значи първо губиш едни 7 500 при влизане, а после 10 години все по толкова и накрая си на загуба (пропуснати ползи) от 80 000 лева...
Та има смисъл от по-евтините варианти с ЕТФ

# 553
Аз нямам нито един такъв фонд и не бих си и купила, освен ако не намеря нещо невероятно, каквото за толкова години ми е попадало изключително рядко. Както казах, в 99% от случаите при задълбочен анализ (че дори и не толкова задълбочен, защото в морнингстар човек може да си настрои анализи, които се актуализират като се вкара ISIN) на секундата се вижда, че не си заслужава парите.

За начинаещите също смятам, че е много по-смислено, ако искат примерно да инвестират в американски акции да вземат да речем S&P пред това да купят активен фонд, където мениджмънта рядко има добавена стойност. Пазарите в развитите държави са твърде ефициентни, и като резултат outperformance в повечето случаи е краткотраен и случаен. Много, много рядко това е случаят в продължение на повече от 3 години.

Във връзка с дадения пример да загубиш 5-6х колкото индекса не говори добре за фонда, вярвам, че ви е ясно защо. Това ако приемем, че фондът си е сложил адекватен бенчмарк, разбира се. Че понякога слагат един, а накрая се оказва, че следват просто друг индекс.

На който чете без много да разбира не бих се връзвала толкова сляпо на приказките на Петко, който е казвал във форума, че продава продуктите, които рекламира.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 11:51 от Анонимен

# 554
Аз с удоволствие бих си направила сметка ISA в Англия, но нямам такъв достъп, защото живея в България, а тук таксите за подобни продукти са в пъти... Другия месец ще седна да чета за IBKR, да разгледам платформата, иначе да, s&p500, няколко подобни набелязани от ютюбъри, няма нужда да плащам допълнителна такса на някого за твори път да го "съставя", вече създаден индекс, така лаишки казано...

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 13:35 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт